Kuş poğaça nasıl yapılır
Kuş çörek tarifi
İnstant mayalı tarifler
Geçen yıllarda pinterestte görüp beğendiğim kuş poğaçalardan daha önce yapanlar ince uzun yuvarladıkları hamura düğüm atarak tek parça halinde şekil verdiklerinden hamur mayalanıp kabardığında kuş şeklini korumak zor olmuş, ben kuşların kafasını ayrı olarak yapıp düğüm attığım hamurun üzerine hafifçe ıslatarak yerleştirdim. Özellikle çocukların çok seveceğini düşündüğüm bu poğaçaları daha önce denediğim mayalı hamur tariflerinden biri ile yapıp, gözlerine karabiber taneleri koydum, kuyruğunu makasla kesip gagasına ve bazı yerlerine yumurta sarısı sürerek belirginleştirmeye çalıştım.
Malzemeler:- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket Dr.Oetker instant maya
- 3 su bardağı un
- Karabiber taneleri
Yapılışı:
- Ilık sütün içinde toz şeker eritilir.
- İki su bardağı unun içine şekerli süt, zeytinyağ, yumurtanın akı, instant maya ve tuz eklenir.
- Kalan bir bardak un da azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalanması için bekletilir.
- Mayalanan hamurdan kuşların kafası ve gövdesi için parçalar kopartılarak şekil verilir.
- Kafa için, elle sıkıştırarak biraz belirgin bir gaga yapılıp, karabiber tanelerinden iki göz yerleştirilir.
- Kuyruk kısmı elle biraz genişletilerek makasla üç dört tane kesik atılır.
- Gövde kısmı elimizle biraz çukurlaştırılarak hafifçe ıslatılıp kafası yerleştirilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
- Yumurta sarısı sürülerek, tepsi mayası için de yarım saat bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.