Susamlı Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl YapılırEkmek Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 paket yaş mayanın dörtte biri (10 gram )
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Çörekotu
- Susam
Yapılışı:
- Derin bir yoğurma kabının içine ılık su konulup, maya elimizle iyice ezilir.
- Zeytinyağı, tuz ve azar azar da un eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Mayalanan hamur tezgah üzerinde bir kez daha yoğurulup, yedi eşit bezeye ayrılır.
- Bezeler yuvarlanarak hafif yağlanmış kelepçeli kalıba veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çiçek şekli verilerek aralıklı olarak yerleştirilir.
- Üzeri örtülerek yarım saat kadar da tepsi mayası için bekletilir.
- Bezelerin üstüne fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
- Ekmeğin dışının çıtır içinin de yumuşak olması için fırının içine su dolu kase konulur.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
- Fırından aldıktan sonra sofra bezine sarılıp, bekletildikten sonra dilimlenir.