5 Nisan 2021 Pazartesi

HAVUÇ YAPRAĞI SALATASI

Havuç Yaprağı Salatası Tarifi 
Havuç Yaprağı Salatası Nasıl Yapılır 
Havuç Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 6-7 adet havuç
  • 1 demet havuç yaprağı  
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır tanesi 
  • 1 çay bardağı nar tanesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Havuçların kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte sotelenir.
  • Soğuduktan sonra havuç yapraklarının taze uç kısımları, nar ve mısır taneleriyle karıştırılıp tuzu da eklenerek servis edilir.


3 Nisan 2021 Cumartesi

ÇİKOLATA KAPLI MOUSSE

Çikolata Kaplı Mousse Tarifi 
Çikolata Kaplı Mousse Nasıl Yapılır 
Çikolatalı Mousse Tarifi
 Mousse Malzemeleri: 
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • 210 gram (70gr x 3 adet) bitter çikolata 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay bardağı süt (100 ml)
İçine:
  • Frambuaz, çilek, karadut veya vişne gibi istenen ekşi meyveler
Kek Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı un
Dış Çikolata Kaplaması:
  • 280 gram (70gr x 4 adet ) kare bitter çikolata 
Mousse Yapılışı: 
  • Süt kremasının yarısı ve süt bir kabın içine alınıp, kaynamaya başlayana kadar ısıtılır.
  • Yumurtanın sarısı derin bir kaba alınıp, el çırpıcısı veya çatalla biraz çırpılır.
  • Kaynamaya başlamış süt kreması ve süt karışımı ocaktan alınıp yumurta sarısına azar azar eklenerek, sürekli karıştırılır.
  • Karışım soğumadan çok küçük parçalara ayrılmış bitter çikolata eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak çikolatanın içinde erimesi sağlanır.
  • Buzdolabında bekletilip soğumuş çırpma kabına, buzdolabında bekletilmiş kalan yarım paket süt kreması da eklenip katılaşana kadar  mikserle çırpılır.
  • Soğumuş çikolatalı karışıma çırptığımız katılaşmış süt kreması eklenip, kaşık yardımıyla köpüğünü söndürmemeye çalışarak alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırılarak homojen bir kıvam alması sağlanıp buzdolabında bekletilir.
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şeker mikserle beyazlaşana kadar iyice çırpılır.
  • Un, kabartma tozu, kakao da eklenip karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan ile kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan kekten bardak veya silikon kalıpların çapında bir kalıp ile yuvarlak altlıklar çıkartılır.
  • Dört adet kare bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Fırça yardımı ile küçük silikon kek kalıplarına tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürülür.
  • Dip kısımlarına biraz daha fazla sürülerek, buzdolabında bir gece sertleşmeleri için bekletilir.
  • Dondurulmuş frambuazlar buzdolabındaki mousse ile karıştırılarak çikolata sürülen silikon kalıpların içine doldurulur.
  • Kekten kestiğimiz yuvarlak parçalar mousse üzerine kapak gibi kapatılır.
  • Sertleşmiş çikolata tabakasını kırmamaya çalışarak, parmak uçlarımızla silikon kalıplardan  ayrılır.
  • Kek alta gelecek şekilde ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • Hemen servis edilmeyecekse buzdolabında bekletilir.


2 Nisan 2021 Cuma

FINDIK KREMALI ÇÖREK

Fındık Kremalı Çörek Tarifi 
Nutellalı Çörek Nasıl Yapılır
Çikolatalı Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
İçine: 
  • 6 yemek kaşığı hazır fındık kreması ( nutella, şokella vs. ) 
Yapılışı: 
  • Derin bir kaba un elenir.
  • İnstant maya ılık süt ile karıştırılıp, 15 dakika kadar mayalandırılır.
  • Un, instant mayalı süt, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülüp, yarım saat sıcak bir ortamda mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur üç eşit parçaya ayrılır.
  • Hamurlar yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisine sığacak ölçüde merdane ile açılır.
  • Açılan hamurların arasına üç yemek kaşığı hazır fındık kreması kaşığın tersiyle sürülüp üst üste konulur.
  • Aynı boyutta açılan üçüncü hamura fındık kreması sürülmeden en üste yerleştirilir.
  • Hamurun tam ortasına bir kase kapatılıp, kalan kısmı önce dörde sonra her parça tekrar dörde bölünerek on altı eşit parçaya bıçakla kesilerek bölünür.
  • Kesilen parçaların biri sağa biri sola doğru burulduktan sonra ikişer ikişer uçları birleştirilir.
  • Ortadaki kase kaldırdıktan sonra alttaki hamur bıçakla önce + sonra x şeklinde kesilir.
  • Orta kısımda oluşan sekiz  üçgen parça dışa doğru çekilip, hamura bastırılır. 
  • Yarım saat daha tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 15-20 dakika çok çabuk piştiği için kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra soğuması beklenip,  üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.


31 Mart 2021 Çarşamba

KARIŞIK LAHANA TURŞUSU

Lahana Turşusu Tarifi 
Karışık Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 litre içme suyu (kaynar)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 baş sarımsak 
  • Lahana
  • Havuç
  • Kapya biber
  • Yeşil sivri biber
Yapılışı:
  • Lahananın dışındaki bir kaç yaprak atılıp, kalan yaprakları çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Soyulmuş havuç ve çekirdekli kısımları çıkartılmış biberler de doğranır.
  • Sarımsaklar da soyulup, diş diş ayrılır.
  • Kavanozun içine malzemeler sıkıca yerleştirildikten sonra kavanozun ağız kısmına turşunun hava almaması için maydanoz sapları veya kereviz sapları sıkıca yerleştirilir.
  • Bir litrelik bir kabın içine kaya tuzu, sirke ve toz şeker konulup üzerine kaynamakta olan su dökülüp, karıştırıldıktan sonra hemen kavanoza doldurulur.
  • Kavanoz havlu üzerine ters çevrilip soğuyana kadar bekletilir.
  • Sızıntı yoksa serin ve karanlık bir yerde içindeki sebzeler sararıncaya kadar bekletilir.


29 Mart 2021 Pazartesi

SUCUKLU PATATES KAVURMASI

Sucuklu Patates Tarifi 
Sucuklu Patates Nasıl Yapılır 
Patatesli Sucuk Kavurma Tarifi

Malzemeler: 

  • 3-4 adet patates 
  • 10-15 dilim sucuk (ben vegan sucuk kullandım.)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • Maydanoz
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik
  • Tuz
  • İstenirse kaşar peyniri rendesi

Yapılışı: 

  • Kuru soğan soyulup, yemeklik doğranır.
  • Patatesler soyulduktan sonra küp küp doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş yapışmaz tabanlı bir tavada kuru soğan ve patatesler arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çekirdekli kısımları çıkartılıp doğranmış biberler ve sucuklar da doğrandıktan sonra tavaya eklenip hepsi beraber kavrulur.
  • Ocaktan almaya yakın tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz da eklenerek sıcak servis edilir.
  • İstenirse sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpildikten sonra karıştırılır.


27 Mart 2021 Cumartesi

PORTAKALLI KUMKUATLI CHEESECAKE

Portakallı Kumkuatlı Cheesecake Tarifi 
Portakallı Kumkuatlı Cheesecake Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Üzerine :
  • 500 gram tatlı lor 
  • 150 gram labne peyniri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
.................................
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 paket krem şanti
  • Portakal, yaban mersini, güvem, kumkuat gibi istenen meyveler
  • Taze nane yaprakları, damla çikolata 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır, tereyağı eklenip yoğurulur.
  • Kelepçeli kalıba elimizle veya su bardağının dibi ile iyice bastırılarak düzleştirilir. 
  • Üst kremaları hazırlanana kadar buzdolabında bekletilir.
  • Lor, labne peyniri, yumurta, toz şeker, süt ve kabartma tozu mutfak robotunda pütürsüz, krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
  • Buzdolabından çıkarılan bisküvili tabanın üzerine krema yayılıp, kaşığın tersi ile düzleştirilir.
  • Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına konulur.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, kalıbın yanına küçük kaplarda su konulur.
  • Yaklaşık bir saat kadar piştikten sonra fırın kapağı aralık bırakılarak 15-20 dakika daha fırında bekletilir.
  • Süt, toz şeker, un, nişasta ve yumurtanın sarısı tencereye alınıp, muhallebi kıvamında karıştırılarak pişirilir.
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip, hepsi birlikte mikserle çırpılır.
  • Fırından çıkıp soğumuş olan cheesecake üzerine muhallebi benzeri pişirdiğimiz krema da yayılıp, kaşığın tersi ile düzleştirilir.
  • Bir kaç saat daha buzdolabında dinlendirildikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Portakal, yaban mersini, güvem, kumkuat, taze nane yaprakları ve istenirse damla çikolata serpilerek süslenip, dilimlenerek servis edilir.


25 Mart 2021 Perşembe

PORTAKALLI REZENE

Rezene Tarifi 
Kök Rezene Yemeği Tarifi 
Fennel Yemeği Tarifi 
Finokyo Yemeği Tarifi
Malzemeler: 
  • 1-2 adet kök rezene 
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet portakalın suyu
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilip, taze yeşil dal  ve yaprak kısımları ayrılır.
  • Rezenenin kök kısmı istenen şekilde doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Rezenenin dilimlenmiş kök kısımları, doğranmış havuç, patates ve kapya biberler de eklendikten sonra yağda biraz çevrilir.
  • Rezenenin yeşil kısımları, portakal suyu, su ve tuzu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateş üzerinde yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.

24 Mart 2021 Çarşamba

LİDAKİ TAVA

Lidaki Tava Tarifi 
Lidaki Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram lidaki 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Bol su altında balıkların içi temizlenip, kağıt havlu üzerinde suyunun süzülmesi için bekletilir.
  • Mısır ununa tuz eklenip, balıkların iki tarafı da iyice unlanır.
  • Tavaya biraz zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Fazla unu silkelenen balıklar tavaya sıralanır.
  • İki tarafı da çevrilerek iyice kızardıktan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağı aldırılıp, sıcak servis edilir.


22 Mart 2021 Pazartesi

TERBİYELİ HAVUÇLU ISPANAK ÇORBASI

Terbiyeli Havuçlu Ispanak Çorbası Tarifi 
Terbiyeli Havuçlu Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kase incecik doğranmış ıspanak yaprağı 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 6 su bardağı sıcak su 
  • Tuz 
Terbiyesi için: 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı un 
Üzerine: 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı konulmuş tavada incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Rendelenmiş havuçlarda eklenip, yumuşayana kadar kavrulur.
  • Sarımsak rendesi eklenip, biraz çevrildikten sonra olabildiğince ince kıyılmış ıspanak yaprakları da eklenir.
  • Dört su bardağı sıcak su eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak  pişirilir.
  • Terbiyesi için bir kasede un, yumurta ve yoğurt iyice karıştırılır.
  • Kaynamakta olan tencereden sıcak çorbanın sulu kısmından bir kaç kepçe alınıp terbiye ılık hale getirilir.
  • Karıştırılarak tencereye ilave edilir.
  • Çorbanın kıvamı kontrol edilip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Tuzu da eklendikten sonra çorbanın üstüne yağda çevrilmiş kırmızı pul biber dökülerek, sıcak servis edilir.

20 Mart 2021 Cumartesi

LORLU RULO ÇÖREK

Lorlu Rulo Çörek Tarifi
Lorlu Rulo Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 6 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 50 gram tereyağı 
İç Malzemesi:
  • 250 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • Karabiber 
Üzerine:
  • Susam
Yapılışı: 
  • Derin bir kabın içine unun yarısı, instant maya, toz şeker ve tuz eklenip karıştırılır.
  • Ilık su, süt, zeytinyağı ve kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Tezgahta yoğurulan hamur merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Tereyağının yarısı hamurun üzerine sürülüp hamur ikiye katlanır.
  • Kalan tereyağı da sürülüp, hamur tekrar ikiye katlanarak merdane ile ince uzun  açılır.
  • Hamurun üzerine lorlu, dereotlu iç malzemesi yayılıp, uzun kenarından başlanarak rulo yapılır.
  • Rulodan yaklaşık bir parmak kalınlığında dilimler kesilip, kenarları susama bulanır.
  • Dilimler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kızarana kadar pişirilir.


19 Mart 2021 Cuma

KURU BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Kuru Börülceli Bulgur Pilavı Tarifi 
Kuru Börülceli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 1 su bardağı kışlık domates sosu 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet kuru acı biber 
  • 1 litre sıcak su  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru börülceler, bir gece önceden suyun içinde bekletilip, ertesi gün suyu süzülür.
  • Tencerede kaynayan su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Kışlık domates sosu, sivri biberler ve iki üç parçaya bölünmüş acı kuru biberler de eklenir.
  • Yıkanıp süzülmüş bulgur da eklenerek biraz kavrulur.
  • Haşlanmış kuru börülceler, tuz ve sıcak su da eklenip, göz göz olup pilav suyunu çekene kadar pişirilir.

16 Mart 2021 Salı

ELAZIĞ TİRİTİ

Elazığ Tiriti Tarifi 
Elazığ Tiriti Nasıl Yapılır 
Elazığ Usulü Tirit Tarifi
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı bulgur 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane 
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Kuru soğan küp küp doğranıp zeytinyağı konulmuş tencerede domates salçası da eklenerek kavrulur.
  • Pilavlık bulgur da eklenip yağda biraz çevrildikten sonra sıcak su, tuz ve baharatlar da eklenip bulgur yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Çorbaya yakın sulu bir kıvamda olması için gerekirse biraz daha sıcak su eklenebilir.
  • İlk sıcaklığı geçince ince kıyılmış maydanoz, taze soğan ve reyhan eklenip karıştırıldıktan sonra soğumadan ılık haldeyken servis edilir.
  • İstenirse limon suyu eklenip, asma yaprağıyla birlikte yenilir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...