12 Mayıs 2015 Salı

TAZE KEREVİZ YEMEĞİ

Taze kereviz yemeği tarifi
Taze kereviz yemeği nasıl yapılır
     Kerevizin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olsa da, maalesef sevmeyeni de çok ama arada da olsa sofralarımızda bir şekilde kerevize yer vermek gerekir diye düşünüyorum.Kerevizi portakal suyu ile pişirip; portakal suyunda kereviz yemeği yapabilir veya kerevizi rendeleyip yoğurt ve mayonezle karıştırarak kereviz salatası yapabilirsiniz.Sığacık pazarından aldığım kerevizler o kadar taze ve güzeldi ki, yeşil yapraklarının bir kısmını sebze çorbasına katarak, bir kısmını da kereviz yaprağı salatası yaparak değerlendirdim.
Malzemeler:

  • 7-8 adet kereviz 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3-4 yemek kaşığı domates ezmesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kerevizlerin sapları kesilir, yıkanıp, soyulur.
  • Sapların ve yapraklarının kart ve sararmış kısımları atılır.
  • Taze sapların ve yaprakların bir kısmı yemeğe eklenmek için ayrılır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates ezmesi de eklenip, biraz çevrilir.
  • Önce doğranmış havuçlar sonra da kereviz ve patatesler eklenir.
  • Suyu ve tuzu da eklenerek kapağı kapalı olarak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

9 Mayıs 2015 Cumartesi

KURUTULMUŞ DOMATES BİBER KAVURMASI

Kuru domates biber kavurması tarifi
Kurutulmuş sebze kavurması nasıl yapılır
     Geçen yazdan kurutup da halen bitiremediğiniz kurutulmuş domates ve biberleriniz varsa, onları değerlendirmek ve yenilerine yer açmak için kuru domates ezmesi, kurutulmuş sebze yoğurtlaması yapabilir, salatalarınıza katabilir yada sabah kahvaltılarınızda tazesinden çok daha lezzetli bulduğum kavurmasını yapıp, üzerine yumurta kırabilirsiniz.Ben biberleri acı ve tatlı olarak karışık kullandım ama siz malzemeleri ve miktarlarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 8-10 adet kurutulmuş domates 
  • 10-12 adet kurutulmuş biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet yumurta 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru domates ve biberler sıcak suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Yumuşayan domates ve biber kuruları da doğranıp, eklenir.
  • Yağda çevrilerek kavrulur.
  • Ocaktan almaya yakın doğranmış maydanozlar eklenir.
  • Yumurtalar da kırılıp, karıştırılır.
  • Yumurtalar pişince baharatları eklenip, sıcak servis edilir.

8 Mayıs 2015 Cuma

ÇİLEKLİ KOLAY CHEESECAKE

Çilekli kolay cheesecake tarifi
Çilekli kolay cheesecake nasıl yapılır
Kolay cheesecake tarifi
     Cheesecake ve pastalara en yakıştırdığım meyvelerden biri olan çileğin en güzel zamanlarıyken, çay saatleriniz için veya tatlı niyetine, çilek mevsimi geçmeden bu çilekli tatlıyı deneyebilirsiniz. Aslında içinde peynir ve türevi bir ürün olmadığından cheesecake demek doğru mu bilemiyorum ama cheesecake görüntüsündeki bu tatlıyı diğer cheesecakeler gibi fırında pişirmeye gerek olmadan çok kısa sürede yapıp, servis edebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması:
  • 5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker vanilyalı aromalı Creme Ole 
Çilekli sos:
  • 250 gram çilek 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
Taban Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıbın altına ve kenarlarına yağlı kağıt yerleştirilir.
  • Bisküvili karışım, iyice bastırılıp düzleştirilerek yayılır.
  • Hamurun kenarları biraz yükseltilir.

Kremanın Yapılışı:
  • Creme Ole hariç; malzemeler karıştırılarak, tencerede muhallebi gibi pişirilir.
  • Tereyağı eklenip, mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde 5 dakika çırpılır.
  • Biraz soğuyunca vanilya aromalı Creme Ole eklenip, 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine dökülüp, kaşığın tersiyle düzeltilerek yayılır.
  • Soğuyunca buzdolabına konulup, katılaşana kadar bekletilir.

Çilekli Sosun yapılışı:
  • Süsleme için bir kaç çilek ayrılır.
  • Kalan çilekler mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Buğday nişastası biraz su ile açılır.
  • Nişasta, toz şeker ve parçalanmış çilekler tencerede koyulaşana kadar pişirilir.
  • Çilekli sos ilk sıcaklığı geçinceye kadar bekletilir.
  • Katılaşmış olan kremanın üzerine çilekli sos dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Çilekli sosa değmeyecek şekilde streçlenip, buzdolabında bir gün bekletilir.
  • Kelepçeli kalıp ile tatlının arası bıçakla dikkatlice ayrılır.
  • Kelepçeli kalıp açılıp, kenarlarında ki ve altındaki yağlı kağıt çıkarılır.
  • Geniş iki spatula yardımı ile servis tabağına alınır.
  • Çileklerle süslenip, dilimlenerek servis edilir.

7 Mayıs 2015 Perşembe

AKASYA ÇİÇEĞİ ŞERBETİ

Akasya Çiçeği Şerbeti Tarifi
Akasya Çiçeği Şerbeti Nasıl Yapılır
Şerbet Tarifleri
Malzemeler:
  • 200 gram ayıklanmış akasya çiçeği 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 6 su bardağı içme suyu 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı: 
  • Akasya çiçeklerinin sadece taç yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Limon suyu ile ovularak, üzeri streçlenip bir gece bekletilir.
  • İçme suyuna toz şeker eklenip, bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Limon suyu ile ovulmuş çiçekler de tencereye eklenir.
  • Bir iki taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Soğuyunca süzülüp, kapaklı bir sürahiye alınır.
  • Şeker ve su oranı damak zevkinize göre arttırılıp, azaltılabilir.
  • Buzdolabında bekletilip, servis edileceği zaman istenirse buz eklenir.

6 Mayıs 2015 Çarşamba

BAHAR PİLAVI

Enginarlı İç Baklalı Pilav Tarifi
İç Baklalı Enginarlı Pilav Nasıl Yapılır
Bahar Pilavı Tarifi
     Baharla birlikte pazarlarda birbirinden taze sebzeler, meyveler yerini almışken baharı hatırlatan enginar, iç bakla ve taze soğanlı bahar pilavı yaptım. Bu pilavı ana yemek olarak veya çay saatlerinizde bile servis edebilirsiniz. Eğer iç bakla bulamaz iseniz, artık her yerde satılan enginar çanaklarından alarak daha önceki yıllarda paylaştığım enginarlı pilav da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 5 adet enginar çanağı 
  • 1 su bardağı iç bakla 
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pirinçler ılık su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Pirinçler yıkanıp, süzülür.
  • Enginarlar üzerini geçecek kadar tuzlu, limonlu su da yumuşayana kadar haşlanır.
  • İç baklaların kabukları soyulur.
  • Zeytinyağında pirinçler biraz kavrulur.
  • Doğranmış taze soğanlar da eklenip, yağda çevrilir.
  • Enginarlar ve iç baklalar da eklenir.
  • Tuzu ve sıcak suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
  • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Bir kez karıştırılıp, tercihen sıcak servis edilir.

5 Mayıs 2015 Salı

MISIR UNLU KURABİYE

Mısır unlu kurabiye tarifi
Mısır unlu kurabiye nasıl yapılır
     Mısır ununu genellikle ekmek yada mıhlama yapmakta kullanırken; yaptığım mısır unlu poğaça hoşuma gidince, bir de kurabiyesini deneyeyim dedim.Gerçekten çok hafif, kıyır kıyır bir kurabiye oldu.Bu ölçülerle 25 adet çıkan mısır unlu kurabiyeyi deneyenlerin beğeneceğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı mısır unu 
  • 1 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • Toz şeker
Yapılışı:
  • Derin bir kap içinde yumurta ve toz şeker çırpılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve zeytinyağı eklenir.
  • Kabartma tozu, mısır unu da eklenir.
  • Elenmiş un azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • İstenirse bu aşamada kurabiyeler toz şekere bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrollü olarak 25-30 dakika pişirilir.

4 Mayıs 2015 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU ÇORBASI

Çiriş otu çorbası tarifi
Sütlü çiriş otu çorbası nasıl yapılır
     Ot sevdiğimizi duyan pazarcılar Doğu Anadolu'dan bile satmak için ot getirmişler :) Bir kaç yıldır semt pazarlarında gördüğüm çiriş otu; çiğ salata olarak tüketilebildiği gibi, çorbası, böreği, kavurması, pirinçli yemeği hatta turşusu da yapılıyormuş. Ben ilk defa geçen yıl alıp, Tuz Ekmek bloğunda sevgili Sare'nin yaptığı gibi çorbasını yapmıştım ama paylaşamadan çiriş zamanı geçmişti.Şimdi pazarlarda gene çiriş otu görmeye başlayınca, bir başka bahara kalmasın diye bu lezzetli ve sağlıklı çorbayı paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yemeklik bulgur 
  • 1 litre süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgur üzerini iki parmak kadar geçecek su ile yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çiriş otlarının saplarının birleştiği kısım sıyrılır.
  • Otların uç kısmı ve sararan kısımlar kesilip, atılır.
  • Otlar bir parmak kalınlığında kesilir.
  • Kaynayan suya atılan çiriş otları 2-3 dakika haşlanır.
  • Süzgece alınıp, süzülür.
  • Çorbanın yapılacağı tencereye pişen bulgur ve üzerine süt eklenir.
  • Kaynamaya yakın sütlü bulgura haşlanmış çiriş otları eklenir.
  • Orta ateşte arada karıştırılarak, koyu kıvamda bir çorba pişirilir.
  • En son tuz eklenip, sütün kesilmemesi için ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber eklenip, sıcak servis edilir.

3 Mayıs 2015 Pazar

TEKNE PASTA

Tekne pasta tarifi
Tekne pasta nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastaları
     Çetin ailesinin en büyüğü Ayhan amcamızın doğum gününü; çocukluk günlerini hem kendine, hem de o yıllarını bir Anadolu köyünde yaşayanlara yeniden yaşattığı Çetin Maket Köy'de hep birlikte kutladık. Emeklilikten sonra bir kaç bebek yapmakla başladığı hobisini, bir müze haline getiren Ayhan amcamızın yüzlerce insan ve hayvan figürünün yer aldığı Çetin Maket Köy'de yer alan kendi çocukluğunun geçtiği evi canlandırdığı figürden esinlenerek geçen yıllarda yaptığım Sanatçının Evi Pastasından sonra bu defa da müzesinden sonra ki ikinci hobisi olan teknesi Zeyon'a pastasında yer vermek istedim.Ayhan Kaptan pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun :) Doğum gününüz kutlu olsun; nice yıllara, sağlıkla...

29 Nisan 2015 Çarşamba

MOR SALKIM REÇELİ

Mor salkım reçeli tarifi
Mor salkım çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçelleri tarifi
     Çiçek reçellerini sevince; çardaklar, duvarlar boyunca açmış mor salkımları görmezden gelemedim ve tadımlık da olsa, reçelini denedim.Zaten geleneksel reçellerimiz dışındakileri önce tadımlık, çok az ölçülerde yapıyorum sonra beğenilere göre bir sonra ki sene ölçüyü gerekirse arttırıyorum.Siz de kahvaltı sofralarınızı bu güzel renkli çiçek reçeli ile renklendirmek isterseniz, bir kaç salkımdan da olsa reçelini deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 - 4 salkım mor salkım çiçeği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Mor salkımın çiçekleri saplarından ayrılır.
  • Çiçeklerin taç yaprakları ayrılıp, su dolu bir kabın içinde bekletilir. 
  • Çiçekler zedelenmeden yıkanıp, süzülür.
  • Toz şeker ve su kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Çiçekler eklenir.
  • İndirmeye yakın limon suyu da eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılır.

28 Nisan 2015 Salı

KAYMACIK ( SARIKIZ ) OTU KAVURMASI

Kaymacık Otu kavurması tarifi
Kaymaklık Otu kavurması nasıl yapılır
Sarıot kavurması tarifi
Sarıkız Otu kavurması nasıl yapılır
     Ege bölgesinde, bu mevsimde çıkan  yabani otlardan biri de Kaymacık, Kaymaklık, Sarı Ot yada Kuzey Ege'de Sarıkız efsanesinden dolayı mıdır bilmem Sarıkız Otu  da denilen bu otu şifasından dolayı senede bir kez de olsa yemek gerekiyormuş :) Sap kısımları biraz sert olduğundan ve ben otun hiç bir yerini atmak istemediğimden; kaynar su içinde sap kısımlarını bir kaç dakika haşlayıp, süzdükten sonra kuru soğanla kavurup üzerine yumurta kırdım. Bu şekilde yumurtalı kavurması yenilebileceği gibi haşlama veya üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 bağ kaymacık ( sarıkız ) otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • Yoğurt 
  • Sarımsak 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kart dalları kesilir.
  • Hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Sap kısımları kaynayan bol suya atılıp, biraz yumuşatılır.
  • Süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Zeytinyağında çevrilerek pembeleştirilir.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranan otlar da eklenip hepsi kavrulur.
  • İstenirse bu aşamada otların içine yumurta kırılıp, pişirilir.
  • Tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek ılık servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...