3 Şubat 2015 Salı

BALKABAĞI LOKUMU

Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı rulo tatlısı tarifi
Baklava yufkalı balkabağı tatlısı nasıl yapılır
     Balkabağının tatlısı, pastası, böreği, kurabiyesi, reçelinden sonra minik minik atıştırmalıklar yada tatlı olarak da ikram edebileceğiniz bu mini lokumları yaparken, benim ölçülerime bağlı kalmayıp yufka ve balkabaklı iç miktarını kendinizin belirleyeceğiniz ölçülerde yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklava yufkası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kilogram temizlenmiş bal kabağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Temizlenip, küçük küçük doğranmış bal kabağına toz şeker eklenerek, kısık ateşte suyunu salıp tamamen çekinceye kadar pişirilir.
  • Pişen kabak çatalla ezilip, irice dövülmüş cevizler de eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Baklava yufkalarının aralarına fırça ile çok az zeytinyağı sürülerek üç yufka üst üste konulur.
  • Her üçlü yufkanın üzerine cevizli bal kabağı püresi yayılır.
  • Fazla sıkmadan uzun kenarı boyunca rulo yapılır.
  • Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Rulolar keskin bir bıçakla parçalamadan iki üç parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alınca üzerine pudra şekeri serpilir.
  • Ilık veya soğuk servis edilir.

2 Şubat 2015 Pazartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI ( REDMOND M4500 İLE )

Redmond ile şeker hamurlu pasta tarifi
Redmond ile pasta nasıl yapılır
Redmond ile sevgililer günü pastası tarifi
                                             Seni düşünürken,
                                             Bir çakıl taşı ısınır içimde                              
                                             Bir kuş gelir,
                                             Yüreğimin  ucuna  konar.
     Redmond akıllı pişiricinin Sevgililer Günü Etkinliğine katılmak için Redmond ile pişirip, şeker hamuru ile kapladığım pastayı, Lezzet Beşlisi'ndeki arkadaşlarımla geçen hafta yaptığımız Sevgililer Günü Etkinliği buluşmamıza götürdüm.Kırmızı şeker hamuru ile kapladığım pastanın üzerinde yer alan kalbin etrafını minik kırmızı güllerle süsleyip, içine de sevdiğim şairlerimizden Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirinden bir bölümü yazdım.                                                    
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket damla sakızlı vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
Kreması:
  • 1 paket Dr.Oetker pasta kreması 
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı çikolata drajeleri
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar, toz şeker ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de katılarak bir kez daha çırpılır.
  • Kabartma tozu, damla sakızlı vanilya ve elenmiş un da eklenerek karıştırılır.
  • REDMOND akıllı pişiricinin içi tereyağ ile yağlanır.
  • Hamur REDMOND çok fonksiyonlu pişiriciye dökülüp, kapağı kapatılır.
  • Çalışma modu BAKE, pişirme süresi 50 dakikaya ayarlanarak, START tuşuna basılır.
  • Çalışma modu bitinceye kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince pişirme kabı  ters çevrilip dikkatlice çıkartılır.
  • Kek soğumaya bırakılır.
  • Dr.Oetker pasta kremasına süt eklenip, derin bir kap içinde mikserle çırpılır.
  • Soğumuş kek iki parçaya kesilip, bir kaç yemek kaşığı şekerli süt ile ıslatılır.
  • Kekin üzerine pasta kreması, çikolata drajesi ve tekrar pasta kreması sürülür.
  • İkinci kat kek kremanın üzerine yerleştirilir.
  • Buzdolabında bir süre dinlendirilir.
  • Beyaz şeker hamuru ile pasta kaplanır.
  • Kırmızı şeker hamuru ile kalpler, güller yapılarak süslenir.

1 Şubat 2015 Pazar

CARAMBOLA ( YILDIZ MEYVESİ ) REÇELİ

Carambola reçeli tarifi
Karambola reçeli nasıl yapılır
Star fruit reçeli tarifi
Yıldız meyvesi reçeli tarifi
     Ülkemizde henüz satıldığını görmesem de gittiğim yerlerden carambola gibi değişik meyveler, sebzeler alıp değişik tariflerde kullanmayı seviyorum.Enlemesine kesildiğinde yıldız şeklinde olduğundan yıldız meyvesi olarak da bilinen carambola meyvesi genellikle kokteyl ve salatalarda dekoratif olarak kullanılsa da, ben bir de reçelini yapmayı düşündüm.
Malzemeler:
  • 2 adet carambola ( yıldız meyvesi ) 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 2 adet yıldız anason 

Yapılışı:
  • Toz şeker, yıldız anason ve su derin bir tencereye alınır.
  • Oluşan köpükler alınarak kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Enlemesine kesilmiş yıldız şeklindeki meyvelerde eklenip, biraz daha kaynatılır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu veya bir parça limon tuzu eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

31 Ocak 2015 Cumartesi

MISIR UNLU POĞAÇA

Mısır unlu poğaça tarifi
Mısır unlu poğaça nasıl yapılır
     Çalıştığım yıllarda iş yerimizin yakınındaki bir pastahanenin spesiyalleri arasındaki mısır unlu poğaçalarını oda arkadaşlarım çok sever, her sabah sıcak sıcak alır gelirlerdi.Sanıyorum o yıllardan alışmış olmalıyım ki :) aynı lezzete yakın bu poğaçalardan daha sonraları ben de evde yapmaya başladım.Ben poğaçanın içine lor ve dereotu koydum, siz isterseniz poğaçanın hamuruna da bir miktar incecik kıyılmış dereotu ekleyerek yoğurabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay kaşığı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 adet yumurta 
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
İç malzemesi:
  • Lor, dereotu, karabiber 
Üzerine :
  • Yumurta sarısı, susam, çörek otu 
Yapılışı:
  • Unlar derin bir kaba elenir.
  • Ortası açılıp; ılık şekerli süt,kabartma tozu, zeytinyağı eklenir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ ve yumurtalar da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur yirmi bezeye ayrılıp, her biri avuç içinde açılır.
  • Her parçaya iç malzemesi konulup, kapatılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.

30 Ocak 2015 Cuma

BONİBONLU CUPCAKE

Kakaolu cupcake tarifi
Kakaolu cupcake nasıl yapılır
Bonibonlu kakaolu cupcake tarifi
     Okulların tatil olduğu bu soğuk günlerde çocukları evde oyalayabilmek için, beraber cupcake yapabilirsiniz.Ben bu defa keklerin içini oyup, krema doldurmak yerine keklerin üstüne pişirmeden sadece sütle çırpılarak kullanılan çikolatalı tatlı sos döktüm ve bonibonlarla süsledim. Keklerin pişme sırasında kağıt kalıplardan yayılıp, akıp gitmemesi için silikon kalıplarda veya iki üç kağıt kalıbı iç içe geçirerek kullanabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1,5 su bardağı un 
Üzerine:
  • Dr.Oetker çikolatalı tatlı sos 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Hindistancevizi
  • Renkli bonibonlar 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kakao da eklenerek mikserle bir kez karıştırılır.
  • Cupcake kağıtlarına üstlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Dr.Oetker çikolatalı tatlı sos, süt dökülüp el çırpıcısı ile iki dakika çırpılır.
  • Soğumuş cupcakelerin üzerine birer kaşık sos dökülür.
  • Sosun  üzeri bonibon, şekerleme, hindistan cevizi veya kakao serpilerek süslenir.

28 Ocak 2015 Çarşamba

KEŞKÜL

Keşkül Tarifi
Keşkül Nasıl Yapılır
     Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan sütlü tatlılardan biri olan keşkülün içine süt, pirinç unu, nişasta, şeker, hindistan cevizi dışında konulan badem tozunu bulamayınca önce bademleri kaynar suda bekletip kabuklarını soydum sonra da mutfak robotunda bir kaç defa da parçalayarak olabildiğince un haline getirerek kullandım.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu 
  • 1 su bardağı toz badem 
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • Süslemek için ağartılıp kavrulmuş badem 
Yapılışı:
  • Bademler kaynar su içinde bekletilip, kabukları soyularak ağartılır.
  • Mutfak robotunda olabildiğince ince, un haline gelene kadar parçalanır.
  • Derin bir tencerede tepeleme dolu yemek kaşığı mısır nişastası ve pirinç unu karıştırılır.
  • Toz şeker ve robotta parçalanmış bademler de eklenir.
  • Süt azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın hindistan cevizi eklenip, karıştırılır.
  • Göz göz olunca kaselere paylaştırılır.
  • Üzeri ağartılıp, kavrulmuş bademlerle süslenir. 
  • Soğuk servis edilir.

27 Ocak 2015 Salı

PANCAR GÜLÜ SALATASI

Pancar Salatası Tarifi
Pancar Gülü Salatası Nasıl Yapılır
Yoğurtlu Pancar Gülü Salatası Tarifi
  Malzemeler:
  • 500 gram süzme yoğurt 
  • 3-4 adet kırmızı pancar 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Pancarlar iyice yıkanıp, soyulur.
  • Yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğuduktan sonra ortadan ikiye bölünüp dilimlenir.
  • Süzme yoğurda çok az su eklenip, pürüzsüz katı kıvamda çatalla çırpılır.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz  da eklenip, karıştırılır.
  • Süzme yoğurt streç film serilmiş çukur bir kaseye alınıp kaşıkla bastırılır.
  • Servis tabağının altına pancar dilimleri konulup, üzerine süzme yoğurt kasesi ters çevrilerek yoğurt çıkarılır.
  • Streç film çıkartılıp, yoğurda şekil verilir.
  • Pancar dilimleri alttan üste doğru yoğurda batırılarak gül şekli verilir.   

26 Ocak 2015 Pazartesi

KOLAY PROFİTEROL

Kolay profiterol nasıl yapılır
Kolay profiterol tarifi
Paskalya çöreğinden profiterol tarifi
     Profiterol yapmak zor olmasa da, biraz el oyalayıcı bir tatlı olduğundan her zaman yapmaya vakit bulamayabilirsiniz. Vaktiniz varsa daha önce paylaştığım profiterol tarifini; vaktiniz az ise hemen her pastahanede satılan paskalya çöreklerinden alıp, üzerine hazırladığınız çikolatalı sosu dökerek çok kısa sürede çok kolay profiterol benzeri bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gramlık paskalya çöreği 
  • 2 paket Dr. Oetker bitter çikolatalı sos 
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata 
  • 1 kahve fincanı fındık kırıntısı 
  • 1 kahve fincanı antep fıstığı
  • 1 kahve fincanı hindistan cevizi
Yapılışı: 
  • Paskalya çöreği küp küp doğranır.
  • Çikolatalı sos karışımı derin bir tencereye alınan sütün üzerine eklenip, devamlı karıştırılarak göz göz oluncaya kadar pişirilir.
  • Servis edilecek kabın içine bir sıra küp doğranmış paskalya çöreği sıralanıp, damla çikolata serpilir ve hepsi çikolatalı sosa bulanır.
  • Üzerine tekrar küp doğranmış paskalya çörekleri konulup, malzemeler bitene kadar devam edilir.
  • Tatlı servis tabağına yayılır veya tek kişilik kaselere konulur. 
  • En üste çikolatalı sos dökülüp; antep fıstığı, fındık ve hindistan cevizi ile süslenir.

25 Ocak 2015 Pazar

MERENGLİ TART

Merengli tart tarifi
Kolay merengli tart tarifi
Kolay merengli tart nasıl yapılır
     Merengli tart yapmakta kullanacağınız tüm malzemelerin bir arada olduğu bir paket Dr.Oetker ürünü hazır merengli tart alıp, mutfağınızda her zaman bulunan bir kaç malzemeyi de ekleyerek çok lezzetli ve görünüşü güzel merengli tart yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet Dr.Oetker Merengli tart 
Hamuru için:
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 3 yemek kaşığı süt 
Kreması için:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı margarin  
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi 
  • 7 yemek kaşığı limon suyu 
Mereng için: 
  • Merengli karışım paketi 
  • 8 yemek kaşığı su
Süsleme için:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Yapılışı:
  • 26 santim çapında ki kelepçeli kalıp margarin ile yağlanır.
  • Paketin içindeki unlu karışım çırpma kabına boşaltılır.
  • Üzerine tereyağı, yumurta ve süt eklenir.
  • Mikserle önce düşük sonra yüksek devirde çırpılır.
  • Hamur yağlanmış kalıba dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra soğuması için bekletilir.
Kremanın yapılışı:
  • Derin bir tencereye süt ve Dr. Oetker paketinin içinden çıkan krema karışımı dökülüp, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, margarin, limon kabuğu rendesi ve limon suyu eklenerek margarin eriyene kadar karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıbın içindeki pişmiş tartın üzerine bekletmeden krema dökülür.
Merengin yapılışı:
  • Fırının ızgarası açılır.
  • Çırpma kabına 8 yemek kaşığı su ve paketten çıkan merengli karışım dökülür.
  • Mikserle önce düşük sonra yüksek devirde 3-4 dakika çırpılır.
  • Hazırlanan mereng sıcak krema üzerine dökülüp yayılır ve üzeri kaşık ile şekillendirilir.
  • Kalıp fırının en üst rafına konulup, fırın kapağı açık bırakılır.
  • Fırının yanından ayrılmadan merengin üzeri hafif kızarıncaya kadar beklenir.
  • Fırından çıkıp oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınır.
  • Krem şanti soğuk süt ile iyice çırpılıp, buzdolabında bekletildikten sonra krema sıkacağı ile pastanın kenarlarına sıkılır.
  • Buzdolabında en az iki üç saat bekletilip, dilimlenerek servis edilir.

23 Ocak 2015 Cuma

KAŞAR PEYNİRLİ EKMEK

Kaşar peynirli ekmek tarifi
Kaşar peynirli ekmek nasıl yapılır
Kaşar peynirli kahvaltılık ekmek tarifi
     Yabancı yemek sitelerinden birinde gördüğüm bu ekmeğin belli bir tarifi olmasa da, fotoğraf üzerinden yorumlayarak yaptım.Ben sarımsaklı, baharatlı zeytinyağı ile ekmek aralarını ve üstünü yağlayıp aralarda da kaşar peyniri kullandım. Siz de, fırında kızarıp çıtır çıtır olmuş ekmek parçacıklarının altından erimiş kaşar peyniri taşıp çıkan bu iştah açıcı ekmeği hafta sonu kahvaltılarınız için yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet yuvarlak tam buğday ekmeği 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • 2 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Küçük yuvarlak ekmek iki parmak kalınlığında kareler oluşturacak şekilde  alt tarafları ekmekten kopartılmadan bıçakla dikine kesilir.
  • Zeytinyağının içine dövülmüş sarımsaklar ve baharatlar eklenerek, karıştırılır.
  • Fırça yardımıyla kesiklerin içi ve ekmeğin dış kabukları yağlanır.
  • Yağlanan kesiklerin içine kaşar peynirleri sokulup, yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kaşar peynirleri eriyene kadar kızartılır.
  • Fırından çıkartılıp, istenirse üzerine maydanoz serpilip sıcak servis edilir.

22 Ocak 2015 Perşembe

LİMON KABUĞU REÇELİ

Limon kabuğu reçeli nasıl yapılır
Limon kabuğu reçeli tarifi
     Kuşadası'nda kuzenimizin yazlığının bahçesinden yazın topladığımız kalın kabuklu limonların kabuğundan reçel, suyundan ise limonata yaptık. Limon kabuğu reçeli yaparken kabukların sadece beyaz kısmı kullanıldığından, kabukların sarı kısmını rendenin en ince tarafı ile rendeleyip tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanmak için limon kabuğu şekerlemesi yapıp saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kalın kabuklu limonun kabuğu 
  • 6 su bardağı toz şeker                         
  • 3 su bardağı su              
  • 3-4 adet tarçın çubuğu 
  • 8-10 adet karanfil 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Limonların iki ucu kesilip, portakal kabuğu soyar gibi altı veya sekiz dilime kesilir.
  • Limonun beyaz kabukları minik rulolar halinde sarılıp iğne ile ipe dizilir.
  • İpe dizili kabuklar her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp suyu dökülür.
  • Tencereye alınan kabukların üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir.
  • Karıştırılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Limon kabuklarına su, tarçın çubukları ve karanfil eklenir.
  • Reçel kıvamı alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Tarçın çubukları tencereden alınıp, reçel kavanozlara paylaştırılır.
  • Kavanozların kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Ocak 2015 Salı

FISTIKLI PORTAKALLI ÇİKOLATALI VEGAN KURABİYE

Vegan kurabiye tarifi
Yumurtasız kurabiye tarifi
Vegan kurabiye nasıl yapılır
     İçinde kavrulmuş yer fıstığı, portakal kabuğu ve bitter çikolata bulunan bu lezzetli kurabiyeyi oğlumun doğum günü için yapmıştım. İçinde hayvansal hiç bir ürün bulunmayan bu kurabiyeyi veganlar kadar herkesin de beğeneceğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı irice kırılmış kavrulmuş yer fıstığı 
  • Yarım su bardağı ince doğranmış portakal kabuğu 
  • Yarım su bardağı bitter damla çikolata 
Yapılışı:
  • Zeytinyağı, pudra şekeri ve un karıştırılır.
  • Kavrulmuş yer fıstıkları havanda irice dövülür.
  • Portakal kabuklarının beyaz kısımları çıkartılıp kalanı minik küpler halinde doğranır.
  • Fıstıklar ve portakal kabukları da eklenip, karıştırılır.
  • Ceviz büyüklüğünde yirmi parça kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak bastırarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.

19 Ocak 2015 Pazartesi

YILDIZ ŞEHRİYE SALATASI

Yıldız şehriye salatası tarifi
Şehriye salatası nasıl yapılır
Kavrulmuş şehriye salatası tarifi
     Çay saatlerinin en çok tercih edilen en sağlıklı alternatiflerinden olan bu tarz salataları pirinçle, kuru börülce ile, şehriye veya makarna çeşitleri ile hazırlayabilirsiniz.Yıldız şehriyeyi haşlayarak veya benim yaptığım gibi şehriyeleri kavurduktan sonra minik minik doğradığınız sebzeleri ekleyerek daha lezzetli bir salata yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yıldız şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • Yarım demet maydanoz 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2,5 su bardağı su
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yıldız şehriye zeytinyağı konulmuş tencerede yakmadan karıştırılarak kavrulur.
  • Kavrulan şehriyeye su eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Soğuyunca minik minik doğranmış sebzeler de eklenir.
  • Hepsi karıştırılarak servis edilir.

18 Ocak 2015 Pazar

KELEBEKLİ GÜLLÜ PASTA

Kelebekli güllü pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
Doğum günü pastası tarifi
     Doğum günü tarihini bildiğim eşe dosta zamanım olduğunda yeni yaşlarına tatlı bir başlangıç yapmaları için pasta ve kurabiyeler yapmayı seviyorum.Bu defa biraz zaman darlığından biraz da doğum günü sahibinin de çok sade bir kadın olmasından :) gül ve kelebeklerden oluşan sade bir pasta yaptım.Yurdanur ablacığım doğum günün kutlu olsun; nice mutlu, sağlıklı yıllar diliyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı ağartılıp kavrulmuş badem
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı ganaj
Süsleme:
  • Beyaz, Açık yeşil, Sarı, Pembe renklerde şeker hamuru
  • Gümüş rengi şekerleme
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan bir çay bardağı eklenerek mikserle çırpılır.
  • Pastanın dışını sıvamak için ganajın bir kısmı ayrılır.
  • Bir su bardağı badem kaynar su içinde bir kaç dakika kaynatılıp, kabukları soyulur.
  • Kabuğu soyulan bademler yağsız tavada kavrulur.
  • Kavrulmuş bademler irice parçalar halinde kırılarak ganajlı kremaya karıştırılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, bademli ganajlı krema yayılır.
  • İkinci kat pandispanya üzerine yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları badem eklenmemiş ayrılan ganaj ile pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan kelebek ve çiçek figürleri yerleştirilir.

17 Ocak 2015 Cumartesi

AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

Ayçiçeği çöreği tarifi
Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
     Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
İç malzemesi:
  • 2-3 adet orta boy haşlanmış patates 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
  • Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Geniş ve derin bir kaba un elenir.
  • İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
  • Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
  • Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
  • İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
  • Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
  • Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
  • Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
  • Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
  • Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.

15 Ocak 2015 Perşembe

KURUTULMUŞ SEBZE YOĞURTLAMASI

Kurutulmuş sebze yoğurtlaması tarifi
Kuru patlıcan biber kavurması tarifi
Kurutmalık patlıcan biber yoğurtlaması nasıl yapılır
     Kışın en soğuk günlerini yaşadığımız; soğuktan pazara bile çıkmak istemediğim şu günlerde yaz sıcaklarında kuruttuğumuz patlıcan, biber, domates ve fasulye kurularını kullanmak için en uygun günlerdeyiz diye düşünüyorum.Kurutmalık sebzeleri kavurduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yaktığınız kırmızı biber ve naneyi dökebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı biber kurusu 
  • 1 su bardağı patlıcan kurusu 
  • 1 su bardağı domates kurusu 
  • 1 su bardağı fasulye kurusu 
  • 2-3 adet acı biber kurusu 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 baş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Küçük parçalar halinde kurutulmuş sebzeler, yumuşayana kadar tuzlu suda haşlanır.
  • İrice doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar birlikte kavrulur, domates salçası eklenir.
  • Haşlanmış kuru sebzelerin süzgeçte suyu süzdürülür.
  • Sebze kuruları ve baharatlar da  eklenerek, yarım saat kadar pişirilir.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber, nane dökülür.
  • Eğer vegan iseniz yoğurt yerine sarımsaklı, domatesli sos da dökebilirsiniz.

14 Ocak 2015 Çarşamba

MUZLU RULO MUHALLEBİ

Rulo muhallebi tarifi
Meyveli rulo muhallebi nasıl yapılır
Muzlu muhallebi tarifi
     Muhallebiyi farklı bir şekilde servis etmek isterseniz, pişirdiğiniz muhallebiyi hindistan cevizi yayılmış tepsiye döküp soğuduktan sonra içine muz veya istediğiniz meyveleri ekleyerek daha hafif ve besleyici meyveli bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram süt 
  • 1,5 su bardağı  un 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • 3 adet Anamur muzu 
Yapılışı:
  • Tencereye alınan sütün içine sürekli karıştırılarak un ve şeker eklenip, pişirilir.
  • Ocaktan alınıp biraz soğuyunca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Dikdörtgen bir tepsiye hindistan cevizi bolca serpilip, muhallebi dökülür.
  • Üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bir iki saat bekletilir.
  • Muhallebinin uzun kenarı boyunca yan yana soyulmuş muzlar dizilir.
  • Uzun kenar boyunca metal spatula yardımı ile kaldırılarak rulo yapılır.
  • İki parmak kalınlığında kesilip, servis tabağına dizilir.

12 Ocak 2015 Pazartesi

SEBZELİ FISTIKLI NOODLE

Sebzeli kaju fıstıklı noodle nasıl yapılır
Sebzeli noodle tarifi
Çin eriştesi tarifi
     Uzak doğu mutfağından, mutfaklarımıza gelen lezzetlerden Çin eriştesi noodle, soya filizi, soya sosu ve kaju fıstıklarının bir arada kullanıldığı bu yemeği wok tavada yada derin bir tavada hazırlayabilirsiniz.Soya sosu yeterince tuzlu olduğu için sebzeleri kavururken tuz eklemedim ama siz tadına bakıp gerekirse bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 200 gram noodle 
  • 1 adet kuru soğan  
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yeşil acı şili biberi 
  • 2 adet mor biber 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 125 gram soya filizi 
  • 1 çay bardağı kaju fıstık 
  • 5 yemek kaşığı soya sosu 

Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır, sarımsaklar incecik kıyılır.
  • Zeytinyağı konulmuş wok veya derin bir tavada kavrulur.
  • Havuçlar ve renkli biberler de eklenip, biraz diri kalacak şekilde yağda çevrilir.
  • Ocaktan almaya yakın kaju fıstıkları ve soya filizleri eklenir.
  • Başka bir tencerede bol kaynar suda noodle paketinin yarısı haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilip, sebzelerin olduğu wok tavaya eklenir.
  • Soya sosu da dökülerek çevrilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...