8 Temmuz 2019 Pazartesi

KABAK ÇİÇEKLİ KİŞ

Kabak Çiçekli Kiş Tarifi
Kabak Çiçekli Kiş Nasıl Yapılır
Lorlu Kabak Çiçekli Tart Tarifi

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 125 gram yumuşak tereyağı 
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı 
  • 3 yemek kaşığı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri rendesi
  • Tuz 
Üzerine:
  • 25 adet kabak çiçeği 
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
Yapılışı:
  • Un, yumurta sarısı, kaşar peyniri rendesi, süt, tuz ve tereyağı derin bir kap içinde iyice yoğurulur.
  • Streç filme sarılarak bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur merdane ile pişireceğimiz kaptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Yağlanmış fırın kabına hamurun kenarları biraz yükseltilerek yayılır.
  • Hamurun kabarmaması için çatalla delikler açılır.
  • Hamurun pişerken kabarmaması için; hamurun üzerine aynı çapta yağlı kağıt yayılıp, bakliyatlar yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra çıkartılıp, üzerindeki kağıt ve bakliyatlar daha sonra kullanmak üzere kaldırılır.
  • Lor, yumurta, bir iki kaşık kaşar peyniri, ince kıyılmış dereotu ve karabiber bir kapta karıştırılır.
  • Kabak çiçekleri yıkanıp, süzüldükten sonra lorlu karışım içlerine doldurulur.
  • Doldurulmuş kabak çiçekleri tart hamurunun üzerine sıralanır.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilir, aradaki boşluklar lor ve kaşar peyniri karışımı ile doldurulur.
  • Tekrar fırına konularak tart hamuru ve çiçekler kızarıp, kaşar peyniri eriyene kadar 20 dakika kadar daha fırında tutulup, çıkartılır.
  • Sıcak servis edilir.

7 Temmuz 2019 Pazar

SUCUKLU VEGAN ÇÖREK

Sucuklu Çörek Tarifi
Sucuklu Vegan Çörek Tarifi
Vegan Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un 
  • 1 adet vegan sucuk 
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Susam
Yapılışı:
  • Unun yarısı, instant maya ve toz şeker derin bir yoğurma kabının içinde karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı ve tuz da eklenir.
  • Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur yarım saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Tezgahta yoğurulan hamurdan parçalar kopartılıp, üçer üçer şeritler yuvarlanır.
  • Şeritlerin üst kısmı birleştirilip, aralarına sucuk dilimleri konularak şekil verildikten sonra alt kısmı da içe doğru kıvrılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen çöreklere fırçayla sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

6 Temmuz 2019 Cumartesi

ÜZÜMLÜ ŞAM KURABİYESİ

Üzümlü Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 3-4 damla limon suyu 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 6-7 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, kabartma tozu, yoğurdun üzerine karbonat ve limon suyu dökülüp karıştırılır.
  • Önceden ıslatılıp, kurulanmış kuru üzümler de eklenir.
  • Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur olana kadar elenmiş un azar azar eklenip, yoğurulur.
  • Elimiz çok az yağlanarak hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak şekil verilir.
  • Şekil verildikten sonra toz şekere batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirildikten sonra fırının ayarı 180 dereceye düşürülerek 15 dakika kadar daha pişirilir.

5 Temmuz 2019 Cuma

VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 adet küçük boy ekmek kadayıfı 
  • 1 litre su 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım kilogram olgun vişne 
  • Bir kaç damla limon suyu
Üzerine:
  • Kaymak veya Dondurma



Yapılışı: 

  • Su, toz şeker ve ayıklanmış vişne taneleri derin bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Ekmek kadayıfı su dolu bir kaba batırılıp, çıkartıldıktan sonra kağıt havluyla kurulanır.
  • Kadayıf şerbeti çekince iki katı büyüdüğünden, iki katı büyüklükte bir pişirme kabının içine alınır.
  • Şerbetin içindeki vişneler süzülür.
  • Kısık ateşli ocağın üstüne alınan ekmek kadayıfının her yerine gelecek şekilde sıcak vişne şerbeti dökülür.
  • Kadayıf iki katına ulaşana kadar yanlardan kaşıkla alınan şerbet üzerine döküle döküle şerbeti çektirilir.
  • Şerbetini çekip, her yeri sünger gibi yumuşadıktan sonra ocaktan alınıp soğuması beklenir.
  • Üzerine kaymak, dondurma veya vişne taneleri konularak dilimlenip servis edilir.


4 Temmuz 2019 Perşembe

YULAFLI ŞEKERSİZ DİYET KURABİYE

Yulaflı Kurabiye Tarifi
Kuru Meyveli Kurabiye Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Diyet Kurabiye Tarifi
             
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı kuru üzüm 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı bal veya pekmez 
  • 3 yemek kaşığı su 
  • 1 paket karbonat (5 gram )
 
Yapılışı:
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, elimizle sıktığımızda dağılmayacak kıvam alıncaya kadar yoğurulur.
  • Bu aşamada gerekirse biraz daha bal veya su eklenir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp elimizle yuvarlanır veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılıp merdane ile üzerinden geçilerek, dilimlenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri biraz kızarana kadar 12 dakika pişirilir.

2 Temmuz 2019 Salı

BEYAZ KİRAZ REÇELİ

Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi
Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram beyaz kiraz 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Kirazların sapları yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Dar ağızlı bir şişenin üzerine konulan kirazın  tam üstüne pipetle bastırılarak düzgün bir şekilde kirazların çekirdekleri çıkartılır.
  • Derin bir tencereye çekirdekleri çıkartılmış kirazlar ve toz şeker konulup,  bir gece bekletilir.
  • Suyu da eklenip, kısık ateşte köpükleri alınarak koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçel kıvam alıp ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.

1 Temmuz 2019 Pazartesi

MASTABE

Mastabe Tarifi
Mastabe Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet pazı 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı çörekotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Pazı yaprakları yıkanıp, sapları ince ince yaprakları biraz daha irice doğranır.
  • Tencereye tuz eklenmiş su konulup, kaynatılır.
  • Su kaynayınca önce pazı sapları daha sonra yaprakları eklenerek bir kaç dakika saplar yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
  • Soğuk sudan geçirilen pazılar tekrar süzülerek servis tabağına alınır.
  • Süzme yoğurdun suyla kıvamı açıldıktan sonra tuz ve dövülmüş sarımsaklar da eklenip karıştırılır.
  • Pazıların üzerine ve yanlarına yoğurt yayıldıktan sonra zeytinyağı gezdirilip, çörekotu serpilir.

27 Haziran 2019 Perşembe

ŞEFTALİLİ GALETTE

Şeftalili Galette Tarifi
Şeftalili Galette Nasıl Yapılır
Galette tarifi
Galette nasıl yapılır
 Malzemeler: 

  • 2 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 100 gram soğuk tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı soğuk su 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz 
Üzerine: 

  • 5-6 adet şeftali
  • Toz şeker 
  • Tarçın
Yapılışı: 
  • Un, buzdolabından çıkarılıp minik minik doğranmış soğuk tereyağı, toz şeker ve tuz mikserin düşük ayarında kum gibi oluncaya kadar karıştırılır.
  • Karışıma yumurta ve bir yemek kaşığı soğuk su da eklenip, önce düşük sonra orta devirde iyice karıştırılır.
  • Tezgahta yoğurulan hamur, streç film ile kapatılarak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Çok olgun olmayan şeftalilerin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
  • Şeftaliler biraz kalınca dilimlenip toz şeker ve toz tarçınla karıştırılır.
  • Dinlenen hamur, yağlı kağıt üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılıp kağıtla birlikte fırın tepsisine konulur.
  • Tepsiye alınan hamurun kenarlarından bir parmak kadar boşluk bırakılıp, üzerine şeftali dilimleri ortadan başlayıp kenara doğru sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında şeftaliler suyunu çekip, hamurların kenarı kızarana kadar yaklaşık yarım saat kontrollü olarak pişirilir.


26 Haziran 2019 Çarşamba

ABUGANNUŞ

Abugannuş Tarifi
Köz Patlıcan Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan 
  • 3-4 adet kırmızı biber 
  • 3-4 adet yeşil biber 
  • 2-3 adet domates 
  • 2 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi 
  • Maydanoz
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Patlıcan, domates, biber ve kuru soğanlar tercihen odun ateşi üzerinde veya fırının ızgarasında közlenir.
  • Közlenen sebzelerin sıcakken kabukları soyulup, doğranır.
  • Biraz tuz ile dövülen sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz da eklenir.
  • Bütün malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alındıktan sonra üzerine nar ekşisi gezdirilerek servis edilir. 




25 Haziran 2019 Salı

LİMON REÇELİ

Limon Reçeli Tarifi
Limon Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram çok kalın kabuklu limon
  • 6 su bardağı toz şeker                         
  • 3 su bardağı su              


Yapılışı:
  • Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Limonlar portakal kabuğu soyar gibi dikine dilimlenir.
  • Tencereye konulan kabuklar her defasında suyu değiştirilerek iki üç defa acısı çıkana kadar kaynatılıp, süzülür.
  • Kabuklar soğuduktan sonra kibrit çöpü kalınlığında kesilir.
  • Limon dilimlerinin iç zar kısmı çıkartılıp, elimizle parçalara ayrılır.
  • Tencereye su ve toz şeker konulup toz şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker eriyince önce limon kabukları sonra da limonun iç kısımları eklenir.
  • Kısık ateşte koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Kavanozlara boşaltıldıktan sonra kapağı kapatılıp ters çevrilerek soğuması beklenir.
  • Rendelenen sarı dış kabuklar bir kez yıkanıp, kağıt havlu ile iyice kurulandıktan sonra saklama kabı içinde dondurucuda saklanarak gerektiğinde tatlı, kek vb katılarak kullanılabilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...