19 Mayıs 2020 Salı

ÇİÇEK EKMEK

Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 tatlı kaşığı aktif kuru maya 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 6-6,5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı tuz



Yapılışı: 
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su kaseye konulup, 10-15 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Un derin bir yoğurma kabına elenir.
  • Kasedeki kabaran mayalı karışım ve iki su bardağı su una azar azar eklenir.
  • Tuzu da eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Elimiz unlanarak hamur toparlanıp üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Çok az unlanmış tezgahta hamur dokuz bezeye ayrılıp katlanarak şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş veya hafif yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde yerleştirilen bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
  • Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla veya jiletle çizikler atılıp, çok hafif un elenir.
  • Fırının tabanına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap konulur.
  • Fırına konulan ekmek önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan ekmek sofra bezine sarılıp, soğuduktan sonra dilimlenir.

17 Mayıs 2020 Pazar

KANDİL SİMİDİ

Kandil Simidi Tarifi
Kandil Simidi Nasıl Yapılır
Mahlepli Kandil Simidi Tarifi
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı mahlep 
  • 1 çay kaşığı tuz  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un  
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Yumurtanın akı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak çok yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar düz yuvarlandıktan sonra uçları birleştirilerek simit şekli verilir.
  • Önce çırpılmış yumurta akına daha sonra bol susama batırılıp, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.

15 Mayıs 2020 Cuma

ISPANAKLI PEYNİRLİ KAPALI PİDE

Kapalı Pide Tarifi
Ispanaklı Peynirli Kapalı Pide Tarifi
 Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi: 
  • Yarım kilogram ıspanağın yaprakları 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal taze biberiye 
  • 1 yemek kaşığı iri kaya tuzu 


Yapılışı: 
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, kurulanıp, doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince kıyılmış kuru soğan kavrulduktan sonra ıspanak yaprakları da biraz çevrilip tuzu eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Soğuyan ıspanak yapraklarının fazla suyu varsa elimizle sıkılır. 
  • Kabukları soyulup sulanmaması için çekirdekleri çıkartılmış domatesler de biraz irice doğranır. 
  • Taze soğanlar doğranır.
  • Kaşar peyniri biraz irice çubuklar halinde doğranıp, tüm iç malzemesi hazırlanıp bekletilir.
  • Un derin bir kaba elenip ortası havuz gibi açılarak ılık süt ve instant maya konulup karıştırılır.
  • Maya kabarınca un ile karıştırılıp, tuzu da eklenir.
  • Ele yapışan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar bekletilir.
  • Mayalanan hamur elimiz unlanarak toparlanır.
  • Yağlı kağıt üzerine alınıp taban kısmı biraz daha kalın kenarları daha ince olacak şekilde hamur elimizle açılır.
  • Hazırlanan iç malzemesi kenarlardan iki üç parmak boşluk kalacak kadar yayılıp, hamur kenarlardan çekiştirilerek üstte açıklık kalmayacak şekilde kapatılır.
  • Kapatıldıktan sonra da hamurun üstüne elimizle hafif hafif bastırılarak tepsi boyutuna gelene kadar genişletilir.
  • Üzerine fırçayla zeytinyağı sürüldükten sonra parçalara ayrılmış biberiyeler ve kaya tuzu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.


11 Mayıs 2020 Pazartesi

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası Tarifi
Domates Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5-6 adet domates veya 3 su bardağı kışlık rende domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı dolusu un 
  • 5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Kaşar peyniri rendesi 
  • Maydanoz 
Yapılışı: 
  • Domateslerin kabukları soyulup, rendelenir veya kış için hazırlanmış domates soslarından kullanılır.
  • Tencerede tereyağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu geçene kadar kavrulup, salça da eklenerek biraz kavrulur.
  • Su, tuz ve rendelenmiş domates de eklenip, çorba koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Kaselere alınıp, üzerine kaşar peyniri rendesi, karabiber ve istenirse ince kıyılmış maydanoz ile kruton eklenerek servis edilir.

9 Nisan 2020 Perşembe

ÇİKOLATALI DRİP PASTA

Çikolatalı Pasta Tarifi
Çikolatalı Pasta Nasıl Yapılır
Drip Cake Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Islatmak için:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Ara kreması ve üzerini sıvamak için:
  • 1 paket Dr.Oetker kakaolu pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 2 paket 80 gramlık bitter çikolata 
  • 200 ml süt kreması 
  • 4 adet oreo bisküvi
  • İstediğiniz meyveler ( çilek, ahududu, güvem, taze nane yaprakları)


Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış küçük bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Pandispanya fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden, süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılıp kaynatmadan ocaktan alınarak ganaj hazırlanır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Ganaj buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için, hazır kakaolu pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan da birkaç kaşık eklenerek mikserle çırpılır.
  • Soğumuş pandispanya üç kata ayrılarak her katı şekerli süt ile ıslatılıp, aralara kakaolu pasta kreması yayıldıktan sonra damla çikolata parçaları serpilir.
  • Pandispanyanın üst kısmı da yerleştirilip, üstü ve kenarları kakaolu pasta kreması ile düzgünce sıvanıp, bir saat buzdolabında bekletilir.
  • Ganajdan ayrılan kısım kenarlardan biraz akacak şekilde kakaolu pasta kremasının üzerine yavaş yavaş dökülür.
  • Buzdolabında biraz bekletilip, çikolata donduktan sonra istenen meyveler pastanın üzerine yerleştirilir.



8 Nisan 2020 Çarşamba

MANTARLI TACO

Mantarlı Taco Tarifi
Mantarlı Taco Nasıl Yapılır
Taco Tarifi
Malzemeler: 
  • 6 adet hazır Taco veya Tortilla ekmeği 
  • Yarım kilogram kültür mantarı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet kapya biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Mantarlar fırçayla su altında temizlenip, kurulandıktan sonra dilimlenir. 
  • Kuru soğanlar ve biberler doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ezilmiş sarımsak, mantarlar, soğanlar ve biberler sotelendikten sonra doğranmış maydanozlarla karıştırılır. 
  • Kendi yaptığımız tortilla ekmekleri kıvrılıp su bardağı içine konulup sıcak fırında biraz tutularak kıvrılıp şekil alması sağlanır veya hazır taco ekmeği kullanılır.
  • Fırından çıkartılan tacolar servis tabağına alınıp, içlerine mantarlı karışım veya istenen malzemeler doldurulduktan sonra sıcak servis edilir.
  • Hazır taco kullanmak istemezseniz, tortilla ekmeği tarifi için:
    https://nergismevsimi.blogspot.com/2020/03/tortilla-ekmegi.html

3 Nisan 2020 Cuma

SÜTLÜ EKMEK

Sütlü Ekmek Tarifi
Sütlü Ekmek Nasıl Yapılır
İnstant Mayalı Tarifler
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un                             
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı            
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı ılık süt                       
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya      
  • Susam
Yapılışı:
  • Un ve maya derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve tuz eklenir.
  • Ilık sütte toz şeker eritilip, eklenir.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, yağlanıp unlanmış kalıba yerleştirilir.
  • Kalıpta yapmak istemezseniz şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek de pişirebilirsiniz.
  • Hamurun üzerine bıçakla fazla derin olmayan çizik atılır.
  • Suya batırılıp çıkartılan fırça ile hamurun üzeri çok az ıslatılıp, susam serpilir.
  • 15 dakika da tepside mayalanması için bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Fırından çıkınca kalıptan çıkartılıp tel üzerinde soğutulduktan sonra dilimlenir.

1 Nisan 2020 Çarşamba

UN KURABİYESİ

Un Kurabiyesi Tarifi
Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
Yapılışı: 
  • Tereyağı kısık ateş üzerinde yakmadan eritilir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup donması sağlanır. 
  • Tereyağında biriken su ayrılıp, dökülür.
  • Suyu ayrılan tereyağı, pudra şekeri, vanilya ve nişasta karıştırır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ince uzun rulolar yuvarlanıp, çatalla uçtan uca çizgiler çekilir.
  • İki üç parmak kalınlığında kesilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir. 

30 Mart 2020 Pazartesi

TEPSİDE TİRAMİSU

Tiramisu Tarifi
Kedidili Bisküvili Tiramisu Tarifi
Tepside Tiramisu Tarifi 
Malzemeler: 
  • 2 paket kedidili bisküvi 
  • 3 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı granül kahve (nescafe vs.)
Kreması:
  • 2 kutu labne peyniri  
  • 6 yemek kaşığı un  
  • 6 yemek kaşığı toz şeker 
  • 4 su bardağı süt     
Üzerine:
  • 3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  • Kreması için, elenmiş un ve şeker bir tencerede karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Soğuyunca labne peyniri eklenip, 10 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Süt, toz şeker ve nescafe iyice karıştırılıp hazırlanır.
  • Kedidili bisküviler nescafeli karışıma bir defa hızlıca batırılıp çıkartılarak büyük boy borcama taban oluşturacak şekilde sıralanır. 
  • Soğumuş olan krema üç ayrı kaba ayrılıp bir kısmı bisküvilerin üzerine yayılır. 
  • İkinci paket kedidili bisküvi de nescafeli karışıma batırılıp çıkarılarak kremanın üzerine dizilir.
  • Kalan kremanın bir kısmı sıkma torbasına konulup, kalanı bisküvilerin üzerine eşit bir şekilde yayılır.
  • Sıkma torbasına konulan krema da istenen şekilde sıkılıp, üstüne kakao elenir.
  • Buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.
  • Ben bu ölçülerle büyük boy borcam da yaptım.Siz daha küçük boy kalıp kullanacaksanız malzeme ölçülerini azaltarak yapabilirsiniz.

28 Mart 2020 Cumartesi

ÇITIR GÜL BÖREK

Çıtır Gül Börek Tarifi
Çıtır Gül Börek Nasıl Yapılır
Yufka Börekleri
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 4-5 adet patates 
  • 150 gram lor
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Yapılışı: 
  • Yufkalar önce ikiye sonra tekrar ikiye katlanır.
  • Katlardan çay bardağı veya kurabiye kalıbı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Haşlanmış patatesler ve lor çatal ile iyice ezilir.
  • Yumurta, tuz ve karabiber eklenir.
  • Kesilen yufka katları beşer beşer ayrılıp, her yufkanın arasına bir çay kaşığı kadar patatesli iç malzemesi konulur.
  • Aralara iç malzemesi konulan beş kat yufka, her defasında ortalarına parmağımızla bastırılarak üst üste yapışması sağlanır.
  • Börekler, derin bir kızartma kabında kızgın yağda kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine  alınıp,  fazla yağı süzüldükten sonra sıcak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...