17 Temmuz 2020 Cuma

NOHUT DÜRÜM

Nohut Dürüm Tarifi
Nohut Dürüm Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
  • 5-6 adet ev yapımı veya hazır lavaş
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet kapya biber 
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • Sumak
Lavaş Malzemeleri:
  • 3,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Tuz


Yapılışı:
  • Nohutlar bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
  • (Yöresel olarak pişirilme işlemi ilikli kemik veya etle birlikte yapılıyormuş ama ben nohutları sadece su ile yumuşayana kadar haşladım.)
  • Tavaya konulan zeytinyağında salçalar iyice ezilerek kavrulur.
  • Haşlanmış nohutlar ve baharatlar da tavaya eklendikten sonra nohutların birazı kaşığın tersi ile bastırılarak ezilir.
  • Piyazlık doğranmış kuru soğanlar, çekirdekleri çıkartılmış kapya biberler ve maydanozlar doğranarak hazırlanır.
  • Ev yapımı lavaş kullanmak isterseniz; derin bir kabın içine un elenip, azar azar ılık su ve tuzu da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ile kapatılan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bezelere ayrılır.
  • Tezgah biraz unlanarak pişireceğimiz tavanın çapında merdane ile açılır.
  • Lavaşlar yağsız tavada, kısık ateş üzerinde gevreyip kurutmadan iki taraflı pişirilir.
  • Tavadan alınan lavaşların içine önce nohutlar sonra kuru soğanlı, kapya biberli karışım yayılır.
  • Sumak serpilip, limon suyu da gezdirilerek dürüm yapılır.

15 Temmuz 2020 Çarşamba

MANTARLI PİDE

Mantarlı Pide Tarifi
Mantarlı Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 adet yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un 
  • Karabiber
  • Tuz
  • Çörekotu
Üzerine:
  • 300-400 gram kültür mantarı
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram kaşar peyniri
  • Maydanoz
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Ilık sütün içine kuru maya ve toz şeker konulup, karıştırıldıktan sonra on dakika kadar bekletilir.
  • Yoğurma kabına un elenip, süt içinde eritilmiş maya, zeytinyağı, tereyağı, yoğurt ve yumurtanın akı da eklenip yoğurulur. 
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar bekletilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin içine hamur elimizle bastırılarak tepsi ölçüsünde olabildiğince ince yayılır.
  • Mantarlar bir defa hızlıca yıkanıp, kurulandıktan sonra dilimlenir.
  • Yemeklik doğranan kuru soğanlar, dilimlenmiş mantarlar, yeşil sivri biberler ve domatesler sırasıyla eklenip suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp tuzu ve karabiberi eklenip, soğuması beklenir.
  • Hamurun üzerine mantarlı karışım yayılıp, kenarlarına yumurta sarısı sürüldükten sonra çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan pidenin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri paylaştırılıp, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilip, fırından çıkartılır.
  • İnce kıyılmış maydanoz serpilip, dilimlendikten sonra sıcak servis edilir.

13 Temmuz 2020 Pazartesi

SİNKONTA

Sinkonta Tarifi
Kabak Sinkonta Tarifi
Fırında Kabak Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kabak
  • 3 adet kuru soğan 
  • 3 adet taze soğan 
  • 5 diş sarımsak 
  • 3 adet domates 
  • 5-6 yemek kaşığı kışlık domates püresi 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  

Yapılışı: 
  • Kabaklar yıkanıp, soyulmadan çok kalın olmayacak şekilde halka halka doğranır.
  • Çukur bir kabın içine zeytinyağı, kışlık domates püresi, baharatlar, tuz ve halka halka doğradığımız kabaklar konulup, iyice karıştırılır.
  • Kuru soğanlar piyazlık doğranıp biraz tuzla ovulur.
  • Taze soğan ve yeşil sivri biber de doğranır.
  • Fırın kabının içine bir sıra kabak dilimleri bir sıra da diğer malzemeler olacak şekilde malzeme bitene kadar konulur.
  • En üste içinden kabakları aldığımız zeytinyağlı karışım dökülür.
  • İstenirse domates küp küp doğranıp yayılır veya dilimlenerek en üste sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra üstüne ince kıyılmış taze nane serpilerek servis edilir.


11 Temmuz 2020 Cumartesi

ÇİKOLATALI MEYVELİ CHEESECAKE

Cheesecake Tarifi
Çikolatalı Cheesecake Tarifi
Meyveli Cheesecake Tarifi
Malzemeler:
  • 3 paket yulaflı bisküvi 
  • 150 gram tereyağı 
    • 500 gram labne peyniri
    • 200 ml süt kreması 
    • 3 yemek kaşığı mısır nişastası 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 3 adet yumurta 
    • 200 ml süt kreması 
    • 120 gram bitter çikolata
    • 80 gram sütlü çikolata
    • İstenen mevsim meyveleri (çilek, karadut, ahududu, güvem eriği, nane yaprakları)
    Yapılışı: 
    • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
    • Oda sıcaklığındaki tereyağ bisküvi kırıntıları ile iyice karıştırılır.
    • Yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kalıba karışım kenar oluşturacak şekilde iyice bastırılarak yayılır. 
    • Kelepçeli kalıp buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletilir.
    • Labne peyniri süzgece alınıp, suyu iyice süzdürülür.
    • Labne peyniri, süt kreması, nişasta ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
    • Yumurtalar karışıma birer birer kırılarak çırpmaya devam edilir.
    • Karışım buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine dökülür.
    • Pişerken üzerinin çatlamaması için, fırına dayanıklı küçük bir kabın içine su konularak fırının alt rafına yerleştirilir.
    • Kelepçeli kalıpta fırına konulup, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
    • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı hafif aralık bırakılarak cheesecake içinde bekletilir.
    • Çikolatalı ganaj için; derin bir kabın içine yarıya kadar su konulup üzerine suya değmeyecek yükseklikte başka bir kap daha yerleştirilir.
    • Üstteki kabın içine süt kreması konulup, krema kaynatmadan ısıtılır.
    • Isınan süt kremasının içine parçalara bölünmüş çikolatalar konulup eriyene kadar karıştırıldıktan sonra ocaktan alınıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
    • Soğumuş olan cheesecake üzerine henüz ılık haldeki sos dökülüp, düzgünce yayılır.
    • Buzdolabında en az 4 - 5 saat veya bir gece dinlendirilir.
    • Buzdolabında iyice donduktan sonra servise yakın kelepçeli kalıptan çıkartılıp, üstü istenen meyvelerle süslenir.

    9 Temmuz 2020 Perşembe

    MUZLU MİNİ CHEESECAKE

    Muzlu Cheesecake Tarifi
    Muzlu Cheesecake Nasıl Yapılır
    Malzemeler: 
    • 1,5 paket burçak bisküvi
    • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı 
    Kreması:
    • 400 gram labne peyniri
    • 200 ml krema
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 2 adet yumurta
    • 1,5 yemek kaşığı un 
    • 1,5 yemek kaşığı nişasta 
    Jölesi: 
    • 1 paket Dr.Oetker muz aromalı bitkisel jöle
    • 2,5 su bardağı kaynamış su
    • 3-4 adet muz
    Yapılışı:
    • Cheesecake tabanı için, bisküviler ufalanana kadar rondodan geçirilir.
    • Oda sıcaklığında ki tereyağı bisküvilerle iyice karıştırılır.
    • Porsiyonluk silikon kalıpların içine birer yemek kaşığı kadar bisküvili karışımdan konulup, üzerine bastırılarak sıkıştırılır.
    • Başka bir kabın içinde toz şeker, krema ve labne peyniri konulur.
    • Toz şeker eriyip, karışım koyu kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
    • Nişasta, un ve yumurtalarda eklenip, çırpma teliyle karıştırılır.
    • Bisküvili karışımın üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
    • Fırın soğuyana kadar fırında bekletilip, çıkartılır.
    • Muzlar soyulup, dilimlendikten sonra kaplara istenen şekilde dizilir.
    • Bitkisel jöle kaynamış suyun içinde eritildikten sonra ılımaya bırakılır.
    • Oda sıcaklığına gelen jöle muzların üzerini kapatacak şekilde kaşıkla paylaştırılır.
    • Buzdolabında tercihen bir gece bekletilip, silikon kalıplardan çıkartılarak servis edilir.


    7 Temmuz 2020 Salı

    HAVUÇLU YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

    Havuçlu Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi
    Havuçlu Yoğurtlu Semizotu Salatası Nasıl Yapılır
    Malzemeler: 
    • 1 demet semizotu 
    • 2-3 adet havuç 
    • 1-2 adet kapya biber 
    • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 su bardağı yoğurt 
    • 2 yemek kaşığı mayonez 
    • 2 diş sarımsak 
    • Tuz 
    Yapılışı: 
    • Semizotları yıkanıp, ayıklandıktan sonra sadece yaprakları kopartılıp ayrılır.
    • Havuçlar soyulup, rendelenir.
    • Zeytinyağında biraz yumuşayıncaya kadar sotelenip soğuması için bekletilir.
    • Kapya biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılıp, ince şeritler halinde doğranır. 
    • Yoğurt süzgece konulup, fazla suyunun süzülmesi sağlanır.
    • Malzemelerin hepsi iyice karıştırılarak, servis edilir.

    5 Temmuz 2020 Pazar

    ÇUBUK SİMİT

    Çubuk Simit Tarifi
    Çubuk Simit nasıl Yapılır
    Malzemeler:
    • 4-4,5 su bardağı un 
    • 1,5 su bardağı ılık su 
    • 1 paket instant maya
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 yemek kaşığı tuz 
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 yemek kaşığı pekmez 
    • 2 yemek kaşığı su
    • 1 çay bardağı kavrulmuş susam 

    Yapılışı: 
    • Unun yarısı yoğurma kabına elenir.
    • İnstant maya ve toz şeker karıştırılıp eklenir.
    • Ilık su ve kalan un azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
    • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
    • Tezgahta yoğurulan hamur altı eşit bezeye ayrılır.
    • Bezeler ince uzun çubuk şeklinde yuvarlanır.
    • Kasede su ve pekmez karıştırılır.
    • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilen çubuk simitlerin üzerine fırça yardımıyla pekmezli su sürüldükten sonra kavrulmuş susam serpilir.
    • Üzeri örtüldükten sonra on beş dakikada tepsi mayası için bekletilir.
    • Simitlerin içinin yumuşak dışının çıtır olması için, fırının alt rafına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kase konulur.
    • Simitler önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.
    • İlk sıcaklığı geçtikten sonra istenirse bıçakla kesilip sandviç gibi arasına peynir, domates, biber, maydanoz konulur.

    4 Temmuz 2020 Cumartesi

    DİP SOSLU KANEPELER

    Dip Soslu Kanepe Tarifi
    Mısır Patlaklı Kanepe Tarifi
    Malzemeler: 

    • 1 paket Eti Gong Pops  mısır ve pirinç patlağı 
    • 1 adet pancar
    • 1 adet patlıcan 
    • 2 su bardağı yoğurt 
    • 3 diş sarımsak
    • Kırmızı pul biber
    • Kuru nane 
    • Tuz 
    Yapılışı:
    • Pancar yumuşayana kadar haşlanır, kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
    • Patlıcan közlenip, kabukları soyulduktan sonra doğranır.
    • Suyu iyice süzülmüş yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuz karıştırılır.
    • Yoğurt üç ayrı kaba ayrılır.
    • Ayrılan yoğurdun birine kuru veya taze nane eklenir.
    • Biri közlenmiş patlıcanla karıştırılır.
    • Diğeri de rendelenmiş pancarla karıştırılır.
    • Mısır ve pirinç patlaklarının çukur kısımlarına istenen dip soslardan doldurulup yumuşamadan servis edilir.

    3 Temmuz 2020 Cuma

    ÇİKOLATA KREMALI ISLAK KURABİYE

    Çikolata Kremalı Islak Kurabiye Tarifi
    Çikolata Kremalı Islak Kurabiye Nasıl Yapılır 
    Malzemeler:
    • 1 adet yumurta 
    • 250 gram tereyağı 
    • 1 su bardağı pudra şekeri 
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 su bardağı buğday nişastası 
    • 4-4,5 su bardağı un 
    • 1 paket vanilya 
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 çay bardağı süt 
    • 1 su bardağı hindistan cevizi 
    • Nutella veya benzeri sürülebilir çikolata
    Yapılışı:
    • Yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı ve pudra şekeri karıştırılır.
    • Buğday nişastası, kabartma tozu, vanilya ve azar azar da un eklenerek hamur yoğurulur.
    • Üzeri streç film ile kapatılıp on dakika dinlendirilir.
    • Hamurdan cevizden küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır.
    • Kurabiyeler yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirilir.
    • Soğuyan kurabiyelerin bir tarafına nutella benzeri çikolata sürülüp, ikinci kurabiye üstüne kapatılır.
    • Kurabiyeler önce süt konulmuş kaseye batırılıp sonra da hindistan cevizine bulanır.
    • Süte batırıldığı için buzdolabında bekletilir.

    1 Temmuz 2020 Çarşamba

    KAPARİ TOMURCUĞU TURŞUSU

    Kapari Turşusu Tarifi
    Kapari Tomurcuğu Turşusu Tarifi
    Gebere Turşusu Tarifi
     Malzemeler: 
    • Yarım kilogram kadar kapari tomurcuğu
    • Yarım litre içme suyu
    • 1 yemek kaşığı salamura tuzu 
    • Yarım çay bardağı elma sirkesi 

    Yapılışı:
    • Kapari tomurcukları dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
    • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
    • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
    • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
    • Tatlanıp acısı giderilen kapari tomurcuklarının suyu süzülüp, kavanozlara paylaştırılır.
    • Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
    • Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
    • Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtene kadar sirke doldurulur.
    • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
    • İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir. 


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...