17 Şubat 2021 Çarşamba

BAL KABAKLI HUMUS

Bal Kabaklı Humus Tarifi 
Bal Kabaklı Humus Nasıl Yapılır
Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 su bardağı pişmiş balkabağı 
  • 1 çay bardağı tahin 
  • 2 diş dövülmüş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Kabak çekirdeği 
  • Susam 
Yapılışı: 

  • Bal kabağı fırında karamelize oluncaya kadar pişirilir veya çok az suyla tencerede haşlanıp, fazla suyu süzülüp püre haline gelinceye kadar ezilir.
  • Haşlanmış nohutların kabukları çıkartılıp, pişmiş bal kabağı, çifte kavrulmuş tahin, dövülmüş sarımsaklar, limon suyu, kimyon ve tuz da eklenerek pürüzsüz bir hal alana kadar mutfak robotunda karıştırılır.
  • Tabağa alınan humusun üzerine zeytinyağı gezdirilip kavrulmuş kabak çekirdekleri ve kavrulmuş susam serpilerek servis edilir.


14 Şubat 2021 Pazar

LİMONLU PAVLOVA

Limonlu Pavlova Tarifi 
Limonlu Pavlova Nasıl Yapılır
Pavlova  Malzemeleri:
  • 6 adet yumurtanın beyazı 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3 çay kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 çay kaşığı sirke 
Pavlova Yapılışı: 
  • Yumurtalar bir gece önceden buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığında bekletilir.
  • Yumurtaların beyazının içine bir damla bile sarısından karıştırılmadan sarısı ve beyazı iki ayrı kaba ayrılır.
  • Yumurta beyazları mikserle önce yavaş, köpürmeye başladıktan sonra da kıvam alana kadar orta hızda çırpılır.
  • Yumurta akları biraz koyulaşınca toz şeker yemek kaşığı ile azar azar eklenerek, hiç durmadan şeker iyice eriyip hiç pütür kalmayıncaya kadar mikserle çırpılır.
  • Nişasta ve sirke de eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • İyice kıvam alıp koyulaşınca daha önceden istenen şeklin çizildiği yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküldükten sonra şekil verilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derece fırına konulup, fırının derecesi hemen 120 dereceye düşürülür.
  • 120 derece fırında yaklaşık 1,5 saat beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Piştikten sonra fırının kapağı aralanıp tahta bir kaşık kapağa sıkıştırılarak bir saat kadar  da neminin gitmesi için fırından çıkartılmadan bekletilir.
  • Fırından çıkartılan pavlovanın altındaki yağlı kağıt çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Orta kısmına biraz bastırılarak, oluşan boşluk limonlu krema ile doldurulur.
  • İstenen meyvelerle (portakal, kumkuat, yaban mersini, güvem) süslenerek hemen servis edilir.
Üst Krema Malzemeleri:
  • Yarım litre süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
Kremanın Yapılışı: 
  • Nişasta, un ve toz şeker tencerede karıştırılır.
  • Yumurta sarısı, süt, limon suyu ve limon kabuğu rendesi de eklenip sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Muhallebi soğuyunca tereyağı da eklenip, mikserle karıştırılır.
  • Krem şantiye soğuk süt eklenip, mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Limonlu krema krem şanti ile karıştırılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Krema soğumuş pavlovanın üzerine yayılıp, istenen meyve vb. ile süslenip hemen servis edilir.

10 Şubat 2021 Çarşamba

KÖRMEN KÖFTESİ

Körmen Köftesi Tarifi
Körmen Köftüsü Tarifi
Körmen Köftüsü Nasıl Yapılır
Yabani Pırasa Mücveri Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 demet körmen
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı
Yapılışı:
  • Körmenler (yabani pırasa) yıkanıp, pırasa gibi ayıklanır.
  • Olabildiğince ince kıyılıp, çok az tuzla ovulur.
  • İnce kıyılmış dereotu ve maydanozla karıştırılır.
  • Yumurta, tuz, karabiber ve şekil verecek kıvama gelecek kadar un eklenerek yoğurulur.
  • Zeytinyağı konulup kızdırılmış tavaya bu karışımdan kaşıkla küçük parçalar halinde konulup üzerine bastırılarak biraz yayılır.
  • İki tarafı da kızartıldıktan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağı aldırılıp, tercihen yoğurtla servis edilir.


8 Şubat 2021 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi 
Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır

Malzemeler:

  • 1,5-2 kilogram lahana
  • 3 su bardağı pirinç
  • 5-6 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5-6 adet acı kurutulmuş biber

Yapılışı:
  • Pirinç kaynar su içinde, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates salçası eklenip, karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
  • Baharatları ve tuzu eklenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve suyu süzülmüş pirinçler eklenerek karıştırılır. 
  • Lahananın sap kısmında ki sert yerleri kesilip, yaprak yaprak ayrılır.
  • Tuz eklenmiş sıcak su içinde lahana yaprakları fazla yumuşamayacak şekilde haşlanır.
  • Avuç içi büyüklüğünde kesilen lahana yapraklarının içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, önce iki yanı içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
  • Tencerenin dibine kestiğimiz sert lahana parçaları ve kullanmayacağımız yırtık kısımlar yayılır.
  • Bunların üzerine lahana sarmaları yan yana dizilir.
  • Zeytinyağı, sulandırılmış domates salçası, limon suyu, tuz ve acı kuru biberler parçalanıp eklenir.
  • Tencerede ki sarmaların üzerine bir iki parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir.
  • Sarmaların üzerine bir iki lahana yaprağı konulup, dolma taşı ile kapatılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Piştikten sonra ocaktan alınıp, tenceresinde soğuyana kadar bekletilir.
  • Kalan sert lahana yapraklarından lahana turşusu, kapuska yemeği veya Coleslaw salatası yapılabilir.


7 Şubat 2021 Pazar

GİRİT EZMESİ

Girit Ezmesi Tarifi 
Girit Ezmesi Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 200 gram ezine peyniri 
  • 200 gram tatlı lor 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 çay bardağı ceviz
Yapılışı:
  • Ezine peyniri çatal yardımıyla ezilir.
  • Lor ve zeytinyağı da eklenip, iyice karıştırılır.
  • Dövülmüş cevizler, ezilmiş sarımsaklar, kekik ve irice dövülmüş ceviz de eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, meze olarak veya kahvaltı da ekmeğe sürülerek yenilir.

5 Şubat 2021 Cuma

ARNAVUT BÖREĞİ

Arnavut Böreği Tarifi 
Arnavut Böreği Nasıl Yapılır 
Ispanaklı Arnavut Böreği Tarifi 
Malzemeler: 
  • 5,5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
Aralara Sürmek İçin: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
İçine: 
  • 1 kilogram ıspanağın yaprakları 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 250 gram lor peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber 
Yapılışı: 
  • Un, sirke ve tuz karıştırıldıktan sonra azar azar su eklenerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Yarım saat kadar dinlendirilen hamur önce ikiye sonra da onar eşit bezeye ayrılır.
  • Yirmi adet beze elimizle yuvarlanıp, kurumaması için üzeri sofra beziyle örtülür.
  • Her beze tezgaha biraz nişasta serpilerek merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan bezelerin iki tarafı da kuru kalmayacak şekilde zeytinyağı tereyağı karışımı ile yağlanarak bekletilir.
  • Pasta tabağı kadar açtığımız bezeler birer birer alınıp, kenarlarından çekiştirilerek tepsi boyutuna getirilir. 
  • On beze de bu şekilde elimizle çekiştirilerek açıldıktan sonra üst üste konulur.
  • Ispanakların sadece yaprakları ince ince doğranıp biraz tuzla birlikte elimizle iyice ovuşturulur.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp kavrulduktan sonra suyu iyice sıkılmış ıspanak yaprakları, lor, tuz ve baharatlarla karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Ispanaklı iç malzemesi onuncu katın üzerine yayılır.
  • Kalan on beze de aynı şekilde açıldıktan sonra ıspanaklı iç malzemesinin üzerine yerleştirilir.
  • Tam ortaya kase konulup, kenarları bıçakla kesilir.
  • Kase kaldırılıp, orta kısmı da kesildikten sonra kalan yağ üzerine fırçayla sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Son on beş dakikada fırının alt rafına alınıp, altının da iyice pişmesi sağlanır.
  • Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığı geçince kestiğimiz yerlerin üzerinden bir kez daha geçilip sıcak servis edilir.


31 Ocak 2021 Pazar

UĞUR BÖCEKLİ KANEPE

Uğur Böcekli Kanepe tarifi 
Uğur Böcekli Kanepe Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • Baget ekmek veya tost ekmeği 
  • Kiraz domates 
  • Krem peynir  
  • Siyah zeytin 
  • Maydanoz 
  • Çörekotu
Yapılışı: 
  • Baget ekmekler bir parmak kalınlığında dilimlenir veya tost ekmeği yuvarlaklar halinde kesilip çıkartıldıktan sonra kızartılır.
  • Ekmek dilimlerinin üzerine krem peynir sürülür.
  • Kiraz domatesler ikiye bölünür.
  • Her domates parçasının bir tarafı kanat olacak şekilde bıçakla yarıya kadar kesilir.
  • Çekirdeği çıkartılmış siyah zeytinler ikiye ayrılıp, baş kısmı yapılır.
  • Çörek otundan üzerine benekler, krem peynirden de gözleri yapılıp, ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirilir.
  • Maydanozla süslenmiş tabağa yerleştirilip, servis edilir.


30 Ocak 2021 Cumartesi

ÇİKOLATALI MOUSSE

Çikolatalı Mousse Tarifi 
Çikolatalı Mousse Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • 170 gram bitter çikolata 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay bardağı süt (100 ml)
Yapılışı: 
  • Süt kremasının yarısı ve süt bir kabın içine alınıp, kaynamaya başlayana kadar ısıtılır.
  • Yumurtanın sarısı derin bir kaba alınıp, el çırpıcısı veya çatalla biraz çırpılır.
  • Kaynamaya başlamış süt kreması ve süt karışımı ocaktan alınıp yumurta sarısına azar azar eklenerek, sürekli karıştırılır.
  • Karışım soğumadan bitter damla çikolata veya çok küçük parçalara ayrılmış bitter paket çikolata eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak çikolatanın içinde erimesi sağlanır.
  • Buzdolabında bekletilip soğumuş çırpma kabına, buzdolabında bekletilmiş kalan yarım paket süt kreması da eklenip katılaşana kadar  mikserle çırpılır.
  • Soğumuş çikolatalı karışıma çırptığımız katılaşmış süt kreması eklenip, kaşık yardımıyla köpüğünü söndürmemeye çalışarak alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırılarak homojen bir kıvam alması sağlanır.
  • Karışım kuplara veya istenirse kahve yanında servis etmek için kahve yanı bardaklarına dökülür.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip, kıvam aldıktan sonra istenen şekilde süslenerek servis edilir.
  • Tarif için; Happyfoodss teşekkürler...


28 Ocak 2021 Perşembe

MANDALİNA REÇELİ

Mandalina Reçeli Tarifi 
Mandalina Reçeli Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 kilogram küçük boy mandalina 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 10-15 adet karanfil 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Mandalinaların yaprakları ve sapları parçalanmadan çıkarılır.
  • Sıcak su dolu geniş bir kabın içine konulup, bir gece suyun içinde bekletilir.
  • Mandalinalar süzülüp, üzerine sıcak su eklenir.
  • Mandalinalar yumuşayıp, acı suyu çıkana kadar iki defa suyu değiştirilerek kaynatılır.
  • Süzülen mandalinaların dibine birer karanfil saplanır.
  • Tencereye su, toz şeker ve kalan karanfiller  konulup, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Karanfil saplanmış mandalinalar da içine atılıp, önce orta sonra kısık ateşte kaynatılıp kıvam alınca ocaktan alınır.
  • Biraz soğuyunca mandalinalar tencereden çıkartılıp, kesme tahtasında kenarları bıçakla ortaya kadar kesilir.
  • Kenarları kesilen mandalinalar tekrar tenceredeki şurubun içine alınıp, bir taşım daha kaynatılır.
  • Koyulaşıp reçel kıvamı alınca limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatılır.
  • Mandalinalar kavanoza üst üste konulup, şurubu da dökülerek kapağı kapatılıp, ters çevrilir.


26 Ocak 2021 Salı

TORİK TAVA

Torik Tava Tarifi 
Torik Tava Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 adet torik balığı 
  • 2 su bardağı mısır unu 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Torik balığı baş parmak kalınlığında halka halka doğranır. 
  • Balığın kuyruk ve baş kısmı da kesilip, fileto gibi doğranır.
  • Doğranan balık dilimlerinin içindeki kanlı kısmı iyice yıkanıp, temizlendikten sonra bir süre daha suyun içinde bekletilir.
  • Tekrar yıkanıp, iyice kurulanır.
  • Mısır unu ve tuz karışımına iki tarafı da bulanır.
  • Önceden kızdırılmış zeytinyağında kızartılır.
  • Kızardıktan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağı çektirilen balıklar servis tabağına alınır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...