19 Mart 2021 Cuma

KURU BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Kuru Börülceli Bulgur Pilavı Tarifi 
Kuru Börülceli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 1 su bardağı kışlık domates sosu 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet kuru acı biber 
  • 1 litre sıcak su  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru börülceler, bir gece önceden suyun içinde bekletilip, ertesi gün suyu süzülür.
  • Tencerede kaynayan su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Kışlık domates sosu, sivri biberler ve iki üç parçaya bölünmüş acı kuru biberler de eklenir.
  • Yıkanıp süzülmüş bulgur da eklenerek biraz kavrulur.
  • Haşlanmış kuru börülceler, tuz ve sıcak su da eklenip, göz göz olup pilav suyunu çekene kadar pişirilir.

16 Mart 2021 Salı

ELAZIĞ TİRİTİ

Elazığ Tiriti Tarifi 
Elazığ Tiriti Nasıl Yapılır 
Elazığ Usulü Tirit Tarifi
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı bulgur 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane 
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Kuru soğan küp küp doğranıp zeytinyağı konulmuş tencerede domates salçası da eklenerek kavrulur.
  • Pilavlık bulgur da eklenip yağda biraz çevrildikten sonra sıcak su, tuz ve baharatlar da eklenip bulgur yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Çorbaya yakın sulu bir kıvamda olması için gerekirse biraz daha sıcak su eklenebilir.
  • İlk sıcaklığı geçince ince kıyılmış maydanoz, taze soğan ve reyhan eklenip karıştırıldıktan sonra soğumadan ılık haldeyken servis edilir.
  • İstenirse limon suyu eklenip, asma yaprağıyla birlikte yenilir. 

14 Mart 2021 Pazar

PORTAKAL KREMALI TART KEK

Portakal Kremalı Tart Kek Tarifi 
Portakal Kremalı Tart Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler:

  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı portakal suyu 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Üst Krema Malzemeleri:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 paket krem şanti 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve tozşeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt, portakal suyu ve zeytinyağı da karıştırılıp, çırpılır.
  • Un, nişasta ve kabartma tozu da eklenip, mikserle bir kez karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilip, soğuması için bekletilir.
  • Kalıptan çıkartılıp, ters çevrilerek üzerine krema sıkılır.
Kremanın Yapılışı: 
  • Nişasta, un ve toz şeker tencerede karıştırılır.
  • Yumurta sarısı, süt ve portakal suyu da eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Muhallebi soğuyunca tereyağı ve krem şanti de eklenip, mikserle çırpıldıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Krema spatula yardımıyla soğuyan kekin üzerine yayılır yada istenirse sıkma torbasına konulan krema kekin üzerine sıkılarak servis edilir.


13 Mart 2021 Cumartesi

SEBZELİ TEPSİ ÇÖREĞİ

Sebzeli Tepsi Çöreği Tarifi 
Sebzeli Kek Tarifi
Tuzlu Kek tarifi 
Malzemeler: 
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • 4 adet patates 
  • 4 adet havuç 
  • 2 adet kapya biber 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • 1 demet maydanoz 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 2 adet kabartma tozu 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Susam 
Yapılışı: 
  • Patatesler ve havuçlar soyulup, olabildiğince minik küpler halinde doğranıp, tencereye alınır.
  • Üzerini geçecek kadar su eklenip, yumuşayana kadar pişirildikten sonra suyu süzülüp soğuması için bekletilir. 
  • Çekirdekli kısımları çıkartılmış kapya biberler, taze soğanlar ve maydanoz da doğranır.
  • Yumurtalardan birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yumurtalar, süt, yoğurt ve zeytinyağı el çırpıcısı ile karıştırılır.
  • Kabartma tozu, karabiber, tuz  ve un da eklenip koyu kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Küp küp doğranmış beyaz peynirler ve sebzelerde karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına yayılan hamurun üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında önce üstü sonra da alt rafa alınarak altı ve üstü iyice  kızarana kadar pişirilir.


12 Mart 2021 Cuma

KURU MANTI

Kuru Mantı Tarifi 
Kuru Mantı Nasıl Yapılır 
Düğün Mantısı Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 4 su bardağı un
Yapılışı:
  • Unun yarısı derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, su ve karbonat da eklenip, yoğurulur.
  • Tuz ve unun kalanı da azar azar eklenerek yoğurulur.
  • Üstü örtüldükten sonra on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile orta kalınlıkta açılıp, kare kare kesilir.
  • Kareler kapatılıp, hazırlanan mantılar kızgın yağda kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.
  • Mantılar iki üç ay boyunca bozulmadan saklanabildiğinden genellikle sahurda yenilmesi için ramazan ayı öncesinde veya çok miktarda önceden yapılıp düğün yemeklerinde yoğurtlanarak da tüketilir.

11 Mart 2021 Perşembe

SUCUKLU MİLFÖY

Sucuklu Milföy Tarifi 
Sucuklu Milföy Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 paket milföy hamuru
  • 1 paket sucuk (ben vegan sucuk kullandım) 
  • Çöp şiş
Yapılışı:
  • Milföy hamurları buzdolabından çıkartılıp, biraz yumuşaması için bekletilir. 
  • Biraz yumuşayan milföylerden bir parmak kalınlığında şeritler kesilir. 
  • Sucuklardan da birer parmak kalınlığında kesilip, ortalarından çöp şişe geçirilir.
  • İstenirse milföylerin üzerine fırçayla yumurta sarısı sürür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında milföy hamurları kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

8 Mart 2021 Pazartesi

MİMOZA SALATASI

Mimoza Salatası Tarifi 
Mimoza Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5 adet patates 
  • 5 adet havuç 
  • 5 adet yumurta 
  • Yarım tavuk göğsü 
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Dereotu 
Yapılışı: 
  • Patatesler ve havuçlar soyulup ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Tavuk göğsü haşlanıp, minik parçalara ayrıldıktan sonra tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Yumurtalar haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Süzme yoğurda mayonez ve tuz eklenip karıştırılır.
  • Patatesler, havuçlar ayrı ayrı rendelenip, tuz ve karabiber eklenir.
  • Yumurta sarılarından ikisi üzerini süslemek için ayrıldıktan sonra diğer yumurtalarda rendelenip tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Malzemeleri kat kat yaymak için streç film yayılmış bir kap veya kelepçeli kek kalıbı hazırlanır.
  • Hazırlanan karışımlar sırasıyla patates, süzme yoğurt, havuç, süzme yoğurt, tavuk, süzme yoğurt, yumurta, süzme yoğurt, patates, süzme yoğurt ve havuç olacak şekilde malzemeler bitene kadar kat kat yayılır.
  • Streç film ile kaplanmış kaba sırasıyla yayılan karışımların üzeri de örtülerek buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartılan salata servis kabına ters çevrilip, streç film çıkarılır.
  • Salatanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılıp, bir dal dereotu yerleştirilir.
  • Ayırdığımız yumurta sarıları da rendelenip, dereotu üzerine mimoza çiçeği şekli verilerek yayılır.


6 Mart 2021 Cumartesi

YABAN MERSİNLİ CHEESECAKE

Yaban Mersinli Cheesecake Tarifi 
Yaban Mersinli Cheesecake Nasıl Yapılır 
Cheesecake Malzemeleri:
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması:
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yaban mersini şurubu
  • 1 paket kabartma tozu 
Üstüne:
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1,5 su bardağı yaban mersini şurubu
Yaban Mersini Şurubu Malzemeleri:
  • 250 gram yaban mersini 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Cheesecake Yapılışı: 
  • Tencereye yaban mersinlerinin üzerini geçecek kadar su konulup bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün yumuşayan yaban mersinleri, su ve toz şeker tencereye konulup şeker eriyene kadar bir kaç taşım kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenip, soğuması için bekletilir.
  • Soğuyunca önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilerek süzüldükten sonra cheesecake kremasına ve üstündeki muhallebiye eklenerek kullanılır.
  • Cheesecake tabanı için bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bisküviler yoğurulur.
  • Tabanına ve kenarlarına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bisküvili karışım yayılır.
  • Kreması hazırlanana kadar buzdolabında bekletilir.
  • Yumurta, irice parçalanmış tatlı lor, toz şeker ve kabartma tozu  mutfak robotuna konulup, azar azar da yaban mersini şurubu eklenerek krema haline gelene kadar çevrilir.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın içine krema dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Önceden 170 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Kremanın pişerken çatlamaması için, kelepçeli kalıbın iki yanına fırına dayanıklı küçük kaplar içinde su konulur.
  • 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirilir.
  • Bir saat sonunda fırın kapatıldıktan sonra kapağı biraz açık bırakılarak cheesecake yarım saat kadar daha fırının içinde soğuması için bırakılır.
  • Bu süre içinde toz şeker, yaban mersini şurubu, limon suyu ve biraz su ile inceltilmiş buğday nişastası tencereye alınıp, muhallebi gibi sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebinin ilk sıcaklığı geçince ortadan başlayarak kaşık kaşık cheesecake üzerine yayılır.
  • Üzeri nane yaprakları ve yaban mersinleriyle istenen şekilde süslenip, buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.



5 Mart 2021 Cuma

DEREOTLU POĞAÇA

Dereotlu Poğaça Tarifi 
Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1,5 paket kabartma tozu 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 250 gram beyaz peynir veya lor
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Yumurtalardan birinin sarısı daha sonra üzerine sürmek için ayrılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, ince kıyılmış dereotu ve diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, peynirli dereotlu iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.


2 Mart 2021 Salı

KEREVİZLİ HAVUÇ TARATOR

Kerevizli Havuç Tarator Tarifi 
Kerevizli Havuç Tarator Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram havuç 
  • 2 adet kereviz 
  • 2 adet salatalık 
  • 350 gram süzme yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı mayonez 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Havuç, kereviz ve salatalık soyulup, ayrı ayrı rendelenir.
  • Zeytinyağında rendelenmiş havuçlar biraz çevrilir.
  • Havuçlar soğuyunca kereviz ve salatalık rendesi ile karıştırılır.
  • Süzme yoğurt ve  mayonez pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır.
  • Bütün malzemelere dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenip iyice karıştırılır.
  • Streç film yerleştirilen derin bir kaseye karışım bastırılarak yerleştirilip üzeri de streç film ile kapatılır.
  • Buzdolabında bir kaç saat dinlendirildikten sonra servis tabağına ters çevrilerek streç filmden ayrılır.
  • Kenarları istenirse salatalık ve havuç dilimleriyle süslendikten sonra servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...