1 Mayıs 2021 Cumartesi

TEPSİDE SOSYETE MANTISI

Tepside Sosyete Mantısı Tarifi 
Tepside sosyete Mantısı Nasıl Yapılır 
Sosyete Mantısı Tarifi
Malzemeler: 
  • 4 adet yufka 
  • 8 adet patates
  • 250 gram lor 
  • 1 demet dereotu 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
Sos Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
Yapılışı: 
  • Orta boy patatesler yıkanıp, haşlandıktan sonra kabukları soyulur. 
  • Eziciyle püre haline getirilen patateslere lor, ince kıyılmış dereotu, karabiber ve tuzu eklenip karıştırılır.
  • Yufkalar ortadan kesilip, zeytinyağı ve süt karışımı fırça ile her yerine sürülür.
  • İç malzemesi de yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır.
  • Yufkaların hepsi sarıldıktan sonra tepsi yüksekliğinden iki üç parmak aşağıda kalacak şekilde  kesilip, tepsiye dikine dikine boşluk bırakmadan sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırına konulup, üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Bir sürede fırının alt rafına konulup altınında iyice kızarması sağlanır. 
  • Süzme yoğurt ve yoğurt çırpıldıktan sonra dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenerek karıştırılır.
  • Fırından alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılıp, yağda kızdırılmış pul biber ve nane dökülerek sıcak servis edilir.


30 Nisan 2021 Cuma

KURU İNCİRLİ KEK

Kuru İncirli Kek Tarifi 
Kuru İncirli Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı tarçın 
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • Yarım su bardağı minik doğranmış kuru incir 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenerek mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenir.
  • Un, kabartma tozu ve tarçın da eklendikten sonra mikserle karıştırılır.
  • İnce ince doğranmış kuru incirler ve irice dövülmüş cevizler de eklenerek karıştırılır.
  • Hamur yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilip, kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek fırından alınır.
  • Soğuduktan sonra dilimlenip, istenirse üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.




28 Nisan 2021 Çarşamba

GÜL REÇELİ

Gül Reçeli Tarifi 
Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı dolusu gül yaprağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 parça limon tuzu 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 
Yapılışı: 
  • Reçellik güller saplarından ayrıldıktan sonra yaprakların ucundaki beyaz kısımlar kesilip, atılır.
  • Gül yaprakları bir süre su içinde bekletilip, zedelenmeden yıkanıp süzülür. 
  • En alta ve üste şeker olacak şekilde gül yaprakları şekerle karıştırılıp üzeri kapatılarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün suyu da eklenip önce orta sonra kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • İstenen kıvamı aldığında limon suyu ve bir parça limon tuzu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.
  • Kavanozlara doldurulup, ters çevrildikten sonra soğuyuncaya kadar bekletilir.



24 Nisan 2021 Cumartesi

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Güllaç Tarifi 
Muhallebili Güllaç Tarifi
Muhallebili Güllaç Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç (11 yaprak)
  • 2 su bardağı kadar dövülmüş ceviz 
  • 7-8 adet çilek
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1 paket güllaç 
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 çay bardağı un
  • 1 poşet toz krem şanti
Sosu için:
  • 6 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

Yapılışı:
  • Un ve toz şeker tencereye konulduktan sonra sütte eklenerek topaklanmaması için sürekli karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenerek mikserle çırpılır.
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, şeker eriyene kadar kaynatmadan ılıtılır.
  • Sıcağa yakın ılık süte istenirse bir yemek kaşığı gül suyu eklenerek  geniş bir tepsiye dökülür.
  • Güllaç yapraklarının yarısının parlak tarafları birer birer süte batırıldıktan sonra üst üste büyük boy borcama yayılır.
  • Soğumuş olan muhallebi güllaçların üzerine yayılıp, dövülmüş cevizler serpilir.
  • Kalan güllaç yaprakları da aynı şekilde birer birer süte batırılıp muhallebinin üzerine yayılır.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaç yaprakları üzerine dökülür.
  • Kare kare dilimlendikten sonra üzerine dövülmüş ceviz eklenip, çileklerle veya istenen meyvelerle süslenir.
  • Sütün bozulmaması için servis edilene kadar buzdolabında bekletilir.


19 Nisan 2021 Pazartesi

KURU FASULYE ÇORBASI

Kuru Fasulye Çorbası Tarifi 
Kuru Fasulye Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kuru fasulye yemeği 
  • 1 su bardağı tarhana 
  • 1 su bardağı su 
  • 8 su bardağı kadar sıcak su
  • 1-2 adet acı kuru biber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Önceden pişirilip artmış etli veya etsiz kuru fasulye yemeğinin taneli kısmından iki su bardağı kadarı iyice ezilip püre haline getirilir.
  • Tarhananın üzerine  bir su bardağı soğuk su dökülüp karıştırılarak çözülmesi beklenir.
  • Tencereye önce sıcak su sonra tarhana ve iyice ezilmiş kuru fasulyeler eklenir.
  • Tuz ve kuru acı biberler elimizle bölünerek eklenir.
  • Tarhananın topaklanmaması için karıştırılarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenerek çorba kıvamını alana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

18 Nisan 2021 Pazar

ÇILDIR

Çıldır Tarifi 
Çıldır Nasıl Yapılır 
Isırganlı Çırpma Tarifi
Çalkama Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram karışık ot ( ısırgan, ıspanak, arapsaçı, maydanoz, taze soğan )
  • 3 su bardağı un 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Susam
Yapılışı: 
  • İstenen karışık otlar ayıklanıp, yıkandıktan sonra kuruması için sofra bezi üzerinde bekletilir.
  • Otlar incecik kıyılıp biraz tuz eklenerek çok az ovulur.
  • Taze soğanlar ve karabiber de eklenip, karıştırılır.
  • Başka bir kapta un, su, zeytinyağı, kabartma tozu karıştırılıp sulu kıvamda bir hamur hazırlanır.
  • Fırın tepsisi yağlandıktan sonra hamurun yarısı yayılır.
  • Hamurun üzerine ince kıyılmış otlar da yayıldıktan sonra kalan sulu hamur kaşık yardımıyla üzerine parça parça dökülür.
  • Üstüne zeytinyağı gezdirilip, istenirse susam serpilir. 
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir. 
  • Altınında iyice pişip çıtır çıtır olması için gerekirse fırının alt rafında bir süre daha bekletilir.


16 Nisan 2021 Cuma

ÜÇGEN MEKİK ÇÖREK

Üçgen Mekik Çörek Tarifi 
Üçgen Mekik Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • Peynir veya lor
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince uzun açılır.
  • Aralarına eriyip soğumuş tereyağı sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup, üçgen şekli verilerek kapatılır.
  • Ek yeri alta getirilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir. 


14 Nisan 2021 Çarşamba

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Kadayıflı Muhallebi Tarifi 
Kadayıflı Muhallebi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 200 gram taze kadayıf 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı ceviz 
Muhallebi Malzemeleri:
  • 4 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı tozşeker 
  • Yarım su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday  nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet toz krem şanti 
Yapılışı:
  • Kadayıflar, kolay ufalanabilmeleri için bir gece önceden buzluğa konulup, dondurulur.
  • Buzluktan çıkartılan kadayıflar, didiklenerek tereyağı eritilmiş tencerede rengi kızarana kadar kavrulur.
  • Tencereye 1 çay bardağı şeker eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Kadayıfların birazı kenarlar için ayrılıp, kalanına irice dövülmüş cevizler de eklenerek ocaktan alınır.
  • Silikon kek kalıbı tereyağıyla iyice yağlanıp kenarlarına ayırdığımız kadayıflar yapışacak şekilde serpilir.
  • Kalan cevizli kadayıf da kalıbın altına yayılır.
  • Sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Muhallebi kalıbın içine dökülüp üzeri düzeltildikten sonra buzdolabına konulur.
  • Katılaşan muhallebi silikon kalıptan ters çevrilerek çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Buzdolabında bekletilip dilim dilim kesilerek, servis edilir.

10 Nisan 2021 Cumartesi

SÜT DİLİMİ

Süt Dilimi Tarifi 
Süt Dilimi Nasıl Yapılır 
Ev Yapımı Süt Dilimi Tarifi

Kek Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı yoğurt 
  • 1,5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım paket kabartma tozu
Krema Malzemeleri:
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 paket toz krem şanti 
  • 1 yemek kaşığı bal 
  • 3-4 damla limon suyu 
Yapılışı:
  • Karıştırma kabının içine süt kreması, toz krem şanti, bal ve bir kaç damla limon suyu konulup, mikser yardımıyla katı bir kıvam alana kadar çırpıldıktan sonra üzeri örtülerek buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, karışım beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, yoğurt, kakao, elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine üzeri düzleştirilerek yayılır.
  • Önceden 185 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek sadece 10 dakika pişirilir.
  • Pişmiş olan kek altındaki kağıtla birlikte tezgah üzerindeki başka bir pişirme kağıdı üzerine ters çevrilerek yerleştirildikten sonra parçalamamaya dikkat edilerek kağıttan ayrılır.
  • Pişen kekin kenarlarından biraz kesilip düzeltildikten sonra kalan kısım küçük dikdörtgenler oluşturacak şekilde kesilir. 
  • Hazırlanan krema kek parçalarının üzerine sürülüp paylaştırıldıktan sonra üstleri aynı ölçüde birer parça kek ile kapatılır.
  • Tepsiye dizilip, üstleri streçlenerek bir süre buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...