11 Mayıs 2021 Salı

İRAN PİLAVI

İran Pilavı Tarifi 
İran Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 su bardağı basmati pirinç 
  • 6 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet portakalın kabuğu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • Yarım çay bardağı antep fıstığı 
  • Yarım çay bardağı ağartılmış badem 
  • 1 çay kaşığı safran 
  • Yarım su bardağı su
  • Dereotu 
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Basmati pirinç 6 su bardağı sıcak suyun içinde biraz diri kalacak şekilde 5-6 dakika haşlandıktan sonra süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Portakal kabukları beyaz kısımları olmayacak şekilde ince uzun kesilir.
  • Havuçlar soyulup, kibrit çöpü gibi ince uzun doğranır veya rendelenir.
  • Yarım çay bardağı sıcak su içinde 3 yemek kaşığı toz şeker eritildikten sonra havuç ve portakal kabukları eklenip suyu bitene kadar pişirilir.
  • Safran yarım su bardağı içinde bekletilip, renginin çıkması sağlanır.
  • Kuş üzümleri de sıcak su içinde bekletilir.
  • Büyükçe bir sahan da zeytinyağında kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kuru soğanlara basmati pirinç ve safranlı su eklenip 10 dakika pişirilir.
  • Tarçın ve tuz eklenip bir kez karıştırıldıktan sonra kağıt havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
  • Derince bir kaba streç film serilip, üzerine pişirdiğimiz portakal kabuğu, havuç, ağartılıp kavrulmuş bademler, antep fıstıkları ve kuş üzümleri yayılır.
  • Onun üzerine demlenmiş pilav biraz bastırılarak yayılır.
  • Servis edeceğimiz kaba ters çevrilerek alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu ve karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


10 Mayıs 2021 Pazartesi

KREMALI LİMONLU TAVUK

Kremalı Limonlu Tavuk Tarifi 
Kremalı Tavuk Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 750 gram kemiksiz tavuk göğsü 
  • 2 adet limon
  • Yarım limonun suyu 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan ve sarımsak ince ince kıyılıp, zeytinyağında sotelenip limon dilimleri de eklenerek rengi dönene kadar pişirilir.
  • Tavuk göğüsleri kısık ateş üzerinde zeytinyağı konulmuş tavada bütün olarak çevire çevire kızartılır.
  • Kızaran tavuk göğüslerinin üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, limon dilimleri de eklenerek suyu bitene  kadar pişirilir.
  • Soğanları sotelediğimiz tavaya alınan tavuk göğüslerinin üzerine süt kreması ve limon suyu da eklenip, krema ısınana kadar ocakta çevrilir.
  • Karabiberi, tuzu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek sıcak servis edilir.

9 Mayıs 2021 Pazar

LİMONLU GLAZÜRLÜ KEK

Limonlu Glazürlü Kek Tarifi 
Limonlu Glazürlü Kek Nasıl Yapılır 
Limonlu Kek Tarifi
Malzemeler:
  •  4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi
Glazür Malzemeleri:
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, limon suyu ve limon kabuğu rendesi de  eklenip, mikserin düşük ayarı ile bir kez karıştırılır.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
  • Pişme aşamasında ilk 20 dakikada fırının kapağı asla açılmaz ve pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edildikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek kalıptan hafif soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkartılıp servis tabağına alınır. 
  • Pudra şekerine biraz biraz limon suyu eklenip mikserle çırpılarak koyu bir kıvam alması sağlanır.
  • Soğumuş kekin üzerine dökülen glazür donduktan sonra limon dilimleri, çiçek veya meyvelerle süslenerek servis edilir.  

7 Mayıs 2021 Cuma

ZEYTİNLİ BABKA

Zeytinli Babka Tarifi 
Zeytinli Babka Nasıl Yapılır
Zeytinli Ekmek  Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 6-6,5 su bardağı un 
İçine: 
  • 3 yemek kaşığı siyah zeytin ezmesi 
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz 
Yapılışı: 
  • Ilık sütün içinde toz şeker ve instant maya karıştırılıp kabarması için on dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun yarısı yoğurma kabına alınıp, instant mayalı süt, ılık su, zeytinyağı ve tuzu da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Tezgahta bir kez daha yoğurulan hamur, hafif unlanarak merdaneyle dikdörtgen şekilde açılır.
  • Her yerine gelecek şekilde siyah zeytin ezmesi sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Uzun kenarı boyunca rulo yapılan hamur tam ortasından uzunlamasına bıçakla ikiye ayrılır.
  • İki parça birbirine dolanarak örgü şekli verilir.
  • Yağlanmış kalıba veya borcam bir tepsiye alınıp, yarım saat daha üzeri örtülerek mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.


4 Mayıs 2021 Salı

GÜL SULU SÜTLAÇ

Gül Sulu  Sütlaç Tarifi 
Gül Sulu Sütlaç Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu çekip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
  • Pirinçlerin üzerine süt eklenip, sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • En son gül suyu da eklendikten sonra karıştırılıp kaselere dökülür.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup soğuduktan sonra dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.


3 Mayıs 2021 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU BÖREĞİ

Çiriş Otu Böreği Tarifi 
Çiriş Otu Böreği Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 2 adet yufka
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Susam
Yapılışı: 
  • Çiriş otlarının saplarının birleştiği kısım sıyrılır.
  • Otların uç kısımları ve varsa sararan kısımları kesilip atıldıktan sonra yıkanır.
  • Kuru soğan ve çiriş otları incecik doğranıp elimizle biraz ovulur.
  • Tuzu ve karabiberi eklenip, karıştırılır.
  • İstenirse lor veya beyaz peynir de eklenebilir.
  • Yufkalar ortadan ikiye bölünür.
  • Zeytinyağı ve su karıştırılıp, yarım yufkanın her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • İç malzemesi de yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • Sarılan yufkalar yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Böreğin üzerine zeytinyağı sürülüp susam serpildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

1 Mayıs 2021 Cumartesi

TEPSİDE SOSYETE MANTISI

Tepside Sosyete Mantısı Tarifi 
Tepside sosyete Mantısı Nasıl Yapılır 
Sosyete Mantısı Tarifi
Malzemeler: 
  • 4 adet yufka 
  • 8 adet patates
  • 250 gram lor 
  • 1 demet dereotu 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
Sos Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
Yapılışı: 
  • Orta boy patatesler yıkanıp, haşlandıktan sonra kabukları soyulur. 
  • Eziciyle püre haline getirilen patateslere lor, ince kıyılmış dereotu, karabiber ve tuzu eklenip karıştırılır.
  • Yufkalar ortadan kesilip, zeytinyağı ve süt karışımı fırça ile her yerine sürülür.
  • İç malzemesi de yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır.
  • Yufkaların hepsi sarıldıktan sonra tepsi yüksekliğinden iki üç parmak aşağıda kalacak şekilde  kesilip, tepsiye dikine dikine boşluk bırakmadan sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırına konulup, üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Bir sürede fırının alt rafına konulup altınında iyice kızarması sağlanır. 
  • Süzme yoğurt ve yoğurt çırpıldıktan sonra dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenerek karıştırılır.
  • Fırından alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılıp, yağda kızdırılmış pul biber ve nane dökülerek sıcak servis edilir.


30 Nisan 2021 Cuma

KURU İNCİRLİ KEK

Kuru İncirli Kek Tarifi 
Kuru İncirli Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı tarçın 
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • Yarım su bardağı minik doğranmış kuru incir 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenerek mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenir.
  • Un, kabartma tozu ve tarçın da eklendikten sonra mikserle karıştırılır.
  • İnce ince doğranmış kuru incirler ve irice dövülmüş cevizler de eklenerek karıştırılır.
  • Hamur yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilip, kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek fırından alınır.
  • Soğuduktan sonra dilimlenip, istenirse üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.




28 Nisan 2021 Çarşamba

GÜL REÇELİ

Gül Reçeli Tarifi 
Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı dolusu gül yaprağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 parça limon tuzu 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 
Yapılışı: 
  • Reçellik güller saplarından ayrıldıktan sonra yaprakların ucundaki beyaz kısımlar kesilip, atılır.
  • Gül yaprakları bir süre su içinde bekletilip, zedelenmeden yıkanıp süzülür. 
  • En alta ve üste şeker olacak şekilde gül yaprakları şekerle karıştırılıp üzeri kapatılarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün suyu da eklenip önce orta sonra kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • İstenen kıvamı aldığında limon suyu ve bir parça limon tuzu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.
  • Kavanozlara doldurulup, ters çevrildikten sonra soğuyuncaya kadar bekletilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...