29 Kasım 2021 Pazartesi

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi 
Çeşmi Nigar Çorbası Nasıl Yapılır 
Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi   
                                                  
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1,5 litre su 
  • Tuz 
Terbiyesi için: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Yarım limonun suyu 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Yapılışı: 
  • Kuru soğan olabildiğince ince doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir. 
  • Un eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  • Yıkanmış mercimekler ve su da eklenerek mercimekler yumuşayana kadar pişirilir. 
  • Süt ve yumurta sarısına limon suyu eklenip, çırpılır. 
  • Ocaktan alınan çorba blenderden geçirilirken bir yandan da yavaş yavaş terbiyesi eklenir. 
  • Tekrar ocağa alınıp tuzu ve gerekirse kıvamı için biraz daha sıcak su eklenip bir iki taşım kaynatılır. 
  • Kaselere paylaştırılan çorbaların üzerine tereyağında çevrilmiş kırmızı pul biber dökülüp sıcak servis edilir.

22 Kasım 2021 Pazartesi

AYVALI KEREVİZ YEMEĞİ

Ayvalı Kereviz Yemeği Tarifi 
Ayvalı Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet kereviz 
  • 1 adet ayva 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet portakalın suyu 
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su 
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Ayva ve kerevizler soyulup doğrandıktan sonra su doldurulmuş derin bir kabın içine yarım limon suyuyla birlikte konulup kararmaması için bekletilir.
  • Zeytinyağında kuru soğan kavrulduktan sonra doğranmış havuçlar, kerevizler, ayva dilimleri ve en son varsa kerevizin taze yeşil yaprakları eklenir.
  • Portakal suyu, su ve tuzu da eklendikten sonra sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip ılık servis edilir.

8 Kasım 2021 Pazartesi

HANIMAĞA ÇORBASI

Hanımağa Çorbası Tarifi 
Hanımağa Çorbası Nasıl Yapılır

Malzemeler: 

  • 1,5 litre su 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı nohut 
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek 
  • 1 çay bardağı erişte 
  • 1 çay bardağı tel şehriye 
  • Tuz
Üzerine: 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 2-3 dal maydanoz
Yapılışı:
  • Nohut ve yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün ayrı ayrı haşlanır.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan, un, domates salçası kavrulduktan sonra çorbanın tuzu ve suyu da eklenerek karıştırılır.
  • Haşlanmış nohut, yeşil mercimek, erişte ve tel şehriye de tencereye eklenip, malzemeler parçalanmadan yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz ve tereyağında yakılmış nane de eklenerek, sıcak servis edilir.

6 Kasım 2021 Cumartesi

TAHİNLİ PEKMEZLİ TART KEK

Tahinli Pekmezli Tart Kek Tarifi 
Tahinli Pekmezli Tart Kek Nasıl Yapılır 
Tahinli Pekmez Soslu Kek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı susam 
Sosu: 
  • 3 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 
  • 2 yemek kaşığı susam 
Yapılışı: 
  • Tart kalıbının her yeri tereyağı ile yağlanıp, susam serpilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle karışım beyazlaşıp şeker eriyene kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, mikserin düşük ayarıyla bir kez karıştırılır.
  • Her yeri yağlanıp susam serpilmiş tart kalıbına hamur dökülür.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Kalıptan çıkartıldıktan sonra ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • Çukur kısmına pekmez ile karıştırılmış çifte kavrulmuş tahin yayılır.
  • Kenarlarına dövülmüş ceviz ve susam serpilir.
  • Buzdolabında tahinin biraz katılaşması için dinlendirildikten sonra servis edilir.

5 Kasım 2021 Cuma

BUYURDİ

Buyurdi Tarifi 
Buyurdu Tarifi 
Bouyiourdi Tarifi
Malzemeler: 
  • 100 gram sepet peyniri 
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 100 gram tatlı lor 
  • 20 adet kiraz domates 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 5-6 yaprak fesleğen veya biberiye
  • 1 çay kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 150 gram kaşar peyniri
Yapılışı: 
  • Peynirler küp küp doğranır.
  • Domatesler, biberler ve fesleğen yaprakları doğrandıktan sonra peynirlerle karıştırılıp, fırın kabına yayılır.
  • Üstlerine baharatlar ve zeytinyağı dökülüp hepsi karıştırılır.
  • En son kaşar peyniri rendesi de eklendikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler yumuşayıp eriyene kadar tutulur.
  • Fırından çıkartılıp ilk sıcaklığı geçince servis edilir.


2 Kasım 2021 Salı

ELMALI KAYA KURABİYE

Elmalı Kaya Kurabiyesi Tarifi 
Elmalı Kaya Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı 
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz  
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurtalar ve toz şeker krema kıvamı alana kadar çırpılır.
  • Kabartma tozu, tarçın ve azar azar da un eklenerek çok yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Küp küp doğranmış elmalar da eklenip, iyice karıştırılır. 
  • Hamurdan kaşıkla on altı parça alınıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • İrice parçalanmış cevizler kurabiyelerin üstüne batırılıp bastırılarak şekil verilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri kızarana kadar kontrol edilerek pişirilir. 

31 Ekim 2021 Pazar

AÇMA

Açma Tarifi 
Açma Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurtanın akı 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 6,5 su bardağı un 
Arasına sürmek için: 
  • 125 gram tereyağı 
Üzerine: 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı  
Yapılışı: 
  • Ilık süt içinde toz şeker eritilip instant mayayla karıştırılır.
  • On dakika kadar beklendikten sonra ılık su, zeytinyağı ve yumurtanın akları da eklenerek karıştırılır.
  • Tuz ve azar azar da un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Zeytinyağı ile yağlanmış bir zeminde mayalanan hamur elimizle olabildiğince açılır.
  • Hamurun üzerine oda sıcaklığındaki tereyağı parça parça konulup yarısı üzerine kapatılır.
  • Kapatılan kısma da tereyağı parçaları konulup, tekrar kapatılır.
  • Hamur yağlanan elimizle olabildiğince genişletip açılır.
  • Hamurun dört tarafı da tereyağı parçaları konulup kapatılarak kare şekline getirilir.
  • Yağlanan elimizle tekrar olabildiğince açılıp genişletilir.
  • Hamurdan iki parmak kalınlığında şeritler kesilip, elimizle uzatılıp burulur.
  • Şerit ikiye katlanıp uçları alta gelecek şekilde düğüm atar gibi şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizildikten sonra üstleri örtülüp yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Yumurta sarısı, pekmez ve zeytinyağı karıştırılıp fırça yardımıyla üstlerine sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.


29 Ekim 2021 Cuma

NESCAFELİ ISLAK KEK

Nescafeli Islak Kek Tarifi 
Islak Kek Tarifi 
Nescafeli Kek Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 çay bardağı kakao 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Nescafeli Sosu: 
  • 2 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı nescafe 
Çikolata Sosu:
  • 1 paket Dr.Oetker çikolatalı sos
  • 2 su bardağı süt
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, karışım beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Ilık su ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır. 
  • Un, nişasta, kakao ve kabartma tozu da elendikten sonra karışıma eklenip mikserin düşük ayarıyla bir kez karıştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık yarım saat kadar dikdörtgen bir fırın kabında kontrol edilerek pişirilir. 
  • Çikolatalı sos ve süt tencereye alınıp, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilip, soğumaya bırakılır.
  • Ilık sütün içinde toz şeker ve nescafe eritilip, fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçen kekin üzerine dökülür.
  • Nescafeli sosu iyice çeken kek, kare veya dikdörtgen istenen şekilde kesildikten sonra üzerine ılık çikolatalı sos dökülüp, yayılır.
  • Veya küp küp kesilen kekler servis tabağına alındıktan sonra her birinin üzerine birer kaşık çikolatalı sos dökülüp ceviz, fındık vs. ile süslenip servis edilir.


27 Ekim 2021 Çarşamba

ORKİNOS TAVA

Orkinos Tava Tarifi 
Orkinos Tava Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 kilogram temizlenmiş orkinos balığı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: 
  • Orkinos ayıklandıktan sonra yıkanıp, kurulanır.
  • Birer parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsaklar, karabiber, kekik ve tuz karıştırılır.
  • Dilimlenen balıklar bu karışımda en az bir saat kadar marine edilir.
  • Çok az zeytinyağı konulmuş tavada iki tarafı da çevrilerek pişirilir.
  • Tercihen sıcak servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...