Olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk ekşisi, limon yerine başka bölgelerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama koruk şerbeti sadece Ege Bölgesine ait bir içecek sanıyorum.En azından ben başka bir yerde rastlamadım.Pazarda korukları görünce bir kısmını şerbet, bir kısmını da bamya yemeği ve salatada kullanmak üzere aldım.Koruklar üzüm olmadan, belki şerbet yapmak isteyenler olur diye düşünüp bir an önce yayınlamak istedim :) Eskiden koruk ekşisi kış hazırlıkları içinde yapılır, bütün bir kış limon yerine kullanılırdı.Koruk şerbeti ise önceden hazırlanır, buzdolabında bulundurulur, misafirlere serin serin ikram edilirdi.Sıcak yaz günlerinde değişik, yöresel bir içecek arayanlar için bence koruk şerbeti zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Malzemeler:
- 1 kilogram koruk
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 litre su
- Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir.
- Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır.
- Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır.
- Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür.
- Posasının dibe çökmesi için biraz bekletildikten sonra posalı kısım altta kalıp ayrılacak şekilde tekrar tülbentten süzülür.
- Toz şeker ve su tencerede koyulaşana kadar kaynatılır.
- Koruk suyu da karıştırılır.
- Soğuduktan sonra bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
- Şeker ve su oranı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir.
- Şeker oranı daha fazla konulup, konsantre olarak hazırlanarak üzerine su eklenerek içilebilir.