14 Ocak 2019 Pazartesi

YAPRAK TARHANA ÇORBASI

Yaprak Tarhana Çorbası Tarifi
Maraş Tarhanası Çorbası Tarifi
Cips Tarhana Çorbası Tarifi
Malzemeler: 
  • 250-300 gram Maraş yaprak tarhanası 
  • 1 litre sıcak su 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tarhana yaprakları tencereye alınıp, üzerine sıcak su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak bir gece yumuşaması için bekletilir.
  • Tencere orta ateş üzerine alındıktan sonra başka bir kapta biraz su ile çırpılan yoğurt azar azar çorbaya eklenir.
  • Dövülmüş sarımsak, haşlanmış nohutlar ve tuzu da eklenir.
  • Gerekirse biraz daha sıcak su eklenerek, çorba kıvam alana kadar pişirilir.
  • Sos tenceresinde yağ kızdırılıp, kuru nane yakmadan çevrilerek çorbanın üzerine dökülür.
  • Tercihen sıcak olarak servis edilir.


13 Ocak 2019 Pazar

KARMACA

Karmaca Tarifi
Pırasalı Karmaca Tarifi
Pırasalı Karmaca Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram ince pırasa 
  • 3 adet yumurta 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı mısır unu 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Kekik 

Yapılışı:
  • Pırasalar iyice yıkanıp, ince ince kıyılır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Tuzu da eklenip, zeytinyağı konulmuş tavada pırasalar yumuşayana kadar kavrulduktan sonra ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra yumurtalar, yoğurt, mısır unu, kabartma tozu ve baharatlar da eklenerek karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına yayılıp, önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık bir saat kontrol edilerek pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.

10 Ocak 2019 Perşembe

SEBZELİ GALETTE

Sebzeli Galette Tarifi
Sebzeli Kiş Nasıl Yapılır
Tuzlu Galette Tarifi
Sebzeli Kiş Tarifi
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 3,5- 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı domates püresi veya ketçap
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 adet küçük boy domates 
  • 1-2 adet kırmızı biber 
  • 1-2 adet yeşil biber 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır tanesi 
  • 1 yemek kaşığı kapari 
  • 8-10 adet çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
  • 1 su bardağı kaşar loru 
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 
  • Tuz, Kekik, Karabiber 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu veya susam
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılan tereyağı minik küpler halinde kesilir.
  • Soğuk tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, yumurtanın akı, kabartma tozu ve azar azar kontrollü olarak un eklenerek yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç film ile sarılarak tekrar buzdolabına konulup, on beş dakika kadar dinlendirilir. 
  • Sebzeler yıkanıp, süzüldükten sonra istenen şekilde doğranarak hazırlanır. 
  • Buzdolabından çıkartılan hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
  • Hamurun üzerine biraz zeytinyağı ile inceltilmiş ketçap veya domates püresi sürülür.
  • Lor, hamurun kenarları hariç her yerine gelecek şekilde yayılır.
  • Kaşar peyniri rendesinin birazı ayrılıp, kalanı hamurun üzerine yayılır.
  • Diğer malzemeler de istenen şekilde yerleştirilir.
  • Hamurun boş kenarları içe doğru kapatılıp, yumurta sarısı sürüldükten sonra çörek otu serpilir.
  • Hamur açtığımız kağıtla birlikte fırın tepsisine alınır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık 30-40 dakika sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Kalan kaşar peyniri de eklenip, eriyince fırından alınıp, sıcak servis edilir.


7 Ocak 2019 Pazartesi

MİLFÖY ÇUBUKLARI

Milföy Çubukları Tarifi
Susamlı Milföy Çubukları Tarifi
Milföy Hamurlu Tarifler
Malzemeler:
  • 1 paket milföy hamuru 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Susam
Yapılışı: 
  • Milföy hamurları buzluktan çıkartılıp, oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletilir.
  • Her kare hamur dört şerit olacak şekilde kesilir.
  • Üzerine biraz zeytinyağı ile çırpılmış yumurta fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Şeritler iki ucundan tutularak bir tarafı sağa bir tarafı sola doğru burulur.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. 
  • Yumurtasız kısımlara da yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Tercihen sıcak olarak servis edilir.

25 Aralık 2018 Salı

PAPATYA ÇÖREK

Papatya Çörek Tarifi
Papatya Çörek Nasıl yapılır
Çörek Tarifi
Mayalı Poğaça Tarifi
Malzemeler:                                  
  • 1 su bardağı ılık su  
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 15 adet siyah zeytin

Yapılışı:
  • Ilık su, ılık süt, toz şeker ve instant maya karıştırılır.
  • Unun yarısı derin bir kaba elenir.
  • Yumurta, zeytinyağı ve tuz  eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülere bir saat mayalanması için sıcak bir ortamda bekletilir.
  • Bu arada siyah zeytinlerin çekirdekleri çıkartılıp, hazırlanır.
  • Mayalanıp, iki katına ulaşan hamurdan parçalar kopartılıp, bezeler yapılır.
  • İlk yapılan bezeden başlayarak şekil verilir.
  • Bezeye avuç içiyle hafifçe bastırılır.
  • Yassılan bezelerin ortasına gelmeden bıçakla beş adet kesik atılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Kesiklerin pişerken açılmaması için uçlarından iyice sıkılarak birleştirilip yaprak şekli verilir.
  • Biraz zeytinyağı ile açılmış yumurta sarısı fırça yardımı ile sürülür.
  • Tam ortalarına çekirdeği çıkartılmış yarım siyah zeytin konulur.
  • Poğaçalar yarım saat kadar da tepsinin içinde mayalanması için bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

24 Aralık 2018 Pazartesi

CEVİZLİ BEZİRGANİ

Cevizli Bezirgani Tarifi
Cevizli Bezirgani Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 15 adet kurutulmuş domates 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletir.
  • Suyu süzüldükten sonra varsa kabukları çıkartılır.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenip, kabukları soyulur.
  • Domatesler ve kırmızı biberler minik minik doğranır.
  • Biber salçası, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.
  • Karışıma fesleğen, irice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip iyice karıştırılır.
  • Kıvamını inceltmek için gerekirse domatesleri beklettiğimiz sudan biraz eklenir.

22 Aralık 2018 Cumartesi

GÜL BÖREĞİ

Gül Böreği Tarifi
Gül Böreği Nasıl Yapılır
Hazır Yufka Böreği
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 500 gram lor 
  • Bir demet dereotu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 adet yumurta
  • Çörekotu 
Yapılışı:
  • Lor ve ince kıyılmış dereotuna karabiber de eklenip karıştırılır.
  • Başka bir kapta zeytinyağı, su ve sirke karıştırılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalar dört parçaya bölünüp, zeytinyağlı sirkeli sosla ıslatılır.
  • Her parça yufkaya kenarı boyunca lorlu karışım yayılır.
  • Kenardan itibaren yuvarlanarak gül şekli verilir.
  • Bütün yufkalara gül şekli verildikten sonra kalan sosa bir yumurta kırılıp, iyice çırpılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine börekler aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurtalı sos sürülüp, çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

21 Aralık 2018 Cuma

ELMALI TURTA

Elmalı turta tarifi
Elmalı turta nasıl yapılır
Elmalı tart tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 çay bardağı un 
  • 3 adet elma 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • Pudra şekeri


Yapılışı:
  • Elmalar yıkanıp, soyulur, çekirdekleri çıkartılır.
  • Mutfak robotunda parçalanır veya rendelenir.
  • Toz şeker eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İrice dövülmüş cevizler ve tarçın da eklenerek karıştırılıp, soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri karıştırılır.
  • Yoğurt, un ve kabartma tozu da eklenerek yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur iki parçaya ayrılır.
  • Hamurun yarısı yağlanmış kalıba yayılıp, çatalla delinir.
  • Soğumuş elmalı, cevizli karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Kalan hamur hafif unlanmış tezgahta merdane ile açılıp, kalıpla çiçekler kesilir.
  • Çiçekler turtanın üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

20 Aralık 2018 Perşembe

FIRINDA MEZGİT - TAVUK BALIĞI

Fırında Mezgit Balığı Tarifi
Fırında Tavuk Balığı Tarifi
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Malzemeler: 
  • 1 kilogram mezgit ( tavuk balığı)
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet patates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • İri boy mezgit balıkları temizlenip, yıkanıp, kağıt havlu üzerinde suyunu çekmesi için bekletilir.
  • Fırın kabı zeytinyağının yarısı ile yağlanır.
  • Halka halka doğranmış kuru soğanların üzerine ince halka şeklinde doğranmış patates dilimleri yayılır.
  • Tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Suyu süzülüp, kağıt havluyla kurulanan mezgit balıkları da patateslerin üzerine yerleştirilir.
  • Kabaklar, havuçlar ve biberler de doğranıp, balıkların üzerine yayılır.
  • Kalan zeytinyağı, tuz ve karabiberi sebzelerin de üzerine gelecek şekilde eklenir.
  • Fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. 

19 Aralık 2018 Çarşamba

PANCARLI KISIR

Pancarlı Kısır Tarifi
Pancarlı Kısır Nasıl Yapılır
Pancarlı Bulgur Salatası Tarifi
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2-3 adet kırmızı pancar 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kırmızı pancarlar iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • İrice parçalara bölünüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir kaba köftelik ince bulgur konulur.
  • Pancarlar bir kenara ayrılıp, pancarları haşladığımız sıcak su bulgurun üzerini geçecek kadar dökülür.
  • Üstü kapakla kapatılarak bulgurun şişmesi sağlanır.
  • Olabildiğince küçük küpler halinde doğranan pancarlar, taze soğan, maydanoz ve dereotu karıştırılır.
  • Tüm malzemeler bulgurla karıştırılıp, yağı, tuzu ve limon suyu da eklenerek servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...