Kırmızı Biber Sosu Tarifi
Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır
Kışlık Kırmızı Biber Sosu
Malzemeler:
- 10 kilogram salçalık kapya biber
- 2 kilogram domates
- Yarım kilogram acı sivri biber (istenirse)
- 4 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
- Kullanılmamış kavanoz kapağı
- Cam kavanoz
Yapılışı:
- Biberlerin sapları kesilip, çekirdekli kısımları temizlenir.
- İyice yıkadıktan sonra biberler irice parçalara bölünür.
- Lezzet vermesi için acı biber de konulacaksa bu aşamada doğranıp, eklenir.
- Domatesler de irice parçalara bölünüp, hepsi birlikte derin bir tencerede dibini tutmaması için arada karıştırılarak yumuşayana kadar pişirilir.
- Pişen biberler soğuması için süzgece alınıp, suyunun süzülmesi beklenir.
- Pişerken saldığı suyu çektirmeye uğraşmamak için ben süzülen suyu tekrar tencereye eklemiyorum.Süzülen bu su istenirse çorba, bulgur pilavı vb. yapımında kullanılabilir.
- Biberler soğuyunca mutfak robotuna azar azar konulup parçalandıktan sonra kabuklarından ayrılması için tekrar süzgeçten geçirilir.
- Süzgeçten geçirilip, kabuklarından ayrılan biberler derin bir tencerede kısık ateşte suyunu çekip istenen kıvama gelinceye kadar arada karıştırılarak pişirilir.
- Ocaktan almaya yakın tuzu da eklenip, karıştırılır.
- Kavanozların üzerinden iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
- Kavanozların ağız kısmı kağıt havlu ile silinip, hiç kullanılmamış kavanoz kapakları ile sıkıca kapatılır.
- Tezgaha büyükçe bir sofra bezi serilip, kapağı kapatılan kavanozlar ters çevrilerek aralıklı dizilir.
- Sofra bezi ile kavanozların üstü ve kenarları da örtülür.
- Tezgah üzerinde soğuyana kadar bir gece bekletilip, sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.
- Sızıntı varsa kavanoz kapağı yenilenerek tekrar kaynatılıp, kavanoza aynı şekilde konulur.
- Bir litrelik kavanozlarda yapılırsa bir kaç defada bitmeyeceğinden kalan kısım bitene kadar buzdolabında saklanır.