4 Eylül 2020 Cuma

TUZLU KURABİYE

Tuzlu Kurabiye Tarifi
Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3-3,5 su bardağı un  
Üzerine: 
  • 1 adet yumurta
  • Susam
  • Çörekotu
Yapılışı: 
  • Malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak çok yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar tırtıl kurabiye kalıbı yardımıyla sıkılıp şekil verilir.
  • Üstlerine çırpılmış yumurta sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.


3 Eylül 2020 Perşembe

KARANFİLLİ LOR KURABİYESİ

Karanfilli Lor Kurabiyesi Tarifi
Karanfilli Lor Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram tatlı lor
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı toz karanfil
Üzerine:
  • Toz karanfil
  • Susam
Yapılışı:
  • Yumurtalardan birinin beyazı daha sonra kullanılmak üzere ayrılır.
  • Tatlı lor, toz şeker, toz karanfil, yumurtalar ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yuvarlanan hamurlar elimizle hafif yassıltılarak önce çırpılmış yumurta beyazına sonra toz karanfile daha sonra da susama batırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.


2 Eylül 2020 Çarşamba

ŞEFTALİ-KAYISI KONSERVESİ

Şeftali-Kayısı Konservesi Tarifi
Şeftali-Kayısı Konservesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Toz şeker
  • Limon suyu
  • Cam kavanoz



Yapılışı:
  • Şeftaliler iyice yıkanıp, kabukları olabildiğince ince soyulur, çekirdekleri çıkartılır.
  • Kayısılar iyice yıkanıp, çekirdekleri çıkartılır.
  • Kaynar suyla steril edilmiş kavanozlara yarım veya dilimlenmiş şeftali ve kayısılar yerleştirilir.
  • Her yarım litrelik kavanoza yarım çay bardağı toz şeker ve meyvelerin kararmaması için 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir.
  • Kavanozların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde sıcak su eklenir.
  • Kaynar suda sterile edilmiş kapaklar sıkıca kapatılır.
  • Tencerenin altına ve birbirlerine çarpıp kırılmamaları için aralara mutfak bezlerinden yerleştirilerek kavanozlar tencereye konulur.
  • Kavanozların üstüne çıkana kadar tencereye sıcak su eklenip, önce orta sonra kısık ateşte yarım saat kaynatılır.
  • Tencere içinde soğumaları beklenen kavanozlar alınıp, ters çevrilerek bir sürede tezgah üzerinde bekletilir.
  • Kışın komposto veya pasta, tatlı süslemelerinde kullanmak üzere kaldırılır.


31 Ağustos 2020 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi
Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 20-25 adet kabak çiçeği  
  • 1-1,5 su bardağı dolmalık pirinç  
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates veya 2-3 yemek kaşığı domates sosu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • Tuz


Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
  • Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
  • Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, istenirse zeytinyağında kavrulur.
  • Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır.
  • Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
  • Çiçekler yayvan bir tencereye yan yana  gelecek şekilde aralıksız dizilir.
  • Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
  • Dağılmaması için üstlerine geniş bir tabak konulur.
  • Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

30 Ağustos 2020 Pazar

AŞURE

Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Yarım kilogram aşurelik buğday 
  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 1 su bardağı nohut 
  • Yarım su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı kuru bakla
  • 1 su bardağı kuru kayısı 
  • 1 su bardağı kuru erik 
  • 1 su bardağı kuru incir 
  • 1 su bardağı kuş üzümü 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu 
  • Yarım su bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı portakal kabuğu rendesi 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Aldığı kadar sıcak su 
Üzeri için:
  • Tarçın 
  • Badem 
  • Ceviz 
  • Fındık


Yapılışı:
  • Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • Ayrı ayrı kaplara konulup, üstlerine su eklenerek bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kuru bakla pişerken çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, haşlanmadan aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
  • Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
  • Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
  • Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak pişirilir.
  • Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
  • Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
  • Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.( Ben keklere koymak için önceden dondurduğum portakal rendesinden kullandım.)
  • Kuru meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
  • Aşure pişmeye yakın kavrulmuş susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve küp küp doğranmış kuru incirler eklenir.
  • Toz şeker de eklenip, dibini tutmaması için arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Aşure istenen kıvamı alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
  • Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
  • Kabukları soyulan bademler yağsız teflon tavada çevrilerek, kavrulur. 
  • Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
  • Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.

29 Ağustos 2020 Cumartesi

PİZZA POĞAÇA

Pizza Poğaça Tarifi
Pizza Poğaça Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı un 
  • 250 gram tuzsuz lor 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • Domates 
  • Biber 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu 
Yapılışı: 
  • Küçük bir kasenin içine instant maya, toz şeker ve ılık su konulup, karıştırıldıktan sonra 15 dakika kadar bekletilir.
  • Yoğurma kabına elenmiş unun yarısı, instant mayalı karışım, ılık süt, zeytinyağı, yumurta ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurdan yirmi dört adet parça kopartılıp, yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstleri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurların üzerine dibi zeytinyağına batırılmış çay bardağı ile bastırılarak çukurlar açılır.
  • Lor, tuz ve yumurta akı karıştırılıp çukurların içine paylaştırılır.
  • Her çukurun içine birer domates dilimi ve biber yerleştirilir.
  • Kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.



28 Ağustos 2020 Cuma

VİŞNELİ KEK

Vişneli Kek Tarifi
Vişneli Damla Çikolatalı Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı vişne 
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 tatlı kaşığı vişne aroması

Yapılışı:
  • Vişnelerin çekirdekleri çatal iğne yardımıyla çıkartılır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve varsa vişne aroması eklenip, çırpılır.
  • Un ve kabartma tozu da eklenip koyu kıvamlı kek hamuru mikserle bir defa çırpılır.
  • Damla çikolata ve çekirdekleri çıkartılmış vişneler de eklenerek kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış 28 santim çapında kek kalıbına dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırına konulur.
  • Kek kabarmaya başlayınca yaklaşık 15 dakika sonra fırının ayarı 160 dereceye getirilir.
  • Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilip fırından alınır.
  • İstenirse üzerine 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılmış 1 paket krem şanti yayıldıktan sonra, damla çikolata, vişne ve nane yapraklarıyla süslenerek servis edilir.


25 Ağustos 2020 Salı

ICE TEA ( SOĞUK ÇAY )

Ice Tea Tarifi
Ice Tea Nasıl Yapılır
Soğuk Çay Tarifi
Buzlu Çay Tarifi
Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı dolusu yeşil çay
  • 1 litre kaynar su
  • 2 adet limonun suyu 
  • 4-5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 su bardağı soğuk su
  • Taze nane yaprakları 
  • Buz 
Yapılışı:
  • Yeşil çayın üzerine kaynar su eklenip, 15 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür.
  • Sıcak çayın içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Bulanık olmaması için, şeker erir erimez soğuk su eklenir.
  • Sıcak çay ile soğuk su karışımından sürahinin çatlamaması için çay bu işlemden sonra cam sürahiye alınır.
  • Limon suyu, incecik kesilmiş limon dilimleri ve taze nane yaprakları da sürahiye eklenir.
  • Buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra üzerine bol buz eklenerek servis edilir.

24 Ağustos 2020 Pazartesi

KAYISI MARMELATI

Kayısı Marmelatı Tarifi
Kayısı Marmelatı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram kayısı 
  • 750 gram toz şeker 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Şekerpare kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkartılarak ikiye ayrılır.
  • Bir sıra şeker, bir sıra kayısı olacak şekilde yayvan bir tencereye konulur.
  • Üzerine bir çay bardağı su da eklenerek, suyunu salması için bir gece bekletilir.
  • Kayısılar olgun değilse ve yeterince sulanmamışsa  çok az daha su eklenebilir.
  • Koyulaşıp marmelat kıvamı alıncaya kadar dibini tutmaması için arada karıştırılarak önce orta sonra kısık ateşte kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Marmelat kıvamına gelmesi için gerekirse blender yardımıyla parçalanır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

22 Ağustos 2020 Cumartesi

YAĞLI PİDE

Yağlı Pide Tarifi
Yağlı Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • Tuz
İç Malzemesi:
  • 250 gram tuzsuz lor
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine:
  • Susam


Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su konularak mayalanması için 15 dakika kadar bekletilir.
  • Maya, un ve tuz karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanıp, hamurun iki katına ulaşması beklenir.
  • Zeytinyağı ve karbonat dökülen tepsiye mayalanmış hamur konulup, hamur çürüyene kadar iyice yoğurulur.
  • Hamur elimizle yağlanmış tepsiye yayılır.
  • Kabukları soyulmuş domatesler, çekirdeği çıkarılmış biberler, kuru soğan, taze soğan, maydanoz ve dereotu doğranır.
  • Bu karışıma tuzsuz lor, karabiber ve tuz da eklenip karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır. 
  • Domatesli lorlu karışım hamurun kenarlarında boşluk bırakılarak orta kısmına yayılır.
  • Hamurun kenarları elimizle çekiştirilerek uzatılıp, ortada toplanarak üstü kapatılır.
  • Üzerine susam serpilip, bıçakla karelere kesilir.
  • Yarım saat kadar da tepside mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.    


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...