11 Aralık 2020 Cuma

ÇİLEKLİ PASTA

Çilekli Pasta Tarifi 
Çilekli Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 kahve fincanı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Islatmak için:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Kreması:
  • 400 ml süt kreması
  • 300 gram labne peynir
  • 80 gram beyaz çikolata
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket (2 poşet) krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Üzerine: 
  • 250-300 gram çilek
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker kıvamı koyulaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenerek bir kez daha karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp unlanmış küçük boy bir kek kalıbına hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dört kat olacak şekilde kesilip, bekletilir.
  • Beyaz çikolata parçalanıp, benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşetleri derin bir kaba alınıp, soğuk süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt kremaları mikserle iyice koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına, pudra şekeri, çırpılmış krem şantiler, eritilip ılıtılmış beyaz çikolata ve suyu süzülmüş labne peyniri eklenip iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan kremadan bir su bardağı kadar üzerini süslemek için ayrılır, kalan krema sıkma torbasına doldurulur.
  • Kek dilimlerinin üzerine kremadan sıkılıp, üst üste gelecek şekilde iki kat yerleştirilir.
  • İkinci kata krema sıkılıp, dilimlenmiş çilekler yerleştirilir.
  • Diğer iki kata da krema sıkılıp, katlar üst üste yerleştirilir.
  • Sıkma torbası yardımıyla pastanın dış yüzeyi de krema ile kaplanır.
  • Pastanın üzerine yıkanıp, iyice kurulanmış çilekler yerleştirilip, bir kaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.

8 Aralık 2020 Salı

ANJELİK ERİKLİ MUHALLEBİ

Anjelik Erikli Muhallebi Tarifi 
Anjelik Erikli Muhallebi Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
Erikli muhallebi malzemeleri:
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Sade muhallebi malzemeleri:
  • 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı:
Erikli muhallebi yapılışı:
  • Erikler iyice yıkanıp, çekirdekleri çıkartılır.
  • 1 su bardağı su ile erikler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ilıyınca süzgeçten geçirilip, nişasta ve toz şeker de eklenerek pişirilir.
Sade muhallebi yapılışı:
  • Nişasta bir su bardağı sütün içinde iyice ezilir.
  • Kalan dört su bardağı süt ve toz şeker tencereye konulup şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayan süte topaklanmaması için sürekli karıştırarak nişastalı süt eklenir.
  • Bir kaç taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Servis üç renkli yapılmak istenirse sade ve erikli muhallebiden eşit oranda ayrılıp, karıştırılır.
  • Erikli, karışık ve sade muhallebi olacak şekilde katların biraz donması beklenerek üst üste servis bardaklarına dökülür.
  • Buzdolabında bekletilerek, soğuk servis edilir.

6 Aralık 2020 Pazar

SÜTLÜ PİDE

Sütlü Pide Tarifi
Sütlü Pide Nasıl Yapılır
Pide Tarifi
Malzemeler: 

  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Susam
 Yapılışı: 

  • Ilık süt, yoğurt ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Unun yarısı, instant maya, toz şeker ve tuz da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışan bir hamur yoğurulur. 
  • Üzeri sofra beziyle örtülüp yarım saat kadar mayalanması beklenir. 
  • Tekrar yoğurulan hamur, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafif unladığımız elimizle genişleterek yayılır.
  • Yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürülüp, kenarlarına ve ortasına parmak uçlarıyla bastırıldıktan sonra bol susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Son on dakikada fırının alt rafına alınıp, altının da iyice pişmesi sağlanır.
  • Sofra bezine sarılıp, biraz dinlendirildikten sonra dilimlenir.

4 Aralık 2020 Cuma

KAKAOLU TENCERE KEKİ

Kakaolu Tencere Keki Tarifi 
Kakaolu Tencere Keki Nasıl Yapılır 
Tencerede Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı kadar pudra şekeri( süslemek için)
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle çırpılır. 
  • Zeytinyağı, süt, kabartma tozu ve kakao da eklenip karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenip, el çırpıcısıyla karıştırılır. 
  • Dibi biraz yağlanıp, unlanmış yaklaşık 28 santim çapında yapışmaz tabanlı bir tencereye hamur dökülür.
  • Tencere kapağında buhar deliği varsa kağıt havlu ile kapatılıp, hava alması engellenir.
  • Kısık ateş üzerine konulan kek tenceresi yaklaşık 50 dakika kadar kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten beş dakika kadar sonra tencereden çıkartılıp, dinlendirilir.
  • İstenirse, şekiller çizilen kağıt kesildikten sonra kekin üzerine konulup kalan kısımlarına pudra şekeri serpilerek süslenir.

30 Kasım 2020 Pazartesi

NOHUT KÖFTESİ

Nohut Köftesi Tarifi 
Nohut Köftesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı nohut 
  • 1 adet patates 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan veya 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Bir gün önceden ıslatılmış nohut biraz haşlanıp, süzüldükten sonra tepsiye yayılıp kağıt havlu yardımıyla iyice kurulanır.
  • Mutfak robotunda patates ve haşlanmış nohutlar olabildiğince parçalanır. 
  • İnce kıyılmış soğanlar, maydanoz, dereotu, zeytinyağı, un ve baharatlarda eklenerek iyice özleşene kadar yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yarım parmak kadar zeytinyağı konulup ısıtılmış tavaya sıralanır.
  • Kaşığın tersiyle bastırılıp, yassıltıldıktan sonra iki tarafı da kızarana kadar pişirilir.
  • Yanında turşu ve yeşilliklerle veya sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

26 Kasım 2020 Perşembe

EKŞİLİ KIRMA ZEYTİN

Ekşili Kırma Zeytin Tarifi 
Ekşili Kırma Zeytin Nasıl Yapılır
Malzemeler: 

  • 3 kilogram yeşil zeytin 
  • 1 çay bardağı kaya tuzu 
  • 1 türk kahvesi fincanı limon tuzu  
  • Aldığı kadar su                 
Yapılışı:
  • Zeytinlerin sağlam ve etli olanları ayrılır.
  • Yaprakları, sapları kopartılıp, temizlenir.
  • İyice yıkandıktan sonra süzgeçte suyu süzdürülür.
  • Zeytinler kırılırken etrafa sıçramaması için, temiz büyükçe bir çöp poşetinin kenarları biraz kaldırılarak içine kesme tahtası yerleştirilir.
  • Zeytinlere birer kez taş ile vurularak parçalamadan kırılır.
  • Zeytinleri taş, çekiç, şişenin dip kısmı veya benim gibi ahşap bir havanın dip kısmıyla vurarak da kırabilirsiniz.
  • Zeytinlerin kararmaması için, kırılan zeytinler hiç bekletilmeden su dolu cam kavanoza alınır.
  • Zeytinlerin acısının çıkması için, suyu üç günde bir değiştirilip ağzı kapalı olarak bekletilir.
  • Yaklaşık 15 gün sonra tatlanan zeytinler kontrol edilerek suyu süzülüp, cam kavanoza alınır.
  • Limon tuzu ve kaya tuzu suyun içinde eritilir.
  • Hazırlanan su zeytinlerin üzerine dökülüp, en üstede bir iki yemek kaşığı zeytinyağı dökülür.
  • Kavanozun kapağı kapatılıp, güneş görmeyen serin bir yerde zeytinler bitene kadar bu suyun içinde bekletilir.
  • Yenileceği kadar kavanozdan çıkartılıp servis edilir.


25 Kasım 2020 Çarşamba

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Demirhindi Şerbeti Tarifi
Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır
Tamarind Şerbeti Tarifi
Malzemeler: 
  • 200 gram demirhindi 
  • 2 litre su 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet karanfil 
  • 2-3 dal adaçayı 
  • 1 tutam ıhlamur çiçeği 
  • 1 adet çubuk tarçın 
  • 1 parça taze zencefil 
  • 1 yemek kaşığı bal 
Yapılışı: 
  • Demirhindiler kabuklarından ayrıldıktan sonra tencereye alınır.
  • Üzerine 2 litre su eklenip, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün yumuşayan demirhindilerin içindeki çekirdekler çıkartılır. 
  • Diğer malzemelerde eklenip, kısık ateş üzerinde bir saat kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, soğuması için bekletilir.
  • Soğuyan şerbet ince delikli bir süzgeçten süzülerek sürahiye alınır.
  • Buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.

24 Kasım 2020 Salı

PIRASALI KEREVİZ YEMEĞİ

Pırasalı Kereviz Yemeği Tarifi 
Pırasalı Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 4-5 adet pırasa 
  • 2-3 adet yeşil yapraklı kereviz 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı domates püresi
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kerevizler soyulup, taze yeşil dalları ve yapraklarıyla birlikte doğranır.
  • Pırasalar da ayıklanıp, doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilirken domates püresi de eklenip kavrulur.
  • Kerevizler, pırasalar, haşlanmış nohutlar, tuzu ve suyu da eklenip, kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirildikten sonra ılık servis edilir.


19 Kasım 2020 Perşembe

LİMONLU MUHALLEBİ

Limonlu Muhallebi Tarifi 
Limonlu Muhallebi nasıl yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı limon suyu 
  • 2 adet limonun kabuklarının rendesi
Yapılışı: 
  • Tencerenin içine toz şeker, un ve buğday nişastası konulup, karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip, sürekli karıştırılarak orta ateş üzerinde koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca limon kabuğu rendesi ve limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Kaselere paylaştırılıp, oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp soğuk servis edilir.


17 Kasım 2020 Salı

SUSAMLI ÇİÇEK EKMEK

Susamlı Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Ekmek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 2,5 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 paket  yaş mayanın dörtte biri (10 gram ) 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Derin bir yoğurma kabının içine ılık su konulup, maya elimizle iyice ezilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve azar azar da un eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgah üzerinde bir kez daha yoğurulup, yedi eşit bezeye ayrılır.
  • Bezeler yuvarlanarak hafif yağlanmış kelepçeli kalıba veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çiçek şekli verilerek aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar da tepsi mayası için bekletilir.
  • Bezelerin üstüne fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Ekmeğin dışının çıtır içinin de yumuşak olması için fırının içine su dolu kase konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Fırından aldıktan sonra sofra bezine sarılıp, bekletildikten sonra dilimlenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...