25 Aralık 2020 Cuma

PERDE PİLAVI

Perde Pilavı Tarifi 
Perde Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet büyük tavuk budu 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet defne yaprağı 
  • 4-5 adet tane karabiber 
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 200 gram ağartılmış badem 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil 
  • 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • Tuz 
Perde Hamuru Malzemeleri: 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları yıkandıktan sonra defne yaprağı, tane karabiberler ve kuru soğanla birlikte bol suda tuz da eklenerek kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.
  • Tavuğun kemikleri, derileri ayrılıp, etleri lif lif küçük parçalara bölünür.
  • Pirinçler bol su içinde yıkanıp, su soğuyana kadar sıcak su içinde bekletilir.
  • Kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşaması için bekletilir.
  • Bademler sıcak su içinde bir süre bekletildikten sonra elimizle sıkılarak kabukları çıkartılıp ağartılır.
  • İki yemek kaşığı tereyağı konulan tavada ağartılmış bademlerin yarısı ile dolmalık fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pilav tenceresine iki yemek kaşığı daha tereyağı konulup eritildikten sonra iyice süzülen pirinçler de eklenip, biraz kavrulur.
  • Tuz ve sıcak tavuk suyu da eklenip, orta ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan pilava bademler, dolmalık fıstıklar, suyu süzülen kuş üzümleri ve diğer baharatlarda eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Perde hamuru için; oda sıcaklığında ki yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Kullanılacak olan derin küçük bir tencere veya kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır.
  • Kalan bademler tereyağı sürülmüş kalıba yağın üzerine biraz bastırılarak yapışması sağlanır.
  • Hazırlanan hamur merdane yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açılır.
  • Hamur kullanacağımız kalıbın kenarlarından sarkıp pilavı kapatacağı için kalıptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Açılan hamur kenarlardan dışarı sarkacak şekilde, yapıştırdığımız bademleri düşürmemeye dikkat edilerek kalıbın içine yerleştirilir.
  • Küçük parçalara ayrılmış tavuk da demlenmiş pilava eklenip, karıştırıldıktan sonra kalıba boşaltılıp hafifçe bastırılarak düzleştirilir.
  • Kenarlardan sarkan hamur pilavın üzerine doğru çevrilerek hiç açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatılıp üzerine tereyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Büyük bir servis tabağına ters çevrilip, bıçakla dilimlenerek sıcak servis edilir.

24 Aralık 2020 Perşembe

KUŞLU PASTA

Kremalı Pasta Tarifi
Kremalı Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Kreması:
  • 200 ml süt kreması 
  • 150 gram labne peynir 
  • 80 gram beyaz çikolata 
  • 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  • 1 poşet krem şanti 
  • Yarım çay bardağı soğuk süt
  • 2 adet muz
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine:
  • 1 paket Dr. Oetker Krem Şanti
  • 1 paket süt kreması
Pandispanyanın Yapılışı: 
  • Süt kreması ve krem şanti mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt de eklenip, çırpılır.
  • Kabartma tozu, buğday nişastası ve un da eklenip, karıştırılır.
  • Kek kalıbı yağlanıp, biraz unlandıktan sonra hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar fırının kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılan pandispanya enine iki veya üç parçaya kesilir.
Kremanın Yapılışı:
  • Beyaz çikolata benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşeti soğuk süt ile iyice kabarana kadar çırpılır.
  • Süt kreması derin bir kaba alınıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına; pudra şekeri, krem şanti, eritilmiş ve ılımış  beyaz çikolata, suyu süzülmüş labne peyniri de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Krema karışımından birazı pastanın üstünü ve kenarlarını süslemek için ayrılıp, kalanı pasta katları arasına sürülür.
  • İstenen renkte gıda boyası eklenerek karıştırılıp uç takılmamış sıkma torbasına doldurulur.
  • Krema pandispanyanın ara katlarına yayılıp, muz dilimleri ve damla çikolata serpilir.
  • Pandispanyanın son katıda yerleştirilip, buzdolabında dinlendirilir.
  • Çırpılıp buzdolabında bekletilmiş krem şantiyle süt kreması pandispanyanın etrafına sürülür.
  • Renkli krema, sıkma torbası ile pandispanyanın etrafına sıkılır.
  • Pastayı süslemek için istenen figür renkli şeker hamurundan kesilip, çöp şişe takılarak pastaya batırılır.


23 Aralık 2020 Çarşamba

YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN

Yeşil Çizik Zeytin Tarifi
Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır
Çizik Zeytin Tarifi 
Malzemeler: 
  • 5 kilogram yeşil zeytin 
  • 2 su bardağı dolusu kaya tuzu 
  • 4 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 5-6 adet limon 
  • Üzerini geçecek kadar su 
Yapılışı: 
  • Hafif pembeleşmiş zeytinlerin ezikleri, çürükleri, yaprakları ayıklanıp iyice yıkanıp, süzülür.
  • Keskin bir bıçakla veya varsa zeytin çizme aletiyle zeytinlerin çekirdeğine kadar gelmeden çizilir.
  • Zeytinlerin kısa sürede olgunlaşması istenirse üç çizik, uzun süre bekletildikten sonra tüketilecekse bir çizik atmak yeterli gelecektir.
  • Zeytinlerin kararmaması için zeytinler çizildikçe su doldurulmuş kavanozun içine atılır.
  • Zeytinlerin çizilmesi bittikten sonra su dolu kavanozun içinde bekletilir.
  • İki günde bir zeytinlerin acısı çıkana kadar suyu değiştirilip, yeniden su doldurulur.
  • Zeytinlerin tadına bakılır acısı çıktıysa suyu süzülür.
  • Limonlar kabuklarıyla birlikte dilimlenir.
  • Geniş bir kabın içine çizilip tatlanmış zeytinler, limon tuzu ve limon dilimleri konulup iyice karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün zeytinlere kaya tuzu ve üzerini geçecek kadar su da eklenerek kavanoza alınır.
  • Arada kontrol edilip, istenen tada gelince sofraya getirilir.

21 Aralık 2020 Pazartesi

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi 
Kremalı Mantar Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 400 gram kültür mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Mantarlar yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince doğranır.
  • Tencerede zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğan ve doğranmış mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Un da eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Süt kreması eklenip, orta ateş üzerinde kaynamaya başlayana kadar karıştırılır.
  • Sıcak su eklenip, kısık ateş üzerinde bir kaç taşım kaynatılır.
  • Birkaç dal maydanoz ince ince kıyılıp, eklenir.
  • Tuzu ve karabiberi de eklenip sıcak servis edilir.


19 Aralık 2020 Cumartesi

TÜKENMEZ

Tükenmez Tarifi 
Tükenmez Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 20-25 adet muşmula 
  • 1 adet ayva 
  • 1 adet armut 
  • 1 adet tatlı elma 
  • 1 adet ekşi elma 
  • 1 adet mandalina 
  • Yarım adet trabzon hurması 
  • 1 avuç kadar ekşi nar tanesi 
  • 2 küçük salkım üzüm 
  • 1 yemek kaşığı dolusu nohut 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 litrelik musluklu cam şerbetlik veya cam kavanoz
Yapılışı:
  • Meyveler iyice yıkanıp; sap, yaprak ve dalları atıldıktan sonra süzülmesi için bekletilir.
  • Meyveler kabukları soyulmadan, çekirdekleri atılmadan iri parçalar halinde doğranır.
  • Değişik meyveler üst üste gelecek şekilde tercihen musluklu cam kavanoza yerleştirildikten sonra aralara toz şeker serpilip, çabuk mayalanması için nohut taneleri atılır.
  • Meyvelerin üzerine içme suyu da eklenerek kapağı kapatılır.
  • Mayalanma süresince köpüreceği için arada kapağı açılarak gazı alınıp, tekrar kapatılır.
  • Hava sıcaklığına da bağlı olarak yaklaşık üç hafta içilecek kıvama gelmesi için beklenir.
  • Fermente süresince köpüren tükenmez içeceği olgunlaşıp meyve tadında ve kokusunda tatlı turşu suyu kıvamına geldiğinde musluk açılarak bardaklara doldurulur.
  • Bardaklara doldurulan içecek miktarı kadar yani eksilen miktar kadarı her defasında takviye ederseniz kış ayları boyunca tükenmeyen tükenmez içeceği içilebilir.
  • Takviye için, içilen miktar kadar içme suyu ve arada toz şeker, taze meyve parçaları eklemek yeterli olacaktır.
  • Zamanla oluşan tortunun musluğu tıkamaması ve kolay akması için ben bir süre sonra meyveleri içinden alıp tül içine koyarak tekrar kavanoza yerleştirdim.
  • Tarifin aslını ve hikayesini okumak isterseniz; ascifok.com
  • Tarif için Aşcı Fok Nurdan hanımcığıma çok teşekkürler...

17 Aralık 2020 Perşembe

EV YAPIMI FISTIK EZMESİ

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi 
Pekmezli Fıstık Ezmesi Tarifi 
Vegan Fıstık Ezmesi Tarifi
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çiğ yer fıstığı (kavrulmamış)
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yer fıstıklarının kabukları soyulur.
  • Fıstıklar teflon tava içerisinde veya fırında karıştırılarak rengi hafif değişene kadar yakmadan, kavrulur.
  • Blender yardımıyla ister un gibi isterseniz hafif pütürlü kalacak şekilde beş on dakika parçalanır.
  • Pekmez ve zeytinyağı da eklenerek istenen kıvamı ve tadı bulana kadar karıştırılır.
  • Hava almayan bir kap içinde bir ay kadar saklanabilir.

15 Aralık 2020 Salı

TON BALIKLI KANEPE

Ton Balıklı Kanepe Tarifi
Ton Balıklı Kanepe Nasıl Yapılır
Ton Balıklı Meze Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 küçük kutu ton balığı konservesi
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • 1-2 adet kornişon turşu 
  • 10-15 adet kapari 
  • Tuz
  • 1 adet baget ekmek
  • Karabiber
Yapılışı:
  • Ton balığı konservesinin fazla yağı süzülür.
  • Bir kabın içinde ton balığı, mayonez, küp küp doğranmış kornişon turşu ve kapariler karıştırılır.
  • Kapari yerine istenirse haşlanmış mısır taneleri de kullanılabilir.
  • Karabiber ve gerekirse tuz eklenir.
  • Birer parmak kalınlığında kesilmiş baget ekmek dilimleri kızartılır.
  • Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine karışım paylaştırılır.
  • Servis tabağına alınıp üzerine karabiber serpilir.
  • İstenirse üzerine limon sıkıldıktan sonra servis edilir.


14 Aralık 2020 Pazartesi

PAZI ÇORBASI

Pazı Çorbası Tarifi 
Pazı Çorbası Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 1 bağ pazı yaprağı
  • 1 adet havuç  
  • 1 adet kuru soğan  
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 6 su bardağı kadar su
  • Tuz 
  • Karabiber 
Yapılışı:
  • Kuru soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Rendenin ince tarafıyla rendelenmiş havuçlarda eklenip, biraz kavrulur.
  • Pazıların sadece yaprakları olabildiğince küçük parçalar halinde doğranıp, hepsi birlikte biraz daha kavrulur.
  • Yoğurt biraz suyla çırpılıp pürüzsüz kıvama gelince süzgeçten geçirilerek tencereye eklenir.
  • Kalan su ve tuz da eklenerek çorba kıvamını alana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


13 Aralık 2020 Pazar

PATATESLİ KEK

Patatesli Kek Tarifi
Patatesli Kek Nasıl Yapılır
Tuzlu Kek Tarifi
Tuzlu Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4-5 adet patates 
  • 1 su bardağı lor
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz 
  • Karabiber
Üzerine: 
  • Susam
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Patatesler yıkanıp soyulduktan sonra mümkün olduğunca minik küpler halinde doğranır.
  • Taze soğanlar ve maydanoz da doğranır.
  • Başka bir kapta yumurtalar, yoğurt, lor ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un, kabartma tozu, tuz ve karabiber de eklenip karıştırıldıktan sonra yağlanmış tepsiye yayılıp üzeri düzeltilir.
  • Üzerine susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak pişirilir.

12 Aralık 2020 Cumartesi

LİMONLUK KURABİYESİ

Limonluk Kurabiyesi Tarifi 
Limonluk Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5-5,5 su bardağı un 

İç malzemesi:

  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuk rendesi 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Yapılışı: 
  • Limonlu krema için, tereyağı haricindeki malzemeler tencereye konulup, muhallebi gibi karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpıldıktan sonra soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Unun yarısı ve kabartma tozu da eklenir.
  • Kalan un azar azar kontrol edilerek eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlenmeye bırakılır. 
  • Limonluğun çukur kısmına streç film yerleştirilir.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp, streç film üzerine konulur.
  • Hamurun ortasından kenarlarına doğru parmağımızla bastırarak ortasının boş kalması ve limonluğun şeklini alması sağlanır.
  • Açılan boşluğa soğumuş limonlu kremadan konulup, üst kısmı küçük bir hamur parçası ile kapatılır.
  • Limonluk, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafifçe vurularak kurabiye çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir. 
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...