4 Ocak 2021 Pazartesi

ZAMBAK BUKETİ

Zambak Buketi Tarifi
Zambak Buketi Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 6-7 adet dilim kaşar peyniri 
  • 1 adet havuç 
  • 1 demet maydanoz  
  • 50 gram ezine peyniri 
  • 50 gram tatlı lor 
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 5 adet ceviz içi
Yapılışı:
  • Çatal yardımıyla ezilen ezine peyniri, tuzsuz lor, süzme yoğurt, zeytinyağı, dövülmüş cevizler, ezilmiş sarımsaklar, irice dövülmüş ceviz ve bir kaç dal doğranmış maydanoz eklenip iyice karıştırılır.
  • Havuçlar soyulduktan sonra ince uzun kesilir.
  • Dilim kaşarların üzerine köşeden köşeye bir tatlı kaşığı kadar peynirli malzemeden ve bir adet de havuç konularak iki tarafı üst üste gelip yapışacak şekilde kapatılır.
  • Saplarıyla birlikte servis tabağına konulan maydanozların üzerine buket şeklinde yerleştirilir.


31 Aralık 2020 Perşembe

YILBAŞI PASTASI

Yılbaşı Pastası Tarifi 
Cream Tart Tarifi
Cream Tarte Cake Nasıl Yapılır
Malzemeler:
Kek Malzemeleri:
  • 5 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1,5 paket kabartma tozu 
Krema Malzemeleri:
  • 1 litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • Yarım su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 2 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 poşet kakaolu krem şanti (150 gram) 
  • 1 su bardağı süt
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla koyulaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenir.
  • Un, kakao, kabartma tozu da elenerek mikserle karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir kalıbın alt kısmına pişirme kağıdı yayılır. (Ben 34x26 santim ölçülerinde kalıp kullandım.)
  • Hamur kalıba dökülüp üzeri düzeltildikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık bir saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişen kek servis edilecek tepsiye ters çevrilip, üç kat olacak şekilde bıçakla kesilir.
Kremanın Yapılışı:
  • Kakaolu krem şanti poşetleri derin bir kabın içinde bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp, muhallebi gibi pişirildikten sonra soğuması için bekletilir.
  • Soğuduktan sonra oda sıcaklığındaki tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Önceden hazırladığımız kakaolu krem şanti de eklenip pürüzsüz kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
  • Krema buzdolabına konulup iki üç saat dinlendirilir.
  • Sıkma torbasına parça parça konulan krema kek katları arasına sıkılıp, damla çikolata serpilir.
  • En üst kata da krema sıkılıp üzeri meyve, kurabiye vb. ile istenen şekilde süslenir.


28 Aralık 2020 Pazartesi

YILBAŞI ÇÖREĞİ

Yılbaşı Çöreği Tarifi 
Yılbaşı Çöreği Nasıl Yapılır 
Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta 
  • 6-6,5 su bardağı un 
İçine:
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 250 gram lor
  • Karabiber 
  • Maydanoz 
Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 2 diş sarımsak 
  • Maydanoz 


Yapılışı:
  • Unun yarısı derin bir yoğurma kabına alınıp, instant maya, toz şeker, süt, zeytinyağı ve yumurta karıştırılır.
  • Tuz ve kalan un azar azar eklenerek ele hafif yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalandırılır.
  • İç malzemesi için; kaşar peyniri küp küp kesilir.
  • Lor ve ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.
  • Mayalanan hamurdan elimiz hafif yağlanarak parçalar kopartılıp içine lorlu karışım ve birer kaşar peyniri konulup yuvarlanır.
  • Yuvarlanan bezeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çam ağacı şekli verilerek dizilir.
  • Üstlerine fırçayla yağlı, maydanozlu, sarımsaklı karışım sürülür.
  • Tepside yarım saat mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip, bir kez daha fırına konulup hemen çıkartılır.
  • Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçince servis edilir.

27 Aralık 2020 Pazar

YILBAŞI KURABİYESİ

Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi 
Royal Icıng Tarifi
Pekmezli Zencefilli Tarçınlı Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pekmez 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı dolusu toz karanfil
  • 5 su bardağı un 
Royal Icıng Malzemeleri:
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kurabiyeleri çam ağacına asmayı düşünüyorsanız bu aşamada çöp şiş veya o kalınlıkta bir şeyle üst kısmında delik açılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler iyice soğuyunca tepsiden alınıp istenirse royal ıcıng ile süslenir.
  • Yumurtaların beyazları sarılarından bir damla bile beyaza bulaşmayacak şekilde ayrılır.
  • Yumurta beyazları ve pudra şekerine bir kaç damla limon suyu da eklenerek pürüzsüz bir hal alıp katılaşana kadar mikserle çırpılarak royal ıcıng hazırlanır.
  • Buzdolabında biraz bekletildikten sonra sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş küçük naylon torba içine konulup, kurabiyelerin üzerine istenen şekiller sıkılarak süslenir.
  • Tezgah üzerine alınan kurabiyelere hiç el sürülmeden royal ıcıng kuruyana kadar bekletilir.
  • Kurabiyelere delik açıldıysa deliklerden ip geçirilip yılbaşı ağacına asılabilir.



25 Aralık 2020 Cuma

PERDE PİLAVI

Perde Pilavı Tarifi 
Perde Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet büyük tavuk budu 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet defne yaprağı 
  • 4-5 adet tane karabiber 
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 200 gram ağartılmış badem 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil 
  • 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • Tuz 
Perde Hamuru Malzemeleri: 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları yıkandıktan sonra defne yaprağı, tane karabiberler ve kuru soğanla birlikte bol suda tuz da eklenerek kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.
  • Tavuğun kemikleri, derileri ayrılıp, etleri lif lif küçük parçalara bölünür.
  • Pirinçler bol su içinde yıkanıp, su soğuyana kadar sıcak su içinde bekletilir.
  • Kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşaması için bekletilir.
  • Bademler sıcak su içinde bir süre bekletildikten sonra elimizle sıkılarak kabukları çıkartılıp ağartılır.
  • İki yemek kaşığı tereyağı konulan tavada ağartılmış bademlerin yarısı ile dolmalık fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pilav tenceresine iki yemek kaşığı daha tereyağı konulup eritildikten sonra iyice süzülen pirinçler de eklenip, biraz kavrulur.
  • Tuz ve sıcak tavuk suyu da eklenip, orta ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan pilava bademler, dolmalık fıstıklar, suyu süzülen kuş üzümleri ve diğer baharatlarda eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Perde hamuru için; oda sıcaklığında ki yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Kullanılacak olan derin küçük bir tencere veya kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır.
  • Kalan bademler tereyağı sürülmüş kalıba yağın üzerine biraz bastırılarak yapışması sağlanır.
  • Hazırlanan hamur merdane yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açılır.
  • Hamur kullanacağımız kalıbın kenarlarından sarkıp pilavı kapatacağı için kalıptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Açılan hamur kenarlardan dışarı sarkacak şekilde, yapıştırdığımız bademleri düşürmemeye dikkat edilerek kalıbın içine yerleştirilir.
  • Küçük parçalara ayrılmış tavuk da demlenmiş pilava eklenip, karıştırıldıktan sonra kalıba boşaltılıp hafifçe bastırılarak düzleştirilir.
  • Kenarlardan sarkan hamur pilavın üzerine doğru çevrilerek hiç açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatılıp üzerine tereyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Büyük bir servis tabağına ters çevrilip, bıçakla dilimlenerek sıcak servis edilir.

24 Aralık 2020 Perşembe

KUŞLU PASTA

Kremalı Pasta Tarifi
Kremalı Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Kreması:
  • 200 ml süt kreması 
  • 150 gram labne peynir 
  • 80 gram beyaz çikolata 
  • 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  • 1 poşet krem şanti 
  • Yarım çay bardağı soğuk süt
  • 2 adet muz
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine:
  • 1 paket Dr. Oetker Krem Şanti
  • 1 paket süt kreması
Pandispanyanın Yapılışı: 
  • Süt kreması ve krem şanti mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt de eklenip, çırpılır.
  • Kabartma tozu, buğday nişastası ve un da eklenip, karıştırılır.
  • Kek kalıbı yağlanıp, biraz unlandıktan sonra hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar fırının kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılan pandispanya enine iki veya üç parçaya kesilir.
Kremanın Yapılışı:
  • Beyaz çikolata benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşeti soğuk süt ile iyice kabarana kadar çırpılır.
  • Süt kreması derin bir kaba alınıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına; pudra şekeri, krem şanti, eritilmiş ve ılımış  beyaz çikolata, suyu süzülmüş labne peyniri de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Krema karışımından birazı pastanın üstünü ve kenarlarını süslemek için ayrılıp, kalanı pasta katları arasına sürülür.
  • İstenen renkte gıda boyası eklenerek karıştırılıp uç takılmamış sıkma torbasına doldurulur.
  • Krema pandispanyanın ara katlarına yayılıp, muz dilimleri ve damla çikolata serpilir.
  • Pandispanyanın son katıda yerleştirilip, buzdolabında dinlendirilir.
  • Çırpılıp buzdolabında bekletilmiş krem şantiyle süt kreması pandispanyanın etrafına sürülür.
  • Renkli krema, sıkma torbası ile pandispanyanın etrafına sıkılır.
  • Pastayı süslemek için istenen figür renkli şeker hamurundan kesilip, çöp şişe takılarak pastaya batırılır.


23 Aralık 2020 Çarşamba

YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN

Yeşil Çizik Zeytin Tarifi
Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır
Çizik Zeytin Tarifi 
Malzemeler: 
  • 5 kilogram yeşil zeytin 
  • 2 su bardağı dolusu kaya tuzu 
  • 4 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 5-6 adet limon 
  • Üzerini geçecek kadar su 
Yapılışı: 
  • Hafif pembeleşmiş zeytinlerin ezikleri, çürükleri, yaprakları ayıklanıp iyice yıkanıp, süzülür.
  • Keskin bir bıçakla veya varsa zeytin çizme aletiyle zeytinlerin çekirdeğine kadar gelmeden çizilir.
  • Zeytinlerin kısa sürede olgunlaşması istenirse üç çizik, uzun süre bekletildikten sonra tüketilecekse bir çizik atmak yeterli gelecektir.
  • Zeytinlerin kararmaması için zeytinler çizildikçe su doldurulmuş kavanozun içine atılır.
  • Zeytinlerin çizilmesi bittikten sonra su dolu kavanozun içinde bekletilir.
  • İki günde bir zeytinlerin acısı çıkana kadar suyu değiştirilip, yeniden su doldurulur.
  • Zeytinlerin tadına bakılır acısı çıktıysa suyu süzülür.
  • Limonlar kabuklarıyla birlikte dilimlenir.
  • Geniş bir kabın içine çizilip tatlanmış zeytinler, limon tuzu ve limon dilimleri konulup iyice karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün zeytinlere kaya tuzu ve üzerini geçecek kadar su da eklenerek kavanoza alınır.
  • Arada kontrol edilip, istenen tada gelince sofraya getirilir.

21 Aralık 2020 Pazartesi

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi 
Kremalı Mantar Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 400 gram kültür mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Mantarlar yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince doğranır.
  • Tencerede zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğan ve doğranmış mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Un da eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Süt kreması eklenip, orta ateş üzerinde kaynamaya başlayana kadar karıştırılır.
  • Sıcak su eklenip, kısık ateş üzerinde bir kaç taşım kaynatılır.
  • Birkaç dal maydanoz ince ince kıyılıp, eklenir.
  • Tuzu ve karabiberi de eklenip sıcak servis edilir.


19 Aralık 2020 Cumartesi

TÜKENMEZ

Tükenmez Tarifi 
Tükenmez Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 20-25 adet muşmula 
  • 1 adet ayva 
  • 1 adet armut 
  • 1 adet tatlı elma 
  • 1 adet ekşi elma 
  • 1 adet mandalina 
  • Yarım adet trabzon hurması 
  • 1 avuç kadar ekşi nar tanesi 
  • 2 küçük salkım üzüm 
  • 1 yemek kaşığı dolusu nohut 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 litrelik musluklu cam şerbetlik veya cam kavanoz
Yapılışı:
  • Meyveler iyice yıkanıp; sap, yaprak ve dalları atıldıktan sonra süzülmesi için bekletilir.
  • Meyveler kabukları soyulmadan, çekirdekleri atılmadan iri parçalar halinde doğranır.
  • Değişik meyveler üst üste gelecek şekilde tercihen musluklu cam kavanoza yerleştirildikten sonra aralara toz şeker serpilip, çabuk mayalanması için nohut taneleri atılır.
  • Meyvelerin üzerine içme suyu da eklenerek kapağı kapatılır.
  • Mayalanma süresince köpüreceği için arada kapağı açılarak gazı alınıp, tekrar kapatılır.
  • Hava sıcaklığına da bağlı olarak yaklaşık üç hafta içilecek kıvama gelmesi için beklenir.
  • Fermente süresince köpüren tükenmez içeceği olgunlaşıp meyve tadında ve kokusunda tatlı turşu suyu kıvamına geldiğinde musluk açılarak bardaklara doldurulur.
  • Bardaklara doldurulan içecek miktarı kadar yani eksilen miktar kadarı her defasında takviye ederseniz kış ayları boyunca tükenmeyen tükenmez içeceği içilebilir.
  • Takviye için, içilen miktar kadar içme suyu ve arada toz şeker, taze meyve parçaları eklemek yeterli olacaktır.
  • Zamanla oluşan tortunun musluğu tıkamaması ve kolay akması için ben bir süre sonra meyveleri içinden alıp tül içine koyarak tekrar kavanoza yerleştirdim.
  • Tarifin aslını ve hikayesini okumak isterseniz; ascifok.com
  • Tarif için Aşcı Fok Nurdan hanımcığıma çok teşekkürler...

17 Aralık 2020 Perşembe

EV YAPIMI FISTIK EZMESİ

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi 
Pekmezli Fıstık Ezmesi Tarifi 
Vegan Fıstık Ezmesi Tarifi
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çiğ yer fıstığı (kavrulmamış)
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yer fıstıklarının kabukları soyulur.
  • Fıstıklar teflon tava içerisinde veya fırında karıştırılarak rengi hafif değişene kadar yakmadan, kavrulur.
  • Blender yardımıyla ister un gibi isterseniz hafif pütürlü kalacak şekilde beş on dakika parçalanır.
  • Pekmez ve zeytinyağı da eklenerek istenen kıvamı ve tadı bulana kadar karıştırılır.
  • Hava almayan bir kap içinde bir ay kadar saklanabilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...