Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi
Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 1,5-2 kilogram lahana
- 3 su bardağı pirinç
- 5-6 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı limon suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 adet acı kurutulmuş biber
Yapılışı:
- Pirinç kaynar su içinde, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
- Kuru soğanlar incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
- Domates salçası eklenip, karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
- Baharatları ve tuzu eklenir.
- İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve suyu süzülmüş pirinçler eklenerek karıştırılır.
- Lahananın sap kısmında ki sert yerleri kesilip, yaprak yaprak ayrılır.
- Tuz eklenmiş sıcak su içinde lahana yaprakları fazla yumuşamayacak şekilde haşlanır.
- Avuç içi büyüklüğünde kesilen lahana yapraklarının içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, önce iki yanı içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
- Tencerenin dibine kestiğimiz sert lahana parçaları ve kullanmayacağımız yırtık kısımlar yayılır.
- Bunların üzerine lahana sarmaları yan yana dizilir.
- Zeytinyağı, sulandırılmış domates salçası, limon suyu, tuz ve acı kuru biberler parçalanıp eklenir.
- Tencerede ki sarmaların üzerine bir iki parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir.
- Sarmaların üzerine bir iki lahana yaprağı konulup, dolma taşı ile kapatılır.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
- Piştikten sonra ocaktan alınıp, tenceresinde soğuyana kadar bekletilir.
- Kalan sert lahana yapraklarından lahana turşusu, kapuska yemeği veya Coleslaw salatası yapılabilir.