Kuzu Göbeği Mantarı
Morel Mantarı
Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi
Morel Mantarı Dolması Tarifi
Çocukluk yıllarımda; köylü kadınlar yağmurlardan sonra topladıkları çeşit çeşit mantarları, pazarda küfeler dolusu satarlardı.Annem de tanıdığı, güvendiği satıcılardan değişik mantarlar alır; onları bazen kavurur, bazen kızartırdı.Bu sayede kuzu göbeği, melki (çıntar) çeşit çeşit lezzette mantarlar yerdik. Sonra yıllarca, bu lezzetlerden yoksun kalmayayım diye mevsiminde Ankara'ya koli ile değişik mantarlar gönderdiler ama gözümün önünden küfeler dolusu melkiler hiç gitmedi :) Geçen günlerde artık pazarlarda kuzu göbeği mantarı göremiyorum deyince, (artık nasıl bir özlemle söylediysem) teyzem gelirken bir torba dolusu kuzu göbeği mantarı alıp gelmiş. Ben de fırsatı kaçırmayıp, kuzu göbeği mantarı dolması yaptım.- 25 adet iri kuzu göbeği mantarı
- 1 çay bardağı pirinç
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı kışlık domates
- 1 adet küçük kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Karabiber, nane, tuz
Yapılışı:
- Mantarların iri olanları ayrılır.
- Topraklı kök kısımları kesilir, toprakları temizlenerek yıkanır.
- Dolma içi hazırlanıp, çok az ateşte çevrilir.
- Sap kısımları kesilen mantarın içinde ki boşluğa hazırlanan dolma içi doldurulur.
- Tencereye yerleştirilen buharda pişirme aparatının üzerine, hazırlanan dolmalar yerleştirilir.
- Tencereye su eklenerek, dolmalar suya değmeden yarım saat kısık ateşte pişirilir.
- Ilık olarak servis edilir.