5 Mart 2019 Salı

ISPANAKLI YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır
Kök Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram ıspanak
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek 
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5 yemek kaşığı domates püresi 
  • Yarım limonun suyu
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • 5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı: 

  • Mercimekler bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün biraz diri kalacak şekilde haşlanıp, kara suyu dökülür.
  • Ispanakların sadece kökleri ve biraz da yaprağından ayrılır.
  • Kökler hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa iyice yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğan ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Salça ve domates püresi de eklenerek kavrulur.
  • Tencereye ıspanak kökleri, bulgur, tuz, limon suyu, haşlanmış yeşil mercimek ve nohutta eklenip karıştırılır. 
  • Üzerini geçecek kadar su eklenip, kısık ateşte pişirilir.

4 Mart 2019 Pazartesi

KOLAY PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi
Portakal Kabuğu Reçeli Nasıl Yapılır
Kolay Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi
Malzemeler:
  • 2 su bardağı doğranmış portakal kabuğu
  • 1 su bardağı portakal suyu 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı: 
  • Portakallar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Portakalların dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Portakal kabukları soyulup, beyaz kısımları bıçak yardımıyla kesilip, atılır.
  • Tencereye konulan kabuklar her defasında suyu değiştirilerek iki üç defa acısı çıkana kadar kaynatılıp, süzülür.
  • Kabuklar soğuduktan sonra kibrit çöpü kalınlığında kesilir.
  • Başka bir tencerede su ve portakal suyunun içinde toz şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker eriyince portakal kabukları da eklenip, önce orta sonra da kısık ateşte koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kavanozlara boşaltılıp, ters çevrilip soğuması beklenir.
  • Vaktiniz varsa kabukları yuvarlayıp ipe dizerek biraz daha oyalayıcı olan daha önce paylaştığım portakal kabuğu reçeli yapabilirsiniz.

3 Mart 2019 Pazar

ARMUTLU KEK

Armutlu Kek Tarifi
Armutlu Kek Nasıl Yapılır
Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2-3 adet armut

Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış veya yağlı kağıt konulmuş bir kalıba karışım dökülür.
  • Armutlar dikine ikiye bölünüp, çekirdekleri temizlenir.
  • İnce ince doğranmış armut dilimleri, kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

2 Mart 2019 Cumartesi

TAHİNLİ ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KURABİYE

Tahinli Üzümlü Cevizli Kurabiye Tarifi
Tahinli Üzümlü Cevizli Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 5-6 su bardağı un 
Aralara sürmek için: 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin
  • 1,5 su bardağı kuş üzümü
  • 1,5 su bardağı irice dövülmüş ceviz
Üzerine Sürmek için: 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 su bardağı kavrulmuş susam 
Yapılışı:
  • Cevizler biraz dişe gelecek şekilde irice dövülür.
  • Kuş üzümü sıcak su içinde bekletilip, biraz yumuşayınca süzülüp, kurulanır.
  • Susam yağsız tavada karıştırılarak yakmadan kavrulur.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, yumurtanın sarısı, toz şeker, kabartma tozu ve nişasta yoğurma kabında karıştırılır.
  • Un azar azar kontrollü eklenerek sert olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur üç parçaya ayrılıp, her parça iki yağlı kağıt arasında merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Açılan her hamurun kenarlarından biraz boşluk kalacak şekilde iki yemek kaşığı tahin sürülüp, iki yemek kaşığı da toz şeker serpilir. 
  • Tahinin üzerine ceviz ve kuş üzümü serpilir.
  • Hamur uzun kenarı boyunca rulo şeklinde yuvarlanır. 
  • Fırça ile çırpılmış yumurta akı sürülüp, her tarafına bolca kavrulmuş susam serpilir.
  • Bir parmak kalınlığında kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

1 Mart 2019 Cuma

KALBURABASTI

Kalburabastı Tarifi
Kalburabastı Nasıl Yapılır
Kalburabasma Tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)  
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 3-3,5 su bardağı un 
  • İrice dövülmüş ceviz 
Şerbeti: 
  • 3,5 su bardağı su 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • Birkaç damla limonsuyu 

Yapılışı:

  • Toz şeker ve su derin bir tencereye konulup, koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • İndirmeye yakın limon suyu da eklenip, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Un ve ceviz haricindeki diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar kontrollü eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirildikten sonra parçalar kopartılıp; kalbur, kevgir yada rendeye bastırılarak izleri çıkartılır.
  • İçine irice ceviz parçalarından konulup, iki kenarı birleştirilip kapatıldıktan sonra ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırına konulup, yaklaşık 50 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Kıtır kıtır olsun isteniyorsa, yanmaya yakın fırında bekletilip, alınır.
  • İlk sıcaklığı geçince soğumuş olan şerbeti kaşıkla dökülüp, bir süre sonra ters yüz edilerek her yerinin şerbeti çekmesi sağlanır.

28 Şubat 2019 Perşembe

YER ELMASI SALATASI

Yer elması Salatası Tarifi
Çiğ Yer Elması Salatası Tarifi
Portakallı Narlı Yer elması Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 10 adet yer elması
  • 2 adet portakal
  • 1 adet nar 
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Çiğ yer elmaları soyulup, yıkanıp, minik minik doğranır.
  • Portakallar soyulup, birazı kenarlara dizmek için yarım yarım, kalanı ise minik parçalar halinde doğranır.
  • Nar taneleri ayıklanır.
  • Maydanozda doğranıp, bütün malzemelere zeytinyağı, limon suyu ve tuz da eklenerek iyice karıştırılır.

27 Şubat 2019 Çarşamba

LOKUMLU KURABİYE

Lokumlu Kurabiye Tarifi
Lokumlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Güllü Lokumlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • Güllü lokum 
  • Pudra Şekeri
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve diğer malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Streç ile üzeri örtülen hamur, buzdolabında bir saat kadar dinlendirilir.
  • Hamur merdane ile açılıp, kalıp veya su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların dört tarafına ortada birleşmeyecek şekilde bıçakla kesikler atılır.
  • Tam ortaya güllü lokum konularak gül şekli verilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Soğuyunca pudra şekeri serpilip, servis edilir.

26 Şubat 2019 Salı

LABADA SARMASI

Labada sarması tarifi
Labada sarması nasıl yapılır
Evelik sarması tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet irice demet labada yaprağı
  • 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • 4-5 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su içinde bekletilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Domates püresi de eklenerek biraz kavrulur.
  • Süzülen pirinçler, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Labada yapraklarının sarmaya uygun olanları ayrılıp, iyice yıkanır.
  • Yaprakların sarılabilmesi için, kaynar su dolu tencerede bir süre bekletilir veya yapraklar çok sertse bir iki taşım kaynatılır.
  • Yapraklar yumuşayınca çıkarılıp süzgeç üzerine alınır.
  • Süzülen yaprakların sapları kesilip, ortadaki sert kısımları bıçakla ezilerek yumuşatılır.
  • Yaprakların geniş kısmına iç malzemesi konulup, sarılır.
  • Kesilen saplar tencerenin altına bir sıra konulup, üzerine sarılan dolmalar düzgünce sıralanır.
  • Dolmaların üzerine uygun bir tabak kapatılıp, üzerini biraz geçecek kadar su konulup, zeytinyağı ve tuz da eklenerek pişirilir.
  • Servis tabağına alınan dolmalar tercihen yanında yoğurtla ılık olarak servis edilir.

25 Şubat 2019 Pazartesi

KAŞNİKA

Kaşnika Tarifi
Pırasalı Karmaca Tarifi
Rumeli Mutfağı 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kadar ince doğranmış pırasa 
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı lor
  • 1 paket kabartma tozu
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Kuru nane
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pırasalar olabildiğince ince ince doğranır.
  • Yumurtalar, zeytinyağı ve süt derin bir kapta çırpılır.
  • Mısır unu, un, lor, kabartma tozu ve baharatlar da eklenip koyu bir kek kıvamına gelinceye kadar kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına dökülüp, üzeri düzeltildikten sonra pul biber serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp içini çekene kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.


24 Şubat 2019 Pazar

SEBZELİ YUFKA BÖREĞİ

Ispanaklı Yufka Böreği Tarifi
Mantarlı Yufka Böreği Tarifi
Sebzeli Börek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram ıspanak yaprağı 
  • 10 adet mantar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet havuç 
  • 100 gram beyaz peynir 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ayrılıp, yıkanır ve suyu süzdürülür. 
  • Tavaya zeytinyağı konulup, olabildiğince minik minik doğranan kuru soğan, havuç ve mantarlar suyunu çekene kadar pişirilir. 
  • Ocaktan almaya yakın doğranmış ıspanak yapraklarda eklenip, biraz daha çevrilir. 
  • Minik minik doğranmış peynirler, karabiber ve tuzu da eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Yufkanın yarısına fırça ile zeytinyağı sürülüp, diğer yarısı üstüne kapatılır. 
  • Kalan iki yufkaya da aynı şekilde yağ sürülerek, altı katlı yarım yufka olacak şekilde üst üste konulur.
  • Yufkaların düz tarafına soğumuş iç harcı yayılıp, sıkıca rulo şeklinde sarılır.
  • Dilimlere kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Üstlerine çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...