8 Mart 2019 Cuma

ÇİKOLATALI ÇÖREK

Çikolatalı Çörek Tarifi
Çikolatalı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine) 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • Nutella benzeri sürülebilir kıvamda çikolata 
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde instant maya, süt ve toz şeker karıştırılıp, on dakika kadar beklenir.
  • Yumurta akları, zeytinyağı ve azar azar elenmiş un da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur tezgahta merdane ile ince uzun dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Kenarlardan biraz boşluk kalacak şekilde nutella benzeri çikolata sürülüp; kaşığın tersiyle yayılıp, düzeltilir.
  • Hamur uzun kısmından rulo olarak sarıldıktan sonra iki parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Kesilen kısımlar üste gelecek şekilde aralıklı olarak yağlanmış fırın kabına yan yana dizilir.
  • Üstlerine ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülür.
  • Bir saat kadar da tepside mayalanıp ara boşlukların kapanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

7 Mart 2019 Perşembe

YEMLİK OTU SALATASI

Yemlik Otu Salatası Tarifi
Yemlik Otu Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5-6 kök yemlik otu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 9-10 adet sele zeytini
Yapılışı:
  • Yemlik otları ayıklanır, bol suda hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Kök kısımlarının çabuk pişmesi için + şeklinde bıçakla kesilir.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Kaynayan suya atılıp, kökler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Süzüldükten sonra soğuk sudan geçirilip, servis tabağına alınır.
  • Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılıp, üzerine dökülür.
  • Hurma zeytini veya sele zeytini de eklenerek ılık servis edilir.




6 Mart 2019 Çarşamba

ÇATLAK KURABİYE

Çatlak Kurabiye Tarifi
Çatlak Kurabiye Nasıl Yapılır
Çikolatalı Çatlak Kurabiye Tarifi
 Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket bitter çikolata (80 gram) 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • Pudra Şekeri 

Yapılışı: 
  • Tereyağ tavada yakmadan eritildikten sonra parçalara ayrılmış çikolatada eklenerek eriyene kadar karıştırılıp, ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, iyice karıştırılır.
  • Pudra şekeri haricinde ki malzemelerin hepsi karıştırılarak hafif ele yapışan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, üç dört saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Dolaptan çıkınca ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlandıktan sonra her yeri bolca pudra şekerine iyice bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında çatlayana kadar yaklaşık 15-20 dakika kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.

5 Mart 2019 Salı

ISPANAKLI YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır
Kök Ispanaklı Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram ıspanak
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek 
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5 yemek kaşığı domates püresi 
  • Yarım limonun suyu
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • 5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı: 

  • Mercimekler bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün biraz diri kalacak şekilde haşlanıp, kara suyu dökülür.
  • Ispanakların sadece kökleri ve biraz da yaprağından ayrılır.
  • Kökler hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa iyice yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğan ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Salça ve domates püresi de eklenerek kavrulur.
  • Tencereye ıspanak kökleri, bulgur, tuz, limon suyu, haşlanmış yeşil mercimek ve nohutta eklenip karıştırılır. 
  • Üzerini geçecek kadar su eklenip, kısık ateşte pişirilir.

4 Mart 2019 Pazartesi

KOLAY PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi
Portakal Kabuğu Reçeli Nasıl Yapılır
Kolay Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi
Malzemeler:
  • 2 su bardağı doğranmış portakal kabuğu
  • 1 su bardağı portakal suyu 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı: 
  • Portakallar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Portakalların dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Portakal kabukları soyulup, beyaz kısımları bıçak yardımıyla kesilip, atılır.
  • Tencereye konulan kabuklar her defasında suyu değiştirilerek iki üç defa acısı çıkana kadar kaynatılıp, süzülür.
  • Kabuklar soğuduktan sonra kibrit çöpü kalınlığında kesilir.
  • Başka bir tencerede su ve portakal suyunun içinde toz şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker eriyince portakal kabukları da eklenip, önce orta sonra da kısık ateşte koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kavanozlara boşaltılıp, ters çevrilip soğuması beklenir.
  • Vaktiniz varsa kabukları yuvarlayıp ipe dizerek biraz daha oyalayıcı olan daha önce paylaştığım portakal kabuğu reçeli yapabilirsiniz.

3 Mart 2019 Pazar

ARMUTLU KEK

Armutlu Kek Tarifi
Armutlu Kek Nasıl Yapılır
Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2-3 adet armut

Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış veya yağlı kağıt konulmuş bir kalıba karışım dökülür.
  • Armutlar dikine ikiye bölünüp, çekirdekleri temizlenir.
  • İnce ince doğranmış armut dilimleri, kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

2 Mart 2019 Cumartesi

TAHİNLİ ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KURABİYE

Tahinli Üzümlü Cevizli Kurabiye Tarifi
Tahinli Üzümlü Cevizli Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 5-6 su bardağı un 
Aralara sürmek için: 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin
  • 1,5 su bardağı kuş üzümü
  • 1,5 su bardağı irice dövülmüş ceviz
Üzerine Sürmek için: 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 su bardağı kavrulmuş susam 
Yapılışı:
  • Cevizler biraz dişe gelecek şekilde irice dövülür.
  • Kuş üzümü sıcak su içinde bekletilip, biraz yumuşayınca süzülüp, kurulanır.
  • Susam yağsız tavada karıştırılarak yakmadan kavrulur.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, yumurtanın sarısı, toz şeker, kabartma tozu ve nişasta yoğurma kabında karıştırılır.
  • Un azar azar kontrollü eklenerek sert olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur üç parçaya ayrılıp, her parça iki yağlı kağıt arasında merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Açılan her hamurun kenarlarından biraz boşluk kalacak şekilde iki yemek kaşığı tahin sürülüp, iki yemek kaşığı da toz şeker serpilir. 
  • Tahinin üzerine ceviz ve kuş üzümü serpilir.
  • Hamur uzun kenarı boyunca rulo şeklinde yuvarlanır. 
  • Fırça ile çırpılmış yumurta akı sürülüp, her tarafına bolca kavrulmuş susam serpilir.
  • Bir parmak kalınlığında kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

1 Mart 2019 Cuma

KALBURABASTI

Kalburabastı Tarifi
Kalburabastı Nasıl Yapılır
Kalburabasma Tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)  
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 3-3,5 su bardağı un 
  • İrice dövülmüş ceviz 
Şerbeti: 
  • 3,5 su bardağı su 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • Birkaç damla limonsuyu 

Yapılışı:

  • Toz şeker ve su derin bir tencereye konulup, koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • İndirmeye yakın limon suyu da eklenip, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Un ve ceviz haricindeki diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar kontrollü eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirildikten sonra parçalar kopartılıp; kalbur, kevgir yada rendeye bastırılarak izleri çıkartılır.
  • İçine irice ceviz parçalarından konulup, iki kenarı birleştirilip kapatıldıktan sonra ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırına konulup, yaklaşık 50 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Kıtır kıtır olsun isteniyorsa, yanmaya yakın fırında bekletilip, alınır.
  • İlk sıcaklığı geçince soğumuş olan şerbeti kaşıkla dökülüp, bir süre sonra ters yüz edilerek her yerinin şerbeti çekmesi sağlanır.

28 Şubat 2019 Perşembe

YER ELMASI SALATASI

Yer elması Salatası Tarifi
Çiğ Yer Elması Salatası Tarifi
Portakallı Narlı Yer elması Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 10 adet yer elması
  • 2 adet portakal
  • 1 adet nar 
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Çiğ yer elmaları soyulup, yıkanıp, minik minik doğranır.
  • Portakallar soyulup, birazı kenarlara dizmek için yarım yarım, kalanı ise minik parçalar halinde doğranır.
  • Nar taneleri ayıklanır.
  • Maydanozda doğranıp, bütün malzemelere zeytinyağı, limon suyu ve tuz da eklenerek iyice karıştırılır.

27 Şubat 2019 Çarşamba

LOKUMLU KURABİYE

Lokumlu Kurabiye Tarifi
Lokumlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Güllü Lokumlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • Güllü lokum 
  • Pudra Şekeri
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve diğer malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Streç ile üzeri örtülen hamur, buzdolabında bir saat kadar dinlendirilir.
  • Hamur merdane ile açılıp, kalıp veya su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların dört tarafına ortada birleşmeyecek şekilde bıçakla kesikler atılır.
  • Tam ortaya güllü lokum konularak gül şekli verilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Soğuyunca pudra şekeri serpilip, servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...