26 Mayıs 2019 Pazar

FESLEĞENLİ ÇÖREK

Fesleğenli Çörek Tarifi
Fesleğenli Rulo Çörek Tarifi
Kurutulmuş Domatesli Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kurutulmuş fesleğen
İç Malzemesi:
  • 15- 20 adet kurutulmuş domates 
  • 1 demet taze fesleğen 
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi
  • 200 gram lor
  • Kırmızı pulbiber
  • Karabiber 
  • Tuz

 Yapılışı: 
  • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletilir.
  • Yumuşayan domateslerin suyu süzülüp, minik minik doğranır.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri, lor, tuz, baharatlar, doğranmış domatesler ve taze fesleğen yaprakları karıştırılarak iç hazırlanır.
  • Un elenir.
  • Ilık sütün içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • İnstant maya, ılık su, zeytinyağı, kurutulmuş fesleğen karıştırılıp, elenmiş un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek sıcak bir ortamda mayalanması için yarım saat bekletilir.
  • Hamur iki katına ulaşıp mayalandıktan sonra iki parçaya ayrılır.
  • Her parça merdaneyle dikdörtgen şeklinde ince uzun açılır.
  • İç malzemesi yayıldıktan sonra uzun kenarından rulo yapılarak sarılır.
  • Bir iki parmak kalınlığında bıçakla kesilip, kesilen taraf üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.


24 Mayıs 2019 Cuma

KAŞARLI PİDE

Kaşar Peynirli Pide Tarifi
Peynirli Pide Tarifi
Pide tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 2 adet yumurta
  • 1 demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Yoğurt ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Zeytinyağı, yumurta, tuz ve azar azar da un eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Bu arada pidenin iç malzemesi hazırlanır.
  • Rendelenmiş kaşar peynirine, çırpılmış yumurtalar, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenip karıştırılır.
  • Hamur altı parçaya ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her parça unlanmış tezgahta merdane ile ince açıldıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ikişer ikişer yerleştirilir.
  • İç malzemesi üzerine yayıldıktan sonra hamurun kenarları kıvrılıp, fırçayla zeytinyağı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10-15 dakika kontrollü olarak kenarları kızarana kadar pişirilir.

23 Mayıs 2019 Perşembe

KÖMBE

Kömbe Tarifi
Kömbe Nasıl Yapılır
Bayram Kömbesi Tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı (tarçın, zencefil, yenibahar, zerdeçal, karanfil, havlıcan, mahlep, muskat, anason, damla sakızı karışımı ) 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 6-7 su bardağı un 
  • Susam  
Yapılışı:
  • Tereyağı tavada yakmadan eritilip, ılıtılır.
  • Un ve kömbe baharatı elenir.
  • Toz şeker sütün içinde eritilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, havuz şeklinde açılan orta kısmına erimiş ılık tereyağı, zeytinyağı, şekerli süt ve kömbe baharatı eklenip, karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve azar azar da kalan un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, susama batırıldıktan sonra kömbe kalıbına yerleştirilip hafifçe bastırılarak kalıbın şeklini alması sağlanır.
  • Kalıp ters çevrilip hafifçe tepsi kenarına vurularak kalıptan ayrılan kömbeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırın da üzeri hafif kızarana kadar pişirildikten sonra fırından alınır.
  • Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.


22 Mayıs 2019 Çarşamba

MANGAL SOSLU FIRINDA TAVUK

Mangal Soslu Tavuk Tarifi
Mangal Soslu Tavuk Nasıl Yapılır
Fırında Soslu Tavuk Tarifi
Mangal Sosu Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kemiksiz tavuk kalça
  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kırmızı acı biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yoğurt, biber salçası, tuz ve baharatlar zeytinyağı ile karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Kemiksiz tavuk kalçaları bu sosa iyice bulanarak, üzeri streç film ile kapatılıp bir gece veya en az bir kaç saat bu sos içinde bekletilir.
  • Tavuklar yağlanmış fırın tepsisine dizilip, önceden 190 derece ısıtılmış fırında veya fırının ızgarasında kızarana kadar ters yüz edilerek pişirilir.


21 Mayıs 2019 Salı

ERİŞTE ÇORBASI

Erişte Çorbası Tarifi
Erişte Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı erişte 
  • 5-6 su bardağı sıcak su 
  • Yarım su bardağı domates püresi 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Zeytinyağı konulmuş tencerede un yakmadan kavrulur.
  • Domates püresi ve domates salçası da eklenip, biraz daha çevrilir.
  • Suyu ve tuzu da eklenir.
  • Su kaynadıktan sonra erişteler eklenip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın kuru nane ve karabiberi de eklenip ocaktan alınır.



20 Mayıs 2019 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ OMLETİ

Kabak Çiçeği Omleti Tarifi
Kabak Çiçeği Omleti Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 20-30 adet kabak çiçeği 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı tuzsuz lor 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Dereotu 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri yıkanıp; sapları, kenarındaki yeşil kısımları ve içindeki tohum kısmı çıkartılır.
  • Lor derin bir kaba alınıp, zeytinyağı ve sütle ezilir.
  • İnce kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu eklenir.
  • Yumurtalar, karabiber ve tuz da eklenip çırpılarak karışım tavaya dökülecek kıvama getirilir.
  • Yapışmaz bir tava yağlandıktan sonra bu karışımın yarısı dökülüp, üzerine kabak çiçekleri dizilir.
  • Kalan karışımda yayılıp, kısık ateş üzerinde kapak yardımıyla çevrilerek iki tarafı da pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.


19 Mayıs 2019 Pazar

CREAM TART

Cream Tart Tarifi
Cream Cake Tarif
Harf Pasta Tarifi
Rakam Pasta Tarifi
Cream Tart Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 200 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket damla sakızlı vanilya 
  • 3 su bardağı un 
Kreması:
  • 400 ml süt kreması 
  • 300 gram labne peynir 
  • 80 gram beyaz çikolata 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket (2 poşet)krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 1 çay bardağı kadar koyu kıvamlı meyve püresi
  • 10 adet çilek ve karadut
Üzerine:
  • 15-20 adet çilek
  • 4-5 adet makaron
  • 10 adet beze
  • Pasta süsleme şekerleri



Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurta sarıları çırpılır.
  • Pudra şekeri ve vanilya da eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur iki parçaya ayrılıp, her parça iki yağlı kağıt arasında yaklaşık bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurlar yağlı kağıtla birlikte tepsiye alınıp, buzdolabında yarım saat bekletilir.
  • Üzerine istenen harf veya şekil çizilerek kesilen kağıt şablon olarak kullanılarak hamurun üzerine yerleştirilir.
  • Kağıdın etrafındaki hamurlar bıçakla kesilip, kenar parçaları çıkartılır.
  • Tepsi önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat hamurun kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alınan kurabiye büyük boy ve çok kırılgan olduğu için tamamen soğuyana kadar tepsinin içinde bekletilir.
  • Ayrılan ikinci hamura da aynı işlemler yapıldıktan sonra onun da tamamen soğuması beklenir.
  • Beyaz çikolata benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşetleri soğuk süt ile iyice kabarana kadar çırpılır.
  • Süt kremaları derin bir kaba alınıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına; pudra şekeri, krem şanti, eritilmiş ve ılımış  beyaz çikolata, suyu süzülmüş labne peyniri de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kremadan bir çay bardağı kadarı ayrılıp; karadut, çilek veya vişne benzeri bir meyvenin koyu kıvamlı püresi ile karıştırılır.
  • Pişen kurabiyelerden birisi dikkatlice alınıp, servis tabağına yerleştirilir.
  • Krema karışımı uç takılmamış sıkma torbasına doldurulup, kurabiyelerin iç ve dış kenarı boyunca yan yana sıkılır.
  • Başka bir sıkma torbasına meyve püreli krema konulup, tam ortaya sıkıldıktan sonra araya meyve parçaları yerleştirilip tekrar meyve püreli krema sıkılarak meyvelerin üstü kapatılır.
  • Kurabiye üzerindeki kremanın donması için yarım saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartıldıktan sonra diğer kurabiye de dikkatlice üzerine yerleştirilir.
  • Kalan krema da boşluk kalmayacak şekilde iç ve dış kenarlar boyunca yan yana sıkılıp, üzerindeki kremanın donması için yarım saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Servis etmeye yakın bir zamanda üzeri çilek dilimleri, makaron, bezeler ve pasta süsleme şekerleri ile süslenir.



16 Mayıs 2019 Perşembe

ENGİNAR KALPLİ BAKLA FAVASI

Taze Bakla Favası Tarifi
Enginar Kalpli Taze Bakla Favası Tarifi
Fava Tarifi
Malzemeler: 
  • 3-4 adet enginar kalbi 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz 
  • Dereotu 
  • Yarım kilogram taze bakla içi 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • Tuz


 Yapılışı:
  • Enginar kalplerinin varsa dıştaki sert yaprakları kopartılıp, ortadan ikiye bölünerek bir tatlı kaşığı un ve limonlu su konulmuş bir kap içinde bekletilir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada un ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir.
  • Enginar kalpleri de eklenip üzerini geçecek kadar sıcak su konularak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Baklalar dış kabukları bıçakla çizilerek iç baklalar çıkartılır.
  • Sıcak su dolu bir tencerede on on beş dakika kadar haşlanan baklaların suyu süzülüp, biraz soğuyunca iç kabukları da soyulur.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar pembeleştirilir.
  • Haşlanıp kabukları soyulmuş baklalar, çok az toz şeker, tuz ve limon suyu da eklenip çatalla hiç pütür kalmayana kadar ezilir veya blenderden geçirilir.
  • Hazırlanan taze bakla favası servis tabağına yayıldıktan sonra enginar kalpleri de üzerine yerleştirilir.
  • Limon dilimleri ve dereotu ile süslenip ılık olarak servis edilir.

15 Mayıs 2019 Çarşamba

SARAY HELVASI

Saray Helvası Tarifi
Saray Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
Üzerine: 
  • Pudra şekeri

Yapılışı: 
  • Un kalın tabanlı bir tencereye konulup, en küçük ocağın en az alevinde unun rengi değişmeden yarım saat karıştırılarak kavrulur.
  • Kavrulan unun içine oda sıcaklığında tereyağı ve zeytinyağı eklenip, on dakika daha kavrulmaya devam edilir.
  • Pudra şekeri ve vanilya da eklenip, pudra şekeri karışana kadar biraz daha çevrilir.
  • Küçük boy bir kabın içine yağlı kağıt serilip, kavrulan un dökülür.
  • Önce kaşığın tersi ile sonra bardağın altı ile sonra tekrar kaşığın tersi ile iyice bastırılarak üzeri düzleştirilir.
  • Sıcakken dilimlenip, oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında 4-5 saat dinlendirilip, üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.
  • Uzun süre tazeliğini koruyan helva daha sonra buzdolabına koyulmadan da saklanabilir.

13 Mayıs 2019 Pazartesi

İÇ BAKLALI PİLAV

İç Baklalı Pilav Tarifi
İç Baklalı Pilav Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 1 su bardağı taze iç bakla 
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pirinçler ılık su içinde su soğuyana kadar bekletildikten sonra yıkanıp, süzülür.
  • Baklaların kabukları çıkartılır.
  • Zeytinyağında doğranmış taze soğanlar biraz çevrilir.
  • Pirinç ve kabukları çıkarılmış iç baklalar eklenir.
  • Tuzu ve sıcak suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
  • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Baklaları ezmeden bir kez karıştırılıp, tercihen sıcak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...