12 Haziran 2019 Çarşamba

PESTO SOSLU PAPPARDELLE MAKARNA

Pesto Soslu Makarna Tarifi
Pesto Soslu Pappardelle Nasıl Yapılır
Fesleğen Soslu Makarna Tarifi

Malzemeler: 
  • 250 gram Pappardelle  Makarna 
  • 1 litre sıcak su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz
Pesto Sos Malzemeleri:
  • 2 demet taze fesleğen 
  • 100 gram parmesan peyniri 
  • 50 gram çam fıstığı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Tuz 
Pesto Sos Yapılışı:
  • Taze fesleğenin yaprakları ayrılıp, iyice yıkanıp suyu süzdürülür.
  • Çam fıstıkları yağsız tavada yakmadan kavrulup, havanda dövülür.
  • Sarımsaklar da çok az tuz eklenerek havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsi mutfak robotuna alınıp azar azar zeytinyağı eklenerek özleşene kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan alınan karışıma rendelenmiş parmesan peyniri de eklenir.
  • Kavanoza alınarak buzdolabında bekletilir.
Makarnanın Yapılışı:
  • Zeytinyağı ve tuz eklenmiş sıcak su içinde makarna haşlanıp, fazla suyu süzülür.
  • Pesto sosdan bir kaç yemek kaşığı makarnaya karıştırılarak sıcak servis edilir.


11 Haziran 2019 Salı

ÇARKIFELEK PASSİFLORA ŞERBETİ

Çarkıfelek Şerbeti Tarifi
Passiflora Şerbeti Tarifi
Çarkıfelek Meyvesi Şerbeti Tarifi
Passiflora Meyvesi Şerbeti tarifi
Passion Fruit 
Malzemeler: 
  • 15 adet passiflora meyvesi 
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su  
  • 1 adet limonun suyu
  • Bol buz


Yapılışı: 
  • Meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup atılır. 
  • Meyvenin içindeki zarlı dokudan çekirdekli kısımlar ayrılarak, çıkartılır. 
  • Tencerede çekirdekli kısımlar, toz şeker ve su eklenerek koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  • Soğuyunca önce süzgeçten sonra tülbentten geçirilir.
  • Servis edilirken bardakların üzerine biraz daha soğuk su ve buz eklenerek servis edilir.

10 Haziran 2019 Pazartesi

TAZE KEKİKLİ TUZLU KURABİYE

Taze Kekikli Tuzlu Kurabiye Tarifi
Kekikli Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı taze kekik 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
Yapılışı: 
  • Unun yarısı derin bir kaba alınıp, içine oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, ince kıyılmış taze kekik, elma sirkesi, kabartma tozu, tuz ve toz şeker karıştırılır.
  • Unun kalanı da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Üzeri örtülen hamur yarım saat kadar dinlendirildikten sonra fındıktan biraz büyükçe parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

1 Haziran 2019 Cumartesi

TAHİNPARE

Tahinpare Tarifi
Tahinpare Tatlısı Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı eritilip soğutulmuş tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı tahin 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • 3 su bardağı un  
Şerbeti: 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Bir kaç damla limon suyu 
Yapılışı: 
  • Derin bir yoğurma kabında eritilip soğutulmuş tereyağı, zeytinyağı, pudra şekeri, yumurta, tahin, irmik ve karbonat iyice karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Biraz dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen hamurlar önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Fırından çıkartılan tahinpareler soğurken şerbeti hazırlanır.
  • Tencereye su, toz şeker ve bir kaç damla limon suyu konularak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Soğuyan tahinparelerin üzerine ilk sıcaklığı geçen sıcak şerbet dökülür.
  • Şerbetini çekip soğuduktan sonra istenirse antep fıstığı, hindistan cevizi vs. ile süslenerek servis edilir.

28 Mayıs 2019 Salı

KADAYIFLI BAKLAVA

Kadayıflı Baklava Tarifi
Baklava Yufkalı Kadayıf Sarma Tarifi 
Kadayıflı Baklava Yufkası Tarifi
Malzemeler:

  • 500 gram baklavalık yufka 
  • 500 gram taze tel kadayıf 
  • 2 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 250 gram tereyağı
 Şerbeti: 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limon 



Yapılışı:
  • Toz şeker, su ve yarım limon derin bir tencerede bir iki taşım şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Ocak kapatıldıktan sonra şerbetin soğuması için bekletilir.
  • Tel kadayıflar elimizle parçalandıktan sonra eritilip, soğutulmuş tereyağından 5-6 yemek kaşığı üzerine dökülüp iyice karıştırılır.
  • Üç adet baklavalık yufkanın aralarına fırçayla biraz eritilip soğutulmuş tereyağından sürülerek yufkalar üst üste serilir.
  • Yufkaların üzerine tel kadayıf yayılıp, irice dövülmüş ceviz serpildikten sonra sıkı bir şekilde rulo yapılarak sarılır.
  • Yufkalar, kadayıf ve cevizler bitene kadar rulo yapılır.
  • Rulolardan iki parmak kalınlığında dilimler kesilerek fırın tepsisine yan yana sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek kızarana kadar pişirilir.
  • Kadayıflı yufka dilimleri fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbet hepsinin üzerine gelecek şekilde kepçeyle dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra üzerine ceviz serpilip servis edilir.

27 Mayıs 2019 Pazartesi

PATLICAN EZMELİ FELLAH KÖFTESİ

Patlıcan Ezmeli Fellah Köftesi Tarifi
Fellah Köftesi Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı ince bulgur 
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Haşlamak için; 
  • 3 litre sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 5 diş sarımsak 
  • 1 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )

Yapılışı:
  • Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulduktan sonra doğranır.
  • Biraz tuz eklenen sarımsaklar dövülüp yoğurda eklenir.
  • Patlıcanlar çırpılmış süzme yoğurtla karıştırılıp, servis tabağına yayılır.
  • Bulgur ve irmik derin bir kaba alınıp üzerine iki su bardağı sıcak su dökülerek demlenmesi için üzeri örtülür.
  • Demlenmiş bulgurun içine bir yumurta kırılıp, diğer malzemeler de eklenerek iyice yoğurulur.
  • Olabildiğince minik parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlandıktan sonra ortasına parmak bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Tencereye su konulup, tuzu da eklenerek kaynatılır.
  • Köfteler kaynar su içinde haşlandıktan sonra kevgirle süzülerek alınır.
  • Tavada kızdırılan zeytinyağına dövülmüş sarımsaklar, salçalar ve baharatlar eklenir.
  • Haşlama suyundan da bir bardak eklenerek sosu hazırlanır.
  • Suyu süzülen köfteler salçalı baharatlı sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır.
  • Servis tabağına yayılan patlıcan ezmesinin ortasında biraz çukur açılarak fellah köftesi dökülüp, sıcak servis edilir.

26 Mayıs 2019 Pazar

FESLEĞENLİ ÇÖREK

Fesleğenli Çörek Tarifi
Fesleğenli Rulo Çörek Tarifi
Kurutulmuş Domatesli Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kurutulmuş fesleğen
İç Malzemesi:
  • 15- 20 adet kurutulmuş domates 
  • 1 demet taze fesleğen 
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi
  • 200 gram lor
  • Kırmızı pulbiber
  • Karabiber 
  • Tuz

 Yapılışı: 
  • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletilir.
  • Yumuşayan domateslerin suyu süzülüp, minik minik doğranır.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri, lor, tuz, baharatlar, doğranmış domatesler ve taze fesleğen yaprakları karıştırılarak iç hazırlanır.
  • Un elenir.
  • Ilık sütün içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • İnstant maya, ılık su, zeytinyağı, kurutulmuş fesleğen karıştırılıp, elenmiş un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek sıcak bir ortamda mayalanması için yarım saat bekletilir.
  • Hamur iki katına ulaşıp mayalandıktan sonra iki parçaya ayrılır.
  • Her parça merdaneyle dikdörtgen şeklinde ince uzun açılır.
  • İç malzemesi yayıldıktan sonra uzun kenarından rulo yapılarak sarılır.
  • Bir iki parmak kalınlığında bıçakla kesilip, kesilen taraf üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.


24 Mayıs 2019 Cuma

KAŞARLI PİDE

Kaşar Peynirli Pide Tarifi
Peynirli Pide Tarifi
Pide tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 2 adet yumurta
  • 1 demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Yoğurt ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Zeytinyağı, yumurta, tuz ve azar azar da un eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Bu arada pidenin iç malzemesi hazırlanır.
  • Rendelenmiş kaşar peynirine, çırpılmış yumurtalar, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenip karıştırılır.
  • Hamur altı parçaya ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her parça unlanmış tezgahta merdane ile ince açıldıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ikişer ikişer yerleştirilir.
  • İç malzemesi üzerine yayıldıktan sonra hamurun kenarları kıvrılıp, fırçayla zeytinyağı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10-15 dakika kontrollü olarak kenarları kızarana kadar pişirilir.

23 Mayıs 2019 Perşembe

KÖMBE

Kömbe Tarifi
Kömbe Nasıl Yapılır
Bayram Kömbesi Tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı (tarçın, zencefil, yenibahar, zerdeçal, karanfil, havlıcan, mahlep, muskat, anason, damla sakızı karışımı ) 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 6-7 su bardağı un 
  • Susam  
Yapılışı:
  • Tereyağı tavada yakmadan eritilip, ılıtılır.
  • Un ve kömbe baharatı elenir.
  • Toz şeker sütün içinde eritilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, havuz şeklinde açılan orta kısmına erimiş ılık tereyağı, zeytinyağı, şekerli süt ve kömbe baharatı eklenip, karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve azar azar da kalan un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, susama batırıldıktan sonra kömbe kalıbına yerleştirilip hafifçe bastırılarak kalıbın şeklini alması sağlanır.
  • Kalıp ters çevrilip hafifçe tepsi kenarına vurularak kalıptan ayrılan kömbeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırın da üzeri hafif kızarana kadar pişirildikten sonra fırından alınır.
  • Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.


22 Mayıs 2019 Çarşamba

MANGAL SOSLU FIRINDA TAVUK

Mangal Soslu Tavuk Tarifi
Mangal Soslu Tavuk Nasıl Yapılır
Fırında Soslu Tavuk Tarifi
Mangal Sosu Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kemiksiz tavuk kalça
  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kırmızı acı biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yoğurt, biber salçası, tuz ve baharatlar zeytinyağı ile karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Kemiksiz tavuk kalçaları bu sosa iyice bulanarak, üzeri streç film ile kapatılıp bir gece veya en az bir kaç saat bu sos içinde bekletilir.
  • Tavuklar yağlanmış fırın tepsisine dizilip, önceden 190 derece ısıtılmış fırında veya fırının ızgarasında kızarana kadar ters yüz edilerek pişirilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...