9 Eylül 2019 Pazartesi

SARIKIZ FASULYE SALATASI

Sarıkız Fasulye Salatası Tarifi
Sarıkız Fasulye Haşlaması Tarifi
Beyaz Fasulye Salatası Tarifi
Sarı Fasulye Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram sarıkız fasulyesi 
  • 1 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyeler ayıklanıp, yıkanıp, varsa kılçıkları alınarak çatala gelecek büyüklükte kırılır.
  • Domatesin dip kısmına + şeklinde bıçakla kesik atılıp, fasulyelerle birlikte kaynayan bol suyun içinde fasulyeler yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan fasulyeler süzgece alınıp, domatesin kabuğu soyulur.
  • Doğranan domates, dövülen sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek karıştırılıp ılık servis edilir.

8 Eylül 2019 Pazar

ANJELİKA ERİKLİ KEK

Erikli Kek Tarifi
Meyveli Kek Tarifi
Anjelika Erikli Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 5-6 adet anjelika veya mürdüm eriği

Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir kalıba karışım dökülür.
  • Eriklerin çekirdekleri temizlenip, ince ince doğranarak kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra, soğuyunca üzerine istenirse pudra şekeri serpilir.

6 Eylül 2019 Cuma

AJVAR SOS

Ajvar Tarifi
Ajvar Sos Tarifi
Malzemeler: 
  • 3-4 adet patlıcan
  • 3-4 adet armut domates 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı acı pul kırmızı biber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenip, kolay soyulması için gazete kağıdına sarılıp bekletilir. 
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir, dövülmüş sarımsaklar da eklenerek yağda çevrilir.
  • Minik minik doğranmış domatesler de eklenir. 
  • Domatesler suyunu çekmeye yakın kabukları soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş, minik minik doğranmış patlıcan ve kapya biberler de eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Acı pul biber ve tuzu da eklenip, blender yardımıyla tencerenin içinde parçalanır. 
  • Hemen yenilmeyecek kış için saklanacaksa, sos kaynarken temiz bir kavanoza ağzından bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, hiç kullanılmamış bir kapakla sıkıca kapatılır.
  • Kavanoz ters çevrilip mutfak havlusuyla sarılarak tezgah üzerinde bir gün bekletilir.
  • Serin güneş görmeyen bir yere kaldırılır.
  • Açılan her kavanozda kalan kısımın üzerine zeytinyağı dökülerek hava almaması sağlanır ve  açılan kavanozlar buzdolabında saklanarak, bir kaç gün içinde tüketilir.

4 Eylül 2019 Çarşamba

ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM REÇELİ

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi
Kara Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır
Çekirdekli Üzüm Reçeli Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çekirdekli siyah üzüm
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
  • Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
  • Reçel kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır.
  • Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
Diğer üzüm reçeli tariflerime bakmak isterseniz;

3 Eylül 2019 Salı

ERİK SUYU

Erik Suyu Tarifi
Ev Yapımı Erik Suyu Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram olgun erik 
  • 2 litre su 
  • 2 çay bardağı toz şeker 

Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, toz şeker ve su eklenerek tencereye alınır.
  • Toz şeker eriyene kadar kısık ateş üzerinde karıştırılır.
  • Eriklerin kabukları çatlayıp çekirdeğinden ayrılma kıvamına gelene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, posasını alta geçirmeden sıcakken önce süzgeçten sonra tülbentten geçirilip süzülür.
  • Soğuduktan sonra gerekirse biraz daha soğuk su ve buz eklenerek servis edilir.

2 Eylül 2019 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOSU

Kışlık Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Olgun etli armut domates 
  • Kaya tuzu 
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı 
  • Cam kavanoz


Yapılışı:
  • İçerisinde fazla su barındırmayan etli armut domateslerden alınır.(Ben 25 kilogramlık 3 kasa domatesten, birazını mutfak için ayırdım biraz da sapı, çürüğü derken fire verdiğini düşünürsek yaklaşık 60 kilogram domatesten 1 litrelik 45 adet kavanoza domates sosu yaptım.)
  • Cam kavanozlar ve hiç kullanılmamış yeni aldığımız kavanoz kapakları bulaşık makinasında yıkanıp, kurutulur.
  • Domatesler bol su ile iyice yıkanır.
  • Domateslerin sap kısımları ve varsa ezilmiş, çürümüş kısımları ayrılıp, atılır.
  • Kabukları incecik soyulup, ortadan ikiye kesilir. (Ben bir kısmının kabuğunu soydum, bir kısmını soymadan yaptım.)
  • Kesilen domatesler elimizle fazla ezmeden sıkılarak çekirdekli kısımları çıkartılır. (Bu su,  hemen veya dondurularak daha sonra bulgur pilavı, salata sosu veya domates çorbası yapımında kullanılabilir.)
  • Domatesler isteğe göre küp küp doğranır veya mutfak robotuna alınıp, püre haline getirilir.
  • Ben domates sosunu büyükçe bakır kazan içinde odun ateşinde yaptım ama böyle imkanı olmayanlar kalın tabanlı bir tencerede ocak üzerinde de yapabilir.)
  • Ocak üzerinde yapacaklar için; 10 litrelik tencereye doldurulan domates püresine, 4 yemek kaşığı kaya tuzu eklenir. 
  • Orta ateş üzerinde suyunu yarı yarıya çekip, biraz koyulaşana kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır.
  • Tencere kaynamaya devam ederken kepçeyle alınan domates püresi temiz kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, yeni alınmış kavanoz kapakları bekletmeden havlu yardımıyla hemen sıkıca kapatılır.
  • Tezgahın üzerine kalınca bir sofra bezi yayılıp, domates bitene kadar kavanozlara doldurulup, kapağı kapatıldıktan sonra ters çevrilerek yan yana dizilir.
  • Kavanozların üzeri de sofra bezi  ile örtülüp, bir gece hiç kıpırdatmadan ters halde bekletilir.
  • Ertesi gün kavanozlar düzeltilip, güneş almayan serin bir dolaba kaldırılır.
  • Bu domates sosu, kapaklar sıkıca iyi kapatıldığı ve hava almadığı sürece bir yıl boyunca kullanılabilir.
  • Ben genellikle çok yer kaplamaması için; bir litrelik kavanozlara yapıp, kavanozu açtıktan sonra kalanını buzdolabında bekletiyorum. Siz isterseniz birer kullanımlık, her defasında yeni kavanoz açacağınız küçük kavanozlara da yapabilirsiniz. 

21 Temmuz 2019 Pazar

ÇİNGENE PİLAVI

Çingene Pilavı Tarifi
Çingen Pilavı Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram çökelek 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet salatalık 
  • 1-2 adet taze soğan 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan 
  • Maydanoz
  • Dereotu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Domates, salatalık ve kuru soğanın kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, maydanoz ve dereotu da doğranır.
  • Malzemeler geniş bir kap da çökelekle karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve tuzu da eklenerek, servis tabağına alınır.

20 Temmuz 2019 Cumartesi

SAÇAKLI MANTI

Saçaklı Mantı Tarifi
Erişteli Mantı Tarifi
Sakandırık Tarifi
Cıngıllı Mantı Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram tavuk göğsü 
  • 5 su bardağı su
Mantı Hamuru:
  • 3 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurta 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • Kırmızı toz biber 
  • Karabiber 

Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri derin bir tencerede tuz  ve su eklenerek haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta un, su, tuz ve yumurta karıştırılıp, çok sert olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılıp on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Dinlenen hamur dört parçaya ayrılıp, her parça hafif unlanarak ince bir şekilde açılır.
  • Açılan yufkalar oklavaya yapışmaması için iyice unlanıp, uzun kenarı boyunca oklavaya sarılır.
  • Oklava dikkatlice aradan çekilerek çıkartıldıktan sonra yufkadan bir parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Rulo halindeki şeritler açılıp uzatılarak yağlanmış fırın tepsisine konulur.
  • Arada maşayla alt üst edilerek her tarafının fırında kızarması sağlanır.
  • İyice kızaran hamurların üzerine tavuğun haşlama suyu kepçe yardımıyla dökülür.
  • Haşlanmış tavuk göğüsleri de didiklenerek üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Sos tavasında eritilen tereyağ ve kırmızı biber  üzerine dökülür.
  • Karabiber de serpilerek sıcak servis edilir.

19 Temmuz 2019 Cuma

ÇİKOLATALI DAMLA KURABİYE

Çikolatalı Damla Kurabiye Tarifi
Çikolatalı Kurabiye Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Üzerine: 
  • 1 paket bitter çikolata (80 gram) 
  • 1 çay bardağı dövülmüş badem 

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekeri, yumurta ve zeytinyağı mikserle çırpılır.  
  • Nişasta, kabartma tozu, vanilya ve azar azar da un eklenerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp damla şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğurken bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Kurabiyelerin uç kısımları önce eritilmiş çikolataya sonra da badem kırıntılarına batırılarak çikolata katılaşana kadar bekletilip servis edilir.

16 Temmuz 2019 Salı

BALPARMAK TATLISI

Balparmak Tatlısı Tarifi
Balparmak Tatlısı Nasıl Yapılır
Şerbetli Tatlılar
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 su bardağı kadar irmik 
Şerbeti: 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su 

Yapılışı: 
  • Şerbeti için, tencereye su ve toz şeker konulup bir kaç taşım kıvam alıncaya kadar kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Derin bir yoğurma kabına yumurta, zeytinyağı, toz şeker, oda sıcaklığında tereyağı, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp ince uzun yuvarlanıp parmak şekli verildikten sonra her tarafı irmiğe bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Fırından alınan tatlıların ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılımış olan şerbet üzerine dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...