19 Eylül 2019 Perşembe

YOĞURTLU KÖZ PATLICAN SALATASI

Yoğurtlu Patlıcan Salatası Tarifi
Yoğurtlu Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım limonun suyu  
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar yıkanıp, kurulandıktan sonra közlenirken patlamaması için bıçakla bir kaç yerine delik açılır.
  • Tercihen kömür ateşi üzerinde yada fırının ızgarasını açıp en üst rafta en yüksek ısıda közlenir.
  • Köz tadını ve lezzetini koruması için, suya hiç değdirmeden patlıcanlar henüz sıcakken ortası yarılıp, kaşık yardımı ile patlıcanların içi boşaltılır.
  • Doğranan patlıcanlara, limon suyu ve ezilmiş sarımsaklar eklenir.
  • Süzme yoğurda tuz eklenip, hiç pürüz kalmayana kadar ezildikten sonra patlıcan ile karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine kırmızı pul biber ve kekik serpilip, zeytinyağı gezdirilir.
  • Farklı patlıcan salatası sunumu için; alttaki linke bakabilirsiniz.


18 Eylül 2019 Çarşamba

KIŞLIK MENEMEN KONSERVESİ

Menemen Tarifi
Kışlık Menemen Tarifi
Kışlık Menemen Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 3 kilogram domates 
  • Yarım kilogram yeşil sivri biber 
  • 10-15 adet acı biber (istenirse)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:
  • Domatesler yıkanıp kabuğunun kolay soyulması için, alt kısımları + şeklinde bıçakla kesildikten sonra kaynar su içinde biraz bekletilip çıkartılır.
  • Kabuğu soyulan domatesler küp küp doğranır.
  • Biberler çok iri olmayacak şekilde doğranıp, zeytinyağında biraz çevrilir.
  • Doğranmış domatesler ve tuzu da eklenerek istenen kıvama gelene kadar pişirilir.
  • Tencere kaynamaya devam ederken temiz kavanozlara üstünden bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Kaynar suyla yıkanıp kurulanmış ve hiç kullanılmamış kapaklarla sıkıca kapatılıp, sofra bezi üzerine ters çevrilir.
  • Üzeri de sofra beziyle örtülerek ertesi gün serin, güneş görmeyen bir dolaba kaldırılır.
  • Litrelik olanlar kışın yumurta kırıp menemen yapmak için, küçük kavanozlarda yapılanlar da bulgur pilavına vb. eklenerek veya hazır sos olarak tüketilebilir.

17 Eylül 2019 Salı

NAPOLİTEN SOSLU MAKARNA

Napoliten Soslu Makarna Tarifi
Napoliten Sos Tarifi
Napoliten Sos Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım paket makarna 
  • 1,5 litre su 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz 
Sos malzemesi:
  • 3-4 adet büyük boy olgun domates 
  • 8-10 yaprak ince kıyılmış fesleğen 
  • 8-10 adet ince kıyılmış maydanoz
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Karabiber, tuz
  • Yarım çay bardağı makarnanın haşlama suyu

Yapılışı:
  • Derin bir tencereye su, tuz ve bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklenip, makarnanın suyu kaynatılır.
  • Makarnalar istenen yumuşaklığa gelene kadar orta ateş üzerinde pişirilir.
  • Makarnanın haşlama suyundan yarım çay bardağı ayrılıp, kalan suyu süzülür.
  • Domateslerin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Kuru soğan ve sarımsaklar incecik doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domatesler, kıyılmış maydanoz ve fesleğen yapraklarına ayırdığımız haşlama suyu da eklenerek kısık ateşte sos pişirilir.
  • Sos sıcakken makarna ile karıştırılıp, servis edilir.

16 Eylül 2019 Pazartesi

KABAK FİLİZİ SALATASI

Kabak filizi
Kabak filizi salatası tarifi
Kabak filizi salatası nasıl yapılır
Kabak salatası
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar kabak filizi 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Kabak filizlerinin kartlaşmış dalları ve yaprakları ayıklanır.
  • Yıkandıktan sonra asma filizi soyar gibi dalların dış yüzeyi soyulur.
  • Kaynar su içine atılıp, kabaklar çok yumuşamayacak şekilde haşlanır.
  • Süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve tuz iyice karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Tabağa alınan salataya sosu dökülüp, ılık servis edilir.

15 Eylül 2019 Pazar

KAYNAR SUYLA ACUR TURŞUSU

Acur Turşusu Tarifi
Acur Turşusu Nasıl Yapılır
Kaynar Suyla Turşu Nasıl Yapılır
1 litrelik kavanoz için;
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar ince acur 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 çay kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
  • 8-10 diş sarımsak 
  • Kavanozun üzeri dolana kadar kaynayan sıcak su
  • Cam Kavanoz
  • Hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
Yapılışı:
  • Acurlar fırça yardımıyla iyice yıkanıp, süzülüp kurumaya bırakılır.
  • Tencerede su kaynatılır.
  • Acurların uç kısımlarından bıçakla biraz alınıp, gerekirse iki üç parçaya bölünür.
  • Ayıklanmış sarımsaklarla birlikte kavanoza sıkıca yerleştirilir.
  • Üzerine 1 çay kaşığı toz şeker 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu 3-4 adet limon tuzu ve her bir litrelik kavanoza 1 çay bardağı sirke dökülür.
  • Kaynamakta olan sıcak su ile kavanozların üstü tamamlanıp yeni alınmış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
  • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün düzeltilip, güneş almayan bir yerde saklanır.
  • Ben turşuyu iki litrelik kavanoza yaptığımdan bu ölçünün iki katını kullandım.

14 Eylül 2019 Cumartesi

DOLGULU LOR KURABİYESİ

Lorlu Kurabiye Tarifi
Sakız Dolgulu Lor Kurabiyesi Tarifi
Zeytinyağlı Sakızlı Kurabiye Tarifi

Malzemeler:

  • 250 gram tatlı lor 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta (birinin beyazı üzerine)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket damla sakızlı şekerli vanilin
  • 1 kase susam
  • 1 paket Ülker Toffe damla sakızı aromalı şeker (275 gramlık paket)  
Yapılışı: 
  • Tatlı lor, toz şeker, zeytinyağı ve yumurtalar karıştırılır.
  • Yumurtalardan birinin beyazı üzeri için ayrılır.
  • Un, vanilin ve kabartma tozu elenip, diğer malzemelerle karıştırılarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, elimizle biraz açıldıktan sonra içlerine sakız aromalı şekerlerden konularak kapatılır.
  • Önce çırpılmış yumurta akına daha sonra susama bulanır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kontrollü olarak yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Soğuması beklenip, tepsiden alınır.

13 Eylül 2019 Cuma

KIRMIZI BİBER SOSU

Kırmızı Biber Sosu Tarifi
Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır
Kışlık Kırmızı Biber Sosu
Malzemeler:
  • 10 kilogram salçalık kapya biber 
  • 2 kilogram domates 
  • Yarım kilogram acı sivri biber (istenirse)
  • 4 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı
  • Cam kavanoz  

Yapılışı: 
  • Biberlerin sapları kesilip, çekirdekli kısımları temizlenir.
  • İyice yıkadıktan sonra biberler irice parçalara bölünür.
  • Lezzet vermesi için acı biber de konulacaksa bu aşamada doğranıp, eklenir.
  • Domatesler de irice parçalara bölünüp, hepsi birlikte derin bir tencerede dibini tutmaması için arada karıştırılarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen biberler soğuması için süzgece alınıp, suyunun süzülmesi beklenir.
  • Pişerken saldığı suyu çektirmeye uğraşmamak için ben süzülen suyu tekrar tencereye eklemiyorum.Süzülen bu su istenirse çorba, bulgur pilavı vb. yapımında kullanılabilir.
  • Biberler soğuyunca mutfak robotuna azar azar konulup parçalandıktan sonra kabuklarından ayrılması için tekrar süzgeçten geçirilir.
  • Süzgeçten geçirilip, kabuklarından ayrılan biberler derin bir tencerede kısık ateşte suyunu çekip istenen kıvama gelinceye kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Kavanozların üzerinden iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Kavanozların ağız kısmı kağıt havlu ile silinip, hiç kullanılmamış kavanoz kapakları ile sıkıca kapatılır.
  • Tezgaha büyükçe bir sofra bezi serilip, kapağı kapatılan kavanozlar ters çevrilerek aralıklı dizilir. 
  • Sofra bezi ile kavanozların üstü ve kenarları da örtülür.
  • Tezgah üzerinde soğuyana kadar bir gece bekletilip, sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.
  • Sızıntı varsa kavanoz kapağı yenilenerek tekrar kaynatılıp, kavanoza aynı şekilde konulur.
  • Bir litrelik kavanozlarda yapılırsa bir kaç defada bitmeyeceğinden kalan kısım bitene kadar buzdolabında saklanır.


12 Eylül 2019 Perşembe

KIŞLIK HAŞLANMIŞ MISIR

Kışlık Mısır Haşlaması Tarifi
Kışlık Haşlanmış Mısır
Kış Hazırlıkları
Malzemeler: 
  • 7-8 adet mısır 
  • Bol sıcak su
  • Buzdolabı poşeti


Yapılışı: 
  • Mısırların dış kabukları soyulur.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su da haşlanır.
  • Soğuduktan sonra elimizle veya mısır taneleme aparatıyla tanelere ayrılıp, kullanacağımız ölçülerde buzdolabı poşetlerine konulup bağlanır.
  • Poşetlerin fazla yer kaplamaması için elimizle yassıltılıp, pipetle havası alınarak üst üste derin dondurucuya konulur.
  • Bütün olarak saklanmak istenirse soğuduktan sonra streç filme sarılıp, yan yana buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuya yerleştirilir.
  • Derin dondurucu da bekletilip, kış boyunca salatalarda çorbalarda kullanılır.


11 Eylül 2019 Çarşamba

MANCA

Manca Tarifi
Manca Salatası Tarifi
Manca Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan 
  • 3-4 adet orta boy domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 yemek kaşığı sirke  
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenir.
  • Közlenen patlıcanlar ve kapya biberler temizlenip irice parçalar halinde doğranır.
  • Kabukları soyulup, küp küp doğranmış domatesler, çekirdekleri temizlenmiş yeşil biberler, maydanoz ve dereotu da doğranıp eklenir. 
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, tuz ve sirke de malzemelere eklenip, hepsi karıştırılarak ılık servis edilir.

10 Eylül 2019 Salı

GÜVEM MARMELATI

Güvem Eriği Marmelatı Tarifi
Çakal Eriği Marmelatı Tarifi
Malzemeler:
  • 5 su bardağı olgun güvem eriği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 4-5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Güvem eriklerinin yaprakları, dalları varsa çürükleri ayıklanır iyice yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencereye alınan güvemlerin üzerine su eklenerek yumuşayıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir tencereye alınır.
  • Toz şeker eklenerek marmelat kıvamını alana kadar kısık ateş üzerinde arada karıştırılarak pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan indirilir.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.
  • Güvem erikli diğer tariflerime bakmak isterseniz;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...