12 Ekim 2019 Cumartesi

KIZILCIKLI ÇÖREK

Kızılcıklı Çörek Tarifi
Marmelatlı Çörek Tarifi
Kızılcık Marmelatlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 50 gram eritilip soğumuş tereyağı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 3,5 su bardağı un  
  • Kızılcık veya istenen çeşitte marmelat
Yapılışı:
  • Kızılcık marmelatı hariç, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile olabildiğince ince açılır.
  • Üzerine ince bir tabaka halinde kızılcık veya istenen marmelat sürülüp, yayılır.
  • İnce uzun rulo halinde sarılır.
  • Rulo kendi etrafında çevrilerek gül böreği gibi şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kontrol edilerek pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri elenerek, servis edilir.


10 Ekim 2019 Perşembe

KAMBER BİBERİ DOLMASI

Kamber Biberi Dolması Tarifi
Kamber Biberi Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 10 adet kamber biberi 
  • 1-1,5 su bardağı pirinç 
  • 2-3 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet dereotu,maydanoz

Yapılışı:
  • Pirinç sıcak suyun içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Biberlerin üst kısmı kesilip kapak çıkartıldıktan sonra, tohumları temizlenip yıkanır.
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Pirinçlere domates püresi, baharatlar, maydanoz, dereotu ve tuz eklenir.
  • Üzerinden bir parmak kadar boşluk bırakılarak biberlerin içi doldurulur.
  • Biberlerin ağızları kesip ayırdığımız kapaklar ile kapatılıp, tencereye dizilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve yarısına gelecek kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp önce orta daha sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ilıyınca servis tabağına alınır.


7 Ekim 2019 Pazartesi

FIRINDA BAHARATLI PATATES

Fırında Patates Tarifi
Fırında Baharatlı Patates Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 diş dövülmüş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalandıktan sonra kurulanır. 
  • Zeytinyağı, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar derin bir kap da karıştırılır.
  • Patatesler de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip, yağlanan patatesler yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.
  • Ben garnitür olarak kullanacağımdan bebek patates de denilen taze minik patateslerden kullandım.Siz orta boy patates kullanacaksanız, kolay pişmesi için patatesleri elma dilimi gibi doğrayarak yada on beş dakika kadar haşladıktan sonra aynı işlemleri yaparak pişirebilirsiniz.

5 Ekim 2019 Cumartesi

HAŞHAŞLI BÜKME

Haşhaşlı Bükme Tarifi
Haşhaşlı Bükme Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 6,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz


Yapılışı: 
  • Haşhaş ezmesine zeytinyağı ve toz şeker eklenerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Açılan boşluğa ılık su, ılık süt, toz şeker ve kuru maya konulup, karıştırılarak on dakika kadar bekletilir.
  • Yarım su bardağı zeytinyağı, yumurtanın beyazı, tuz ve kalan un da azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgahta bir iki kez yoğurulup, beş bezeye ayrılarak mutfak havlusu ile üstleri örtülür.
  • Bezeler birer birer çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaş ezmeli karışım sürülüp, ince dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezeler bitene kadar aralara haşhaşlı ezme sürülüp, hepsi üst üste konulur.
  • En üste konulan hamur elimizle bastırılıp, etrafından çekiştirilerek biraz daha büyütülür.
  • Hamurdan iki üç parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Kesilen şeritler burularak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olacak şekilde yan yana yerleştirilir.
  • Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp, yarım saat kadar da tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilip, ilk sıcaklığı geçince ılık servis edilir.



4 Ekim 2019 Cuma

KREMALI CUPCAKE

Cupcake Tarifi
Kremalı Cupcake Tarifi
Cupcake Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya  
    İçine:
    • 1 su bardağı süt 
    • 1 paket Dr.Oetker orman meyveli krem şanti
    • 2 yemek kaşığı vişne veya kızılcık marmelatı
    Üst Krema Malzemeleri: 
    • 400 gram toz şanti 
    • 200 gram süt kreması 
    • 100 gram pudra şekeri 
    • 100 gram labne peyniri




    Yapılışı:
    • Toz şanti, süt kreması, pudra şekeri ve suyu süzülmüş labne peyniri bir kap içine alınıp mikserle katılaşana kadar çırpıldıktan sonra üzeri streçlenerek buzdolabında bekletilir.
    • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
    • Süt ve zeytinyağı eklenir.
    • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.
    • Kağıt kalıpların pişerken yayılmaması için, kağıtlar metal kalıba konulduktan sonra üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde kağıt kalıplara karışım dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
    • Krem şanti buzdolabından çıkarılmış soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
    • İstenirse krem şantiye renk ve lezzet vermesi için bir iki yemek kaşığı marmelat eklenir.
    • Soğumuş cupcakeler bıçak ile biraz oyulup içi boşaltılır.
    • Hazırlanan krema cupcakelerin içine doldurulur.
    • Cupcakelerden çıkardığımız parçadan üst kısım kapak gibi biraz kesilerek üzerine kapatılır.
    • Buzdolabında beklettiğimiz krema değişik tonlar elde etmek için ayrı ayrı kaplara bölünüp gıda boyası eklenerek karıştırılır.
    • Sıkma torbasının ucuna istenen rus duyu takılır.
    • Streç film üzerine önce açık sonra koyu renk tonda ki krema kat kat yayılarak streç film iki ucundan kapatılıp rulo yapılır.
    • Rulonun uç kısmı kesilerek sıkma torbasının içine dikkatlice yerleştirilir.
    • Sıkma torbası ile cupcake üzerine krema sıkılarak süslenir.

    3 Ekim 2019 Perşembe

    SÜT KARAMELİ ( DULCE DE LECHE )

    Süt Reçeli Tarifi
    Dulce De Leche Tarifi
    Süt Karameli Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 litre yağlı süt 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 200 ml süt kreması
    • 1 çay kaşığı karbonat 
    Yapılışı:
    • Karbonat eklenince sütün taşmaması için en derin tencere kullanılır.
    • Tencereye süt, süt kreması ve toz şeker konularak şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
    • Kaynamaya başlayınca kısık ateş üzerine alınıp, silme çay kaşığı karbonat eklenir.
    • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
    • Kısık ateş üzerinde rengi istenen koyuluğa ve kıvama ulaşana kadar kaynatılır.
    • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, karıştırıldıktan sonra kavanoza boşaltılır.
    • İyice soğuyunca kavanozun kapağı kapatılıp, buzdolabında yaklaşık iki ay kadar saklanabilir.

    2 Ekim 2019 Çarşamba

    KİNOALI TABBULE

    Kinoalı Tabbule Tarifi
    Kinoalı Tarifler
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı kinoa 
    • 1,5 su bardağı soğuk su 
    • 2 adet domates
    • 1 adet salatalık 
    • 3 adet taze soğan
    • 1 büyük demet maydanoz 
    • 3-4 adet kornişon turşu 
    • 1 adet limonun suyu 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Yarım çay kaşığı karabiber 
    • 1 çay kaşığı pul biber 
    • Tuz
    • Servis için marul yaprağı
    Yapılışı: 
    • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
    • İki saat bekletilip sonrasında bol su ile yıkanıp, süzülür.
    • Bir buçuk su bardağı soğuk su eklenerek tencereye alınır.
    • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Soğuduktan sonra zeytinyağı, limon suyu ve baharatları eklenir.
    • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.

    29 Eylül 2019 Pazar

    KAVUN REÇELİ

    Kavun Reçeli Tarifi
    Kavun Reçeli Nasıl Yapılır

    Malzemeler:
    • 800 gram dilimlenmiş kavun ( hırsız almaz-çalmaz kavunu ) 
    • Yarım kilogram toz şeker 
    • 1 çay bardağı su 
    • Yarım limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Kavunun kabuğu soyulup, çekirdekleri temizlendikten sonra irice parçalar halinde dilimlenir.
    • Toz şekerin yarısı tencereye konulup, üzerine kavun dilimleri ve toz şekerin kalan yarısı dökülür. 
    • Bir gece sulanması için bekletilir.
    • Ertesi gün ocağın üzerine alınıp, bir çay bardağı da su eklenir.
    • Önce orta sonra kısık ateş üzerinde reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
    • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
    • Sıcakken kavanozlara paylaştırılıp, kavanozlar ters çevrilir.
    • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün güneş almayan serin bir yere kaldırılır.


    28 Eylül 2019 Cumartesi

    KAT KAT ÇÖREK

    Çörek Tarifi
    Mayasız Çörek Tarifi
    El Açması Çörek Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 çay bardağı süt 
    • 1 çay bardağı yoğurt 
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 adet yumurtanın sarısı 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 1 yemek kaşığı sirke 
    • 1 yemek kaşığı tuz 
    • 4 su bardağı un 
    İçine: 
    • 250 gram lor  
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Maydanoz 
    Hamur aralarına sürmek için:
    • 100 gram eritilmiş soğutulmuş tereyağı 
    Üzerine:
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Susam 

    Yapılışı: 
    • Oda sıcaklığındaki yumurtanın sarıları, süt, yoğurt, sirke ve zeytinyağı derin bir kap içinde karıştırılır.
    • Kabartma tozu ve elenmiş un da azar azar eklenip, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
    • Hamurun üzeri örtülerek, on beş dakika kadar dinlendirilir.
    • Hamur önce iki parçaya sonra her parça altı bezeye ayrılır.
    • Bezeler hafif unlanmış tezgahta merdaneyle olabildiğince ince açılıp aralarına eritilip soğutulmuş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 
    • Üst üste konulan altı beze biraz merdane ile biraz da etrafından çekiştirilerek büyütülüp, rulo yapılır.
    • Streç filme sarılarak buzdolabında tercihen bir gece bekletilir.
    • Rulodan iki üç parmak eninde parçalar kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
    • Üzerine biraz bastırılıp yassılaştırılarak yumurta akı sürülüp, susam serpilir.
    • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

    25 Eylül 2019 Çarşamba

    KAYNAR SUYLA TURŞU YAPIMI

    Kaynar Suyla Acur Turşusu Tarifi
    Kaynar Suyla Kornişon Turşusu Tarifi
    Kaynar Suyla Salatalık Turşusu Tarifi
    Ölçüler 1 litrelik kavanoz için;
    Malzemeler: 
    • 1 kilogram kadar turşuluk sebze (acur veya salatalık veya kornişon)
    • 1 yemek kaşığı kaya tuzu 
    • 1 çay kaşığı toz şeker 
    • 1 çay kaşığı limon tuzu 
    • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
    • 8-10 diş sarımsak 
    • Kavanozun üzeri dolana kadar kaynayan sıcak su
    • Cam kavanoz
    • Hiç kullanılmamış kavanoz kapağı

    Yapılışı:
    • Hangi sebzenin turşusu yapılacaksa olabildiğince tazesi ve minikleri seçilir.
    • Acur ve Kornişonlar bir gece önceden su içinde bırakılıp, ertesi gün fırça yardımıyla iyice yıkanıp, süzülüp kurumaya bırakılır.
    • Salatalıklar yıkanıp, iki ucundan biraz kesilip süzülmeye bırakılır.
    • Tencerede su kaynatılır.
    • Sebzelerin uç kısımlarından bıçakla biraz alınıp, acurlar bıçakla bir kaç yerinden delinir.
    • Ayıklanmış sarımsaklarla birlikte sebzeler kavanozlara sıkıca yerleştirilir.
    • Sebzelerin üzerine her bir litrelik kavanoz için; 1 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu, 3-4 adet limon tuzu ve 1 çay bardağı sirke dökülür.
    • Kaynamakta olan sıcak su ile kavanozların üstü tamamlanıp hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatılıp, ters çevrilir.
    • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün düzeltilip, güneş almayan bir yerde saklanır.
    • Turşuları yaptığım kavanozlar değişik boyutlarda olduğundan ölçüleri birer litrelik kavanoza göre veriyorum.Siz de büyük boy kavanoza yapacaksanız, kavanoz ölçünüze göre diğer ölçüleri de arttırmalısınız.



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...