16 Ekim 2019 Çarşamba

PİRİNÇLİ PAZI YEMEĞİ

Pirinçli Pazı Yemeği Tarifi
Pirinçli Pazı Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram pazı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı pirinç 
  • 2 adet domates veya 6-7 yemek kaşığı kışlık domates sosu  
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Pazı yaprakları zedelenmeden yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Pazının taze sapları ve yaprakları ayrı ayrı doğranır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates sosu ve pazının doğranmış sap kısımları eklenerek biraz kavrulur.
  • Doğranan pazı yaprakları, pirinç, tuz ve bir çay bardağı su eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.


15 Ekim 2019 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ KUSKUS SALATASI

Kuskus Salatası Tarifi
Kuskus Salatası Nasıl Yapılır
Yeşil Mercimekli Kuskus salatası Tarifi
 Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet minik küp doğranmış kırmızı biber 
  • 1 su bardağı minik küp doğranmış havuç  
  • 1 su bardağı minik küp doğranmış kornişon turşu 
  • Yarım çay bardağı küçük boy kapari 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek iyice yıkanıp, üzerini geçecek kadar sıcak su ile biraz diri kalacak şekilde püre olmadan haşlanır.
  • Kara suyu dökülüp, soğuk sudan geçirildikten sonra süzülür.
  • Başka bir kap içinde kuskus yumuşayana kadar makarna gibi haşlanıp, süzülüp, soğuk sudan geçirilir. 
  • Haşlanmış mercimek ve kuskusa zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kırmızı biber, havuç ve kornişon turşu mümkün olduğunca küçük küçük doğranır.
  • Doğranmış maydanoz, haşlanmış mısır taneleri ve kapariler de eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılarak servis edilir.

14 Ekim 2019 Pazartesi

MİLFÖYLÜ ARMUT TATLISI

Milföylü Armut Tatlısı Tarifi
Armut Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet armut 
  • 8 adet kare milföy hamuru 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 8 tatlı kaşığı hibiskus
  • 2-3 adet çubuk tarçın 
  • 15-20 adet karanfil 
Üzerine: 
  • Dondurma veya Kaymak
  • Ceviz

Yapılışı: 
  • Armutlar ortadan dikine iki parçaya bölünüp, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra tencereye dizilir. 
  • Üzerine toz şeker, hibiskus çiçekleri, tarçın, karanfiller ve su da eklenerek armutlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Milföy hamurları merdane ile çok inceltilmeden açılır.
  • Armutlar soğuyup, şerbeti süzüldükten sonra milföy hamuru üzerine yerleştirilir.
  • Hamur armuta sarılarak şekil verilir.
  • Armutlar alta, kürdanla delikler açılmış hamur kısmı üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur kızarana kadar pişirilir.
  • Servis ederken üzerine dondurma veya kaymak konulup, dövülmüş cevizle süslenir.

12 Ekim 2019 Cumartesi

KIZILCIKLI ÇÖREK

Kızılcıklı Çörek Tarifi
Marmelatlı Çörek Tarifi
Kızılcık Marmelatlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 50 gram eritilip soğumuş tereyağı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 3,5 su bardağı un  
  • Kızılcık veya istenen çeşitte marmelat
Yapılışı:
  • Kızılcık marmelatı hariç, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile olabildiğince ince açılır.
  • Üzerine ince bir tabaka halinde kızılcık veya istenen marmelat sürülüp, yayılır.
  • İnce uzun rulo halinde sarılır.
  • Rulo kendi etrafında çevrilerek gül böreği gibi şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kontrol edilerek pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri elenerek, servis edilir.


10 Ekim 2019 Perşembe

KAMBER BİBERİ DOLMASI

Kamber Biberi Dolması Tarifi
Kamber Biberi Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 10 adet kamber biberi 
  • 1-1,5 su bardağı pirinç 
  • 2-3 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet dereotu,maydanoz

Yapılışı:
  • Pirinç sıcak suyun içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Biberlerin üst kısmı kesilip kapak çıkartıldıktan sonra, tohumları temizlenip yıkanır.
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Pirinçlere domates püresi, baharatlar, maydanoz, dereotu ve tuz eklenir.
  • Üzerinden bir parmak kadar boşluk bırakılarak biberlerin içi doldurulur.
  • Biberlerin ağızları kesip ayırdığımız kapaklar ile kapatılıp, tencereye dizilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve yarısına gelecek kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp önce orta daha sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ilıyınca servis tabağına alınır.


7 Ekim 2019 Pazartesi

FIRINDA BAHARATLI PATATES

Fırında Patates Tarifi
Fırında Baharatlı Patates Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 diş dövülmüş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalandıktan sonra kurulanır. 
  • Zeytinyağı, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar derin bir kap da karıştırılır.
  • Patatesler de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip, yağlanan patatesler yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.
  • Ben garnitür olarak kullanacağımdan bebek patates de denilen taze minik patateslerden kullandım.Siz orta boy patates kullanacaksanız, kolay pişmesi için patatesleri elma dilimi gibi doğrayarak yada on beş dakika kadar haşladıktan sonra aynı işlemleri yaparak pişirebilirsiniz.

5 Ekim 2019 Cumartesi

HAŞHAŞLI BÜKME

Haşhaşlı Bükme Tarifi
Haşhaşlı Bükme Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 6,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz


Yapılışı: 
  • Haşhaş ezmesine zeytinyağı ve toz şeker eklenerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Açılan boşluğa ılık su, ılık süt, toz şeker ve kuru maya konulup, karıştırılarak on dakika kadar bekletilir.
  • Yarım su bardağı zeytinyağı, yumurtanın beyazı, tuz ve kalan un da azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgahta bir iki kez yoğurulup, beş bezeye ayrılarak mutfak havlusu ile üstleri örtülür.
  • Bezeler birer birer çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaş ezmeli karışım sürülüp, ince dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezeler bitene kadar aralara haşhaşlı ezme sürülüp, hepsi üst üste konulur.
  • En üste konulan hamur elimizle bastırılıp, etrafından çekiştirilerek biraz daha büyütülür.
  • Hamurdan iki üç parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Kesilen şeritler burularak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olacak şekilde yan yana yerleştirilir.
  • Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp, yarım saat kadar da tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilip, ilk sıcaklığı geçince ılık servis edilir.



4 Ekim 2019 Cuma

KREMALI CUPCAKE

Cupcake Tarifi
Kremalı Cupcake Tarifi
Cupcake Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya  
    İçine:
    • 1 su bardağı süt 
    • 1 paket Dr.Oetker orman meyveli krem şanti
    • 2 yemek kaşığı vişne veya kızılcık marmelatı
    Üst Krema Malzemeleri: 
    • 400 gram toz şanti 
    • 200 gram süt kreması 
    • 100 gram pudra şekeri 
    • 100 gram labne peyniri




    Yapılışı:
    • Toz şanti, süt kreması, pudra şekeri ve suyu süzülmüş labne peyniri bir kap içine alınıp mikserle katılaşana kadar çırpıldıktan sonra üzeri streçlenerek buzdolabında bekletilir.
    • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
    • Süt ve zeytinyağı eklenir.
    • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.
    • Kağıt kalıpların pişerken yayılmaması için, kağıtlar metal kalıba konulduktan sonra üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde kağıt kalıplara karışım dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
    • Krem şanti buzdolabından çıkarılmış soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
    • İstenirse krem şantiye renk ve lezzet vermesi için bir iki yemek kaşığı marmelat eklenir.
    • Soğumuş cupcakeler bıçak ile biraz oyulup içi boşaltılır.
    • Hazırlanan krema cupcakelerin içine doldurulur.
    • Cupcakelerden çıkardığımız parçadan üst kısım kapak gibi biraz kesilerek üzerine kapatılır.
    • Buzdolabında beklettiğimiz krema değişik tonlar elde etmek için ayrı ayrı kaplara bölünüp gıda boyası eklenerek karıştırılır.
    • Sıkma torbasının ucuna istenen rus duyu takılır.
    • Streç film üzerine önce açık sonra koyu renk tonda ki krema kat kat yayılarak streç film iki ucundan kapatılıp rulo yapılır.
    • Rulonun uç kısmı kesilerek sıkma torbasının içine dikkatlice yerleştirilir.
    • Sıkma torbası ile cupcake üzerine krema sıkılarak süslenir.

    3 Ekim 2019 Perşembe

    SÜT KARAMELİ ( DULCE DE LECHE )

    Süt Reçeli Tarifi
    Dulce De Leche Tarifi
    Süt Karameli Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 litre yağlı süt 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 200 ml süt kreması
    • 1 çay kaşığı karbonat 
    Yapılışı:
    • Karbonat eklenince sütün taşmaması için en derin tencere kullanılır.
    • Tencereye süt, süt kreması ve toz şeker konularak şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
    • Kaynamaya başlayınca kısık ateş üzerine alınıp, silme çay kaşığı karbonat eklenir.
    • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
    • Kısık ateş üzerinde rengi istenen koyuluğa ve kıvama ulaşana kadar kaynatılır.
    • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, karıştırıldıktan sonra kavanoza boşaltılır.
    • İyice soğuyunca kavanozun kapağı kapatılıp, buzdolabında yaklaşık iki ay kadar saklanabilir.

    2 Ekim 2019 Çarşamba

    KİNOALI TABBULE

    Kinoalı Tabbule Tarifi
    Kinoalı Tarifler
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı kinoa 
    • 1,5 su bardağı soğuk su 
    • 2 adet domates
    • 1 adet salatalık 
    • 3 adet taze soğan
    • 1 büyük demet maydanoz 
    • 3-4 adet kornişon turşu 
    • 1 adet limonun suyu 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Yarım çay kaşığı karabiber 
    • 1 çay kaşığı pul biber 
    • Tuz
    • Servis için marul yaprağı
    Yapılışı: 
    • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
    • İki saat bekletilip sonrasında bol su ile yıkanıp, süzülür.
    • Bir buçuk su bardağı soğuk su eklenerek tencereye alınır.
    • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Soğuduktan sonra zeytinyağı, limon suyu ve baharatları eklenir.
    • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...