12 Şubat 2020 Çarşamba

PAVLOVA

Pavlova Tarifi
Pavlova Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 6 adet yumurtanın beyazı 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3 çay kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 çay kaşığı sirke 
Üzerine: 
  • 200 ml süt kreması 
  • İstenen ekşi meyveler (Çilek, Karadut, Frambuaz, Nar, Güvem, Kivi)


Yapılışı: 
  • Süt kreması mikserle çırpılıp, koyulaştıktan sonra buzdolabına konulup bekletilir.
  • Süt kremasına isterseniz pudra şekeri ekleyebilirsiniz ama pavlova yeterince tatlı olduğundan şekersiz krema ve ekşi meyvelerle tadı ancak dengelenebiliyor.
  • Meyveler ayıklanıp, yıkanıp, süzüldükten sonra kağıt havlu ile kurulanır.
  • Yumurtalar bir gece önceden buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığında bekletilir.
  • Yumurtaların beyazının içine bir damla bile sarısından karıştırılmadan sarısı ve beyazı iki ayrı kaba ayrılır.
  • Yumurta beyazları mikserle önce yavaş, köpürmeye başladıktan sonra da kıvam alana kadar orta hızda çırpılır.
  • Yumurta akları biraz koyulaşınca toz şeker yemek kaşığı ile azar azar eklenerek, hiç durmadan şeker iyice eriyip hiç pütür kalmayıncaya kadar mikserle çırpılır.
  • Nişasta ve sirke de eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • İyice kıvam alıp koyulaşınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp, istenirse kaşığın tersi ile şekil verilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derece fırına konulup, fırının derecesi hemen 120 dereceye düşürülür.
  • 120 derece fırında yaklaşık 1,5 saat beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Piştikten sonra fırının kapağı aralanıp tahta bir kaşık kapağa sıkıştırılarak bir saat kadar  da neminin gitmesi için fırından çıkartılmadan bekletilir.
  • Fırından çıkartılan pavlovanın altındaki yağlı kağıt çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Orta kısmına biraz bastırılarak, ortası çırpılmış süt kreması ile doldurulur.
  • İstenen meyvelerle süslenerek hemen servis edilir.

10 Şubat 2020 Pazartesi

MOR LAHANA TURŞUSU

Mor Lahana Turşusu Tarifi
Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 1 adet orta boy mor lahana 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı sirke
  • 2 adet limonun suyu

Yapılışı: 
  • Lahana yıkanıp, en üst yaprağı soyulup atılır.
  • Ortadan ikiye kesilip ince doğranır.
  • Derin bir kaba alınıp, tuz ve limon suyu eklenir.
  • Arada karıştırılarak tuz ve limon suyunu iyice çekene kadar 15 dakika bekletilir.
  • Kavanoza doldurulan lahanaların üzerini geçecek kadar sirkeli su konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılıp, turşu olması için serin bir yerde bir kaç gün bekletilir.

8 Şubat 2020 Cumartesi

HURMALI MAMÜL

Mamül Tarifi
Hurmalı Mamül Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım kilogram irmik 
  • Yarım kilogram un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu mahlep 
  • 500 gram kadar taze hurma 

Yapılışı: 
  • Bir tavada tereyağı eritilir.
  • Süt başka bir kapta kaynatmadan iyice ısıtılır.
  • Derin bir kabın içine  konulan irmiğin üzerine; sıcak süt, erimiş tereyağı ve zeytinyağı dökülür.
  • İrmik kaşıkla iyice karıştırılıp, ılınması beklenir.
  • İrmik ılınınca un, kabartma tozu ve mahlep eklenerek yoğurulur. 
  • Üzeri örtülerek irmiğin şişmesi için karışım bir gece bekletilir.
  • Hamur dinlenirken taze hurmaların çekirdekleri çıkartılıp, bir iki yemek kaşığı suyla mutfak robotunda iyice parçalanıp püre haline getirilir.
  • Hurma püresinden parçalar kopartılıp, arada elimiz ıslatılarak fındıktan biraz büyük parçalar yuvarlanıp tepsiye dizilerek buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün hamurdan parçalar kopartılıp, önce elimizde iyice yuvarlandıktan sonra içli köfte yapar gibi ortası açılıp, hurmalı toplardan konularak kapatılır.
  • İçine hurma püresi konulan kurabiye hamurları birer birer kurabiye kalıbına yerleştirilip, elimizin ayası ile iyice bastırılarak kalıbın şeklinin çıkması sağlanır.
  • Kalıp ters çevrilip, tezgahın kenarına vurularak kurabiye kalıptan çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Mamulde yumuşak kıvamlı taze hurma kullanılır.Kullanılan taze hurma püresi yeterince tatlı olduğu için kurabiye hamurunda şeker kullanılmasına gerek yoktur.

7 Şubat 2020 Cuma

FIRINDA SOMON BALIĞI

Fırında Somon Balığı Tarifi
Fırında Patatesli Somon Balığı Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram somon balığı (kişi sayısına göre somon dilimi) 
  • 1 kilogram patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik 
  • Tuz  
Yapılışı: 
  • Somon balıkları yıkanıp, kurulanır.
  • Patatesler soyulup, elma dilimi dilimlenir.
  • Patatesler ve somon balıkları zeytinyağı ve baharatlarla iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine konulup, önceden ısıtılmış 200 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişirilir.

5 Şubat 2020 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimek köftesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 4,5 - 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 adet orta boy kuru soğan 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz 
Süslemek için:
  • Salatalık turşusu
  • Domates
  • Kapari turşusu
  • Limon dilimleri 
  • Dereotu

Yapılışı:
  • Mercimek iyice yıkanıp, süzülür.
  • Suyunu çekip püre haline gelene kadar haşlanır.
  • Mercimek cinsine bağlı olarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Henüz sıcakken köftelik bulgur eklenip, karıştırılarak üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır.
  • Başka bir tencerede incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Salça eklenip, biraz kavrulur.
  • Limon suyu eklenir.
  • İnce kıyılmış taze soğanlar, maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip, köfte kıvamını alana kadar yoğurulur.
  • Streç film serilmiş tart kalıbına mercimekli köftenin yarısı yayılıp, bastırılarak üzeri düzleştirilir.
  • Kalan kısımdan minik mercimekli köfteler yuvarlanır.
  • Tart kalıbı servis tabağına ters çevrilip, üzerindeki streç film çıkartılır.
  • Kalıbın şeklini alan mercimekli köftenin üzerine yuvarladığımız minik köfteler ve diğer malzemeler istenen şekilde yerleştirilip servis edilir.


3 Şubat 2020 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 4 su bardağı un                  
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz

Yapılışı:
  • Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
  • Ilık su ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Haşhaş ezmesi, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
  • Her beze unlanmış tezgahta yapışmaması için ara ara unlanarak olabildiğince ince açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaşlı karışım sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezelerin hepsi açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülerek üst üste konulur.
  • Hamur kenarlarından çekiştirilerek biraz daha büyütüldükten sonra bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler her iki tarafından bükülür.
  • Her şerit kendi etrafında çevrildikten sonra açılıp dağılmaması için ucu alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye sıralanır.
  • Tepsinin üzeri örtülerek yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 


1 Şubat 2020 Cumartesi

BUĞDAY GEVREKLİ ROCHES ÇİKOLATA

Roches Çikolata Tarifi
Buğday Gevrekli Roches Tarifi
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata  (80 gram x 3 adet) 
  • 1 su bardağı Kellogg's coco pops buğday gevreği 
  • 2 yemek kaşığı kabuksuz antep fıstığı 
  • 2 yemek kaşığı badem 
  • 2 yemek kaşığı fındık


Yapılışı: 
  • Çikolatalar parçalanıp, kuru bir kabın içine alınır.
  • Bu kap içi kaynayan su dolu başka bir kabın içine oturtulup, suya değmeden çikolataların benmari usulü erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolataların içine buğday gevreği ve kuru yemişler eklenip karıştırılır.
  • Biraz dinlendirildikten sonra bu karışımdan birer tatlı kaşığı alınarak yağlı kağıt üzerine yan yana sıralanır.
  • Önce serin bir yerde bekletilip, çikolata biraz donduktan sonra kağıttan ayırıp tepsiyle buzdolabına alınır.
  • Buzdolabından çıkartılıp, tatlı olarak veya kahve yanında servis edilir.
  • Buğday gevreği kullanmadan başka bir tarifle roches yapmak isterseniz; 
https://nergismevsimi.blogspot.com/2017/02/kuruyemisli-cikolata-roches.html



31 Ocak 2020 Cuma

YUMURTALI PEYNİRLİ LAVAŞ

Lavaş Tarifi
Yumurtalı Peynirli Lavaş Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı elenmiş un 
  • 2 su bardağı kadar ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • Yumurta
  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri
  • Zeytinyağı
  • Pul biber, karabiber 



Yapılışı: 
  • Derin bir kabın içine un elenir.
  • Tuz eklenip, karıştırılır.
  • Su azar azar eklenerek hafif ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlenmiş hamur sekiz  parçaya bölünüp bezeler halinde yuvarlandıktan sonra üzeri örtülür.
  • Tezgaha biraz un serpilir.
  • Bezeler birer birer alınıp, üstlerine biraz un serpilerek tezgaha ve merdaneye yapışmayacak kıvamda açılır.
  • Yapışmaz bir tava iyice ısıtılıp, açılan hamurun bir tarafı kısık ateşte pişirildikten sonra spatula ile tersi çevrilir. 
  • Lavaşın pişen kısmına bekletmeden fırçayla zeytinyağı sürülüp, rendelenmiş kaşar peyniri, beyaz peynir serpilip, ortasına da bir yumurta kırılır.
  • Yumurtanın bütün olması istenmezse önceden kaşar peyniri, beyaz peynir ve yumurta çırpılıp karıştırılarak hazırlanan iç malzemesi lavaşın üzerine yayılır.
  • Yumurtanın pişmesi için tava büyükçe bir kapakla kapatılır.
  • Kısık ateş üzerinde yumurtanın pişmesi rendelenmiş kaşar peynirlerinin de erimesi sağlanır.
  • Kırmızı pul biber ve karabiber serpilir.
  • Yumurta piştikten sonra ocaktan alınan lavaş, dürüm yapılarak veya tabağa alınıp bıçakla dilimlendikten sonra sıcak servis edilir.

28 Ocak 2020 Salı

LEBLEBİ TOZU HELVASI

Leblebi Tozu Helvası Tarifi
Leblebi Tozu Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı leblebi tozu 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Süslemek için leblebi

Yapılışı:
  • Sütün içinde şeker karıştırılarak iyice eritilir.
  • Yapışmaz tabanlı bir tavada zeytinyağında leblebi tozu çevrilerek kavrulur.
  • Şekerli süt yavaş yavaş kavrulan leblebi tozuna eklenerek, karıştırılır.
  • Helva kıvamı alınca kaşıkla veya kalıplara konularak şekil verilir.

23 Ocak 2020 Perşembe

PEYNİRLİ BURGU ÇÖREK

Peynirli Burgu Çörek Tarifi
Burgu Çörek Tarifi
Kurutulmuş Domatesli Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 adet yumurtanın beyazı 
  • 6,5-7 su bardağı un
İç malzemeleri:
  • 1 su bardağı tulum loru
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 5-6 adet domates kurusu
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • Susam
Yapılışı:
  • Domates kuruları ağzı kapalı bir kap da kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Süzülen domatesler ince ince kıyılıp, dereotu, lor ve rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırılır.
  • Derin bir kap da ılık su, ılık süt, toz şeker ve instant maya karıştırılıp, üzeri örtülür.
  • Yumurtaların sarıları üzerine sürmek için ayrılır.
  • Hamur on dakika kadar mayalandıktan sonra zeytinyağı, yumurtaların akları ve un azar azar eklenerek yoğurulup, üzeri örtülür ve bir saat kadar daha mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur iki parçaya ayrılıp, dikdörtgen şeklinde fazla inceltmeden merdane ile açılır.
  • Üzerine domates kurusu, lor, dereotu ve rendelenmiş kaşar peyniri karışımı yayılır.
  • Karabiber ve tuz da serpilerek düzeltilir.
  • Hamurun üçte bir kadarı uzun tarafından ortaya katlanır.
  • Diğer tarafı da ortaya katlanıp, iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler iki ucundan tutulup, bir ucu sağa bir ucu sola doğru burulur.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilip, üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
  • Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirilir.
  • Ayırdığımız ikinci parça hamura da aynı işlemler yapıldıktan sonra pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...