19 Mart 2020 Perşembe

TAVUKLU KAPAMA

Tavuklu Kapama Tarifi
Tavuklu Kapama Nası Yapılır
Tavuk Büryan Tarifi 
Malzemeler: 

  • 6 adet tavuk baget 
  • 2,5 su bardağı pirinç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 5 su bardağı tavuk haşlama suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz

Yapılışı:


  • Derin bir kaba alınan pirincin üzerine tuz ve kaynar su eklenip, su ılıyana kadar bekletildikten sonra suyu süzülür.
  • Tavuk bagetler tencereye alınıp, tuz ve altı su bardağı kadar sıcak su eklenerek haşlanır.
  • Haşlama suyu ayrılan bagetler istenirse yağda biraz çevrilerek üstlerinin kızarması sağlanır.
  • Zeytinyağında ince ince yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirildikten sonra suyu süzülmüş pirinçler de eklenerek kavrulur.
  • Kavrulan pirinçler fırın kabına yayılıp, üzerine haşlanmış tavuk bagetler yerleştirilir.
  • Pirincin üzerini geçecek kadar yaklaşık beş su bardağı tavuğun haşlama suyundan tepsiye yavaş yavaş eklenir.
  • Tepsinin üzeri uygun bir kapak, tepsi veya alüminyum folyo ile sıkıca kapatılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra üzerindeki kapak veya folyo alınıp, karabiber serpilerek ılık servis edilir.

16 Mart 2020 Pazartesi

ATOM KURABİYE

Atom Kurabiye Tarifi
Atom Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Limonluk Kurabiyesi Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5-5,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı çekirdeksiz üzüm 
  • 1 çay bardağı kuru kayısı 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Unun yarısı ve kabartma tozu da eklenir.
  • Kalan un azar azar kontrol edilerek eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlenmeye bırakılır. 
  • İrice dövülen cevizlere, üzümler, küp küp kesilmiş kuru kayısılar, toz şeker ve tarçın da eklenip karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Limonluğun çukur kısmına streç film yerleştirilir.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp, streç film üzerine konulur.
  • Hamurun ortasından kenarlarına doğru parmağımızla bastırarak ortasının boş kalması ve limonluğun şeklini alması sağlanır.
  • Açılan boşluğa cevizli iç malzemeden konulup, üst kısmı küçük bir hamur parçası ile kapatılır.
  • Limonluk, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafifçe vurularak kurabiye çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir. 
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.

15 Mart 2020 Pazar

ISPANAKLI ISIRGAN SALATASI

Ispanaklı Isırgan Salatası Tarifi
Ispanaklı Isırgan Salatası Nasıl Yapılır
Isırganlı Kaju Fıstıklı Salata Tarifi
Malzemeler:
  • 1 bağ ısırganın yaprağı 
  • 100 gram ıspanak yaprağı 
  • 1 su bardağı nar tanesi 
  • 1 su bardağı kaju fıstık 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 


Yapılışı:
  • Elimize eldiven takarak ısırgan otlarının sadece taze yaprakları kopartılır.
  • Yapraklar fazla zedelenmeden su içinde bir süre bekletildikten sonra bir kaç defa yıkanarak süzgece alınıp, yaprakların kuruması sağlanır.
  • Ispanakların sadece taze yaprakları ayrılıp, iyice yıkandıktan sonra süzgece alınarak kuruması için bekletilir.
  • Geniş bir kabın içine ısırgan yaprakları, ıspanak yaprakları ve nar taneleri konularak zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenerek karıştırılır.
  • Salata tabağına alınıp, kavrulmuş kaju fıstıkları da eklenerek servis edilir. 



13 Mart 2020 Cuma

TAHİN SOSLU ELMALI KEK

Tahin Soslu Elmalı Kek Tarifi
Elmalı Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 5-6 adet elma  
  • Yarım su bardağı tahin 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı:
  • Toz şeker, yoğurt, zeytinyağı derin bir kap da karıştırılıp, mikserle şeker eriyene kadar çırpılır.
  • Bu karışıma yumurtalar, kabartma tozları ve elenmiş un da eklenerek karıştırılır.
  • Yağlanmış yuvarlak büyük boy borcama hamur dökülür.
  • Elmalar ince dilimler halinde kesilip çekirdekleri çıkartıldıktan sonra hamurun üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkan kekin üzerine tahin kaşıkla her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Sosunu çektikten sonra irice dövülmüş ceviz serpilerek dilimlenip servis edilir.

11 Mart 2020 Çarşamba

TORTİLLA EKMEĞİ

Tortilla Tarifi
Tortilla Ekmeği Tarifi
Tortilla Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım paket kabartma tozu 
Yapılışı: 
  • Un, kabartma tozu ve tuz karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve sıcak su da eklenerek hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlendirildikten sonra on beş bezeye bölünerek yuvarlanıp üzeri örtülür.
  • Her beze tezgah biraz unlanarak tabak büyüklüğünde merdane ile açılır.
  • Yapışmaz bir tava ısıtılıp, açılan bezeler rengi hafif değişene kadar iki taraflı pişirilir.
  • Biraz soğuyunca içine istenen malzemeler konulup, dürüm yapılarak servis edilir.

9 Mart 2020 Pazartesi

MANDALİNA LOKUMU

Mandalina Lokumu Tarifi
Mandalina Lokumu Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı buğday nişastası 
  • Hindistan cevizi


Yapılışı: 
  • Mandalinalar ortadan ikiye bıçakla kesilip, suyu sıkıldıktan sonra süzülür.
  • Derin bir tencereye toz şeker ve buğday nişastası konulup, karıştırılır.
  • Mandalina suyu azar azar dökülerek ve topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kısık ateş üzerinde muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Hindistan cevizi yayılmış bir tepsiye sıcakken dökülerek spatula ile üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün kesme tahtası üzerine bütün olarak ters çevrilerek çıkartılıp, istenen ebatlarda bıçakla küp küp kesilir.
  • Kesilen yüzeyler hindistan cevizine iyice bulanarak, servis edilir.

25 Şubat 2020 Salı

EFELEK (LABADA) SARMASI

Efelek Sarması Tarifi
Labada Sarması Tarifi
Bulgurlu Labada Sarması Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 bağ efelek (labada) 
  • 1,5 su bardağı bulgur 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Dereotu 
  • Maydanoz
  • Tuz 

Üzerine:

  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 


Yapılışı:
  • Efelek (labada) yaprakları yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Yaprakların arkasındaki sert damarlı kısım bıçakla boydan boya kesilip atılır.
  • Yapraklar geniş bir kabın içine konulup, üzerine kaynar su döküldükten sonra yaprakların erimemesi için kaynar su hemen süzülür.
  • Yaprakların üzerine soğuk su doldurulup, süzülür.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra salçası da eklenip kavrulur.
  • Yıkanıp süzülmüş bulgur, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu da eklenir.
  • Sıcak su, tuz ve baharatlarda eklenerek, 15-20 dakika kadar pişirilip kapağı kapatılarak dinlendirilir.
  • Yapraklara birer tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup sarılır.
  • Dibini tutmaması için yapraklardan kestiğimiz damarlı kısımlar tencerenin altına yerleştirilip üzerine sarmalar yerleştirilir.
  • Sarmaların üzerine su ve zeytinyağı salçayla karıştırılıp döküldükten sonra kapağı kapatılır.
  • Kısık ateş üzerinde 15-20 dakika kadar pişirilip, tercihen yoğurtla ılık servis edilir.


23 Şubat 2020 Pazar

ISIRGAN OTU BÖREĞİ

Isırgan Otlu Börek Tarifi
Isırgan Otu Böreği Nasıl Yapılır
Isırganlı Ispanaklı Börek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 400 gram kadar ısırgan
  • 100 gram kadar  ıspanak yaprağı
  • 250 gram lor 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1,5 çay bardağı yoğurt  
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Isırgan otlarının yaprakları eldivenle ayıklanıp, dallarından ayrılır.
  • Yaprakları bol su altında iyice yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Böreği sadece ısırganlı da yapabilirsiniz ama ıspanak eklemek isterseniz ıspanakların da yaprakları ayrılıp, yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Suyu iyice süzülen ısırgan ve ıspanak yaprakları bıçakla doğranır.
  • Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile bir iki kez ovulur.
  • Lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
  • Başka bir kap da yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
  • Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır. 
  • Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
  • Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir. 

20 Şubat 2020 Perşembe

İSTAVRİT TAVA

İstavrit Tava Tarifi
İstavrit Tava Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 

  • 1 kilogram istavrit 
  • 1 çay bardağı mısır unu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı: 
  • Bol su altında istavritlerin içi temizlenip, kağıt havlu üzerinde suyunun süzülmesi için bekletilir.
  • Temiz bir poşet veya kese kağıdı içine mısır unu, tuz ve suyu süzülüp kurulanmış balıklar konulur.
  • Poşetin ağzı kapatılıp, çalkalanarak balıkların her yerinin unlanması sağlanır. 
  • Derin bir kızartma tavasına konulan zeytinyağı kızdırılır.
  • Balıkların fazla unu silkelenerek kızgın yağa atılır.
  • İyice kızardıktan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağı aldırılıp, sıcak servis edilir.

18 Şubat 2020 Salı

TAHİN HELVASI

Tahin Helvası Tarifi
Ev Yapımı Tahin Helvası Tarifi
Tahin Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1,5 su bardağı tahin 
  • 1 su bardağı antep fıstığı 




Yapılışı:
  • Antep fıstıkları tavada çevrilerek kavrulduktan sonra alınır.
  • Un tavaya dökülüp un kokusu çıkıp rengi değişene kadar kısık ateş üzerinde sürekli karıştırılarak kavrulup soğumaya bırakılır.
  • Başka bir tavaya tahin dökülüp, kısık ateş üzerinde kaynatmadan ısıtılır.
  • Isınan tahine pudra şekeri eklenip, karıştırılarak iyice yedirilir.
  • Soğumuş un elenip, ısınmış tahinli tavaya kaşık kaşık ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Kavrulmuş antep fıstıkları da eklenip, karıştırılır.
  • Streç film serilmiş bir kaba kaşığın tersi ile bastırılarak sıkıca yerleştirildikten sonra hava almayacak şekilde üstü de kapatılır.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına konulup bir gece bekletilir.
  • Streç film çıkartılıp dilimlenerek servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...