13 Aralık 2020 Pazar

PATATESLİ KEK

Patatesli Kek Tarifi
Patatesli Kek Nasıl Yapılır
Tuzlu Kek Tarifi
Tuzlu Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4-5 adet patates 
  • 1 su bardağı lor
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz 
  • Karabiber
Üzerine: 
  • Susam
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Patatesler yıkanıp soyulduktan sonra mümkün olduğunca minik küpler halinde doğranır.
  • Taze soğanlar ve maydanoz da doğranır.
  • Başka bir kapta yumurtalar, yoğurt, lor ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un, kabartma tozu, tuz ve karabiber de eklenip karıştırıldıktan sonra yağlanmış tepsiye yayılıp üzeri düzeltilir.
  • Üzerine susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak pişirilir.

12 Aralık 2020 Cumartesi

LİMONLUK KURABİYESİ

Limonluk Kurabiyesi Tarifi 
Limonluk Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5-5,5 su bardağı un 

İç malzemesi:

  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuk rendesi 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Yapılışı: 
  • Limonlu krema için, tereyağı haricindeki malzemeler tencereye konulup, muhallebi gibi karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpıldıktan sonra soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Unun yarısı ve kabartma tozu da eklenir.
  • Kalan un azar azar kontrol edilerek eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlenmeye bırakılır. 
  • Limonluğun çukur kısmına streç film yerleştirilir.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp, streç film üzerine konulur.
  • Hamurun ortasından kenarlarına doğru parmağımızla bastırarak ortasının boş kalması ve limonluğun şeklini alması sağlanır.
  • Açılan boşluğa soğumuş limonlu kremadan konulup, üst kısmı küçük bir hamur parçası ile kapatılır.
  • Limonluk, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafifçe vurularak kurabiye çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir. 
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.

11 Aralık 2020 Cuma

ÇİLEKLİ PASTA

Çilekli Pasta Tarifi 
Çilekli Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 kahve fincanı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Islatmak için:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Kreması:
  • 400 ml süt kreması
  • 300 gram labne peynir
  • 80 gram beyaz çikolata
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket (2 poşet) krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Üzerine: 
  • 250-300 gram çilek
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker kıvamı koyulaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenerek bir kez daha karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp unlanmış küçük boy bir kek kalıbına hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dört kat olacak şekilde kesilip, bekletilir.
  • Beyaz çikolata parçalanıp, benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşetleri derin bir kaba alınıp, soğuk süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt kremaları mikserle iyice koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına, pudra şekeri, çırpılmış krem şantiler, eritilip ılıtılmış beyaz çikolata ve suyu süzülmüş labne peyniri eklenip iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan kremadan bir su bardağı kadar üzerini süslemek için ayrılır, kalan krema sıkma torbasına doldurulur.
  • Kek dilimlerinin üzerine kremadan sıkılıp, üst üste gelecek şekilde iki kat yerleştirilir.
  • İkinci kata krema sıkılıp, dilimlenmiş çilekler yerleştirilir.
  • Diğer iki kata da krema sıkılıp, katlar üst üste yerleştirilir.
  • Sıkma torbası yardımıyla pastanın dış yüzeyi de krema ile kaplanır.
  • Pastanın üzerine yıkanıp, iyice kurulanmış çilekler yerleştirilip, bir kaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.

8 Aralık 2020 Salı

ANJELİK ERİKLİ MUHALLEBİ

Anjelik Erikli Muhallebi Tarifi 
Anjelik Erikli Muhallebi Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
Erikli muhallebi malzemeleri:
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Sade muhallebi malzemeleri:
  • 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı:
Erikli muhallebi yapılışı:
  • Erikler iyice yıkanıp, çekirdekleri çıkartılır.
  • 1 su bardağı su ile erikler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ilıyınca süzgeçten geçirilip, nişasta ve toz şeker de eklenerek pişirilir.
Sade muhallebi yapılışı:
  • Nişasta bir su bardağı sütün içinde iyice ezilir.
  • Kalan dört su bardağı süt ve toz şeker tencereye konulup şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayan süte topaklanmaması için sürekli karıştırarak nişastalı süt eklenir.
  • Bir kaç taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Servis üç renkli yapılmak istenirse sade ve erikli muhallebiden eşit oranda ayrılıp, karıştırılır.
  • Erikli, karışık ve sade muhallebi olacak şekilde katların biraz donması beklenerek üst üste servis bardaklarına dökülür.
  • Buzdolabında bekletilerek, soğuk servis edilir.

6 Aralık 2020 Pazar

SÜTLÜ PİDE

Sütlü Pide Tarifi
Sütlü Pide Nasıl Yapılır
Pide Tarifi
Malzemeler: 

  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Susam
 Yapılışı: 

  • Ilık süt, yoğurt ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Unun yarısı, instant maya, toz şeker ve tuz da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışan bir hamur yoğurulur. 
  • Üzeri sofra beziyle örtülüp yarım saat kadar mayalanması beklenir. 
  • Tekrar yoğurulan hamur, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafif unladığımız elimizle genişleterek yayılır.
  • Yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürülüp, kenarlarına ve ortasına parmak uçlarıyla bastırıldıktan sonra bol susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Son on dakikada fırının alt rafına alınıp, altının da iyice pişmesi sağlanır.
  • Sofra bezine sarılıp, biraz dinlendirildikten sonra dilimlenir.

4 Aralık 2020 Cuma

KAKAOLU TENCERE KEKİ

Kakaolu Tencere Keki Tarifi 
Kakaolu Tencere Keki Nasıl Yapılır 
Tencerede Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı kadar pudra şekeri( süslemek için)
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle çırpılır. 
  • Zeytinyağı, süt, kabartma tozu ve kakao da eklenip karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenip, el çırpıcısıyla karıştırılır. 
  • Dibi biraz yağlanıp, unlanmış yaklaşık 28 santim çapında yapışmaz tabanlı bir tencereye hamur dökülür.
  • Tencere kapağında buhar deliği varsa kağıt havlu ile kapatılıp, hava alması engellenir.
  • Kısık ateş üzerine konulan kek tenceresi yaklaşık 50 dakika kadar kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten beş dakika kadar sonra tencereden çıkartılıp, dinlendirilir.
  • İstenirse, şekiller çizilen kağıt kesildikten sonra kekin üzerine konulup kalan kısımlarına pudra şekeri serpilerek süslenir.

30 Kasım 2020 Pazartesi

NOHUT KÖFTESİ

Nohut Köftesi Tarifi 
Nohut Köftesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı nohut 
  • 1 adet patates 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan veya 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Bir gün önceden ıslatılmış nohut biraz haşlanıp, süzüldükten sonra tepsiye yayılıp kağıt havlu yardımıyla iyice kurulanır.
  • Mutfak robotunda patates ve haşlanmış nohutlar olabildiğince parçalanır. 
  • İnce kıyılmış soğanlar, maydanoz, dereotu, zeytinyağı, un ve baharatlarda eklenerek iyice özleşene kadar yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yarım parmak kadar zeytinyağı konulup ısıtılmış tavaya sıralanır.
  • Kaşığın tersiyle bastırılıp, yassıltıldıktan sonra iki tarafı da kızarana kadar pişirilir.
  • Yanında turşu ve yeşilliklerle veya sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

26 Kasım 2020 Perşembe

EKŞİLİ KIRMA ZEYTİN

Ekşili Kırma Zeytin Tarifi 
Ekşili Kırma Zeytin Nasıl Yapılır
Malzemeler: 

  • 3 kilogram yeşil zeytin 
  • 1 çay bardağı kaya tuzu 
  • 1 türk kahvesi fincanı limon tuzu  
  • Aldığı kadar su                 
Yapılışı:
  • Zeytinlerin sağlam ve etli olanları ayrılır.
  • Yaprakları, sapları kopartılıp, temizlenir.
  • İyice yıkandıktan sonra süzgeçte suyu süzdürülür.
  • Zeytinler kırılırken etrafa sıçramaması için, temiz büyükçe bir çöp poşetinin kenarları biraz kaldırılarak içine kesme tahtası yerleştirilir.
  • Zeytinlere birer kez taş ile vurularak parçalamadan kırılır.
  • Zeytinleri taş, çekiç, şişenin dip kısmı veya benim gibi ahşap bir havanın dip kısmıyla vurarak da kırabilirsiniz.
  • Zeytinlerin kararmaması için, kırılan zeytinler hiç bekletilmeden su dolu cam kavanoza alınır.
  • Zeytinlerin acısının çıkması için, suyu üç günde bir değiştirilip ağzı kapalı olarak bekletilir.
  • Yaklaşık 15 gün sonra tatlanan zeytinler kontrol edilerek suyu süzülüp, cam kavanoza alınır.
  • Limon tuzu ve kaya tuzu suyun içinde eritilir.
  • Hazırlanan su zeytinlerin üzerine dökülüp, en üstede bir iki yemek kaşığı zeytinyağı dökülür.
  • Kavanozun kapağı kapatılıp, güneş görmeyen serin bir yerde zeytinler bitene kadar bu suyun içinde bekletilir.
  • Yenileceği kadar kavanozdan çıkartılıp servis edilir.


25 Kasım 2020 Çarşamba

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Demirhindi Şerbeti Tarifi
Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır
Tamarind Şerbeti Tarifi
Malzemeler: 
  • 200 gram demirhindi 
  • 2 litre su 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet karanfil 
  • 2-3 dal adaçayı 
  • 1 tutam ıhlamur çiçeği 
  • 1 adet çubuk tarçın 
  • 1 parça taze zencefil 
  • 1 yemek kaşığı bal 
Yapılışı: 
  • Demirhindiler kabuklarından ayrıldıktan sonra tencereye alınır.
  • Üzerine 2 litre su eklenip, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün yumuşayan demirhindilerin içindeki çekirdekler çıkartılır. 
  • Diğer malzemelerde eklenip, kısık ateş üzerinde bir saat kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, soğuması için bekletilir.
  • Soğuyan şerbet ince delikli bir süzgeçten süzülerek sürahiye alınır.
  • Buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.

24 Kasım 2020 Salı

PIRASALI KEREVİZ YEMEĞİ

Pırasalı Kereviz Yemeği Tarifi 
Pırasalı Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 4-5 adet pırasa 
  • 2-3 adet yeşil yapraklı kereviz 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı domates püresi
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kerevizler soyulup, taze yeşil dalları ve yapraklarıyla birlikte doğranır.
  • Pırasalar da ayıklanıp, doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilirken domates püresi de eklenip kavrulur.
  • Kerevizler, pırasalar, haşlanmış nohutlar, tuzu ve suyu da eklenip, kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirildikten sonra ılık servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...