23 Aralık 2020 Çarşamba

YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN

Yeşil Çizik Zeytin Tarifi
Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır
Çizik Zeytin Tarifi 
Malzemeler: 
  • 5 kilogram yeşil zeytin 
  • 2 su bardağı dolusu kaya tuzu 
  • 4 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 5-6 adet limon 
  • Üzerini geçecek kadar su 
Yapılışı: 
  • Hafif pembeleşmiş zeytinlerin ezikleri, çürükleri, yaprakları ayıklanıp iyice yıkanıp, süzülür.
  • Keskin bir bıçakla veya varsa zeytin çizme aletiyle zeytinlerin çekirdeğine kadar gelmeden çizilir.
  • Zeytinlerin kısa sürede olgunlaşması istenirse üç çizik, uzun süre bekletildikten sonra tüketilecekse bir çizik atmak yeterli gelecektir.
  • Zeytinlerin kararmaması için zeytinler çizildikçe su doldurulmuş kavanozun içine atılır.
  • Zeytinlerin çizilmesi bittikten sonra su dolu kavanozun içinde bekletilir.
  • İki günde bir zeytinlerin acısı çıkana kadar suyu değiştirilip, yeniden su doldurulur.
  • Zeytinlerin tadına bakılır acısı çıktıysa suyu süzülür.
  • Limonlar kabuklarıyla birlikte dilimlenir.
  • Geniş bir kabın içine çizilip tatlanmış zeytinler, limon tuzu ve limon dilimleri konulup iyice karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün zeytinlere kaya tuzu ve üzerini geçecek kadar su da eklenerek kavanoza alınır.
  • Arada kontrol edilip, istenen tada gelince sofraya getirilir.

21 Aralık 2020 Pazartesi

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi 
Kremalı Mantar Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 400 gram kültür mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Mantarlar yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince doğranır.
  • Tencerede zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğan ve doğranmış mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Un da eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Süt kreması eklenip, orta ateş üzerinde kaynamaya başlayana kadar karıştırılır.
  • Sıcak su eklenip, kısık ateş üzerinde bir kaç taşım kaynatılır.
  • Birkaç dal maydanoz ince ince kıyılıp, eklenir.
  • Tuzu ve karabiberi de eklenip sıcak servis edilir.


19 Aralık 2020 Cumartesi

TÜKENMEZ

Tükenmez Tarifi 
Tükenmez Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 20-25 adet muşmula 
  • 1 adet ayva 
  • 1 adet armut 
  • 1 adet tatlı elma 
  • 1 adet ekşi elma 
  • 1 adet mandalina 
  • Yarım adet trabzon hurması 
  • 1 avuç kadar ekşi nar tanesi 
  • 2 küçük salkım üzüm 
  • 1 yemek kaşığı dolusu nohut 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 litrelik musluklu cam şerbetlik veya cam kavanoz
Yapılışı:
  • Meyveler iyice yıkanıp; sap, yaprak ve dalları atıldıktan sonra süzülmesi için bekletilir.
  • Meyveler kabukları soyulmadan, çekirdekleri atılmadan iri parçalar halinde doğranır.
  • Değişik meyveler üst üste gelecek şekilde tercihen musluklu cam kavanoza yerleştirildikten sonra aralara toz şeker serpilip, çabuk mayalanması için nohut taneleri atılır.
  • Meyvelerin üzerine içme suyu da eklenerek kapağı kapatılır.
  • Mayalanma süresince köpüreceği için arada kapağı açılarak gazı alınıp, tekrar kapatılır.
  • Hava sıcaklığına da bağlı olarak yaklaşık üç hafta içilecek kıvama gelmesi için beklenir.
  • Fermente süresince köpüren tükenmez içeceği olgunlaşıp meyve tadında ve kokusunda tatlı turşu suyu kıvamına geldiğinde musluk açılarak bardaklara doldurulur.
  • Bardaklara doldurulan içecek miktarı kadar yani eksilen miktar kadarı her defasında takviye ederseniz kış ayları boyunca tükenmeyen tükenmez içeceği içilebilir.
  • Takviye için, içilen miktar kadar içme suyu ve arada toz şeker, taze meyve parçaları eklemek yeterli olacaktır.
  • Zamanla oluşan tortunun musluğu tıkamaması ve kolay akması için ben bir süre sonra meyveleri içinden alıp tül içine koyarak tekrar kavanoza yerleştirdim.
  • Tarifin aslını ve hikayesini okumak isterseniz; ascifok.com
  • Tarif için Aşcı Fok Nurdan hanımcığıma çok teşekkürler...

17 Aralık 2020 Perşembe

EV YAPIMI FISTIK EZMESİ

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi 
Pekmezli Fıstık Ezmesi Tarifi 
Vegan Fıstık Ezmesi Tarifi
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çiğ yer fıstığı (kavrulmamış)
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yer fıstıklarının kabukları soyulur.
  • Fıstıklar teflon tava içerisinde veya fırında karıştırılarak rengi hafif değişene kadar yakmadan, kavrulur.
  • Blender yardımıyla ister un gibi isterseniz hafif pütürlü kalacak şekilde beş on dakika parçalanır.
  • Pekmez ve zeytinyağı da eklenerek istenen kıvamı ve tadı bulana kadar karıştırılır.
  • Hava almayan bir kap içinde bir ay kadar saklanabilir.

15 Aralık 2020 Salı

TON BALIKLI KANEPE

Ton Balıklı Kanepe Tarifi
Ton Balıklı Kanepe Nasıl Yapılır
Ton Balıklı Meze Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 küçük kutu ton balığı konservesi
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • 1-2 adet kornişon turşu 
  • 10-15 adet kapari 
  • Tuz
  • 1 adet baget ekmek
  • Karabiber
Yapılışı:
  • Ton balığı konservesinin fazla yağı süzülür.
  • Bir kabın içinde ton balığı, mayonez, küp küp doğranmış kornişon turşu ve kapariler karıştırılır.
  • Kapari yerine istenirse haşlanmış mısır taneleri de kullanılabilir.
  • Karabiber ve gerekirse tuz eklenir.
  • Birer parmak kalınlığında kesilmiş baget ekmek dilimleri kızartılır.
  • Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine karışım paylaştırılır.
  • Servis tabağına alınıp üzerine karabiber serpilir.
  • İstenirse üzerine limon sıkıldıktan sonra servis edilir.


14 Aralık 2020 Pazartesi

PAZI ÇORBASI

Pazı Çorbası Tarifi 
Pazı Çorbası Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 1 bağ pazı yaprağı
  • 1 adet havuç  
  • 1 adet kuru soğan  
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 6 su bardağı kadar su
  • Tuz 
  • Karabiber 
Yapılışı:
  • Kuru soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Rendenin ince tarafıyla rendelenmiş havuçlarda eklenip, biraz kavrulur.
  • Pazıların sadece yaprakları olabildiğince küçük parçalar halinde doğranıp, hepsi birlikte biraz daha kavrulur.
  • Yoğurt biraz suyla çırpılıp pürüzsüz kıvama gelince süzgeçten geçirilerek tencereye eklenir.
  • Kalan su ve tuz da eklenerek çorba kıvamını alana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


13 Aralık 2020 Pazar

PATATESLİ KEK

Patatesli Kek Tarifi
Patatesli Kek Nasıl Yapılır
Tuzlu Kek Tarifi
Tuzlu Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4-5 adet patates 
  • 1 su bardağı lor
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz 
  • Karabiber
Üzerine: 
  • Susam
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır.
  • Patatesler yıkanıp soyulduktan sonra mümkün olduğunca minik küpler halinde doğranır.
  • Taze soğanlar ve maydanoz da doğranır.
  • Başka bir kapta yumurtalar, yoğurt, lor ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un, kabartma tozu, tuz ve karabiber de eklenip karıştırıldıktan sonra yağlanmış tepsiye yayılıp üzeri düzeltilir.
  • Üzerine susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak pişirilir.

12 Aralık 2020 Cumartesi

LİMONLUK KURABİYESİ

Limonluk Kurabiyesi Tarifi 
Limonluk Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5-5,5 su bardağı un 

İç malzemesi:

  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuk rendesi 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Yapılışı: 
  • Limonlu krema için, tereyağı haricindeki malzemeler tencereye konulup, muhallebi gibi karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpıldıktan sonra soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Unun yarısı ve kabartma tozu da eklenir.
  • Kalan un azar azar kontrol edilerek eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlenmeye bırakılır. 
  • Limonluğun çukur kısmına streç film yerleştirilir.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp, streç film üzerine konulur.
  • Hamurun ortasından kenarlarına doğru parmağımızla bastırarak ortasının boş kalması ve limonluğun şeklini alması sağlanır.
  • Açılan boşluğa soğumuş limonlu kremadan konulup, üst kısmı küçük bir hamur parçası ile kapatılır.
  • Limonluk, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine hafifçe vurularak kurabiye çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir. 
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.

11 Aralık 2020 Cuma

ÇİLEKLİ PASTA

Çilekli Pasta Tarifi 
Çilekli Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 kahve fincanı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Islatmak için:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Kreması:
  • 400 ml süt kreması
  • 300 gram labne peynir
  • 80 gram beyaz çikolata
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket (2 poşet) krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Üzerine: 
  • 250-300 gram çilek
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker kıvamı koyulaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenerek bir kez daha karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp unlanmış küçük boy bir kek kalıbına hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dört kat olacak şekilde kesilip, bekletilir.
  • Beyaz çikolata parçalanıp, benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşetleri derin bir kaba alınıp, soğuk süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt kremaları mikserle iyice koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına, pudra şekeri, çırpılmış krem şantiler, eritilip ılıtılmış beyaz çikolata ve suyu süzülmüş labne peyniri eklenip iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan kremadan bir su bardağı kadar üzerini süslemek için ayrılır, kalan krema sıkma torbasına doldurulur.
  • Kek dilimlerinin üzerine kremadan sıkılıp, üst üste gelecek şekilde iki kat yerleştirilir.
  • İkinci kata krema sıkılıp, dilimlenmiş çilekler yerleştirilir.
  • Diğer iki kata da krema sıkılıp, katlar üst üste yerleştirilir.
  • Sıkma torbası yardımıyla pastanın dış yüzeyi de krema ile kaplanır.
  • Pastanın üzerine yıkanıp, iyice kurulanmış çilekler yerleştirilip, bir kaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.

8 Aralık 2020 Salı

ANJELİK ERİKLİ MUHALLEBİ

Anjelik Erikli Muhallebi Tarifi 
Anjelik Erikli Muhallebi Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
Erikli muhallebi malzemeleri:
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Sade muhallebi malzemeleri:
  • 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı:
Erikli muhallebi yapılışı:
  • Erikler iyice yıkanıp, çekirdekleri çıkartılır.
  • 1 su bardağı su ile erikler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ilıyınca süzgeçten geçirilip, nişasta ve toz şeker de eklenerek pişirilir.
Sade muhallebi yapılışı:
  • Nişasta bir su bardağı sütün içinde iyice ezilir.
  • Kalan dört su bardağı süt ve toz şeker tencereye konulup şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayan süte topaklanmaması için sürekli karıştırarak nişastalı süt eklenir.
  • Bir kaç taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Servis üç renkli yapılmak istenirse sade ve erikli muhallebiden eşit oranda ayrılıp, karıştırılır.
  • Erikli, karışık ve sade muhallebi olacak şekilde katların biraz donması beklenerek üst üste servis bardaklarına dökülür.
  • Buzdolabında bekletilerek, soğuk servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...