11 Ocak 2021 Pazartesi

KREMALI BROKOLİ ÇORBASI

Brokoli Çorbası Tarifi 
Kremalı Brokoli Çorbası Tarifi
Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Orta boy brokoli 
  • 1 adet kuru soğan
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Yarım paket süt kreması (100 gram)
Yapılışı: 
  • Doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Minik çiçeklere ayrılan brokoliler ve un da eklenip, soğanlarla birlikte kavrulur.
  • Tuzu, karabiberi ve suyu eklenip, brokoliler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Blender yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar parçalanır.
  • Süt kreması da eklenip, bir taşım daha kaynatılıp sıcak servis edilir.

9 Ocak 2021 Cumartesi

FOCACCIA

Focaccia Tarifi 
Focaccia Nasıl Yapılır
Pide Tarifi 
Malzemeler:
  • 5-5,5 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz
Üst Malzemeleri:
  • Domates, Yeşil sivri biber, Kırmızı soğan, Havuç, Siyah zeytin, Haşlanmış mısır, Kapya biber, Kuşkonmaz, Mantar, Brokoli, Biberiye gibi sebzelerden istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
  • İnstant maya ve toz şeker unun yarısına karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı, tuz da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine elimizle açılarak istenen şekilde yerleştirilir.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Kabaran hamurun üzerine istediğimiz sebzeler fazla kalın kesilmeden istenen şekilde yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Pişerken üzeri çok kızarırsa alüminyum folyo ile kapatılarak yanması önlenir.
  • Alt kısmının da iyice pişmesi için pişme süresinin yarısında fırının alt rafına alınıp kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra istenirse üzerine fırçayla zeytinyağı sürülüp, tuz serpilir.

8 Ocak 2021 Cuma

PATATESLİ KREP

Patatesli Krep Tarifi 
Patatesli Krep Nasıl Yapılır
Malzemeler: 

  • 4-5 adet haşlanmış patates 
  • 2 adet yumurta 
  • 5-6 adet taze soğanın yeşil yaprakları 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • Un
Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra çatal yardımıyla hiç pütür kalmayacak şekilde ezilir.
  • Ezilen patateslere, oda sıcaklığında tereyağı, tuz, karabiber ve taze soğanın yeşil yaprakları incecik kıyılarak eklenir.
  • Az az un eklenerek çok katı kıvamda olmayan bir hamur yoğurulup, mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  • Tezgah unlanarak bezeler incecik açılır.
  • Yapışmaz tavada önlü arkalı pişirilip, tercihen sıcak servis edilir.

7 Ocak 2021 Perşembe

KAYNAR

Kaynar Tarifi 
Kaynar Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 30 gram tarçın çubuğu 
  • 20 gram tane yeni bahar 
  • 20 gram zencefil 
  • 20 gram zerdeçal 
  • 20 gram havlıcan 
  • 10 gram karanfil
  • 10 adet tane karabiber 
  • 1 adet muskat 
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 litre su
Yapılışı:
  • Baharatlar irice parçalar haline gelecek şekilde havanda dövülür.
  • Derin bir tencereye baharatlar ve sıcak su konulup, kısık ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker de eklenerek en az bir saat kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edilir.
  • Kıvamını alınca ocaktan alınıp, ince bir süzgeç yardımıyla süzülür.
  • Tercihen sıcak veya soğuk olarak servis edilir.
  • İstenirse üzerine iri dövülmüş ceviz parçaları veya ağartılmış bademler eklenir.


 

4 Ocak 2021 Pazartesi

ZAMBAK BUKETİ

Zambak Buketi Tarifi
Zambak Buketi Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 6-7 adet dilim kaşar peyniri 
  • 1 adet havuç 
  • 1 demet maydanoz  
  • 50 gram ezine peyniri 
  • 50 gram tatlı lor 
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 5 adet ceviz içi
Yapılışı:
  • Çatal yardımıyla ezilen ezine peyniri, tuzsuz lor, süzme yoğurt, zeytinyağı, dövülmüş cevizler, ezilmiş sarımsaklar, irice dövülmüş ceviz ve bir kaç dal doğranmış maydanoz eklenip iyice karıştırılır.
  • Havuçlar soyulduktan sonra ince uzun kesilir.
  • Dilim kaşarların üzerine köşeden köşeye bir tatlı kaşığı kadar peynirli malzemeden ve bir adet de havuç konularak iki tarafı üst üste gelip yapışacak şekilde kapatılır.
  • Saplarıyla birlikte servis tabağına konulan maydanozların üzerine buket şeklinde yerleştirilir.


31 Aralık 2020 Perşembe

YILBAŞI PASTASI

Yılbaşı Pastası Tarifi 
Cream Tart Tarifi
Cream Tarte Cake Nasıl Yapılır
Malzemeler:
Kek Malzemeleri:
  • 5 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1,5 paket kabartma tozu 
Krema Malzemeleri:
  • 1 litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • Yarım su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 2 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 poşet kakaolu krem şanti (150 gram) 
  • 1 su bardağı süt
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla koyulaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenir.
  • Un, kakao, kabartma tozu da elenerek mikserle karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir kalıbın alt kısmına pişirme kağıdı yayılır. (Ben 34x26 santim ölçülerinde kalıp kullandım.)
  • Hamur kalıba dökülüp üzeri düzeltildikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık bir saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişen kek servis edilecek tepsiye ters çevrilip, üç kat olacak şekilde bıçakla kesilir.
Kremanın Yapılışı:
  • Kakaolu krem şanti poşetleri derin bir kabın içinde bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp, muhallebi gibi pişirildikten sonra soğuması için bekletilir.
  • Soğuduktan sonra oda sıcaklığındaki tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Önceden hazırladığımız kakaolu krem şanti de eklenip pürüzsüz kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
  • Krema buzdolabına konulup iki üç saat dinlendirilir.
  • Sıkma torbasına parça parça konulan krema kek katları arasına sıkılıp, damla çikolata serpilir.
  • En üst kata da krema sıkılıp üzeri meyve, kurabiye vb. ile istenen şekilde süslenir.


28 Aralık 2020 Pazartesi

YILBAŞI ÇÖREĞİ

Yılbaşı Çöreği Tarifi 
Yılbaşı Çöreği Nasıl Yapılır 
Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta 
  • 6-6,5 su bardağı un 
İçine:
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 250 gram lor
  • Karabiber 
  • Maydanoz 
Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 2 diş sarımsak 
  • Maydanoz 


Yapılışı:
  • Unun yarısı derin bir yoğurma kabına alınıp, instant maya, toz şeker, süt, zeytinyağı ve yumurta karıştırılır.
  • Tuz ve kalan un azar azar eklenerek ele hafif yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalandırılır.
  • İç malzemesi için; kaşar peyniri küp küp kesilir.
  • Lor ve ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.
  • Mayalanan hamurdan elimiz hafif yağlanarak parçalar kopartılıp içine lorlu karışım ve birer kaşar peyniri konulup yuvarlanır.
  • Yuvarlanan bezeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çam ağacı şekli verilerek dizilir.
  • Üstlerine fırçayla yağlı, maydanozlu, sarımsaklı karışım sürülür.
  • Tepside yarım saat mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip, bir kez daha fırına konulup hemen çıkartılır.
  • Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçince servis edilir.

27 Aralık 2020 Pazar

YILBAŞI KURABİYESİ

Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi 
Royal Icıng Tarifi
Pekmezli Zencefilli Tarçınlı Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pekmez 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı dolusu toz karanfil
  • 5 su bardağı un 
Royal Icıng Malzemeleri:
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kurabiyeleri çam ağacına asmayı düşünüyorsanız bu aşamada çöp şiş veya o kalınlıkta bir şeyle üst kısmında delik açılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler iyice soğuyunca tepsiden alınıp istenirse royal ıcıng ile süslenir.
  • Yumurtaların beyazları sarılarından bir damla bile beyaza bulaşmayacak şekilde ayrılır.
  • Yumurta beyazları ve pudra şekerine bir kaç damla limon suyu da eklenerek pürüzsüz bir hal alıp katılaşana kadar mikserle çırpılarak royal ıcıng hazırlanır.
  • Buzdolabında biraz bekletildikten sonra sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş küçük naylon torba içine konulup, kurabiyelerin üzerine istenen şekiller sıkılarak süslenir.
  • Tezgah üzerine alınan kurabiyelere hiç el sürülmeden royal ıcıng kuruyana kadar bekletilir.
  • Kurabiyelere delik açıldıysa deliklerden ip geçirilip yılbaşı ağacına asılabilir.



25 Aralık 2020 Cuma

PERDE PİLAVI

Perde Pilavı Tarifi 
Perde Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet büyük tavuk budu 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet defne yaprağı 
  • 4-5 adet tane karabiber 
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 200 gram ağartılmış badem 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil 
  • 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • Tuz 
Perde Hamuru Malzemeleri: 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları yıkandıktan sonra defne yaprağı, tane karabiberler ve kuru soğanla birlikte bol suda tuz da eklenerek kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.
  • Tavuğun kemikleri, derileri ayrılıp, etleri lif lif küçük parçalara bölünür.
  • Pirinçler bol su içinde yıkanıp, su soğuyana kadar sıcak su içinde bekletilir.
  • Kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşaması için bekletilir.
  • Bademler sıcak su içinde bir süre bekletildikten sonra elimizle sıkılarak kabukları çıkartılıp ağartılır.
  • İki yemek kaşığı tereyağı konulan tavada ağartılmış bademlerin yarısı ile dolmalık fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pilav tenceresine iki yemek kaşığı daha tereyağı konulup eritildikten sonra iyice süzülen pirinçler de eklenip, biraz kavrulur.
  • Tuz ve sıcak tavuk suyu da eklenip, orta ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan pilava bademler, dolmalık fıstıklar, suyu süzülen kuş üzümleri ve diğer baharatlarda eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Perde hamuru için; oda sıcaklığında ki yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Kullanılacak olan derin küçük bir tencere veya kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır.
  • Kalan bademler tereyağı sürülmüş kalıba yağın üzerine biraz bastırılarak yapışması sağlanır.
  • Hazırlanan hamur merdane yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açılır.
  • Hamur kullanacağımız kalıbın kenarlarından sarkıp pilavı kapatacağı için kalıptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Açılan hamur kenarlardan dışarı sarkacak şekilde, yapıştırdığımız bademleri düşürmemeye dikkat edilerek kalıbın içine yerleştirilir.
  • Küçük parçalara ayrılmış tavuk da demlenmiş pilava eklenip, karıştırıldıktan sonra kalıba boşaltılıp hafifçe bastırılarak düzleştirilir.
  • Kenarlardan sarkan hamur pilavın üzerine doğru çevrilerek hiç açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatılıp üzerine tereyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Büyük bir servis tabağına ters çevrilip, bıçakla dilimlenerek sıcak servis edilir.

24 Aralık 2020 Perşembe

KUŞLU PASTA

Kremalı Pasta Tarifi
Kremalı Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Kreması:
  • 200 ml süt kreması 
  • 150 gram labne peynir 
  • 80 gram beyaz çikolata 
  • 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  • 1 poşet krem şanti 
  • Yarım çay bardağı soğuk süt
  • 2 adet muz
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine:
  • 1 paket Dr. Oetker Krem Şanti
  • 1 paket süt kreması
Pandispanyanın Yapılışı: 
  • Süt kreması ve krem şanti mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt de eklenip, çırpılır.
  • Kabartma tozu, buğday nişastası ve un da eklenip, karıştırılır.
  • Kek kalıbı yağlanıp, biraz unlandıktan sonra hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar fırının kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılan pandispanya enine iki veya üç parçaya kesilir.
Kremanın Yapılışı:
  • Beyaz çikolata benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşeti soğuk süt ile iyice kabarana kadar çırpılır.
  • Süt kreması derin bir kaba alınıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına; pudra şekeri, krem şanti, eritilmiş ve ılımış  beyaz çikolata, suyu süzülmüş labne peyniri de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Krema karışımından birazı pastanın üstünü ve kenarlarını süslemek için ayrılıp, kalanı pasta katları arasına sürülür.
  • İstenen renkte gıda boyası eklenerek karıştırılıp uç takılmamış sıkma torbasına doldurulur.
  • Krema pandispanyanın ara katlarına yayılıp, muz dilimleri ve damla çikolata serpilir.
  • Pandispanyanın son katıda yerleştirilip, buzdolabında dinlendirilir.
  • Çırpılıp buzdolabında bekletilmiş krem şantiyle süt kreması pandispanyanın etrafına sürülür.
  • Renkli krema, sıkma torbası ile pandispanyanın etrafına sıkılır.
  • Pastayı süslemek için istenen figür renkli şeker hamurundan kesilip, çöp şişe takılarak pastaya batırılır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...