30 Ekim 2015 Cuma

BUGÜN GÜNLERDEN KIRMIZI ETKİNLİĞİ


     Sevgili blogger arkadaşlarımız Sevilay, Ebru ve Rana hanımın düzenledikleri Bugün Günlerden Kırmızı etkinliğine davet edilince, ülke olarak üzüntülü günler geçirdiğimiz, gündemin bir türlü normale dönmediği uzun yaz günlerinden sonra arkadaşlarla buluşmak, bir arada olmak iyi gelir diye düşünmüştüm.Her şeyin çok özenle hazırlandığı, güne özel kutular içinde çikolatalar, kırmızı güller, herkesin kırmızılar giydiği güler yüzlü güzel kadınların katılımı ile güzel bir ortamda, güzel bir kahvaltı da bir araya gelmiştik. Günler öncesinden planlanan bu davetin olduğu tam o gün, o saatte Ankara'da da günlerden kırmızı, hatta kıpkırmızı olacağını nereden bilebilirdik ki :(  Yaz boyunca görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir arada kahvaltı edip, hasret giderirken ve katılan firmaların ürünleri hakkında bilgiler alırken, Ankara Katliamı bizim gündemimize de bomba gibi düştü. O saatten sonra Ankara'da yaşadığımız yıllarda hemen hemen her yürüyüşe Ankara Garı'ndan arkadaşlarıyla buluşarak başlamış olan benim için, etkinliğin son saatleri o anda orada olduğunu bildiğim pek çok arkadaşımdan haber almaya çalışarak geçti : ( 
     10 Ekim 2015 tarihinde saat 10.00 da Alsancak'ta ki Peximet'te yapılan etkinliğimize katılan firmalara ve verdikleri bilgilere teşekkürler...
Sponsor Firmalar :

PRİL VE AÇELYA AKKOYUN İLE İZMİRLİ BLOGGERLERİN BULUŞMASI

     Yıllardır evlerimizde kullandığımız Pril, Türkiye'yi il il gezerken ilk durak olarak seçtiği İzmir buluşmasına blogger arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim. Buluşma mekanı olarak seçtikleri Forum Bornova'da ki Midpoint'te, Pril'in marka yüzü Açelya Akkoyun ve Pril ekibi ile yediğimiz öğle yemeğinden sonra Pril ürünleri hakkında bilgi aldık ve deneyimlerimizi paylaştık.Yemekten sonra etkinlik Forum Bornova'da halka açık alanda yapılan eğlenceli yarışmalarla devam etti.Kazananlara çeşitli ödüller verildi.    
     Pril; gittiği şehirlerdeki kadınlarla, blog yazarları ile buluşuyor ve düzenlediği keyifli yarışmalara katılan kadınlar arasından önce şehrin en hamarat hanımını daha sonra da değişik illerden seçilenlerin katılımı ile İstanbul'da düzenlenen yarışma ile Türkiye'nin en hamarat Hanımını belirliyor.Bu serüveni (@PrilTurkiye) resmi instagram hesabından takip edip fotoğrafını  #enhamaratbenim hastagi ile paylaşarak Pril'den sürpriz hediyeler kazanabilirsiniz.
     Bu etkinliği düzenleyen, Med Partners Ajansa, Müşteri Direktörü Müge Akay'a, yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Açelya Akkoyun'a, Pril ekibine ve emeği geçen herkese teşekkürler...

10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇERKEZ BÖREĞİ - VELİBAH

Çerkez Böreği Tarifi
Velibah Tarifi
Velibah Nasıl Yapılır
Çerkez Gözlemesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Üzerine:
  • Eritilmiş tereyağı 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir veya soğuyunca rendelenir.
  • Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç malzemesi hazırlanır.
  • Derin bir kabın içine un elenip ortası havuz gibi açılır.
  • Maya, toz şeker ve ılık su karıştırılıp, on beş dakika kadar mayanın kabarması beklenir.
  • Tuzu da eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanmış hamurdan parçalar kopartılarak on adet beze yuvarlanıp, üstleri örtülür.
  • Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
  • Kapanan kısım alta getirilip, üstlerine elle bastırılarak çapı biraz büyütülür.
  • Tezgah çok az unlanarak bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
  • Yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
  • Üzerine tereyağ sürülerek dürüm yapılır veya dilimlenerek sıcak servis edilir.

15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma Baklava Tarifi
Oklava Tatlısı Tarifi
Kolay Baklava Tarifi
    Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

10 Temmuz 2015 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
     En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
İç malzemesi: 
  • Kaşar loru, dereotu, karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
  • Çörekotu

Yapılışı:

  • Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
  • Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
  • Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
  • Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
  • Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
  • Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
  • Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam  serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TAZE NOHUT SALATASI

Taze nohut salatası tarifi
Taze nohut salatası nasıl yapılır
Maydanoz salatası tarifi
     Çocukluk yıllarımızda severek yediğimiz taze yeşil nohuta uzun zamandır rastlamamıştım.Pazarda görünce eski günlerin hatırına hemen aldığım, bir demet taze nohutun bir kısmını çerez gibi yedik, kalanını ise kuru nohuttan salata yapıyoruz tazesinden neden olmasın diye düşünerek taze nohutlu maydanoz salatası yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze nohut 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerini geçmeyecek kadar kaynar su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Taze nohutlar ayıklanır.
  • Maydanozlar doğranır.
  • Kırmızı biber ve kornişon turşular mümkün olduğunca küçük doğranır.
  • Soğumuş bulgurun içine malzemeler eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılarak servis edilir.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

YOĞURTLU DENİZ FASULYESİ

Yoğurtlu deniz fasulyesi tarifi
Yoğurtlu deniz fasulyesi nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
  • 250 gram yoğurt
  • Pul biber
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Çırpılmış yoğurda çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Sarımsaklı yoğurt fasulyelerin üzerine dökülür.
  • İstenirse yoğurdun üzerine çok az zeytinyağı gezdirilip, pul biber eklenir.


29 Haziran 2015 Pazartesi

KARPUZLU LİMONATA

Karpuzlu limonata tarifi
Karpuz suyu tarifi
Karpuzlu içecek nasıl yapılır
     Sıcak yaz günlerinde yapılabilecek en güzel içeceklerden biri de, bol buzlu karpuzlu limonata diye düşünüyorum.Bu içeceğin her şeklini denemiş biri olarak :) bence bu tarifte olmazsa olmaz olan çekirdekleri ayıklanmış bir karpuz dilimi ve buz, diğer malzemeleri tercihlerinize göre belirleyebilir; isterseniz limon suyu, maden suyu ve karpuzun tatlılık oranına göre toz şeker koyabilir veya hiç koymayabilirsiniz.Karpuz büyüklükleri çok farklı olduğu için ben ölçüleri kabuksuz olarak 300 gram kadar gelen bir dilim karpuza göre verdim, siz kişi sayısına ve damak zevkinize göre kendi ölçülerinizi belirleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 dilim karpuz 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • Buz 
Yapılışı: 
  • Karpuz dilimlenip, kabuğu çıkartılır.
  • Karpuzun çekirdekleri temizlenip, iri parçalar halinde mutfak robotunda parçalanır.
  • Süzgeçten geçirilip, limon suyu ve toz şeker eklenir.
  • Şeker eriyene kadar karıştırılıp, bardaklara paylaştırılır.
  • Üzerine buz eklenip, servis edilir.

28 Haziran 2015 Pazar

ISPANAKLI GLAZÜRLÜ KEK

Ispanaklı kek tarifi
Ispanaklı kek nasıl yapılır
Ispanaklı glazürlü kek tarifi
Glazürlü kek tarifi
     Taze ıspanak yapraklarını haşlayıp süzgeçten geçirerek daha önce keklerde kullanmıştım bu defa yaprakları iyice parçaladıktan sonra olduğu gibi kullandım.Lezzet ıspanaklı kek lezzetinde ama görüntü biraz daha farklı oldu.Ben üzerine limonlu glazür hazırlayıp, döktüm ve şeker hamurundan kestiğim renk renk çiçeklerle süsledim.Siz kekinizi çiçeklendirmek istemezseniz, üzerine sadece limonlu glazür dökerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 bağ ıspanak 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Glazür:
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı elenmiş pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Ispanakların sadece taze yaprakları ayrılır.
  • Bir su bardağı dolusu ıspanak yaprağı sıcak su içine sokulup çıkartıldıktan sonra süzülüp, bir buçuk su bardağı süt ile mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve ıspanaklı sütlü karışım da eklenip mikserle karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek mikserle bir iki kez çevrilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat piştikten sonra fırın ayarı 160 dereceye düşürülüp, kürdanla kontrol edilerek piştikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek hafif ılıkken kalıptan servis tabağına ters çevrilir.
  • Bir adet limonun suyu ve pudra şekeri koyulaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Soğumuş kekin üzerine dökülen glazür donduktan sonra istenirse şeker hamurundan kesilmiş çiçeklerle süslenir.

26 Haziran 2015 Cuma

REYHAN SORBE

Reyhan şerbetli sorbe tarifi
Sorbe tarifi
Sorbe nasıl yapılır
Karsambaç tarifi
     Çok uzun yıllar önce annemin yaptığı şerbetlerin, kompostoların suyunu buzluğa koyar, donduktan sonra kaşıkla üstünden kazıyarak kendimce yalancı dondurmalar yapardım :) Son yıllarda satıldığını pek görmüyorum ama öğrencilik yıllarımda da üzerine değişik meyve suları dökülerek satılan karsambaçı çok severek yerdim.Yazın sıcaklar başlayınca hem yapılışı kolay olduğundan, hem de hemen her meyveden yapılabildiğinden değişik meyvelerden sorbeler yapıyordum. Geçtiğimiz günlerde reyhan şerbetine eklemek için dondurduğum buz kalıplarının rengini görünce aklıma gelen reyhan şerbetinden sorbe olur mu düşüncesi ile bir de reyhan sorbe denedim.Siz de ister benim yaptığım gibi reyhandan isterseniz biraz koyu kıvamda kaynatıp, soğuttuğunuz meyvelerin sularından karsambaç hazırlayabilir, iyice buz tutmadan on beş yirmi dakikada bir karıştırıp, tekrar buzluğa koyarak bu sıcak havalarda serin ve çok hafif alternatif bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet koyu renk yapraklı reyhan 
  • 7 yemek kaşığı toz şeker  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 parça limon tuzu 
  • 1 litre sıcak su


Yapılışı:  
  • Reyhan yaprakları iyice yıkanıp, dallarından ayrılır.
  • Mutfak robotuna yapraklar, limon suyu ve toz şeker eklenip iyice parçalanana kadar karıştırılır.
  • Karışım tencereye alınıp, limon tuzu ve sıcak suyu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak, soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, tercihen metal yayvan bir kabın içine alınır.
  • Kapağı kapatılıp, buzluğa konulur.
  • İki saat sonra çıkarılıp, buz tutmaması için iyice karıştırılıp tekrar buzluğa konulur.
  • Buzluktan her 15-20 dakikada bir çıkarıp, iyice karıştırılarak geri konulur.
  • Sorbe kıvamını alınca yüzeyinden kazınarak alınıp, önceden soğutulmuş dondurma kaplarına veya bardaklara konulup, bekletilmeden servis edilir.

24 Haziran 2015 Çarşamba

DENİZ FENERİ PASTASI

Deniz Feneri Pastası
Şeker Hamurlu Doğum Günü Pastası
     Altı boylu boyunca deniz, üstü göz alabildiğince gökyüzü olan deniz fenerlerinin bulunduğu konum itibariyle hem karaya hem denize ait olması mı, yoksa o hırçın dalgalara karşı dimdik ayakta durup, her şeye rağmen etrafını ışıtmasına yüklediğim anlam yüzünden mi bilmem; beni her zaman çok etkilemiş ve görünüşleri çok estetik gelmiştir. Eğer yalnızlığı seviyorsanız, martı çığlıklarından ve denizin dalgalarından başka hiç bir ses olmayan deniz fenerlerinden daha güzel sığınacak bir yer yoktur herhalde :) Kardeşimin de denizi ve martıları sevmesi nedeniyle, hep yapmak istediğim deniz feneri pastasını onun doğum günü için yaptım. Doğum günün kutlu olsun; hayatın acımasız dalgaları karşısında deniz fenerleri gibi hep dik durup, gecenin karanlığında bile etrafını ışıtmaya devam etmen dileğiyle. Nice yeni yaşlara hep birlikte, sağlıkla...
                                

23 Haziran 2015 Salı

SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu yemeği tarifi
Semizotu yemeği nasıl yapılır
     Yeşil yapraklı sebzeler arasında vitamin değerleri açısından en yüksek, kalori değerleri açısından da en düşük oranlara sahip ve hemen her yerde bulunabilen semizotunun yemeğini, çiğden yoğurtlu yada domatesli semizotu salatasını yapabilirsiniz.Semizotu yemeğini yaparken ben yemeğe pirinç veya bulgur koymuyorum ama bizim usul, hem lezzetini hem de vitamin değerlerini arttıracak olan soyulmuş sarımsak dişleri ekliyorum.Olgun domates kullandığım için su eklemeye gerek olmuyor ama siz isterseniz çok az miktarda su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 bağ semizotu 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 2 adet büyük olgun domates veya domates püresi 
  • 1 baş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Semizotlarının kök kısımları kesilip, atıldıktan sonra ayıklanıp, yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte irice doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesler, semizotları, soyulmuş sarımsak dişleri ve tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu salıp, çekene kadar pişirilir.
  • Domatesler yeterince olgun değilse, bir çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz.

19 Haziran 2015 Cuma

RENKLİ PİLAV

Siyah pirinç pilavı tarifi
Renkli pilav nasıl yapılır
Siyah pirinç ile renkli pilav tarifi
     Siyah pirinçten daha önce pilav pişirdiğimde biraz daha renklendirilse nasıl olur acaba diye düşünmüştüm :) Bu düşünceyle haşladığım pancarların kırmızı renkli suyunu da aralarına katarak üç renkli pilav yaptım.Pişerken renklerin birbirine karışmaması için, pirinçleri ayrı ayrı pişirdim.Tarif biraz uzun gibi görünse de; aynı anda üç ayrı kapta pişirilirse, zaman açısından normal pilav yapmaktan hiç bir farkı olmayan bu pilavla sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı haşlanmış pancarın sıcak suyu
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 su bardağı siyah pirinç 
  • 2,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Dereotu
  • Karabiber
Yapılışı:
  • İki adet orta boy pancar soyulup, parçalanarak üç su bardağı su ile haşlanır.
  • Pancarın pembe haşlama suyundan 1,5 su bardağı ayrılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Pancarın haşlama suyu ve tuz eklenerek suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Siyah pirinç sıcak tuzlu su içinde yarım saat bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Geniş bir kabın içinde pirinçleri kırmadan alttan üste doğru üç renk pilav karıştırılır.
  • İnce kıyılmış dereotu ve karabiberi de eklenerek, sıcak servis edilir.

18 Haziran 2015 Perşembe

ŞEHRİYE ÇORBASI

Şehriye çorbası tarifi
Tel şehriye çorbası nasıl yapılır
     En bilinen, en çok yaptığımız çorbalardan olan tel şehriye yada arpa şehriye çorbasının yapılışını sanıyorum bilmeyen yoktur ama ben hatırlatmak ve arşivimde bulunması için paylaşmayı düşündüm. Ben şehriye çorbasını bol limonlu, maydanozlu ve biraz da koyu kıvamda seviyorum, çorbayı isterseniz tavuk suyuna da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı tel şehriye 
  • 6 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet olgun domates 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 adet yeşil sivri biber 
  • 2 adet acı kurutulmuş biber 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • İnce kıyılmış yeşil sivri biber zeytinyağında çevrilir.
  • Domates püresi veya rendelenmiş domates de eklenir.
  • Domates salçası ezilip, karıştırılır.
  • Kaynayan tuzlu suya kuru acı biberler ve tel şehriye eklenir.
  • Şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanozlar eklenip, limon suyu sıkılarak ocaktan alınır.

15 Haziran 2015 Pazartesi

TAZE KEKİK ( ZAHTER ) SALATASI

Taze kekik salatası tarifi
Taze kekik salatası nasıl yapılır
Zahter salatası tarifi
Zahter salatası nasıl yapılır
     Taze kekikten yapılan zahter salatasını ilk defa Antakya'da yemiş ve dönerken tezgahlarda yemyeşil tepecikler halinde satılan kekiklerden bir kaç demet alarak dönmüştüm.Acımsı tadı nedeniyle taze kekikleri biraz tuz ile ovup, acısı çıktıktan sonra yıkayarak kullandım.Çok çabuk karardığı için, yeşil taze uçların birazını salatanın görüntüsü için ovmadan kullandım ve domatesler henüz olgunlaşıp, istediğim lezzette olmadığından kiraz domates kullandım.Nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzunu da servisten hemen önce ekledim.
Malzemeler:
  • 1 demet taze kekik 
  • 1 demet maydanoz 
  • 7-8 adet kiraz domates 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Taze kekiklerin uçlardaki yeşil yaprakları kopartılır. 
  • Çok az tuz ile ovulup, yıkanıp acısı çıkarıldıktan sonra süzgeçte süzdürülür.
  • Maydanoz ince ince kıyılır.
  • Domates ve taze soğanlarda doğranıp, bütün malzemeler karıştırılır.
  • Servis tabağına alındıktan sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.

12 Haziran 2015 Cuma

MİNNİE MOUSE PASTASI

Minnie Mouse pasta tarifi
Minnie Mouse pastası nasıl yapılır 

     Bizim bildiğimiz zamanlarda sadece çizgi film karakteri olan Mickey ve Minnie Mouse; son yılların en popüler figürlerinden olmalı ki, pek çok çocuğun doğum günü konsepti olarak belirlenip bütünüyle Minnie ve Mickey Mouse kılığına girmiş çocuklar görüyorum.Ben de bu akıma daha önce Mickey Mouse ve Minnie Mouse kurabiyeleri yaparak katılmıştım, bu defa da iç kreması da rengiyle uyumlu olsun diye frambuazlı pastasını yaptım. Wikipedia'daki bilgilere göre; eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan Walt Disney Company; Walt ve Roy Disney kardeşlerce kurulmuş ve ilk beş yıl yaratılan çizgi film karakterleriyle bir başarı elde edilememiş.Belki de Walt Disney'in farelerden korkması nedeniyle sevimlileştirdiği Mickey Mouse ve kız arkadaşı Minnie Mouse ile başlayıp daha sonra yaratılan pek çok çizgi ve animasyon karakterleri ile bu gün dünyanın pek çok yerinde eğlence parkları açıp, dev bir kuruluş haline gelmiş ve kıyafetten,aksesuara,pastaya kadar hayatımızda bir şekilde yerini almış,yani neymiş :) Walt Disney'in dediği gibi; 
              Hayallerinizin peşinden koşun, her şeyin bir fareyle başladığını unutmayın. 


10 Haziran 2015 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI ENGİNAR

Fırında kaşarlı enginar tarifi
Fırında bezelyeli havuçlu enginar tarifi
Fırında kaşarlı enginar nasıl yapılır
     Enginarların ve taze bezelyelerin bol olduğu bu günlerde her güne ayrı bir enginar tarifi verecek kadar çeşitte enginar yemeği yapılınca bir de taze bezelye ve havuçlu enginar yapıp, üzerine kaşar peyniri koyarak fırınladım.Taze enginar ve bezelye bulamazsanız, aynı tarifi konserve enginar çanağı ve bezelye kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı taze bezelye 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
  • 250 gram dilimlenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
  • Enginar çanakları iyice yıkanıp, sert kısımları temizlenerek limonlu su içinde bekletilir.          
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
  • Küp küp doğranmış havuçlar, bezelyeler de eklenir.
  • Enginar çanakları da aynı tencereye dizilip, limonlu sudan üstüne eklenir.
  • Kısık ateşte enginarlar yumuşayıp suyunu iyice çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ocaktan indirilen enginarlar fırın kabına alınır.
  • Enginarların içine kıyılmış dereotu, bezelyeler ve havuçlar paylaştırılır.
  • Enginarların üzeri dilimlenmiş kaşar peyniri ile kapatılır.
  • Yarım çay bardağı kadar su ve zeytinyağı eklenip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...