8 Temmuz 2019 Pazartesi

KABAK ÇİÇEKLİ KİŞ

Kabak Çiçekli Kiş Tarifi
Kabak Çiçekli Kiş Nasıl Yapılır
Lorlu Kabak Çiçekli Tart Tarifi

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 125 gram yumuşak tereyağı 
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı 
  • 3 yemek kaşığı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri rendesi
  • Tuz 
Üzerine:
  • 25 adet kabak çiçeği 
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
Yapılışı:
  • Un, yumurta sarısı, kaşar peyniri rendesi, süt, tuz ve tereyağı derin bir kap içinde iyice yoğurulur.
  • Streç filme sarılarak bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur merdane ile pişireceğimiz kaptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Yağlanmış fırın kabına hamurun kenarları biraz yükseltilerek yayılır.
  • Hamurun kabarmaması için çatalla delikler açılır.
  • Hamurun pişerken kabarmaması için; hamurun üzerine aynı çapta yağlı kağıt yayılıp, bakliyatlar yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra çıkartılıp, üzerindeki kağıt ve bakliyatlar daha sonra kullanmak üzere kaldırılır.
  • Lor, yumurta, bir iki kaşık kaşar peyniri, ince kıyılmış dereotu ve karabiber bir kapta karıştırılır.
  • Kabak çiçekleri yıkanıp, süzüldükten sonra lorlu karışım içlerine doldurulur.
  • Doldurulmuş kabak çiçekleri tart hamurunun üzerine sıralanır.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilir, aradaki boşluklar lor ve kaşar peyniri karışımı ile doldurulur.
  • Tekrar fırına konularak tart hamuru ve çiçekler kızarıp, kaşar peyniri eriyene kadar 20 dakika kadar daha fırında tutulup, çıkartılır.
  • Sıcak servis edilir.

7 Temmuz 2019 Pazar

SUCUKLU VEGAN ÇÖREK

Sucuklu Çörek Tarifi
Sucuklu Vegan Çörek Tarifi
Vegan Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un 
  • 1 adet vegan sucuk 
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Susam
Yapılışı:
  • Unun yarısı, instant maya ve toz şeker derin bir yoğurma kabının içinde karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı ve tuz da eklenir.
  • Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur yarım saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Tezgahta yoğurulan hamurdan parçalar kopartılıp, üçer üçer şeritler yuvarlanır.
  • Şeritlerin üst kısmı birleştirilip, aralarına sucuk dilimleri konularak şekil verildikten sonra alt kısmı da içe doğru kıvrılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen çöreklere fırçayla sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

6 Temmuz 2019 Cumartesi

ÜZÜMLÜ ŞAM KURABİYESİ

Üzümlü Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 3-4 damla limon suyu 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 6-7 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, kabartma tozu, yoğurdun üzerine karbonat ve limon suyu dökülüp karıştırılır.
  • Önceden ıslatılıp, kurulanmış kuru üzümler de eklenir.
  • Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur olana kadar elenmiş un azar azar eklenip, yoğurulur.
  • Elimiz çok az yağlanarak hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak şekil verilir.
  • Şekil verildikten sonra toz şekere batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirildikten sonra fırının ayarı 180 dereceye düşürülerek 15 dakika kadar daha pişirilir.

5 Temmuz 2019 Cuma

VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 adet küçük boy ekmek kadayıfı 
  • 1 litre su 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım kilogram olgun vişne 
  • Bir kaç damla limon suyu
Üzerine:
  • Kaymak veya Dondurma



Yapılışı: 

  • Su, toz şeker ve ayıklanmış vişne taneleri derin bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Ekmek kadayıfı su dolu bir kaba batırılıp, çıkartıldıktan sonra kağıt havluyla kurulanır.
  • Kadayıf şerbeti çekince iki katı büyüdüğünden, iki katı büyüklükte bir pişirme kabının içine alınır.
  • Şerbetin içindeki vişneler süzülür.
  • Kısık ateşli ocağın üstüne alınan ekmek kadayıfının her yerine gelecek şekilde sıcak vişne şerbeti dökülür.
  • Kadayıf iki katına ulaşana kadar yanlardan kaşıkla alınan şerbet üzerine döküle döküle şerbeti çektirilir.
  • Şerbetini çekip, her yeri sünger gibi yumuşadıktan sonra ocaktan alınıp soğuması beklenir.
  • Üzerine kaymak, dondurma veya vişne taneleri konularak dilimlenip servis edilir.


4 Temmuz 2019 Perşembe

YULAFLI ŞEKERSİZ DİYET KURABİYE

Yulaflı Kurabiye Tarifi
Kuru Meyveli Kurabiye Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Diyet Kurabiye Tarifi
             
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı kuru üzüm 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı bal veya pekmez 
  • 3 yemek kaşığı su 
  • 1 paket karbonat (5 gram )
 
Yapılışı:
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, elimizle sıktığımızda dağılmayacak kıvam alıncaya kadar yoğurulur.
  • Bu aşamada gerekirse biraz daha bal veya su eklenir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp elimizle yuvarlanır veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılıp merdane ile üzerinden geçilerek, dilimlenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri biraz kızarana kadar 12 dakika pişirilir.

2 Temmuz 2019 Salı

BEYAZ KİRAZ REÇELİ

Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi
Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram beyaz kiraz 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Kirazların sapları yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Dar ağızlı bir şişenin üzerine konulan kirazın  tam üstüne pipetle bastırılarak düzgün bir şekilde kirazların çekirdekleri çıkartılır.
  • Derin bir tencereye çekirdekleri çıkartılmış kirazlar ve toz şeker konulup,  bir gece bekletilir.
  • Suyu da eklenip, kısık ateşte köpükleri alınarak koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçel kıvam alıp ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.

1 Temmuz 2019 Pazartesi

MASTABE

Mastabe Tarifi
Mastabe Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet pazı 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı çörekotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Pazı yaprakları yıkanıp, sapları ince ince yaprakları biraz daha irice doğranır.
  • Tencereye tuz eklenmiş su konulup, kaynatılır.
  • Su kaynayınca önce pazı sapları daha sonra yaprakları eklenerek bir kaç dakika saplar yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
  • Soğuk sudan geçirilen pazılar tekrar süzülerek servis tabağına alınır.
  • Süzme yoğurdun suyla kıvamı açıldıktan sonra tuz ve dövülmüş sarımsaklar da eklenip karıştırılır.
  • Pazıların üzerine ve yanlarına yoğurt yayıldıktan sonra zeytinyağı gezdirilip, çörekotu serpilir.

27 Haziran 2019 Perşembe

ŞEFTALİLİ GALETTE

Şeftalili Galette Tarifi
Şeftalili Galette Nasıl Yapılır
Galette tarifi
Galette nasıl yapılır
 Malzemeler: 

  • 2 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 100 gram soğuk tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı soğuk su 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz 
Üzerine: 

  • 5-6 adet şeftali
  • Toz şeker 
  • Tarçın
Yapılışı: 
  • Un, buzdolabından çıkarılıp minik minik doğranmış soğuk tereyağı, toz şeker ve tuz mikserin düşük ayarında kum gibi oluncaya kadar karıştırılır.
  • Karışıma yumurta ve bir yemek kaşığı soğuk su da eklenip, önce düşük sonra orta devirde iyice karıştırılır.
  • Tezgahta yoğurulan hamur, streç film ile kapatılarak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Çok olgun olmayan şeftalilerin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
  • Şeftaliler biraz kalınca dilimlenip toz şeker ve toz tarçınla karıştırılır.
  • Dinlenen hamur, yağlı kağıt üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılıp kağıtla birlikte fırın tepsisine konulur.
  • Tepsiye alınan hamurun kenarlarından bir parmak kadar boşluk bırakılıp, üzerine şeftali dilimleri ortadan başlayıp kenara doğru sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında şeftaliler suyunu çekip, hamurların kenarı kızarana kadar yaklaşık yarım saat kontrollü olarak pişirilir.


26 Haziran 2019 Çarşamba

ABUGANNUŞ

Abugannuş Tarifi
Köz Patlıcan Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan 
  • 3-4 adet kırmızı biber 
  • 3-4 adet yeşil biber 
  • 2-3 adet domates 
  • 2 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi 
  • Maydanoz
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Patlıcan, domates, biber ve kuru soğanlar tercihen odun ateşi üzerinde veya fırının ızgarasında közlenir.
  • Közlenen sebzelerin sıcakken kabukları soyulup, doğranır.
  • Biraz tuz ile dövülen sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz da eklenir.
  • Bütün malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alındıktan sonra üzerine nar ekşisi gezdirilerek servis edilir. 




25 Haziran 2019 Salı

LİMON REÇELİ

Limon Reçeli Tarifi
Limon Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram çok kalın kabuklu limon
  • 6 su bardağı toz şeker                         
  • 3 su bardağı su              


Yapılışı:
  • Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Limonlar portakal kabuğu soyar gibi dikine dilimlenir.
  • Tencereye konulan kabuklar her defasında suyu değiştirilerek iki üç defa acısı çıkana kadar kaynatılıp, süzülür.
  • Kabuklar soğuduktan sonra kibrit çöpü kalınlığında kesilir.
  • Limon dilimlerinin iç zar kısmı çıkartılıp, elimizle parçalara ayrılır.
  • Tencereye su ve toz şeker konulup toz şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker eriyince önce limon kabukları sonra da limonun iç kısımları eklenir.
  • Kısık ateşte koyulaşıp kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Kavanozlara boşaltıldıktan sonra kapağı kapatılıp ters çevrilerek soğuması beklenir.
  • Rendelenen sarı dış kabuklar bir kez yıkanıp, kağıt havlu ile iyice kurulandıktan sonra saklama kabı içinde dondurucuda saklanarak gerektiğinde tatlı, kek vb katılarak kullanılabilir.

24 Haziran 2019 Pazartesi

MUSTİ PASTA

Musti Pasta
Şeker Hamurlu Pasta
Kremalı Pasta
Doğum Günü Pastası
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 200 gram buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • 2 paket Dr.Oetker Pasta Kreması
  • 2,5 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı ayıklanmış vişne
Üzerine:
  • 1 paket Dr. Oetker Krem Şanti
  • 1 paket süt kreması
  • 80 gram bitter çikolata ( 2 adet )
  • 1 paket süt kreması

Pandispanyanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, buğday nişastası ve kabartma tozu eklenir.
  • Hepsi birlikte karıştırılır.
  • Hamur yağlanıp, unlanmış 20 santim çapında küçük boy kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra üç dört kat olacak şekilde kesilerek katlara ayrılır.
  • Pasta kremasına soğuk süt eklenerek katılaşıncaya kadar çırpılır.
  • İçine çekirdekleri çıkartılıp doğranmış vişneler eklenip, karıştırılır.
  • Kat araları bir kaç kaşık sütle ıslatıldıktan sonra vişneli kreması yayılır.
  • Katlar ve krema bitene kadar devam edilip, buzdolabında bekletilir.
  • Süt kreması sos tenceresine alınıp kaynatmadan ısıtılır.
  • Bitter çikolatalar parçalanarak kremaya eklenip karıştırıldıktan sonra hazırlanan ganaj soğumaya bırakılır.
  • Diğer süt kreması toz krem şanti ile çırpılarak pastanın üzeri ve kenarları düzgünce sıvanır.
  • Buzdolabına konulup, bir kaç saat soğuması ve katılaşması beklenir.
  • Akışkan kıvamdaki ganaj belli aralıklarla krema sıvanmış pastanın üzerine dökülerek şekillendirilir.
  • Tekrar buzdolabına konulup, bekletilir.

Kurabiye Malzemeleri:

  • 125 gram tuzsuz tereyağı 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Beyaz, kırmızı şeker hamuru 
  • Kırmızı siyah gıda boyası 
  • Siyah gıda kalemi
Kurabiyelerin Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına pudra şekeri ve elenmiş un azar azar eklenerek hamur yoğurulur.
  • Hamur streç filme sarılarak buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  • İki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • İstenen figürler varsa kalıpla yada gereken büyüklükte yağlı kağıda çizilip hamurun üzerine koyulduktan sonra hamur etrafından kesilerek çıkartılır.
  • Kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, alt kısımlarına çöp şiş geçirilir. 
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek 12-15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler fırından çıkartılıp, soğuduktan sonra ballı su sürülüp şeker hamuru ile kaplanır.
  • Şeker hamuru sertleştikten sonra gıda boyası ve gıda kalemi ile üstleri süslenip, pastada istenen yerlere yerleştirilir.

21 Haziran 2019 Cuma

LORLU POĞAÇA

Poğaça Tarifi
Mayalı Poğaça Tarifi
Lorlu Poğaça Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi: 
  • 150 gram lor
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
Üstüne: 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • Yarım çay bardağı su  
  • Susam 

Yapılışı: 
  • Lor, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz karıştırılarak, iç malzemesi hazırlanıp bekletilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına elenir.
  • Ilık süt, instant maya ve toz şeker eklenip, karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve yumurta da eklenip, karıştırılır.
  • Tuz ve kalan un da eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri bezle örtülüp sıcak bir ortamda bir saat hamur iki katına çıkana kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup şekil verildikten sonra kapatılır.
  • Önce sulandırılmış pekmeze daha sonra da susama bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kapattığımız kısımları alta gelecek şekilde aralıklı olarak dizilir.
  • Üstlerine bıçakla çok derin olmayan çizikler atılır.
  • Tepside de yarım saat mayalanması beklendikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrollü olarak üstleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...