4 Ekim 2019 Cuma

KREMALI CUPCAKE

Cupcake Tarifi
Kremalı Cupcake Tarifi
Cupcake Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya  
    İçine:
    • 1 su bardağı süt 
    • 1 paket Dr.Oetker orman meyveli krem şanti
    • 2 yemek kaşığı vişne veya kızılcık marmelatı
    Üst Krema Malzemeleri: 
    • 400 gram toz şanti 
    • 200 gram süt kreması 
    • 100 gram pudra şekeri 
    • 100 gram labne peyniri




    Yapılışı:
    • Toz şanti, süt kreması, pudra şekeri ve suyu süzülmüş labne peyniri bir kap içine alınıp mikserle katılaşana kadar çırpıldıktan sonra üzeri streçlenerek buzdolabında bekletilir.
    • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
    • Süt ve zeytinyağı eklenir.
    • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.
    • Kağıt kalıpların pişerken yayılmaması için, kağıtlar metal kalıba konulduktan sonra üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde kağıt kalıplara karışım dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
    • Krem şanti buzdolabından çıkarılmış soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
    • İstenirse krem şantiye renk ve lezzet vermesi için bir iki yemek kaşığı marmelat eklenir.
    • Soğumuş cupcakeler bıçak ile biraz oyulup içi boşaltılır.
    • Hazırlanan krema cupcakelerin içine doldurulur.
    • Cupcakelerden çıkardığımız parçadan üst kısım kapak gibi biraz kesilerek üzerine kapatılır.
    • Buzdolabında beklettiğimiz krema değişik tonlar elde etmek için ayrı ayrı kaplara bölünüp gıda boyası eklenerek karıştırılır.
    • Sıkma torbasının ucuna istenen rus duyu takılır.
    • Streç film üzerine önce açık sonra koyu renk tonda ki krema kat kat yayılarak streç film iki ucundan kapatılıp rulo yapılır.
    • Rulonun uç kısmı kesilerek sıkma torbasının içine dikkatlice yerleştirilir.
    • Sıkma torbası ile cupcake üzerine krema sıkılarak süslenir.

    3 Ekim 2019 Perşembe

    SÜT KARAMELİ ( DULCE DE LECHE )

    Süt Reçeli Tarifi
    Dulce De Leche Tarifi
    Süt Karameli Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 litre yağlı süt 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 200 ml süt kreması
    • 1 çay kaşığı karbonat 
    Yapılışı:
    • Karbonat eklenince sütün taşmaması için en derin tencere kullanılır.
    • Tencereye süt, süt kreması ve toz şeker konularak şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
    • Kaynamaya başlayınca kısık ateş üzerine alınıp, silme çay kaşığı karbonat eklenir.
    • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
    • Kısık ateş üzerinde rengi istenen koyuluğa ve kıvama ulaşana kadar kaynatılır.
    • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, karıştırıldıktan sonra kavanoza boşaltılır.
    • İyice soğuyunca kavanozun kapağı kapatılıp, buzdolabında yaklaşık iki ay kadar saklanabilir.

    2 Ekim 2019 Çarşamba

    KİNOALI TABBULE

    Kinoalı Tabbule Tarifi
    Kinoalı Tarifler
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı kinoa 
    • 1,5 su bardağı soğuk su 
    • 2 adet domates
    • 1 adet salatalık 
    • 3 adet taze soğan
    • 1 büyük demet maydanoz 
    • 3-4 adet kornişon turşu 
    • 1 adet limonun suyu 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Yarım çay kaşığı karabiber 
    • 1 çay kaşığı pul biber 
    • Tuz
    • Servis için marul yaprağı
    Yapılışı: 
    • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
    • İki saat bekletilip sonrasında bol su ile yıkanıp, süzülür.
    • Bir buçuk su bardağı soğuk su eklenerek tencereye alınır.
    • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Soğuduktan sonra zeytinyağı, limon suyu ve baharatları eklenir.
    • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.

    29 Eylül 2019 Pazar

    KAVUN REÇELİ

    Kavun Reçeli Tarifi
    Kavun Reçeli Nasıl Yapılır

    Malzemeler:
    • 800 gram dilimlenmiş kavun ( hırsız almaz-çalmaz kavunu ) 
    • Yarım kilogram toz şeker 
    • 1 çay bardağı su 
    • Yarım limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Kavunun kabuğu soyulup, çekirdekleri temizlendikten sonra irice parçalar halinde dilimlenir.
    • Toz şekerin yarısı tencereye konulup, üzerine kavun dilimleri ve toz şekerin kalan yarısı dökülür. 
    • Bir gece sulanması için bekletilir.
    • Ertesi gün ocağın üzerine alınıp, bir çay bardağı da su eklenir.
    • Önce orta sonra kısık ateş üzerinde reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
    • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
    • Sıcakken kavanozlara paylaştırılıp, kavanozlar ters çevrilir.
    • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün güneş almayan serin bir yere kaldırılır.


    28 Eylül 2019 Cumartesi

    KAT KAT ÇÖREK

    Çörek Tarifi
    Mayasız Çörek Tarifi
    El Açması Çörek Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 çay bardağı süt 
    • 1 çay bardağı yoğurt 
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 adet yumurtanın sarısı 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 1 yemek kaşığı sirke 
    • 1 yemek kaşığı tuz 
    • 4 su bardağı un 
    İçine: 
    • 250 gram lor  
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Maydanoz 
    Hamur aralarına sürmek için:
    • 100 gram eritilmiş soğutulmuş tereyağı 
    Üzerine:
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Susam 

    Yapılışı: 
    • Oda sıcaklığındaki yumurtanın sarıları, süt, yoğurt, sirke ve zeytinyağı derin bir kap içinde karıştırılır.
    • Kabartma tozu ve elenmiş un da azar azar eklenip, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
    • Hamurun üzeri örtülerek, on beş dakika kadar dinlendirilir.
    • Hamur önce iki parçaya sonra her parça altı bezeye ayrılır.
    • Bezeler hafif unlanmış tezgahta merdaneyle olabildiğince ince açılıp aralarına eritilip soğutulmuş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 
    • Üst üste konulan altı beze biraz merdane ile biraz da etrafından çekiştirilerek büyütülüp, rulo yapılır.
    • Streç filme sarılarak buzdolabında tercihen bir gece bekletilir.
    • Rulodan iki üç parmak eninde parçalar kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
    • Üzerine biraz bastırılıp yassılaştırılarak yumurta akı sürülüp, susam serpilir.
    • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

    25 Eylül 2019 Çarşamba

    KAYNAR SUYLA TURŞU YAPIMI

    Kaynar Suyla Acur Turşusu Tarifi
    Kaynar Suyla Kornişon Turşusu Tarifi
    Kaynar Suyla Salatalık Turşusu Tarifi
    Ölçüler 1 litrelik kavanoz için;
    Malzemeler: 
    • 1 kilogram kadar turşuluk sebze (acur veya salatalık veya kornişon)
    • 1 yemek kaşığı kaya tuzu 
    • 1 çay kaşığı toz şeker 
    • 1 çay kaşığı limon tuzu 
    • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
    • 8-10 diş sarımsak 
    • Kavanozun üzeri dolana kadar kaynayan sıcak su
    • Cam kavanoz
    • Hiç kullanılmamış kavanoz kapağı

    Yapılışı:
    • Hangi sebzenin turşusu yapılacaksa olabildiğince tazesi ve minikleri seçilir.
    • Acur ve Kornişonlar bir gece önceden su içinde bırakılıp, ertesi gün fırça yardımıyla iyice yıkanıp, süzülüp kurumaya bırakılır.
    • Salatalıklar yıkanıp, iki ucundan biraz kesilip süzülmeye bırakılır.
    • Tencerede su kaynatılır.
    • Sebzelerin uç kısımlarından bıçakla biraz alınıp, acurlar bıçakla bir kaç yerinden delinir.
    • Ayıklanmış sarımsaklarla birlikte sebzeler kavanozlara sıkıca yerleştirilir.
    • Sebzelerin üzerine her bir litrelik kavanoz için; 1 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu, 3-4 adet limon tuzu ve 1 çay bardağı sirke dökülür.
    • Kaynamakta olan sıcak su ile kavanozların üstü tamamlanıp hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatılıp, ters çevrilir.
    • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün düzeltilip, güneş almayan bir yerde saklanır.
    • Turşuları yaptığım kavanozlar değişik boyutlarda olduğundan ölçüleri birer litrelik kavanoza göre veriyorum.Siz de büyük boy kavanoza yapacaksanız, kavanoz ölçünüze göre diğer ölçüleri de arttırmalısınız.



    24 Eylül 2019 Salı

    LORLU KAŞAR PEYNİRLİ KABAK ÇİÇEĞİ

    Lorlu Kaşar Peynirli Kabak Çiçeği Tarifi
    Lorlu Kaşar Peynirli Kabak Çiçeği Nasıl Yapılır
    Malzemeler: 
    • 10-15 adet kabak çiçeği 
    • 250 gram tuzsuz lor 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 adet taze soğan 
    • 150 gram kaşar peyniri
    • Dereotu 
    • Karabiber 
    • Tuz 

    Yapılışı:
    • Kabak çiçekleri yıkanıp; sapları, kenarındaki yeşil kısımları ve içindeki tohum kısmı çıkartılır.
    • Lor, rendelenmiş kaşar peyniri, ince kıyılmış dereotu, taze soğan biraz da tuz ve karabiber eklenerek iç malzemesi hazırlanıp, karıştırılır. 
    • Kabak çiçeklerinin içine lorlu karışım doldurulup, yağlanmış yapışmaz bir tavaya dizilir.
    • Üzerine zeytinyağı gezdirilip, kısık ateş üzerinde kontrollü pişirilir.
    • Rendelenmiş kaşar peynirinin kalanı da üzerine serpilip, tavaya kapak kapatılarak kaşar peynirinin erimesi sağlanır. 
    • Ocaktan alınıp, sıcak servis edilir.

    23 Eylül 2019 Pazartesi

    BÖĞÜRTLEN REÇELİ

    Böğürtlen Reçeli Tarifi
    Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır
    Malzemeler:
    • Yarım kilogram böğürtlen 
    • Yarım kilogram toz şeker 
    • Yarım limonun suyu
    Yapılışı:
    • Böğürtlenlerin yaprakları, varsa ezik kısımları ayıklanır.
    • Fazla zedelemeden bol su içinde bir kez yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
    • Derin bir tencerenin içine bir sıra böğürtlen bir sıra toz şeker olacak şekilde konulup, bir gece sulanması için bekletilir.
    • Eğer böğürtlenleriniz çok olgun değilse ve sulanmadıysa çok az su ekleyebilirsiniz.
    • Ertesi gün sulanmış olan böğürtlenler önce orta sonra kısık ateş üzerinde fazla karıştırmadan kıvam alana kadar pişirilir.
    • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
    • Reçel henüz sıcakken kavanozlara paylaştırılıp, kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
    • Ters çevrilen kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün düzeltilip, güneş görmeyen bir yere kaldırılır.


    22 Eylül 2019 Pazar

    TARHANA

    Tarhana Tarifi
    Muhacir Tarhanası Tarifi
    Tarhana Nasıl Yapılır
    Toz Tarhana Tarifi
     Malzemeler: 
    • 1 kilogram domates 
    • 1 kilogram kırmızı salçalık biber 
    • 1 kilogram kuru soğan 
    • 2 kilogram suyu süzülmüş yoğurt 
    • 3 kilogram un 
    • Tuz 









    Yapılışı:
    • Domatesler ve biberler iyice yıkanıp varsa çürük ve ezilen kısımları ayrılır.
    • Biberlerin çekirdekli kısımları ayıklanır, kuru soğanın kabukları soyulup, küçük parçalar halinde doğranır.
    • Büyük bir tencerenin içinde hepsi karıştırılarak, domatesler tamamen suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
    • Soğuyan karışım süzgeçten geçirilip, suyu tamamen süzülmüş yoğurtla birlikte biraz da tuz eklenerek elenmiş unun içine eklenir.
    • Hiç su eklenmeden ekmek hamuru kıvamında yoğurulur.
    • Yoğurulan hamurun üzerine ince bir bez örtülerek biraz ekşimesi için bir hafta on gün kadar her gün yoğurularak bekletilir.
    • Hamur kabarmamaya başlayınca küçük parçalara ayrılıp, güneş görmeyen gölge bir yere serilen temiz çarşaf üzerine dizilip, arada ters yüz edilerek kuruması için bekletilir.
    • Çok kurutmadan arada kontrol edilerek elle parçalanabilir kıvama gelince parça parça alınıp, mutfak robotundan geçirilir.
    • Mutfak robotundan çıkanlar elek üzerine alınıp, elle ovulup ufalanarak elekten geçirilir.
    • Tekrar temiz çarşaflar üzerine yayılıp, iyice kuruması için gölge ve havadar bir yerde bir kaç gün bekletilir.
    • İyice kuruduktan sonra bez kese içinde saklanır.
    • Bu ölçülerden üç kilogramdan civarında tarhana çıktı.


    21 Eylül 2019 Cumartesi

    YASEMİN POĞAÇA

    Yasemin Poğaça Tarifi
    Yasemin Poğaça Nasıl Yapılır
    Mayasız Poğaça Tarifi
    Malzemeler:
    • 1 çay bardağı süt 
    • 1 çay bardağı yoğurt 
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 adet yumurtanın sarısı 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 1 yemek kaşığı sirke 
    • 1 yemek kaşığı tuz 
    • 4 su bardağı un 
    İçine: 
    • 3 adet haşlanmış patates
    • 100 gram lor  
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Karabiber
    • Tuz
    • Maydanoz 
    Üzerine:
    • 1 adet yumurtanın akı 
    • Susam
    • Çörekotu
    Yapılışı: 
    • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra sıcakken eziciyle veya çatalla ezilir.
    • Patates, lor, yumurta akı, karabiber, tuz ve ince kıyılmış maydanozla karıştırılıp hazırlanan iç malzemesinden yuvarlayarak minik toplar yapılır.
    • Başka bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtanın sarıları, süt, yoğurt, sirke ve zeytinyağı derin bir kap içinde karıştırılır.
    • Kabartma tozu ve elenmiş un da azar azar eklenip, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
    • Hamurun üzeri örtülerek, on beş dakika kadar dinlendirilir.
    • Hamur hafif unlanmış tezgahta merdaneyle dikdörtgen şekilde açılır.
    • Dikdörtgen açılan hamurdan kare kare parçalar kesilir.
    • Her karenin ortasına lorlu, patatesli karışımdan konulup, hamurun dört yanına ortada birleştirmeden kesikler atılır.
    • Şekilde görüldüğü gibi kesiklerin uç kısımları patatesli karışımın üzerinde birleştirilir.
    • Dört uç da yukarıda birleşince parmağımızla iyice bastırılır.
    • Mantı gibi kapanan hamurların kesik uçları dış tarafa doğru tekrar birleştirilerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
    • Üstlerine  yumurta akı sürülüp, ortasına çörek otu kenarlarına susam serpilir.
    • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak kızarana kadar pişirilir.

    20 Eylül 2019 Cuma

    ŞEFTALİLİ KEK

    Şeftalili Kek Tarifi
    Şeftalili Kek Nasıl Yapılır
    Meyveli Kek Tarifi
    Malzemeler:
    • 2 adet yumurta 
    • 3 çay bardağı toz şeker 
    • 2 çay bardağı yoğurt 
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 2 su bardağı un 
    • 1-2 adet şeftali
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
    • Yoğurt ve zeytinyağı da karıştırılıp, mikserle çırpılır.
    • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek kaşıkla iyice karıştırılır. 
    • Yağlanıp hafifçe unlanmış kek kalıbına dökülür.
    • Şeftaliler yıkanıp, ikiye bölündükten sonra çekirdekleri çıkartılıp, kabuklu olarak ince ince dilimlenir.
    • Hamurun üzerine şeftali dilimleri sıra sıra istenen şekilde dizilir.
    • Karamelize olması istenirse şeftali dilimlerinin üzerine toz şeker serpilir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında içini çekene kadar kontrol edilerek pişirilir.
    • Soğuyunca kalıptan çıkartılıp servis tabağına alınır.
    • İstenirse üzerine pudra şekeri elenip, dilimlenerek servis edilir.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...