Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 tatlı kaşığı aktif kuru maya
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık su
- 6-6,5 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
- Kuru maya, toz şeker ve ılık su kaseye konulup, 10-15 dakika kadar kabarması beklenir.
- Un derin bir yoğurma kabına elenir.
- Kasedeki kabaran mayalı karışım ve iki su bardağı su una azar azar eklenir.
- Tuzu da eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yoğurulur.
- Elimiz unlanarak hamur toparlanıp üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Çok az unlanmış tezgahta hamur dokuz bezeye ayrılıp katlanarak şekil verilir.
- Yağlı kağıt serilmiş veya hafif yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde yerleştirilen bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
- Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla veya jiletle çizikler atılıp, çok hafif un elenir.
- Fırının tabanına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap konulur.
- Fırına konulan ekmek önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
- Fırından çıkan ekmek sofra bezine sarılıp, soğuduktan sonra dilimlenir.