26 Ocak 2021 Salı

TORİK TAVA

Torik Tava Tarifi 
Torik Tava Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 adet torik balığı 
  • 2 su bardağı mısır unu 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Torik balığı baş parmak kalınlığında halka halka doğranır. 
  • Balığın kuyruk ve baş kısmı da kesilip, fileto gibi doğranır.
  • Doğranan balık dilimlerinin içindeki kanlı kısmı iyice yıkanıp, temizlendikten sonra bir süre daha suyun içinde bekletilir.
  • Tekrar yıkanıp, iyice kurulanır.
  • Mısır unu ve tuz karışımına iki tarafı da bulanır.
  • Önceden kızdırılmış zeytinyağında kızartılır.
  • Kızardıktan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağı çektirilen balıklar servis tabağına alınır.


23 Ocak 2021 Cumartesi

TARÇINLI CEVİZLİ KEK

Tarçınlı Cevizli Kek Tarifi 
Tarçınlı Cevizli Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  •  4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı toz tarçın
  • Yarım su bardağı dolusu ceviz 
  • Pudra şekeri
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, tarçın ve iri dövülmüş ceviz de eklenip, mikserin düşük ayarı ile çok az karıştırılır.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 50 dakika kadar pişirilir.
  • Pişme aşamasında ilk 20 dakikada fırının kapağı asla açılmaz ve pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edildikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek kalıptan hafif soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkartılıp servis tabağına alındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.  

22 Ocak 2021 Cuma

DÜĞÜN MANTISI

Düğün Mantısı Tarifi
Düğün Mantısı Nasıl Yapılır
Yağ Mantısı Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket karbonat (5 gram) 
  • 7,5-8 su bardağı un
Yapılışı:
  • Unun yarısı derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, su ve karbonat da eklenip, yoğurulur.
  • Tuz ve unun kalanı da azar azar eklenerek yoğurulur.
  • Üstü örtüldükten sonra on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile orta kalınlıkta açılıp, kare kare kesilir.
  • Kareler kapatılıp, hazırlanan mantılar kızgın yağda kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.
  • Mantıların yenileceği kadarı çukur bir kaba alınıp üzerine sıcak su dökülerek kapak kapatılır.
  • Kontrol edilerek istenen yumuşaklığa gelince suyu süzülür.
  • Tabağa alınan mantıların üzerine istenirse sarımsak eklenmiş yoğurt dökülüp, nane ve karabiber serpilerek servis edilir.
  • Mantılar iki üç ay boyunca bozulmadan saklanabildiğinden genellikle sahurda yenilmesi için ramazan ayı öncesinde veya çok miktarda önceden yapılıp düğün yemeklerinde yoğurtlanarak tüketilir.
  • İstenirse üzerine yoğurt dökmeden çayın yanında kuru olarak da tüketilebilir.

18 Ocak 2021 Pazartesi

BALKABAĞI SİNKONTA

Sinkonta Tarifi
Balkabağı Sinkonta Tarifi 
Balkabaklı Sinkonta Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram balkabağı
  • 2 adet kuru soğan 
  • 5 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Yarım limonun suyu
  • 1-2 yemek kaşığı un
  • Tuz
Üzerine: 
  • Yoğurt 
  • 1-2 diş sarımsak
  • Kırmızı pul biber 
  • Nane

Yapılışı: 
  • Balkabakları yıkanıp, soyulduktan sonra çok kalın olmayacak şekilde dilim dilim doğranır.
  • Çukur bir kabın içinde zeytinyağı, sirke, limon suyu, baharatlar, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve doğradığımız kabaklar konulup, iyice karıştırılır.
  • Kuru soğanlar piyazlık doğranıp fırın kabına yayılır.
  • Kuru soğanların üzerine doğradığımız bal kabakları sıralanır.
  • İçinden kabakları aldığımız zeytinyağlı karışıma yarım çay bardağı su da eklenerek  üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, fırın kabının üzeri yağlı kağıt veya alüminyum folyo ile kapatılarak bir saat kadar pişirilir.
  • Son 15 dakikada fırının ısısı 160 dereceye indirilip, fırın kabının üzeri açılır.
  • Kabakların üzerine un serpilip, kızarması sağlanır.
  • Fırından çıkardıktan sonra üstüne çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve baharatlar eklenerek servis edilir.

15 Ocak 2021 Cuma

BAHARLI KEK

Baharlı Kek Tarifi 
Baharlı Kek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  •  4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın 
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı toz karanfil
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
Royal Icıng Malzemeleri: 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Bir kaç damla limon suyu 
Üzerine:
  • Kurabiye, Portakal dilimi, Kumkuat, Güvem vb.
Yapılışı:
  • Kuş üzümleri sıcak su içinde bekletilip, süzülür, kurulandıktan sonra bir miktar una bulanıp fazlası silkelenir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, baharatlar, dövülmüş ceviz ve kuru üzümler de eklenip, mikserin düşük ayarı ile çok az karıştırılır.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek pişirilir.
  • Kek kalıptan hafif soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkartılıp, soğuması beklenir.   
  • Kekin üzerine royal ıcıng dökülecekse, yumurta akları, pudra şekeri ve bir kaç damla limon suyu eklenerek karışım beyazlaşıncaya kadar mikser yardımıyla çırpılır.
  • Kekin üzerine royal ıcıng dökülüp, kurabiye ve istenen meyvelerle süslenir. 

14 Ocak 2021 Perşembe

MOR HAVUÇ SALATASI

Mor Havuç Salatası Tarifi 
Mor Havuç Salatası Nasıl Yapılır 
Siyah Havuç Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram mor (siyah) havuç 
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 3 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet kırmızı soğan 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Dereotu 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Mor havuç soyulup, rendelenir. 
  • Süzme yoğurt, mayonez, limon suyu, ezilmiş sarımsaklar ve tuz eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, istenen şekil verilir.
  • Balık şeklinde yapmak isterseniz; kırmızı soğan halkaları ikiye kesilip balığın pulları, ağzı ve yüzgeçleri yapılır. 
  • İnce doğranmış dereotu ve taze soğan yaprakları ile balık şekli verilir.

12 Ocak 2021 Salı

AYVALIK LOR TATLISI

Ayvalık Lor Tatlısı Tarifi 
Ayvalık Lor Tatlısı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket damla sakızlı vanilya                                       
 Şerbeti: 
  • 3,5 su bardağı toz şeker                                    
  • 3 su bardağı su                                      
  • Yarım limonun suyu                                                                                                  
Yapılışı:
  • Malzemelerin hepsi geniş bir kabın içinde hiç pütür kalmayıncaya kadar yoğurulur.
  • Oldukça yumuşak kıvamdaki hamura arada elimiz yağlanarak şekil verilir. 
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Şerbeti için toz şeker ve su bir kaç taşım kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenip bir taşım daha kaynatılır.
  • Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince sıcak hamura sıcak şerbet dökülüp, şerbetini çekmesi için üzeri kapakla kapatılır.
  • Soğuyunca servis edilir.


11 Ocak 2021 Pazartesi

KREMALI BROKOLİ ÇORBASI

Brokoli Çorbası Tarifi 
Kremalı Brokoli Çorbası Tarifi
Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Orta boy brokoli 
  • 1 adet kuru soğan
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Yarım paket süt kreması (100 gram)
Yapılışı: 
  • Doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Minik çiçeklere ayrılan brokoliler ve un da eklenip, soğanlarla birlikte kavrulur.
  • Tuzu, karabiberi ve suyu eklenip, brokoliler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Blender yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar parçalanır.
  • Süt kreması da eklenip, bir taşım daha kaynatılıp sıcak servis edilir.

9 Ocak 2021 Cumartesi

FOCACCIA

Focaccia Tarifi 
Focaccia Nasıl Yapılır
Pide Tarifi 
Malzemeler:
  • 5-5,5 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz
Üst Malzemeleri:
  • Domates, Yeşil sivri biber, Kırmızı soğan, Havuç, Siyah zeytin, Haşlanmış mısır, Kapya biber, Kuşkonmaz, Mantar, Brokoli, Biberiye gibi sebzelerden istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
  • İnstant maya ve toz şeker unun yarısına karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı, tuz da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine elimizle açılarak istenen şekilde yerleştirilir.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Kabaran hamurun üzerine istediğimiz sebzeler fazla kalın kesilmeden istenen şekilde yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Pişerken üzeri çok kızarırsa alüminyum folyo ile kapatılarak yanması önlenir.
  • Alt kısmının da iyice pişmesi için pişme süresinin yarısında fırının alt rafına alınıp kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra istenirse üzerine fırçayla zeytinyağı sürülüp, tuz serpilir.

8 Ocak 2021 Cuma

PATATESLİ KREP

Patatesli Krep Tarifi 
Patatesli Krep Nasıl Yapılır
Malzemeler: 

  • 4-5 adet haşlanmış patates 
  • 2 adet yumurta 
  • 5-6 adet taze soğanın yeşil yaprakları 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • Un
Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra çatal yardımıyla hiç pütür kalmayacak şekilde ezilir.
  • Ezilen patateslere, oda sıcaklığında tereyağı, tuz, karabiber ve taze soğanın yeşil yaprakları incecik kıyılarak eklenir.
  • Az az un eklenerek çok katı kıvamda olmayan bir hamur yoğurulup, mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  • Tezgah unlanarak bezeler incecik açılır.
  • Yapışmaz tavada önlü arkalı pişirilip, tercihen sıcak servis edilir.

7 Ocak 2021 Perşembe

KAYNAR

Kaynar Tarifi 
Kaynar Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 30 gram tarçın çubuğu 
  • 20 gram tane yeni bahar 
  • 20 gram zencefil 
  • 20 gram zerdeçal 
  • 20 gram havlıcan 
  • 10 gram karanfil
  • 10 adet tane karabiber 
  • 1 adet muskat 
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 litre su
Yapılışı:
  • Baharatlar irice parçalar haline gelecek şekilde havanda dövülür.
  • Derin bir tencereye baharatlar ve sıcak su konulup, kısık ateşte kaynatılır.
  • Toz şeker de eklenerek en az bir saat kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edilir.
  • Kıvamını alınca ocaktan alınıp, ince bir süzgeç yardımıyla süzülür.
  • Tercihen sıcak veya soğuk olarak servis edilir.
  • İstenirse üzerine iri dövülmüş ceviz parçaları veya ağartılmış bademler eklenir.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...