5 Şubat 2016 Cuma

KAHVALTILIK SOSLU PEYNİR

Soslu kahvaltılık peynir tarifi
Biberiyeli soslu peynir tarifi
Sarımsaklı, zeytinyağlı, biberiyeli peynir tarifi
     Hafta sonu kahvaltı sofralarına değişik lezzette bir peynir tabağı hazırlamak ve zeytinyağlı, sarımsaklı sosuna ekmek banmak için, en az bir gece önceden küp küp kestiğiniz peynirleri üzerine çıkacak kadar zeytinyağlı sos içinde bekletebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kadar beyaz peynir 
  • 1 su bardağı kadar zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 2 dal taze biberiye 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 



Yapılışı:
  • Peynirler küp küp doğranıp, cam bir kabın içine konulur.
  • Zeytinyağının içine tane karabiberler, incecik kıyılmış sarımsaklar, dallarından ayıklanmış taze biberiyeler ve pul biber konulup, iyice çalkalanarak peynirlerin üzerine dökülür.
  • Peynirlerin üzerini kapatmazsa biraz daha zeytinyağı eklenir.
  • En az bir gün bekletilip, servis edilir.

4 Şubat 2016 Perşembe

DAMLA SAKIZI DOLGULU NANELİ ÇİKOLATA

Ev yapımı naneli sakızlı çikolata tarifi
Ev yapımı After Eight Çikolata nasıl yapılır
Nane dolgulu çikolata tarifi
Naneli damla sakızı reçelli çikolata tarifi
     After Eight diye bilinen, içi nane dolgulu çikolatalar ve içi değişik likörlerle dolu çikolatalar ne zaman yurt dışına çıkılsa, mutlaka aldıklarım arasındadır yada eş dost sevdiğimi unutmaz hediye olarak bu çikolatalardan getirirler. Henüz içi likörlü olanlardan yapmayı denemedim :) ama nane dolgulu olanlar evde de yapılabilir gibi geldiğinden az da olsa denemek istedim.Çok kısa zamanda yaptığım için şekilleri istediğim kadar düzgün olmadı ama hem acele, hem ilk deneme olunca bu kadar yapabildim.Aslında ölçü biraz da yapmak istediğiniz miktara göre değişse de, ben dışı için büyük paketler halinde aldığım bitter çikolatadan eriterek ve iç dolgusunu da sakız reçeline havanda dövdüğüm nane şekerlerini ve bir iki damla nane aromasını ekleyerek hazırladım.Orjinaline göre biraz daha tombul ve büyükçe çikolata dilimleri olsa da, kahvenin yanında After Eight çikolatanın  yerini almış oldu :)

Malzemeler:
  • 250 gram kadar bitter çikolata 
  • 5 adet Olips nane şekeri 
  • 2-3 yemek kaşığı sakız reçeli 
  • Bir kaç damla nane aroması
  • Pişirme kağıdı 

Yapılışı:
  • Bitter çikolata kesme tahtası üzerinde küçük parçalara ayrılır.
  • Derin bir kaba su konulup, kaynatılır.
  • Çikolata parçaları da başka bir kaba konulup, kaynayan su dolu kabın üzerine oturtulur.
  • Arada karıştırılarak, çikolatalar suya hiç değdirilmeden benmari usulü eritilir.
  • Eriyen çikolatanın yarısı pişirme kağıdına ince uzun şeritler halinde yayılır.
  • Kareler oluşturacak şekilde kürdanlar konulur.
  • Nane şekerleri dövülüp un haline getirilir. 
  • Sakız reçeli, nane şekerleri ve nane aroması da karıştırılarak iç dolgusu hazırlanır.
  • Kağıda yayılan çikolata donduktan sonra naneli iç dolgusu çikolatanın üzerine kenarlarından çok az boşluk bırakılarak konulur.
  • Kalan eritilmiş çikolata da dolgunun üzerini kapatacak şekilde yayılır.
  • Hafif donmaya başlayıp, kesilebilecek kıvama gelince  bıçakla kare kare dilimlenir veya kürdanlar çekilip çıkartılır.
  • İyice donduktan sonra ayrı bir kaba alınır.

30 Ocak 2016 Cumartesi

PASTEL RENKLİ KURABİYELER

Renkli kurabiye tarifi
Renkli kurabiye nasıl yapılır
Nişastalı kurabiye tarifi
     Rengarenk şeker hamurlu kurabiyelerden yaparken, şeker hamuru kullanmadan da renkli kurabiyeler yapmayı düşünüp daha önce sonbahar renklerinde sonbahar yaprağı kurabiyeleri yapmıştım.Bu defa jel gıda boyalarından çok az katarak pastel renklerde yoğurduğum hamurdan renk renk kurabiyeler yapıp, şekerlemeler ile süsledim.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Dr.Oetker jel renklendirici ( kırmızı, sarı, yeşil, mavi) 
  • Dr.Oetker pasta süsü Sprinkles
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, zeytinyağı , elenmiş un, buğday nişastası, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur dört parçaya bölünüp, istenen renklerdeki jel boyalardan bir kaç damla damlatılarak yoğurulup, renklendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Şekerlemeye batırılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.

27 Ocak 2016 Çarşamba

KURU BÖRÜLCE ÇORBASI

Börülce çorbası tarifi
Kuru börülce çorbası nasıl yapılır
Kuru börülceli tarhana çorbası tarifi
     Karadenizlilerin hamsisi gibi, börülce de biz Egelilerin hayatında yaz, kış çok önemli bir yer tutuyor :) Yaz aylarında, her gün bir öğünümüzde taze börülce yemeği, iç börülce salatası, domates soslu börülce salatası, taze börülce çorbası, börülceli bulgur pilavı bulunurken; kışında börülcenin kurusunu kullanıyoruz.Yazın taze börülce ile yaptığımız çorbanın yanında genellikle sele zeytin ve közlenmiş biber; kışın kuru börülceli çorbanın yanında ise gene sele zeytini ve pırasa yenilirdi.Pırasaların beyaz kısımları bir karış kadar kesildikten sonra sanıyorum biz çocuklara cazip hale getirmek için, baş kısmından + şeklinde kesilip, pırasanın alt ucundan parmakla yukarı doğru ittirilerek çiçek haline getirilip, sofraya öyle konulurdu.
Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı tarhana  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2-3 adet kurutulmuş acı biber 
  • 6 su bardağı su
Yapılışı:

  • Börülceler bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanıp, kara suyu dökülür.
  • Tarhana biraz soğuk su ile ıslatılıp, bekletilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede domates salçası veya kışlık domates püresi ezilip, sıcak su eklenir.
  • Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru börülceler, acı kuru biberler ve sulandırılmış tarhana da eklenerek birkaç taşım kaynatılır.

25 Ocak 2016 Pazartesi

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu cheesecake tarifi
Limonlu cheesecake nasıl yapılır
Aspirli cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Geçen gün bir arkadaşım cheesecake tarifi sorunca farkettim ki, arşivimde hemen her gün fotoğraflarını görüp kanıksayarak, paylaştığımı sandığım çok sayıda cheesecake varmış ama onları meğer sadece ben görüyormuşum :) Mevsim meyveleriyle sık sık cheesecake yapmama rağmen nedense paylaşmamışım. Limonlu lezzetleri seven herkesin seveceğini düşündüğüm bu cheesecake için, rengi daha sarı olsun diye yalancı safran da denilen aspiri çok az sıcak suda bekletip, süzerek suyunu kullandım.
Malzemeler:
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
  • 500 gram labne 
  • 200 ml süt kreması 
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 adet limonun kabuğu 

  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuğu
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1, 5 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 tatlı kaşığı safran veya aspir  
  • Yarım çay bardağı sıcak su
Yapılışı: 
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ bisküvi kırıntıları ile iyice karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kalıba karışım iyice bastırılarak yayılır. 
  • Kelepçeli kalıp buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletilir.
  • Labne peyniri süzgece alınıp, suyu iyice süzdürülür.
  • Labne peyniri, süt kreması ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtalar karışıma birer birer kırılarak çırpmaya devam edilir.
  • Mısır nişastası, limon kabuğu rendesi  ve vanilya da eklenerek çırpılır.
  • Karışım buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine dökülür.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, fırına dayanıklı küçük bir kabın içine su konularak kelepçeli kalıbın yanına yerleştirilir.
  • Kelepçeli kalıpta fırına konulup, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
  • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı hafif aralık bırakılarak cheesecake içinde bekletilir.
  • Limon kabuğu rendelenip, limonlar sıkılır. 
  • Bir tatlı kaşığı kadar aspir, yarım çay bardağı sıcak su içinde bekletilip; rengi çıkınca süzülür.
  • Nişasta suyla açılıp, şeker, limon suyu ve kabuk rendesi de eklenerek muhallebi gibi pişirilir.
  • Pişmeye yakın renk vermesi için, aspirli su karıştırılır.
  • Renginin çok sarı olması istenmezse aspir kullanmaya gerek olmadan doğal renginde de bırakılabilir.
  • Soğumuş olan cheesecake üzerine henüz ılık haldeki sos dökülüp, düzgünce yayılır.
  • Buzdolabında en az 4 - 5 saat veya bir gece dinlendirilir.
  • Buzdolabında iyice donduktan sonra servise yakın kelepçeli kalıptan çıkarılır.
  • Servis tabağına alınır.

23 Ocak 2016 Cumartesi

BONİBONLU ÇİKOLATA

Bonibonlu çikolata tarifi
Bonibonlu şekerlemeli çikolata nasıl yapılır
Şekerlemeli çikolata tarifi
Çikolata dilimleri tarifi
     Okullar tatile girmiş çocuklar da evdeyken, çocuklarınızla birlikte bu rengarenk çikolata dilimlerinden yapabilirsiniz. Ben kiloluk aldığım çikolatanın bir kısmını eritip, evde bulunan kişniş şekerlerinden, damla çikolatalardan ve bonibonlardan kullandım ama siz belli bir ölçüye bağlı kalmadan, istediğiniz kadar çikolatayı benmari usulü eritip, rengarenk bonibonlar ve şekerlemeler ile renklendirip, isterseniz daha önce yaptığım fındıklı çikolata tarifinde ki gibi kuruyemişler, değişik tatlar da ekleyebilirsiniz.Gerçi bu tarifi yapmak için, evde çocuk olmasına da gerek yok çünkü bu rengarenk görüntülü çikolata dilimlerini kahve yanına ikram olarak da hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 500 gram kuvertür bitter çikolata 
  • Bonibon
  • Kişniş şekeri
  • Damla çikolata
  • Pişirme kağıdı 
Yapılışı: 
  • Çikolata bıçakla olabildiğince ince kıyılıp, tercihen metal bir kap içine alınır.
  • Derin bir tencerede su kaynatılır.
  • Çikolataları koyduğumuz kap suya değmeyecek şekilde, tencerenin üzerine oturtulur.
  • Arada karıştırılarak, çikolatanın tamamen erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolata ince bir tabaka halinde pişirme kağıdının üzerine kaşığın tersi ile yayılır.
  • İstenen şekerlemeler, bonibonlar çikolatanın üzerine serpiştirilir.
  • Oda sıcaklığında donmaya başlayan çikolata bıçakla üçgen, kare nasıl isteniyorsa kesilir.
  • Kesilen üçgen, kare dilimler oda sıcaklığında donduktan sonra buzdolabına konulur.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.

22 Ocak 2016 Cuma

NANE ŞEKERLİ KURABİYE

Nane şekerli kurabiye tarifi
Naneli kurabiye nasıl yapılır
Olips nane şekerli kurabiye tarifi
     Evde yenmeden kalmış nane şekerleri ile ne yapabilirim diye düşünürken, aklıma şekerleri kurabiye içinde değerlendirmek geldi.Olips naneli şekerin yaklaşık yarım paketini havanda döverek kullandım ve hamura biraz da nane aroması ekledim.After Eight tadındaki bu değişik kurabiyeyi biz beğendik, siz de nane ferahlığında, çikolata tadında, her ısırışınızda ağzınıza çıtır çıtır nane şekeri parçaları gelen bu kurabiyelerden yapmak isterseniz;
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı ince kıyılmış taze nane 
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata
  • 50 gram Olips naneli şeker 
  • 1 tatlı kaşığı nane aroması

Yapılışı:
  • İnce kıyılmış taze nane yaprakları pudra şekeri ile ovulur.
  • Nane şekerleri havanda dövülür.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, yumurta ve diğer malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20 - 25 dakika kadar pişirilir.

20 Ocak 2016 Çarşamba

ARAPSAÇLI HAYDARİ

Haydari tarifi
Arapsaçlı haydari nasıl yapılır
     Yapılabilecek en kolay meze tariflerinden olan ve genellikle dereotu katarak yaptığım Haydariyi, bu defa yöresel otlarımızdan arapsaçı katarak denemek istedim. Arapsaçının tam mevsimindeyken siz de denemek isterseniz, özellikle rakı sofralarına anason kokusuyla güzel bir meze yada sofralarınıza değişik bir tat olacağını düşünüyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 7 - 8 dal arapsaçı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
  • Yoğurt pürüzsüz hale gelinceye kadar çatalla iyice çırpılır.
  • Sarımsaklar çok az tuz ile havanda dövülüp, eklenir.
  • Arapsaçları yıkanıp, kurulanır.
  • İncecik kıyılarak zeytinyağı ile tavada çevrilir.
  • Yoğurda eklenip, karıştırılır.
  • Karışım servis tabağına alınıp, üzerine zeytinyağının birazı gezdirilir.
  • Kıvam alması için buzdolabında bekletilir.

9 Ocak 2016 Cumartesi

ISPANAKLI CUPCAKE

Ispanaklı cupcake tarifi
Ispanaklı cupcake nasıl yapılır
     Yeni yıl haftası henüz geçmeden yaptığım ıspanaklı cupcakeleri paylaşmak istedim :) Pişirdiğiniz cupcakeleri ister sade olarak, isterseniz üzerlerine hazırladığınız krem şantiyi sıkma torbası ile sıkarak servis edebilirsiniz. Krem şantilerin üzerini, iki üç tanesini ufaladığınız cupcakelerin kırıntıları ile süsleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı dolusu ıspanak püresi 
Üzerine:
  • 1 paket krem şanti 
  • Yarım su bardağı soğuk süt 
Yapılışı:
  • Yarım kilogram ıspanağın sadece yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Suyunu çekene kadar pişirilip, robottan geçirilir, soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta krem şanti soğuk süt ile çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, süt ve ıspanak püresi de eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenip, karıştırılır.
  • Cupcake kağıtları metal kalıba yerleştirilir.
  • Hamur kağıt kalıpların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Cupcakeler önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan cupcakelerin üzerine sıkma torbasına doldurulan krem şanti sıkılır.
  • Pişirilen cupcakelerden ufalanarak kırıntıları krem şanti üzerine serpilir.
  • Buzdolabında bekletilip, servis edilir.

8 Ocak 2016 Cuma

BİBER SALÇALI RULO ÇÖREK

Biberli ekmek tarifi
Biber salçalı çörek nasıl yapılır
Biber salçası rulo çörek tarifi
İnstant mayalı tarifler
     Antakya mutfağına ait biberli ekmek yada katıklı ekmeğin ilk yediğimde üzerindeki acılı sos ilginç gelmiş, çok sevmiştim. Geçenlerde benzer bir tarifle karşılaşınca yapmak istedim ama evde yaş maya olmayınca ben de işin kolayına kaçıp, instant maya kullandım.Hazır tarifi değiştirmişken hamuru da rulo şeklinde sarıp, keserek minik rulo çörekler yaptım. Herkesin beğenerek yediği, toplamda kırk, kırkbeş adet çıkan minik rulo çöreklerden nerede ise geriye hiç bir şey kalmadı :) Siz de acılı lezzetleri seviyorsanız acı biberli salçaya ek olarak kırmızı pul biber ve lor da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 yemek kaşığı susam 
Yapılışı: 
  • Kuru soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Biber salçası, kekik ve susamlarda eklenip, bir kaç defa karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Elenmiş una instant maya eklenip, karıştırılır. 
  • Ilık su, süt ve yumurta eklenerek, hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp sıcak bir yerde yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Hamur ikiye ayrılıp, parçanın biri üzeri örtülerek bekletilir.
  • Hamur unlanmış tezgahta ince uzun bir parmak kalınlığında açılır.
  • Soğanlı, salçalı karışımın yarısı hamurun üzerine kaşığın tersi ile yayılıp, rulo yapılır.
  • Rulodan iki parmak kalınlığında dilimler kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Diğer hamurda aynı şekilde hazırlanır.
  • Tepside de yarım saat mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

7 Ocak 2016 Perşembe

ÇİÇEKLİ PASTA

Çiçekli doğum günü pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastaları
     Gün boyu yağmur şiddetini hiç azaltmadan hatta arada doluya çevirerek yağdı durdu, güneşi göremeden akşam oldu :) Gökyüzünün ruhumuzu daraltan kasvetini biraz olsun hafifletmek için, bu gün doğum gününü kutlayacağımız gelinimiz Mine'mizin doğum günü pastasında bari çiçekler açsın, içimiz biraz açılsın diye düşünerek çiçekli bir doğum günü pastası yaptım :) 
     Doğum günün kutlu olsun Mine'ciğim, hayatının bundan sonrası günlük güneşlik olsun, nice mutlu, sağlıklı yaşlara hep birlikte...

6 Ocak 2016 Çarşamba

SİYAH PİRİNÇ PİLAVI

Siyah pirinç pilavı tarifi
Siyah pirinç pilavı nasıl yapılır
     Siyah pirincin özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için magnezyum, antioksidan, lif ve mineral yönünden çok zengin olduğunu ve faydalarını okuyunca, ara sırada olsa sofralarımızda yer vermek gerekir diye düşünüp, bu defa siyah pirinç pilavı yaptım.Farklı görünümü ile ilgimi çeken bu pirince daha önce yabancı yemek sitelerinde genellikle garnitür olarak rastlıyordum. Siyah pirinç; antik çağlarda Çin'de çok az yetiştiğinden ve sadece imparatorların yemesine izin verildiğinden bir adı da ''Yasak Pirinç''miş, şimdilerde Edirne'de de yetiştirilmeye başlanan bu pirincin farklı ürünleri denemeyi sevenlerin ve siyah pirincin faydalarından yararlanmak isteyenlerin sofralarında yer alacağını düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı Karra siyah pirinç 
  • 2,5 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Siyah pirinç yıkanıp, süzülür.
  • Kaynar tuzlu su içinde yarım saat ıslatılır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler bir kaç defa çevrilerek kavrulur.
  • Kaynar su eklenip, tavanın kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.

4 Ocak 2016 Pazartesi

KURUTULMUŞ KUZU GÖBEĞİ ( MOREL ) MANTARLI BULGUR PİLAVI

Kuzu göbeği mantarı tarifi
Morel mantarlı bulgur pilavı tarifi
Kurutulmuş kuzu göbeği mantarlı bulgur pilavı tarifi
Kuzu göbeği mantarlı bulgur pilavı nasıl yapılır
     Bu sene mantar sezonu nedense çok çabuk geldi, geçti. Belki yağmurlardan sonra mantarları gene pazarlarda görmeye başlarız ama ben bekleyemeyip, geçen seneden ipe dizip, kuruttuğum kuzu göbeği ( morel ) mantarlarının birazını kullanarak bulgur pilavı pişirip, mantar sezonunu biraz uzattım :) 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı Duru başbaşı bulguru 
  • 4 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 8 - 10 adet kurutulmuş kuzu göbeği mantarı 
  • 2 adet acı yeşil sivri biber  
  • 4 adet domates veya 5 yemek kaşığı kışlık domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kuzu göbeği ( morel ) mantarlarının üstlerini geçecek kadar sıcak su konulur.
  • Sıcak su içinde mantarlar yumuşayana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar  ve biberler doğranır.
  • Zeytinyağında kuru soğanlar, biberler ve mantarlar kavrulur.
  • Bulgur da eklenip, bir kaç defa çevrilir.
  • Domates, tuz ve sıcak su da eklenip, bulgur suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Biraz dinlendirilip, servis edilir.

2 Ocak 2016 Cumartesi

ÇİKOLATALI KALP ÇÖREK

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı çörek nasıl yapılır
Çikolatalı kalp çörek tarifi
Instant mayalı çörek tarifi
     Yeni yılın ilk günlerinde paylaştığım ilk tarifim tatlı bir çörek olsun, tatlı yiyelim tatlı konuşalım istedim :) Umarım geçtiğimiz yılın sıkıntıları, üzücü olayları geçen yılda kalır da, yeni yılda özlediğimiz barış ve huzur ortamında yaşamamız mümkün olur. Yeni yılın ilk hafta sonunda bu çikolatalı kalp çöreklerinden yapmak isterseniz, içine çikolata yerine haşhaş ezmesi, tahin, tarçınlı şeker karışımı veya reçel de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt 
  • 250 gram sürülebilir çikolata

Yapılışı:
  • Sürülebilir çikolata hariç, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Üzerlerine bir tatlı kaşığı kadar çikolata sürülür.
  • Rulo halinde sarılan hamurun iki ucu birleştirilir.
  • Rulo yan çevrilip, ucundan bir iki santim kalacak kadar bıçakla kesilir.
  • Kesilen yer ayrılıp, iki ucu yana çevrilerek kalp şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 25 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.

30 Aralık 2015 Çarşamba

KAKAOLU NOEL BABA CUPCAKE

Cupcake tarifi
Şeker hamurlu cupcake nasıl yapılır
Noel babalı cupcake tarifi
     Yeni yıla girmeye sadece bir gün kalmışken, sofranızı noel babalı cupcakelerle renklendirmek isterseniz henüz geç kalmış sayılmazsınız :) Kakaolu yumuşacık cupcakelerin üzerini ister şeker hamurundan noel babalarla isterseniz sadece krema ile de süsleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
İç dolgu malzemesi:
  • 1 paket Dr.Oetker kakaolu pasta kreması 
  • 200 ml süt kreması 
  • 80 gram bitter çikolata
Üzerine: 
  • Kırmızı, beyaz şeker hamuru

Yapılışı:
  • Süt kreması derin bir kaba dökülüp, mikserle çırpılır.
  • Kakaolu pasta kreması da eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • Çikolata küçük parçalara bölünüp, benmari usulü eritilir.
  • Hepsi karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır.
  • Sıvı karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenip, eklenir.
  • Bir kez de hep birlikte mikserle karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıpları, metal kalıbın içine yerleştirilir.
  • Kağıt cupcake kalıplarına kek karışımı konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 35-40 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından çıkartılıp, soğuması beklenir.
  • Soğuduktan sonra konik bir şekilde bıçakla içi çıkartılır.
  • Koninin ucu kesilip, üst kısmı kapak olarak bırakılır.
  • Çikolatalı krema açılan boşluğa doldurulup, kapak kısmı kapatılır.
  • Hepsi hazırlandıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Cupcakelerin üzerine çok az krema sürülüp, şeker hamurundan noel babalar yapılıp yerleştirilir veya sadece krema sıkılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...