21 Mayıs 2019 Salı

ERİŞTE ÇORBASI

Erişte Çorbası Tarifi
Erişte Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı erişte 
  • 5-6 su bardağı sıcak su 
  • Yarım su bardağı domates püresi 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Zeytinyağı konulmuş tencerede un yakmadan kavrulur.
  • Domates püresi ve domates salçası da eklenip, biraz daha çevrilir.
  • Suyu ve tuzu da eklenir.
  • Su kaynadıktan sonra erişteler eklenip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın kuru nane ve karabiberi de eklenip ocaktan alınır.



20 Mayıs 2019 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ OMLETİ

Kabak Çiçeği Omleti Tarifi
Kabak Çiçeği Omleti Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 20-30 adet kabak çiçeği 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı tuzsuz lor 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Dereotu 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri yıkanıp; sapları, kenarındaki yeşil kısımları ve içindeki tohum kısmı çıkartılır.
  • Lor derin bir kaba alınıp, zeytinyağı ve sütle ezilir.
  • İnce kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu eklenir.
  • Yumurtalar, karabiber ve tuz da eklenip çırpılarak karışım tavaya dökülecek kıvama getirilir.
  • Yapışmaz bir tava yağlandıktan sonra bu karışımın yarısı dökülüp, üzerine kabak çiçekleri dizilir.
  • Kalan karışımda yayılıp, kısık ateş üzerinde kapak yardımıyla çevrilerek iki tarafı da pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.


19 Mayıs 2019 Pazar

CREAM TART

Cream Tart Tarifi
Cream Cake Tarif
Harf Pasta Tarifi
Rakam Pasta Tarifi
Cream Tart Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 200 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket damla sakızlı vanilya 
  • 3 su bardağı un 
Kreması:
  • 400 ml süt kreması 
  • 300 gram labne peynir 
  • 80 gram beyaz çikolata 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket (2 poşet)krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 1 çay bardağı kadar koyu kıvamlı meyve püresi
  • 10 adet çilek ve karadut
Üzerine:
  • 15-20 adet çilek
  • 4-5 adet makaron
  • 10 adet beze
  • Pasta süsleme şekerleri



Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurta sarıları çırpılır.
  • Pudra şekeri ve vanilya da eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur iki parçaya ayrılıp, her parça iki yağlı kağıt arasında yaklaşık bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurlar yağlı kağıtla birlikte tepsiye alınıp, buzdolabında yarım saat bekletilir.
  • Üzerine istenen harf veya şekil çizilerek kesilen kağıt şablon olarak kullanılarak hamurun üzerine yerleştirilir.
  • Kağıdın etrafındaki hamurlar bıçakla kesilip, kenar parçaları çıkartılır.
  • Tepsi önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat hamurun kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alınan kurabiye büyük boy ve çok kırılgan olduğu için tamamen soğuyana kadar tepsinin içinde bekletilir.
  • Ayrılan ikinci hamura da aynı işlemler yapıldıktan sonra onun da tamamen soğuması beklenir.
  • Beyaz çikolata benmari usulü eritilir.
  • Krem şanti poşetleri soğuk süt ile iyice kabarana kadar çırpılır.
  • Süt kremaları derin bir kaba alınıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Çırpılan süt kremasına; pudra şekeri, krem şanti, eritilmiş ve ılımış  beyaz çikolata, suyu süzülmüş labne peyniri de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kremadan bir çay bardağı kadarı ayrılıp; karadut, çilek veya vişne benzeri bir meyvenin koyu kıvamlı püresi ile karıştırılır.
  • Pişen kurabiyelerden birisi dikkatlice alınıp, servis tabağına yerleştirilir.
  • Krema karışımı uç takılmamış sıkma torbasına doldurulup, kurabiyelerin iç ve dış kenarı boyunca yan yana sıkılır.
  • Başka bir sıkma torbasına meyve püreli krema konulup, tam ortaya sıkıldıktan sonra araya meyve parçaları yerleştirilip tekrar meyve püreli krema sıkılarak meyvelerin üstü kapatılır.
  • Kurabiye üzerindeki kremanın donması için yarım saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartıldıktan sonra diğer kurabiye de dikkatlice üzerine yerleştirilir.
  • Kalan krema da boşluk kalmayacak şekilde iç ve dış kenarlar boyunca yan yana sıkılıp, üzerindeki kremanın donması için yarım saat kadar buzdolabında bekletilir.
  • Servis etmeye yakın bir zamanda üzeri çilek dilimleri, makaron, bezeler ve pasta süsleme şekerleri ile süslenir.



16 Mayıs 2019 Perşembe

ENGİNAR KALPLİ BAKLA FAVASI

Taze Bakla Favası Tarifi
Enginar Kalpli Taze Bakla Favası Tarifi
Fava Tarifi
Malzemeler: 
  • 3-4 adet enginar kalbi 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz 
  • Dereotu 
  • Yarım kilogram taze bakla içi 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • Tuz


 Yapılışı:
  • Enginar kalplerinin varsa dıştaki sert yaprakları kopartılıp, ortadan ikiye bölünerek bir tatlı kaşığı un ve limonlu su konulmuş bir kap içinde bekletilir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada un ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir.
  • Enginar kalpleri de eklenip üzerini geçecek kadar sıcak su konularak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Baklalar dış kabukları bıçakla çizilerek iç baklalar çıkartılır.
  • Sıcak su dolu bir tencerede on on beş dakika kadar haşlanan baklaların suyu süzülüp, biraz soğuyunca iç kabukları da soyulur.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar pembeleştirilir.
  • Haşlanıp kabukları soyulmuş baklalar, çok az toz şeker, tuz ve limon suyu da eklenip çatalla hiç pütür kalmayana kadar ezilir veya blenderden geçirilir.
  • Hazırlanan taze bakla favası servis tabağına yayıldıktan sonra enginar kalpleri de üzerine yerleştirilir.
  • Limon dilimleri ve dereotu ile süslenip ılık olarak servis edilir.

15 Mayıs 2019 Çarşamba

SARAY HELVASI

Saray Helvası Tarifi
Saray Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
Üzerine: 
  • Pudra şekeri

Yapılışı: 
  • Un kalın tabanlı bir tencereye konulup, en küçük ocağın en az alevinde unun rengi değişmeden yarım saat karıştırılarak kavrulur.
  • Kavrulan unun içine oda sıcaklığında tereyağı ve zeytinyağı eklenip, on dakika daha kavrulmaya devam edilir.
  • Pudra şekeri ve vanilya da eklenip, pudra şekeri karışana kadar biraz daha çevrilir.
  • Küçük boy bir kabın içine yağlı kağıt serilip, kavrulan un dökülür.
  • Önce kaşığın tersi ile sonra bardağın altı ile sonra tekrar kaşığın tersi ile iyice bastırılarak üzeri düzleştirilir.
  • Sıcakken dilimlenip, oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında 4-5 saat dinlendirilip, üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.
  • Uzun süre tazeliğini koruyan helva daha sonra buzdolabına koyulmadan da saklanabilir.

13 Mayıs 2019 Pazartesi

İÇ BAKLALI PİLAV

İç Baklalı Pilav Tarifi
İç Baklalı Pilav Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 1 su bardağı taze iç bakla 
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pirinçler ılık su içinde su soğuyana kadar bekletildikten sonra yıkanıp, süzülür.
  • Baklaların kabukları çıkartılır.
  • Zeytinyağında doğranmış taze soğanlar biraz çevrilir.
  • Pirinç ve kabukları çıkarılmış iç baklalar eklenir.
  • Tuzu ve sıcak suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
  • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Baklaları ezmeden bir kez karıştırılıp, tercihen sıcak servis edilir.

11 Mayıs 2019 Cumartesi

KURU YUFKA BÖREĞİ

Kuru Yufka Böreği Tarifi
Kuru Yufka Böreği Nasıl Yapılır
Sahur Böreği Tarifi
Malzemeler:

  • 6 adet kuru yufka 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta
  • Karabiber
  • Tuz 

İç malzemesi: 

  • Yarım kilogram lor veya rendelenmiş beyaz peynir 
  • Maydanoz
Yapılışı: 

  • Zeytinyağı, süt ve yumurtaya biraz da tuz ve karabiber eklenerek çırpılır.
  • Kuru yufkalar çiçek sprey şişesi ile su sıkılarak veya irice bir kaç parçaya kırıldıktan sonra içine su doldurulmuş geniş bir kaba kısa süre batırılıp, çıkartılarak ıslatılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine ıslatılan bir yufka boşluk bırakmadan yayılır.
  • Yufkanın üzerine zeytinyağlı sostan bir kaç kaşık dökülür.
  • Lorlu maydanozlu karışımdan da yayılıp, yufkalar ve iç malzemesi bitene kadar devam edilir.
  • Son kat yufka da ıslatılıp, yayıldıktan sonra kalan zeytinyağlı sos her yerine gelecek şekilde gezdirilir.
  • Börek dilimlendikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.

4 Mayıs 2019 Cumartesi

FISTIKLI BOMBA KURABİYE

Fıstıklı Bomba Kurabiye Tarifi
Fıstıklı Bomba Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1,5-2 su bardağı kadar un
  • 15 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi
Yapılışı:

  • Fıstık ezmesini hazır kullanmayıp, kendiniz hazırlamak isterseniz en alttaki kırmızı linklere tıklayarak yapabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, ılık su ve toz şeker karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan yaklaşık on beş, yirmi adet parça kopartılıp, yuvarlanır.
  • Her parça birer birer merdane ile ince olarak açılır. 
  • Fıstık ezmesinden bir tatlı kaşığı kadar alınıp yuvarlandıktan sonra açılan hamurun içine konulup bohça gibi kapatılır. 
  • Fazlalık hamur alttan mutfak makası ile kesilip, ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış  250 derece fırında 10-12 dakika kadar üzeri beyaz kalacak şekilde fırının başından ayrılmadan pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.
  • https://nergismevsimi.blogspot.com/2012/05/fistik-ezmesi.html
  • https://nergismevsimi.blogspot.com/2018/04/sut-recelli-fistik-ezmesi.html


3 Mayıs 2019 Cuma

YELKENLİ CUPCAKE

Cupcake Tarifi
Cupcake Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Üzerine: 
  • Mavi, beyaz, kahverengi, kırmızı şeker hamuru
Yapılışı:
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır.
  • Sıvı karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenip, eklenir.
  • Bir kez de hep birlikte mikserle karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıpları, metal kalıbın içine yerleştirilir.
  • Kağıt cupcake kalıplarına iki yemek kaşığı dolusu karışım konulur.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 50 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından çıkartılıp, soğuması beklenir.
  • Soğuyan keklerin üzeri şeker hamuru ile istenen şekilde süslenir.

1 Mayıs 2019 Çarşamba

GÜL ÇÖREK

Gül Çörek Tarifi
Gül Çörek Nasıl Yapılır
Mayalı Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt                                         
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurtanın akı                           
  • 1 paket instant maya          
  • 1 yemek kaşığı toz şeker                                                      
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı: 
  • Yumurtanın sarısı üstüne sürmek için ayrılır.
  • Ilık süte maya ve toz şeker eklenip, karıştırılır. 
  • Derin bir kabın içinde diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üstü örtülüp yarım saat kadar sıcak bir ortamda mayalandırılır.
  • Tezgaha alınan hamur bir kez yoğurulup, bezelere ayrılır.
  • Çok az unlanmış tezgahta merdane ile her biri yaklaşık çay tabağı büyüklüğünde açılır. 
  • Her yuvarlak parça bıçakla dörde kesilerek, üçgenler şekildeki gibi sekiz tanesi üst üste getirilip, rulo gibi yuvarlanır.  
  • Yuvarlanan rulolar tam ortasından bıçakla iki parçaya ayrılıp, oluşan yapraklar elimizle biraz açılarak gül şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Tepside de yarım saat mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirilir. 
                               
                                                           
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...