13 Eylül 2019 Cuma

KIRMIZI BİBER SOSU

Kırmızı Biber Sosu Tarifi
Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır
Kışlık Kırmızı Biber Sosu
Malzemeler:
  • 10 kilogram salçalık kapya biber 
  • 2 kilogram domates 
  • Yarım kilogram acı sivri biber (istenirse)
  • 4 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı
  • Cam kavanoz  

Yapılışı: 
  • Biberlerin sapları kesilip, çekirdekli kısımları temizlenir.
  • İyice yıkadıktan sonra biberler irice parçalara bölünür.
  • Lezzet vermesi için acı biber de konulacaksa bu aşamada doğranıp, eklenir.
  • Domatesler de irice parçalara bölünüp, hepsi birlikte derin bir tencerede dibini tutmaması için arada karıştırılarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen biberler soğuması için süzgece alınıp, suyunun süzülmesi beklenir.
  • Pişerken saldığı suyu çektirmeye uğraşmamak için ben süzülen suyu tekrar tencereye eklemiyorum.Süzülen bu su istenirse çorba, bulgur pilavı vb. yapımında kullanılabilir.
  • Biberler soğuyunca mutfak robotuna azar azar konulup parçalandıktan sonra kabuklarından ayrılması için tekrar süzgeçten geçirilir.
  • Süzgeçten geçirilip, kabuklarından ayrılan biberler derin bir tencerede kısık ateşte suyunu çekip istenen kıvama gelinceye kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Kavanozların üzerinden iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Kavanozların ağız kısmı kağıt havlu ile silinip, hiç kullanılmamış kavanoz kapakları ile sıkıca kapatılır.
  • Tezgaha büyükçe bir sofra bezi serilip, kapağı kapatılan kavanozlar ters çevrilerek aralıklı dizilir. 
  • Sofra bezi ile kavanozların üstü ve kenarları da örtülür.
  • Tezgah üzerinde soğuyana kadar bir gece bekletilip, sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.
  • Sızıntı varsa kavanoz kapağı yenilenerek tekrar kaynatılıp, kavanoza aynı şekilde konulur.
  • Bir litrelik kavanozlarda yapılırsa bir kaç defada bitmeyeceğinden kalan kısım bitene kadar buzdolabında saklanır.


12 Eylül 2019 Perşembe

KIŞLIK HAŞLANMIŞ MISIR

Kışlık Mısır Haşlaması Tarifi
Kışlık Haşlanmış Mısır
Kış Hazırlıkları
Malzemeler: 
  • 7-8 adet mısır 
  • Bol sıcak su
  • Buzdolabı poşeti


Yapılışı: 
  • Mısırların dış kabukları soyulur.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su da haşlanır.
  • Soğuduktan sonra elimizle veya mısır taneleme aparatıyla tanelere ayrılıp, kullanacağımız ölçülerde buzdolabı poşetlerine konulup bağlanır.
  • Poşetlerin fazla yer kaplamaması için elimizle yassıltılıp, pipetle havası alınarak üst üste derin dondurucuya konulur.
  • Bütün olarak saklanmak istenirse soğuduktan sonra streç filme sarılıp, yan yana buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuya yerleştirilir.
  • Derin dondurucu da bekletilip, kış boyunca salatalarda çorbalarda kullanılır.


11 Eylül 2019 Çarşamba

MANCA

Manca Tarifi
Manca Salatası Tarifi
Manca Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan 
  • 3-4 adet orta boy domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 yemek kaşığı sirke  
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenir.
  • Közlenen patlıcanlar ve kapya biberler temizlenip irice parçalar halinde doğranır.
  • Kabukları soyulup, küp küp doğranmış domatesler, çekirdekleri temizlenmiş yeşil biberler, maydanoz ve dereotu da doğranıp eklenir. 
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, tuz ve sirke de malzemelere eklenip, hepsi karıştırılarak ılık servis edilir.

10 Eylül 2019 Salı

GÜVEM MARMELATI

Güvem Eriği Marmelatı Tarifi
Çakal Eriği Marmelatı Tarifi
Malzemeler:
  • 5 su bardağı olgun güvem eriği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 4-5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Güvem eriklerinin yaprakları, dalları varsa çürükleri ayıklanır iyice yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencereye alınan güvemlerin üzerine su eklenerek yumuşayıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir tencereye alınır.
  • Toz şeker eklenerek marmelat kıvamını alana kadar kısık ateş üzerinde arada karıştırılarak pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan indirilir.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.
  • Güvem erikli diğer tariflerime bakmak isterseniz;

9 Eylül 2019 Pazartesi

SARIKIZ FASULYE SALATASI

Sarıkız Fasulye Salatası Tarifi
Sarıkız Fasulye Haşlaması Tarifi
Beyaz Fasulye Salatası Tarifi
Sarı Fasulye Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram sarıkız fasulyesi 
  • 1 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyeler ayıklanıp, yıkanıp, varsa kılçıkları alınarak çatala gelecek büyüklükte kırılır.
  • Domatesin dip kısmına + şeklinde bıçakla kesik atılıp, fasulyelerle birlikte kaynayan bol suyun içinde fasulyeler yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan fasulyeler süzgece alınıp, domatesin kabuğu soyulur.
  • Doğranan domates, dövülen sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek karıştırılıp ılık servis edilir.

8 Eylül 2019 Pazar

ANJELİKA ERİKLİ KEK

Erikli Kek Tarifi
Meyveli Kek Tarifi
Anjelika Erikli Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 5-6 adet anjelika veya mürdüm eriği

Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir kalıba karışım dökülür.
  • Eriklerin çekirdekleri temizlenip, ince ince doğranarak kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra, soğuyunca üzerine istenirse pudra şekeri serpilir.

6 Eylül 2019 Cuma

AJVAR SOS

Ajvar Tarifi
Ajvar Sos Tarifi
Malzemeler: 
  • 3-4 adet patlıcan
  • 3-4 adet armut domates 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı acı pul kırmızı biber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenip, kolay soyulması için gazete kağıdına sarılıp bekletilir. 
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir, dövülmüş sarımsaklar da eklenerek yağda çevrilir.
  • Minik minik doğranmış domatesler de eklenir. 
  • Domatesler suyunu çekmeye yakın kabukları soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş, minik minik doğranmış patlıcan ve kapya biberler de eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Acı pul biber ve tuzu da eklenip, blender yardımıyla tencerenin içinde parçalanır. 
  • Hemen yenilmeyecek kış için saklanacaksa, sos kaynarken temiz bir kavanoza ağzından bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, hiç kullanılmamış bir kapakla sıkıca kapatılır.
  • Kavanoz ters çevrilip mutfak havlusuyla sarılarak tezgah üzerinde bir gün bekletilir.
  • Serin güneş görmeyen bir yere kaldırılır.
  • Açılan her kavanozda kalan kısımın üzerine zeytinyağı dökülerek hava almaması sağlanır ve  açılan kavanozlar buzdolabında saklanarak, bir kaç gün içinde tüketilir.

4 Eylül 2019 Çarşamba

ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM REÇELİ

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi
Kara Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır
Çekirdekli Üzüm Reçeli Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çekirdekli siyah üzüm
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
  • Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
  • Reçel kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır.
  • Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
Diğer üzüm reçeli tariflerime bakmak isterseniz;

3 Eylül 2019 Salı

ERİK SUYU

Erik Suyu Tarifi
Ev Yapımı Erik Suyu Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram olgun erik 
  • 2 litre su 
  • 2 çay bardağı toz şeker 

Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, toz şeker ve su eklenerek tencereye alınır.
  • Toz şeker eriyene kadar kısık ateş üzerinde karıştırılır.
  • Eriklerin kabukları çatlayıp çekirdeğinden ayrılma kıvamına gelene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, posasını alta geçirmeden sıcakken önce süzgeçten sonra tülbentten geçirilip süzülür.
  • Soğuduktan sonra gerekirse biraz daha soğuk su ve buz eklenerek servis edilir.

2 Eylül 2019 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOSU

Kışlık Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Olgun etli armut domates 
  • Kaya tuzu 
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı 
  • Cam kavanoz


Yapılışı:
  • İçerisinde fazla su barındırmayan etli armut domateslerden alınır.(Ben 25 kilogramlık 3 kasa domatesten, birazını mutfak için ayırdım biraz da sapı, çürüğü derken fire verdiğini düşünürsek yaklaşık 60 kilogram domatesten 1 litrelik 45 adet kavanoza domates sosu yaptım.)
  • Cam kavanozlar ve hiç kullanılmamış yeni aldığımız kavanoz kapakları bulaşık makinasında yıkanıp, kurutulur.
  • Domatesler bol su ile iyice yıkanır.
  • Domateslerin sap kısımları ve varsa ezilmiş, çürümüş kısımları ayrılıp, atılır.
  • Kabukları incecik soyulup, ortadan ikiye kesilir. (Ben bir kısmının kabuğunu soydum, bir kısmını soymadan yaptım.)
  • Kesilen domatesler elimizle fazla ezmeden sıkılarak çekirdekli kısımları çıkartılır. (Bu su,  hemen veya dondurularak daha sonra bulgur pilavı, salata sosu veya domates çorbası yapımında kullanılabilir.)
  • Domatesler isteğe göre küp küp doğranır veya mutfak robotuna alınıp, püre haline getirilir.
  • Ben domates sosunu büyükçe bakır kazan içinde odun ateşinde yaptım ama böyle imkanı olmayanlar kalın tabanlı bir tencerede ocak üzerinde de yapabilir.)
  • Ocak üzerinde yapacaklar için; 10 litrelik tencereye doldurulan domates püresine, 4 yemek kaşığı kaya tuzu eklenir. 
  • Orta ateş üzerinde suyunu yarı yarıya çekip, biraz koyulaşana kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır.
  • Tencere kaynamaya devam ederken kepçeyle alınan domates püresi temiz kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, yeni alınmış kavanoz kapakları bekletmeden havlu yardımıyla hemen sıkıca kapatılır.
  • Tezgahın üzerine kalınca bir sofra bezi yayılıp, domates bitene kadar kavanozlara doldurulup, kapağı kapatıldıktan sonra ters çevrilerek yan yana dizilir.
  • Kavanozların üzeri de sofra bezi  ile örtülüp, bir gece hiç kıpırdatmadan ters halde bekletilir.
  • Ertesi gün kavanozlar düzeltilip, güneş almayan serin bir dolaba kaldırılır.
  • Bu domates sosu, kapaklar sıkıca iyi kapatıldığı ve hava almadığı sürece bir yıl boyunca kullanılabilir.
  • Ben genellikle çok yer kaplamaması için; bir litrelik kavanozlara yapıp, kavanozu açtıktan sonra kalanını buzdolabında bekletiyorum. Siz isterseniz birer kullanımlık, her defasında yeni kavanoz açacağınız küçük kavanozlara da yapabilirsiniz. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...