15 Eylül 2019 Pazar

KAYNAR SUYLA ACUR TURŞUSU

Acur Turşusu Tarifi
Acur Turşusu Nasıl Yapılır
Kaynar Suyla Turşu Nasıl Yapılır
1 litrelik kavanoz için;
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar ince acur 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 çay kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
  • 8-10 diş sarımsak 
  • Kavanozun üzeri dolana kadar kaynayan sıcak su
  • Cam Kavanoz
  • Hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
Yapılışı:
  • Acurlar fırça yardımıyla iyice yıkanıp, süzülüp kurumaya bırakılır.
  • Tencerede su kaynatılır.
  • Acurların uç kısımlarından bıçakla biraz alınıp, gerekirse iki üç parçaya bölünür.
  • Ayıklanmış sarımsaklarla birlikte kavanoza sıkıca yerleştirilir.
  • Üzerine 1 çay kaşığı toz şeker 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu 3-4 adet limon tuzu ve her bir litrelik kavanoza 1 çay bardağı sirke dökülür.
  • Kaynamakta olan sıcak su ile kavanozların üstü tamamlanıp yeni alınmış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
  • Kavanozlarda sızıntı yoksa ertesi gün düzeltilip, güneş almayan bir yerde saklanır.
  • Ben turşuyu iki litrelik kavanoza yaptığımdan bu ölçünün iki katını kullandım.

14 Eylül 2019 Cumartesi

DOLGULU LOR KURABİYESİ

Lorlu Kurabiye Tarifi
Sakız Dolgulu Lor Kurabiyesi Tarifi
Zeytinyağlı Sakızlı Kurabiye Tarifi

Malzemeler:

  • 250 gram tatlı lor 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta (birinin beyazı üzerine)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket damla sakızlı şekerli vanilin
  • 1 kase susam
  • 1 paket Ülker Toffe damla sakızı aromalı şeker (275 gramlık paket)  
Yapılışı: 
  • Tatlı lor, toz şeker, zeytinyağı ve yumurtalar karıştırılır.
  • Yumurtalardan birinin beyazı üzeri için ayrılır.
  • Un, vanilin ve kabartma tozu elenip, diğer malzemelerle karıştırılarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, elimizle biraz açıldıktan sonra içlerine sakız aromalı şekerlerden konularak kapatılır.
  • Önce çırpılmış yumurta akına daha sonra susama bulanır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kontrollü olarak yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Soğuması beklenip, tepsiden alınır.

13 Eylül 2019 Cuma

KIRMIZI BİBER SOSU

Kırmızı Biber Sosu Tarifi
Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır
Kışlık Kırmızı Biber Sosu
Malzemeler:
  • 10 kilogram salçalık kapya biber 
  • 2 kilogram domates 
  • Yarım kilogram acı sivri biber (istenirse)
  • 4 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı
  • Cam kavanoz  

Yapılışı: 
  • Biberlerin sapları kesilip, çekirdekli kısımları temizlenir.
  • İyice yıkadıktan sonra biberler irice parçalara bölünür.
  • Lezzet vermesi için acı biber de konulacaksa bu aşamada doğranıp, eklenir.
  • Domatesler de irice parçalara bölünüp, hepsi birlikte derin bir tencerede dibini tutmaması için arada karıştırılarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen biberler soğuması için süzgece alınıp, suyunun süzülmesi beklenir.
  • Pişerken saldığı suyu çektirmeye uğraşmamak için ben süzülen suyu tekrar tencereye eklemiyorum.Süzülen bu su istenirse çorba, bulgur pilavı vb. yapımında kullanılabilir.
  • Biberler soğuyunca mutfak robotuna azar azar konulup parçalandıktan sonra kabuklarından ayrılması için tekrar süzgeçten geçirilir.
  • Süzgeçten geçirilip, kabuklarından ayrılan biberler derin bir tencerede kısık ateşte suyunu çekip istenen kıvama gelinceye kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Kavanozların üzerinden iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Kavanozların ağız kısmı kağıt havlu ile silinip, hiç kullanılmamış kavanoz kapakları ile sıkıca kapatılır.
  • Tezgaha büyükçe bir sofra bezi serilip, kapağı kapatılan kavanozlar ters çevrilerek aralıklı dizilir. 
  • Sofra bezi ile kavanozların üstü ve kenarları da örtülür.
  • Tezgah üzerinde soğuyana kadar bir gece bekletilip, sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.
  • Sızıntı varsa kavanoz kapağı yenilenerek tekrar kaynatılıp, kavanoza aynı şekilde konulur.
  • Bir litrelik kavanozlarda yapılırsa bir kaç defada bitmeyeceğinden kalan kısım bitene kadar buzdolabında saklanır.


12 Eylül 2019 Perşembe

KIŞLIK HAŞLANMIŞ MISIR

Kışlık Mısır Haşlaması Tarifi
Kışlık Haşlanmış Mısır
Kış Hazırlıkları
Malzemeler: 
  • 7-8 adet mısır 
  • Bol sıcak su
  • Buzdolabı poşeti


Yapılışı: 
  • Mısırların dış kabukları soyulur.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su da haşlanır.
  • Soğuduktan sonra elimizle veya mısır taneleme aparatıyla tanelere ayrılıp, kullanacağımız ölçülerde buzdolabı poşetlerine konulup bağlanır.
  • Poşetlerin fazla yer kaplamaması için elimizle yassıltılıp, pipetle havası alınarak üst üste derin dondurucuya konulur.
  • Bütün olarak saklanmak istenirse soğuduktan sonra streç filme sarılıp, yan yana buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuya yerleştirilir.
  • Derin dondurucu da bekletilip, kış boyunca salatalarda çorbalarda kullanılır.


11 Eylül 2019 Çarşamba

MANCA

Manca Tarifi
Manca Salatası Tarifi
Manca Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan 
  • 3-4 adet orta boy domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 yemek kaşığı sirke  
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenir.
  • Közlenen patlıcanlar ve kapya biberler temizlenip irice parçalar halinde doğranır.
  • Kabukları soyulup, küp küp doğranmış domatesler, çekirdekleri temizlenmiş yeşil biberler, maydanoz ve dereotu da doğranıp eklenir. 
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, tuz ve sirke de malzemelere eklenip, hepsi karıştırılarak ılık servis edilir.

10 Eylül 2019 Salı

GÜVEM MARMELATI

Güvem Eriği Marmelatı Tarifi
Çakal Eriği Marmelatı Tarifi
Malzemeler:
  • 5 su bardağı olgun güvem eriği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 4-5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Güvem eriklerinin yaprakları, dalları varsa çürükleri ayıklanır iyice yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencereye alınan güvemlerin üzerine su eklenerek yumuşayıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir tencereye alınır.
  • Toz şeker eklenerek marmelat kıvamını alana kadar kısık ateş üzerinde arada karıştırılarak pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan indirilir.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.
  • Güvem erikli diğer tariflerime bakmak isterseniz;

9 Eylül 2019 Pazartesi

SARIKIZ FASULYE SALATASI

Sarıkız Fasulye Salatası Tarifi
Sarıkız Fasulye Haşlaması Tarifi
Beyaz Fasulye Salatası Tarifi
Sarı Fasulye Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram sarıkız fasulyesi 
  • 1 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyeler ayıklanıp, yıkanıp, varsa kılçıkları alınarak çatala gelecek büyüklükte kırılır.
  • Domatesin dip kısmına + şeklinde bıçakla kesik atılıp, fasulyelerle birlikte kaynayan bol suyun içinde fasulyeler yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan fasulyeler süzgece alınıp, domatesin kabuğu soyulur.
  • Doğranan domates, dövülen sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek karıştırılıp ılık servis edilir.

8 Eylül 2019 Pazar

ANJELİKA ERİKLİ KEK

Erikli Kek Tarifi
Meyveli Kek Tarifi
Anjelika Erikli Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 5-6 adet anjelika veya mürdüm eriği

Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir kalıba karışım dökülür.
  • Eriklerin çekirdekleri temizlenip, ince ince doğranarak kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra, soğuyunca üzerine istenirse pudra şekeri serpilir.

6 Eylül 2019 Cuma

AJVAR SOS

Ajvar Tarifi
Ajvar Sos Tarifi
Malzemeler: 
  • 3-4 adet patlıcan
  • 3-4 adet armut domates 
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı acı pul kırmızı biber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ve kapya biberler tercihen odun ateşinde veya ocak üzerinde közlenip, kolay soyulması için gazete kağıdına sarılıp bekletilir. 
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir, dövülmüş sarımsaklar da eklenerek yağda çevrilir.
  • Minik minik doğranmış domatesler de eklenir. 
  • Domatesler suyunu çekmeye yakın kabukları soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş, minik minik doğranmış patlıcan ve kapya biberler de eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Acı pul biber ve tuzu da eklenip, blender yardımıyla tencerenin içinde parçalanır. 
  • Hemen yenilmeyecek kış için saklanacaksa, sos kaynarken temiz bir kavanoza ağzından bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, hiç kullanılmamış bir kapakla sıkıca kapatılır.
  • Kavanoz ters çevrilip mutfak havlusuyla sarılarak tezgah üzerinde bir gün bekletilir.
  • Serin güneş görmeyen bir yere kaldırılır.
  • Açılan her kavanozda kalan kısımın üzerine zeytinyağı dökülerek hava almaması sağlanır ve  açılan kavanozlar buzdolabında saklanarak, bir kaç gün içinde tüketilir.

4 Eylül 2019 Çarşamba

ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM REÇELİ

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi
Kara Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır
Çekirdekli Üzüm Reçeli Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çekirdekli siyah üzüm
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
  • Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
  • Reçel kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır.
  • Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
Diğer üzüm reçeli tariflerime bakmak isterseniz;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...