11 Ocak 2020 Cumartesi

PİŞİ

Pişi Tarifi
Pişi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-5 su bardağı kadar un 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır.
  • Ilık süte toz şeker ve kuru maya eklenerek on dakika kadar kabarması beklenir.
  • Tuz, ılık su ve azar azar da kalan un eklenir.
  • Elimiz hafif yağlanarak ele yapışacak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda bir saat mayalanması sağlanır.
  • Mayalanan hamur hafif unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla veya su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Kesilen hamurlar orta ateşte kızgın yağda iki tarafı çevrilerek kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.

10 Ocak 2020 Cuma

ZEYTİNLİ KURU DOMATESLİ RULO BÖREK

Yufka Böreği Tarifi
Zeytinli Kuru Domatesli Rulo Börek Tarifi
Zeytinli Börek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı siyah zeytin ezmesi
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • 100 gram beyaz peynir rendesi 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Zeytinyağı
  • Susam 
  • Çörekotu
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler sıcak su içinde bekletilip, yumuşaması sağlanır.
  • Yumuşayan domatesler ezilir, siyah zeytin ezmesi, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş beyaz peynir ve baharat eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yufkaların arasına zeytinyağı fırçayla sürülerek yufkalar üst üste konulur.
  • En üstteki yufkanın yarısına fırça ile zeytinyağı sürülüp, diğer yarısı üstüne kapatılır. 
  • Yufkaların düz tarafına iç malzemesi yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • İki parmak kalınlığında dilimlere kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Üstlerine çok az zeytinyağı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

8 Ocak 2020 Çarşamba

KÜNEFE

Künefe Tarifi
Ev Yapımı Künefe Tarifi
Malzemeler:
  • 200 gram taze çiğ kadayıf 
  • 100 gram taze tuzsuz künefe peyniri 
  • 25 gram tereyağı 
Şerbeti: 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 parça limon 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı kadar antep fıstığı



Yapılışı:
  • Su, toz şeker ve bir parça limon tencereye konulup, kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
  • Tereyağının yarısı ile 30 santim çapında ki tava iyice yağlanır.
  • Taze kadayıf elimizle küçük parçalar halinde parçalanıp, ikiye ayrılır.
  • Pişerken peynirin tavaya akmaması için, parçalanan kadayıfın yarısı hiç boşluk kalmayacak şekilde tavaya eşit kalınlıkta yayılır. 
  • Kadayıf küçük kase veya kaşıkla her yerine iyice bastırılarak inceltilip, düzleştirilir.
  • Kadayıfın üzerine rendelenmiş veya minik doğranmış taze tuzsuz künefe peyniri kenarlardan birer parmak boşluk kalacak şekilde yayılır.
  • Kalan kadayıfın yarısı da peynirlerin üzerine eşit kalınlıkta yayıldıktan sonra gene küçük bir kase veya kaşık yardımıyla iyice bastırılarak olabildiğince inceltilip, düzleştirilir.
  • Tava kısık ateş üzerine alınıp, ateş her yerine gelecek şekilde tava sürekli çevrilerek on dakika kadar pişirilir.
  • Spatula ile kenar kısmından biraz kaldırılıp altının kızarması kontrol edilir.
  • Altı kızarınca kalan yağla yağlanmış büyükçe bir tabak veya düz bir kapakla ters çevrilip, tekrar aynı tavaya kaydırılır.
  • Kontrol edilerek ve tava kısık ateş üzerinde sürekli çevrilerek yakmadan on dakika kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, dilimlenir.
  • Sıcak künefenin üzerine soğuğa yakın ılıklıktaki şerbet her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Şerbeti çekmesi için biraz dinlendirilip, antep fıstığı ile süslenerek sıcak servis edilir.

4 Ocak 2020 Cumartesi

TEPSİ ÇÖREĞİ

Tepsi Çöreği Tarifi
Tepsi Çöreği Nasıl Yapılır
Patatesli Lorlu Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı kadar un 
İç Malzemesi:
  • 5 adet haşlanmış patates 
  • 150 gram lor
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam


Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, sıcakken kabukları soyulduktan sonra ezilir.
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, kuru soğan ve patates karıştırılıp, tuzu ve karabiberi eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yumurta sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemelere azar azar un eklenerek hafif ele yapışan hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, beş bezeye bölünür.
  • Bezeler hafifçe unlanmış tezgahta merdane ile dikdörtgen şeklinde açılıp, bıçakla iki parmak kalınlığında kesikler atılır.
  • Uç kısmına iç malzemesi yayılıp, düzgünce rulo şeklinde sarılır.
  • Büyük boy yuvarlak tepsi yağlanır.
  • Tepsinin ortasından başlayarak hamur bitene kadar aralarında boşluk kalacak şekilde sıralanır. 
  • Üstüne yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Tepside de yarım saat mayalanması için bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.

1 Ocak 2020 Çarşamba

KREMALI MUHALLEBİ

Muhallebi tarifi
Muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi tarifi
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 200 ml süt kreması 
  • Koku vermesi için bir ıtır yaprağı ve 5-6 adet gültopu
Yapılışı: 
  • Tencereye un, nişasta ve toz şeker konulur.
  • Süt azar azar karıştırılarak dökülür.
  • Itır yaprağı yıkanıp, tencereye eklenir.
  • Muhallebi topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi piştikten sonra ocaktan alınıp, biraz soğuması beklenir.
  • Itır yaprağı çıkartılıp, atılır.
  • Süt kreması soğuyan muhallebiye eklenip, mikserle çırpılır.
  • Servis kaselerinin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde  biraz yüksekten dökülür.
  • Üzeri istenirse dövülmüş gültopu ile süslenir.
  • Gültopu tarifi için,
    https://nergismevsimi.blogspot.com/2016/07/gultopu.html

31 Aralık 2019 Salı

KOZALAK KURABİYE

Kozalak Kurabiye Tarifi
Kozalak Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram çikolatalı buğday ve mısır gevreği 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 adet çikolata (80gram + 80gram) 
  • Yarım çay bardağı bal 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • Üzerine hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Çikolatalar irice parçalar halinde kırılıp, ısıya dayanıklı kuru bir kabın içine konulur.
  • Bu kap da ocağın üzerinde kaynayan su dolu bir kabın içine oturtulup, çikolatanın benmari usulü erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolataya kakao, bal ve erimiş tereyağı da eklenip, karıştırılır.
  • Buğday gevrekleri kaşıkla yavaş yavaş her yerine çikolatalı karışım gelecek şekilde karıştırılır. 
  • Biraz dinlendirildikten sonra plastik limonluğun sivri, iç tarafı ıslatılıp, içine karışımdan bir iki kaşık malzeme doldurulur.
  • Limonluk ters çevrilip, hafifçe vurularak malzemenin tepsiye çıkması sağlanır. 
  • Kozalaklar, servis tabağına dizilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilip, dondurulur.
  • Kar yağmış görüntüsü vermek için, üzerine hindistan cevizi serpilir.
  • Kozalaklar tek tek veya piramit gibi üst üste dizilerek servis yapılır.

30 Aralık 2019 Pazartesi

TAVUK DOLMASI

Tavuk Dolması Tarifi
Fırın Torbasında Tavuk Dolması Tarifi
Kolay Tavuk Dolması Tarifi
 Malzemeler:
  • 1-1,5 kilogram bütün tavuk 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 çay bardağı badem 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay bardağı kıyılmış maydanoz 
  • Fırın poşeti 
  • 1 tatlı kaşığı un 


Yapılışı:
  • Tavuk iyice yıkanıp, kurulanır.
  • Bir gece önceden limon suyu ile ovulup, tuzlanır.
  • Zeytinyağında bademler kavrulur.
  • Bademler tavadan alınıp, aynı tavada ince kıyılmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirince, tuz ve üzerini bir parmak çıkacak kadar sıcak su eklenip, biraz pişirilir.
  • Pilava badem, kuş üzümü, karabiber taneleri ve maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Tavuğun alt kısmından, tavuk iki katı büyüklüğe ulaşana kadar bademli pilav kaşıkla doldurulur.
  • Tavuğun bacakları birleştirilip, sıkıca bağlanır.
  • İğne iplik ile delikler dikilir veya kürdanla sıkıca birleştirilir. 
  • Unlanmış fırın poşetine tavuk yerleştirilip, içinden çıkan tel ile poşetin ağzı bağlanır.
  • Poşete 4-5 yerinden kürdan ile delikler açılır.
  • Fırın tepsisine konulan tavuk poşeti, önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat kadar pişirilir.
  • Son 15 dakikasında poşet yırtılıp, tavuğun üst tarafının da kızarması sağlanır.
  • Tavuk poşetten dikkatlice çıkartılıp, servis tabağının ortasına konulur.
  • Aynı ölçülerle ve malzemelerle bir ölçü daha pilav pişirilip, tavuğun etrafına yayılır.
  • Pilav pişirmek istemezseniz patates, havuç gibi sebzeleri de garnitür olarak fırın torbasında pişirebilirsiniz.

28 Aralık 2019 Cumartesi

KESTANELİ PİLAV

Kestaneli Pilav Tarifi
Kestaneli Pilav Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su 
  • 250 gram kestane 
  • 7-8 adet kuru kayısı 
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü 
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kestaneler bir kaç saat sıcak su içinde bırakılıp, süzüldükten sonra bıçakla enine çizilir.
  • Çizilen kestaneler fırının ızgarasında pişirilip, kabukları sıcakken soyulur.
  • Kuru kayısı ve kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşayana kadar bekletilip, süzülür.
  • Kuru kayısılar minik minik doğranır.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleştirilir.
  • Kestaneler, kayısılar, kuş üzümü ve dolmalık fıstıklar da eklenip, fıstıklar pembeleşene kadar yağda çevrilir.
  • Tuz ve karabiberi de eklenip, karıştırılır.
  • Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve kaynamış su da eklenerek, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra üzerine kağıt havlu konulup, biraz dinlendirildikten sonra servis edilir.



26 Aralık 2019 Perşembe

SEBZELİ PATATES ÇANAĞI

Sebzeli Patates Çanağı Tarifi
Sebzeli Patates Çanağı Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 250-300 gram kültür mantarı
  • 1-2 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber
  • Tuz 
  • Yarım demet dereotu
  • İstenirse kaşar rendesi
Yapılışı:
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar, yeşil sivri biberler, mantarlar, küp küp doğranmış havuçlar ve kırmızı biberler suyunu çekene kadar sotelenir.
  • Haşlanmış mısır taneleri, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenir.
  • Patatesler iyice yıkanıp, haşlanır.
  • Sıcakken kabukları soyulan patatesler, patates ezici veya çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilip, tuz eklenir.
  • Ezilen patateslere istenirse; çok ince kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Patates püresinden küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle çanak şekli verilir.
  • Hazırlanan mantarlı iç malzemesi patates çanaklarının içine doldurulur.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek veya istenirse kaşar peyniri rendesi serpilerek fırına konulduktan sonra kaşar peyniri eriyince servis edilir.

23 Aralık 2019 Pazartesi

TEKMİL FAVA

Tekmil Fava Tarifi
Tekmil Fava Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuru bakla 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı su 
  • 1 demet dereotu
  • 2 orta boy kırmızı soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Kuru baklalar bir gece önceden üzerini geçecek kadar suyla ıslatılır.
  • Kuru soğan minik minik yemeklik doğranır.
  • Kuru soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pembeleşen kuru soğanlara su eklenip, kaynatılır.
  • Kaynayan suya kuru baklalar, şeker ve tuz eklenerek, baklalar yumuşayıp püre haline gelene kadar üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
  • Suyunu çekince blender ile hiç pütür kalmayana kadar iyice ezilip, ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, biraz zeytinyağında çevrilmiş minik doğranmış kırmızı soğanlarla istenen şekilde süslenip üzerine kalan zeytinyağı dökülerek ılık servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...