13 Ocak 2020 Pazartesi

FIRINDA TAVUK ÇÖP ŞİŞ

Tavuk Şiş Tarifi
Tavuk Çöp Şiş Tarifi
Fırında Tavuk Şiş Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram tavuk kalça eti
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 2-3 adet domates 
  • 4-5 adet yeşil sivri biber 
  • Çöp şiş

Yapılışı:

  • Yoğurt, zeytinyağı, tuz ve baharatlar karıştırılır.
  • Tavuk kalça etleri küp küp doğranıp, bir gece veya en az iki üç saat önceden sosa iyice bulanarak bekletilir.
  • Ertesi gün domates ve biberler doğranıp; biber, tavuk, domates, tavuk olacak şekilde istenen sayıda çöp şişe geçirilir.
  • Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 250 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar arada çevrilerek pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.



11 Ocak 2020 Cumartesi

PİŞİ

Pişi Tarifi
Pişi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-5 su bardağı kadar un 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır.
  • Ilık süte toz şeker ve kuru maya eklenerek on dakika kadar kabarması beklenir.
  • Tuz, ılık su ve azar azar da kalan un eklenir.
  • Elimiz hafif yağlanarak ele yapışacak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda bir saat mayalanması sağlanır.
  • Mayalanan hamur hafif unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla veya su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Kesilen hamurlar orta ateşte kızgın yağda iki tarafı çevrilerek kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.

10 Ocak 2020 Cuma

ZEYTİNLİ KURU DOMATESLİ RULO BÖREK

Yufka Böreği Tarifi
Zeytinli Kuru Domatesli Rulo Börek Tarifi
Zeytinli Börek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı siyah zeytin ezmesi
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • 100 gram beyaz peynir rendesi 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Zeytinyağı
  • Susam 
  • Çörekotu
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler sıcak su içinde bekletilip, yumuşaması sağlanır.
  • Yumuşayan domatesler ezilir, siyah zeytin ezmesi, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş beyaz peynir ve baharat eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yufkaların arasına zeytinyağı fırçayla sürülerek yufkalar üst üste konulur.
  • En üstteki yufkanın yarısına fırça ile zeytinyağı sürülüp, diğer yarısı üstüne kapatılır. 
  • Yufkaların düz tarafına iç malzemesi yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • İki parmak kalınlığında dilimlere kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Üstlerine çok az zeytinyağı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

8 Ocak 2020 Çarşamba

KÜNEFE

Künefe Tarifi
Ev Yapımı Künefe Tarifi
Malzemeler:
  • 200 gram taze çiğ kadayıf 
  • 100 gram taze tuzsuz künefe peyniri 
  • 25 gram tereyağı 
Şerbeti: 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 parça limon 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı kadar antep fıstığı



Yapılışı:
  • Su, toz şeker ve bir parça limon tencereye konulup, kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
  • Tereyağının yarısı ile 30 santim çapında ki tava iyice yağlanır.
  • Taze kadayıf elimizle küçük parçalar halinde parçalanıp, ikiye ayrılır.
  • Pişerken peynirin tavaya akmaması için, parçalanan kadayıfın yarısı hiç boşluk kalmayacak şekilde tavaya eşit kalınlıkta yayılır. 
  • Kadayıf küçük kase veya kaşıkla her yerine iyice bastırılarak inceltilip, düzleştirilir.
  • Kadayıfın üzerine rendelenmiş veya minik doğranmış taze tuzsuz künefe peyniri kenarlardan birer parmak boşluk kalacak şekilde yayılır.
  • Kalan kadayıfın yarısı da peynirlerin üzerine eşit kalınlıkta yayıldıktan sonra gene küçük bir kase veya kaşık yardımıyla iyice bastırılarak olabildiğince inceltilip, düzleştirilir.
  • Tava kısık ateş üzerine alınıp, ateş her yerine gelecek şekilde tava sürekli çevrilerek on dakika kadar pişirilir.
  • Spatula ile kenar kısmından biraz kaldırılıp altının kızarması kontrol edilir.
  • Altı kızarınca kalan yağla yağlanmış büyükçe bir tabak veya düz bir kapakla ters çevrilip, tekrar aynı tavaya kaydırılır.
  • Kontrol edilerek ve tava kısık ateş üzerinde sürekli çevrilerek yakmadan on dakika kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, dilimlenir.
  • Sıcak künefenin üzerine soğuğa yakın ılıklıktaki şerbet her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Şerbeti çekmesi için biraz dinlendirilip, antep fıstığı ile süslenerek sıcak servis edilir.

4 Ocak 2020 Cumartesi

TEPSİ ÇÖREĞİ

Tepsi Çöreği Tarifi
Tepsi Çöreği Nasıl Yapılır
Patatesli Lorlu Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı kadar un 
İç Malzemesi:
  • 5 adet haşlanmış patates 
  • 150 gram lor
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam


Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, sıcakken kabukları soyulduktan sonra ezilir.
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, kuru soğan ve patates karıştırılıp, tuzu ve karabiberi eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yumurta sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemelere azar azar un eklenerek hafif ele yapışan hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, beş bezeye bölünür.
  • Bezeler hafifçe unlanmış tezgahta merdane ile dikdörtgen şeklinde açılıp, bıçakla iki parmak kalınlığında kesikler atılır.
  • Uç kısmına iç malzemesi yayılıp, düzgünce rulo şeklinde sarılır.
  • Büyük boy yuvarlak tepsi yağlanır.
  • Tepsinin ortasından başlayarak hamur bitene kadar aralarında boşluk kalacak şekilde sıralanır. 
  • Üstüne yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Tepside de yarım saat mayalanması için bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.

1 Ocak 2020 Çarşamba

KREMALI MUHALLEBİ

Muhallebi tarifi
Muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi tarifi
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 200 ml süt kreması 
  • Koku vermesi için bir ıtır yaprağı ve 5-6 adet gültopu
Yapılışı: 
  • Tencereye un, nişasta ve toz şeker konulur.
  • Süt azar azar karıştırılarak dökülür.
  • Itır yaprağı yıkanıp, tencereye eklenir.
  • Muhallebi topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi piştikten sonra ocaktan alınıp, biraz soğuması beklenir.
  • Itır yaprağı çıkartılıp, atılır.
  • Süt kreması soğuyan muhallebiye eklenip, mikserle çırpılır.
  • Servis kaselerinin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde  biraz yüksekten dökülür.
  • Üzeri istenirse dövülmüş gültopu ile süslenir.
  • Gültopu tarifi için,
    https://nergismevsimi.blogspot.com/2016/07/gultopu.html

31 Aralık 2019 Salı

KOZALAK KURABİYE

Kozalak Kurabiye Tarifi
Kozalak Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram çikolatalı buğday ve mısır gevreği 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 adet çikolata (80gram + 80gram) 
  • Yarım çay bardağı bal 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • Üzerine hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Çikolatalar irice parçalar halinde kırılıp, ısıya dayanıklı kuru bir kabın içine konulur.
  • Bu kap da ocağın üzerinde kaynayan su dolu bir kabın içine oturtulup, çikolatanın benmari usulü erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolataya kakao, bal ve erimiş tereyağı da eklenip, karıştırılır.
  • Buğday gevrekleri kaşıkla yavaş yavaş her yerine çikolatalı karışım gelecek şekilde karıştırılır. 
  • Biraz dinlendirildikten sonra plastik limonluğun sivri, iç tarafı ıslatılıp, içine karışımdan bir iki kaşık malzeme doldurulur.
  • Limonluk ters çevrilip, hafifçe vurularak malzemenin tepsiye çıkması sağlanır. 
  • Kozalaklar, servis tabağına dizilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilip, dondurulur.
  • Kar yağmış görüntüsü vermek için, üzerine hindistan cevizi serpilir.
  • Kozalaklar tek tek veya piramit gibi üst üste dizilerek servis yapılır.

30 Aralık 2019 Pazartesi

TAVUK DOLMASI

Tavuk Dolması Tarifi
Fırın Torbasında Tavuk Dolması Tarifi
Kolay Tavuk Dolması Tarifi
 Malzemeler:
  • 1-1,5 kilogram bütün tavuk 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 çay bardağı badem 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay bardağı kıyılmış maydanoz 
  • Fırın poşeti 
  • 1 tatlı kaşığı un 


Yapılışı:
  • Tavuk iyice yıkanıp, kurulanır.
  • Bir gece önceden limon suyu ile ovulup, tuzlanır.
  • Zeytinyağında bademler kavrulur.
  • Bademler tavadan alınıp, aynı tavada ince kıyılmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirince, tuz ve üzerini bir parmak çıkacak kadar sıcak su eklenip, biraz pişirilir.
  • Pilava badem, kuş üzümü, karabiber taneleri ve maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Tavuğun alt kısmından, tavuk iki katı büyüklüğe ulaşana kadar bademli pilav kaşıkla doldurulur.
  • Tavuğun bacakları birleştirilip, sıkıca bağlanır.
  • İğne iplik ile delikler dikilir veya kürdanla sıkıca birleştirilir. 
  • Unlanmış fırın poşetine tavuk yerleştirilip, içinden çıkan tel ile poşetin ağzı bağlanır.
  • Poşete 4-5 yerinden kürdan ile delikler açılır.
  • Fırın tepsisine konulan tavuk poşeti, önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat kadar pişirilir.
  • Son 15 dakikasında poşet yırtılıp, tavuğun üst tarafının da kızarması sağlanır.
  • Tavuk poşetten dikkatlice çıkartılıp, servis tabağının ortasına konulur.
  • Aynı ölçülerle ve malzemelerle bir ölçü daha pilav pişirilip, tavuğun etrafına yayılır.
  • Pilav pişirmek istemezseniz patates, havuç gibi sebzeleri de garnitür olarak fırın torbasında pişirebilirsiniz.

28 Aralık 2019 Cumartesi

KESTANELİ PİLAV

Kestaneli Pilav Tarifi
Kestaneli Pilav Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su 
  • 250 gram kestane 
  • 7-8 adet kuru kayısı 
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü 
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kestaneler bir kaç saat sıcak su içinde bırakılıp, süzüldükten sonra bıçakla enine çizilir.
  • Çizilen kestaneler fırının ızgarasında pişirilip, kabukları sıcakken soyulur.
  • Kuru kayısı ve kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşayana kadar bekletilip, süzülür.
  • Kuru kayısılar minik minik doğranır.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleştirilir.
  • Kestaneler, kayısılar, kuş üzümü ve dolmalık fıstıklar da eklenip, fıstıklar pembeleşene kadar yağda çevrilir.
  • Tuz ve karabiberi de eklenip, karıştırılır.
  • Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve kaynamış su da eklenerek, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra üzerine kağıt havlu konulup, biraz dinlendirildikten sonra servis edilir.



26 Aralık 2019 Perşembe

SEBZELİ PATATES ÇANAĞI

Sebzeli Patates Çanağı Tarifi
Sebzeli Patates Çanağı Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 250-300 gram kültür mantarı
  • 1-2 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber
  • Tuz 
  • Yarım demet dereotu
  • İstenirse kaşar rendesi
Yapılışı:
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar, yeşil sivri biberler, mantarlar, küp küp doğranmış havuçlar ve kırmızı biberler suyunu çekene kadar sotelenir.
  • Haşlanmış mısır taneleri, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenir.
  • Patatesler iyice yıkanıp, haşlanır.
  • Sıcakken kabukları soyulan patatesler, patates ezici veya çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilip, tuz eklenir.
  • Ezilen patateslere istenirse; çok ince kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Patates püresinden küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle çanak şekli verilir.
  • Hazırlanan mantarlı iç malzemesi patates çanaklarının içine doldurulur.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek veya istenirse kaşar peyniri rendesi serpilerek fırına konulduktan sonra kaşar peyniri eriyince servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...