Güllü Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır
Gül Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Tarifi
Çocukluk yıllarımda baharın gelişiyle birlikte mis kokulu mayıs güllerinden Gül Şerbeti, kırları kırmızıya boyayan gelinciklerden Gelincik Şerbeti , hıdırellezde de güllü gelincik şerbeti yapılırdı. Şerbetin hafızamda kalan o tadı, o görüntüsü her gün üzücü haberler aldığımız, gündem nedeniyle elimizin hiç bir paylaşıma varmadığı bu günlerden bizi alıp, bir an bile olsa çocukluğumuzun masumiyet yıllarına yeniden götürür mü diye düşünerek uzun süredir ara verdiğim bloğumda ki paylaşımım bu şerbet olsun istedim.
Malzemeler:- 6-7 adet kokulu gül
- 15-20 adet gelincik
- 1 adet limonun suyu
- 1 parça limon tuzu
- 1 litre su
- Toz şeker
- Güllerin ve gelinciklerin taç yaprakları kopartılır.
- Gülün dipteki beyaz, gelinciklerin ise siyah kısımları kesilip atılır.
- Su dolu bir kabın içinde bekletilip, yapraklar zedelenmeden yıkanır.
- Suyu süzülen yapraklar ağzına kadar su doldurulan kavanozun içine konulur.
- Limon suyu ve limon tuzu da eklenip, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
- Güneş gören bir yerde yaprakların rengi beyazlaşıp, kokusu ve aroması suya geçene kadar bir hafta bekletilir.
- Yapraklar süzülüp, istenen oranda toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
- Bardakların yarısına kadar şerbet konulup, üzerine soğuk su doldurulur.
- İstenirse buz eklenerek servis edilir.