20 Haziran 2018 Çarşamba

MİMOZA REÇELİ

Mimoza reçeli tarifi
Mimoza çiçeği reçeli nasıl yapılır
     Yolları, refüjleri hatta bizim terası sapsarı bir renge boyayan mimoza ağaçlarının görünüşünü severken, o sarı minik top top çiçeklerinden reçelinin de yapıldığını okuyunca mevsimi geçmeden tadımlık da olsa arşivimde bulunması için reçelini denemek istedim.
Malzemeler: 

  • 2 su bardağı mimoza çiçeği 
  • 3 su bardağı su 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Mimoza dallarından sadece sarı toplar halindeki çiçekleri ayıklanıp, yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencereye su ve toz şeker konulup, toz şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayan şerbete süzülen mimoza çiçekleri eklenir.
  • Kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılıp, limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
  • İyice soğuyunca kavanoz düzeltilip, yerine kaldırılır.

13 Haziran 2018 Çarşamba

HİNTPARE TATLISI

Hintpare tatlısı tarifi
Hintpare tatlısı nasıl yapılır
Hintpare tarifi
     Bayram öncesi birbirinden hamarat arkadaşlarımızın baklava yapım paylaşımları devam ederken, vakti olmayıp, daha kolay bir tatlı yapmak isteyenler için; şekerpare gibi şerbetli, içinde de hindistan cevizi olunca adına hintpare denilen bu hem kolay hem de lezzetli tatlıdan yapabilirsiniz. Güzel ve hafif bir şerbetli tatlı, yapılışı da kolay daha ne olsun değil mi :)
İyi bayramlar
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
  • 2 yemek kaşığı irmik 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 adet yumurtanın sarısı (üzerine)
Şerbeti için:
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • 4-5 damla  limon suyu 
Yapılışı:
  • Öncelikle derin bir tencerede su ve toz şeker kaynatılır.
  • Biraz koyulaşınca bir kaç damla limon suyu da eklenip bir taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan indirilip, soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta eritilip, soğutulmuş tereyağı, ılık süt, zeytinyağı, irmik, hindistan cevizi ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un bir kaç defada azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Biraz dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Şekil verildikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, çatalla çizgiler çekilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının geçmesi beklenip, soğumuş olan şerbeti dökülür.
  • Şerbetini iyice çekince servis edilir.

10 Haziran 2018 Pazar

RENKLİ SÜRPRİZ KEK

Sürpriz kek tarifi
Renkli sürpriz kek tarifi
Renkli sürpriz kek nasıl yapılır
Zeka küpü kek tarifi
     Okullar tatile girdiğine göre artık yaz boyu evde olup yapacak faaliyet arayan çocuklarınızla birlikte bu renk renk içi beyaz dışı farklı renkte ki sürpriz küp keklerden istediğiniz renklerde yaparak beraber zaman geçirebilirsiniz. Ben eskiden elimizden düşürmediğimiz zeka küplerinden esinlenerek biraz canlı renklerde yaptım ama siz daha pastel renklerde veya sadece kakaolu süte batırarak içi beyaz dışı kakaolu olarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Sos Malzemeleri:
  • 4 su bardağı süt veya su
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • Kırmızı, mavi, yeşil, sarı gıda boyası veya kakao 
Üzerine:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu eklenip, mikserin düşük ayarı ile bir iki defa karıştırılır.
  • Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kek soğuyunca, küp şekli alacak ölçüde küçük karelere dilimlenir.
  • Kek parçalarının her tarafı çok hızlı bir şekilde renkli sosa batırılıp, çıkarılır.
  • Hindistan cevizine iyice bulanıp, servis tabağına alınır.
  • 10-15 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.

3 Haziran 2018 Pazar

FIRINDA SÜTLAÇ

Fırında sütlaç tarifi
Fırında sütlaç nasıl yapılır
Sütlü tatlılar
     En hafif, en kolay yapılan sütlü tatlılardan sütlacı pişirip, servis kaplarına paylaştırdıktan sonra fırınlayarak farklı bir lezzette sofralarınızda yer verebilirsiniz. Sakız kokusu ve lezzeti için, ben sakız reçelinden iki üç yemek kaşığı ekledim. Sakız reçeli zaten tatlı olduğu için toz şekeri biraz az koydum siz sakız reçeli yerine damla sakızı dövüp ekleyecekseniz yarım su bardağı kadar daha toz şeker ekleyebilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 veya1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 2-3 yemek kaşığı sakız reçeli veya 3-4 adet damla sakızı
    Yapılışı:
    • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu iyice çekip pirinçler yumuşayana kadar haşlanır.
    • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
    • Pirinçlerin üzerine süt eklenip, sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
    • Bu aşama da istenirse sakız reçeli veya dövülmüş damla sakızları da eklenir.
    • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
    • Sütlaçlar fırına dayanıklı kaplara paylaştırılır.
    • Fırın tepsisine sütlaç kaseleri dizilir.
    • Fırın ızgara ayarına getirilip, kontrol edilerek sütlaçların üzerleri kızarana kadar bekletilip, çıkartılır.
    • Sütlaçlar soğuyunca servis edilir.

    31 Mayıs 2018 Perşembe

    KREMALI SEBZE ÇORBASI

    Kremalı sebze çorbası tarifi
    Kremalı sebze çorbası nasıl yapılır
    Kremalı çorba tarifi
         Çorbasız sofra olmaz diye düşünenlerdenseniz, bu renkli ve besleyici çorbayı seveceğinizi düşünüyorum. Ben minik küpler halinde doğradığım havuç ve patatesle birlikte, renk olsun diye haşlanmış bezelye ve mısır kullandım. Siz istediğiniz sebzeleri ekleyerek yada süt kreması yerine süt kullanarak da bu çorbayı yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 1 adet patates 
    • 1 adet havuç
    • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye 
    • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
    • 1 adet kuru soğan 
    • 200 ml süt kreması 
    • 1 yemek kaşığı un 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Karabiber 
    • Tuz 
    • 4-5 su bardağı su 

    Yapılışı:
    • İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
    • Soyulup minik minik doğranmış havuç ve patates de eklenip, yağda biraz yumuşayana kadar çevrilir. 
    • Un eklenip, yakmadan kavrulur.
    • Haşlanmış mısır ve haşlanmış bezelye de eklenir.
    • Sıcak su eklenip, el çırpıcısı ile sürekli karıştırılarak topaklanmadan sebzelerin yumuşayana kadar pişmesi sağlanır.
    • Tuzu, karabiberi ve gerekirse biraz daha sıcak su eklenerek çorba kıvam alana kadar pişirilir.
    • Süt kreması eklenip, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
    • Karabiber serpilerek, sıcak servis edilir.

    23 Mayıs 2018 Çarşamba

    IŞGIN ŞERBETİ

    Işgın şerbeti tarifi
    Işgın şerbeti nasıl yapılır
    Uçgun şerbeti
    Uçgun şerbeti nasıl yapılır
         Her bölgenin kendine has bitkileri olunca bazılarımızın çocukluk yıllarından beri bilip, sevdiği bazı bitkilerle biz yeni yeni tanışıyoruz :) Işgın, uçgun, yayla muzu, kürt muzu diye de bilinen ışgının pek çok hastalığa iyi geldiğini hatta yapılan araştırmalar sonucu kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğunu okuyup, pazarda da satıldığını da görünce biraz da meraktan hemen aldım. Alışık olmadığım bir tadı olunca ve çiğ olarak tüketemeyince başka ne yapılabileceğini araştırıp, birazından şerbet birazından da reçelini yaptım.
    Malzemeler: 

    • 10-15 adet soyulup doğranmış ışgın 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 2 su bardağı su 
    • 5-6 adet karanfil   
    • Yarım limon suyu
    Yapılışı:
    • Işgınlar yıkanıp, kurulandıktan sonra muz gibi soyulur.
    • Derin bir tencerede küçük parçalara bölünen ışgınlar, karanfil, toz şeker ve su da eklenerek ışgınlar iyice yumuşayana kadar kaynatılır.
    • Soğuduktan sonra önce süzgeçten sonra da tülbentten süzülerek sürahiye alınır.
    • Servis ederken bardaklara buz ve istendiği kadar su veya maden suyu eklenir.

    21 Mayıs 2018 Pazartesi

    KURU DOMATES EZMESİ

    Kurutulmuş domatesli ezme tarifi
    Cevizli kurutulmuş domates ezmesi
    Kahvaltılık kuru domates ezmesi
    Kırmızı biberli ezme tarifi
         Kurutulmuş domatesle yapılan her şeyi sevdiğimden; yaz, kış, kahvaltı da, çay saatlerinde yada misafir sofralarında bir şekilde kullanıyorum. Yaz günleri yaklaştıkça evdeki geçen yıldan kalma kurutulmuş gıdaları bitirip, yenilerine yer açmak için, bir de kahvaltılık cevizli kuru domates ezmesi yapayım diye düşündüm. Aslında hiç bir şey eklemeden biraz sıcak suda yumuşatıp, üzerine zeytinyağı gezdirip istediğiniz baharatlarla karıştırarak bile çok lezzetli bir kahvaltılık yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 6-7 adet kurutulmuş domates 
    • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası 
    • 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
    • 2 diş sarımsak 
    • Yarım su bardağı ceviz 
    • 1 adet taze soğan
    • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
    • Nar ekşisi
    • Tuz 
    Yapılışı:
    • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletir.
    • Suyu süzüldükten sonra varsa kabukları çıkartılır.
    • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenip, kabukları soyulur.
    • Domatesler, kırmızı biberler ve taze soğan minik minik doğranır.
    • İncecik doğranmış maydanoz ve dereotu da eklenir.
    • Biber salçası, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.
    • İrice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip, iyice karıştırılır.
    • Kıvamını inceltmek için gerekirse domatesleri yumuşattığımız sudan biraz eklenir.

    18 Mayıs 2018 Cuma

    KURU BİBER DOLMASI

    Kuru biber dolması tarifi
    Kuru biber dolması nasıl yapılır
    Kurutmalık biberden dolma tarifi
    Zeytinyağlı kuru biber dolması
         Kurutulmuş sebzelerle yapılan yemekler çoğu zaman kurumamış hallerinden daha mı lezzetli oluyor bilmiyorum ama bizim evde daha çok seviliyor. Bu yıl teyzem bahçesinde saksılara ekip büyüttüğü dolma biberlerden bize de bir iki sıra dizip, kurutmuş, biberlerin bazıları o kadar minikti ki, bir yemek kaşığına üç dört tane dolma sığdı ve içlerini çay kaşığı yardımıyla doldurabildim :) İncecik kabuklu, çok lezzetliydiler ama Gaziantep'ten aldığım dolma baharı ve geçen yıl kuruttuğum reyhan yapraklarının kurusu da dolmalara ayrı bir lezzet kattı diye düşünüyorum.
    Malzemeler:
    • Kurutulmuş dolmalık biber (yaklaşık 50 adet) 
    • 2 su bardağı pirinç 
    • 2 adet kuru soğan 
    • 1 su bardağı zeytinyağı 
    • 5 yemek kaşığı kışlık domates püresi
    • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
    • Yarım demet maydanoz
    • Yarım demet dereotu 
    • 1 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan 
    • 1 çay kaşığı dolma baharı
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • Tuz 

    Yapılışı:
    • Kurutulmuş biberlerin üzerine sıcak su dökülüp, yumuşayana kadar bekletilir.
    • İnce kıyılmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
    • Salça ve domates püresi eklenip, ezilir.
    • Sıcak su içinde bekletilip, yıkanıp süzülmüş pirinçler de eklenip biraz çevrilir. 
    • İnce kıyılmış maydanoz, dereotu ve baharatlar da eklenip, iç malzemesi hazırlanır.
    • Suyu süzülen biberlerin üzerinde bir parmak boşluk kalana kadar iç malzemesi doldurulur.
    • Dolmalar tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizilir.
    • Üstten bir iki parmak kalıncaya kadar sıcak su eklenir.
    • Zeytinyağı gezdirilip, reyhan serpilir.
    • Dolmaların açılmaması için, üzerine ağırlık yapacak kapak konulur.
    • Önce orta sonra da kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.
    • İstenirse yanında yoğurtla servis edilir.

    16 Mayıs 2018 Çarşamba

    YOĞURTLU SIKMA TARHANA ÇORBASI

    Yoğurtlu tarhana çorbası
    Sıkma tarhana çorbası tarifi
    Yumruk tarhana çorbası tarifi
         Tarhana denilince, bizim bildiğimiz ve yaptığımız toz halindeki tarhana aklıma geliyordu ama öyle bir yemek kültürümüz var ki, tarhananın bile yörelere göre değişen pek çok çeşidinden bazılarını geçenlerde Gaziantep'e gidince yerinden alıp denemek istedim. Yumruk tarhana yada sıkma tarhana diye bilinen bu tarhana aslında sade olarak pişiriliyormuş ama ben süzme yoğurt ekleyince dövme buğday ekleyerek pişirdiğim yoğurt çorbasına benzedi ve bence çok daha lezzetli oldu.
    Malzemeler: 
    • 10-15 adet yumruk tarhana 
    • 1 su bardağı süzme yoğurt 
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
    • 10 su bardağı su 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 yemek kaşığı un 
    • Tuz 
    Üzerine: 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
    Yapılışı:
    • Tencereye tarhanaların üzerini geçecek kadar su konularak bir gece bekletilir.
    • Ertesi gün suyu süzülüp, elimizle iyice sıkılarak tarhanalar parçalanır.
    • Tarhanaların üzerine su eklenip, kaynamaya bırakılır.
    • Başka bir kapta zeytinyağında un yakmadan kavrulur.
    • Süzme yoğurda su eklenerek pürüzsüz hale gelene kadar ezilir.
    • Kesilmemesi için, kaynayan çorbadan azar azar alınarak yoğurda eklenir.
    • Tarhanaya ezilmiş yoğurt, un ve haşlanmış nohutta eklenerek kıvam alıncaya kadar pişirilir.
    • Kıvamı çok koyu ise bu aşamada sıcak su eklenip, karıştırılır.
    • Zeytinyağı kızdırılıp, kuru nane eklenir.
    • Pişen çorbanın üzerine kuru naneli yağ dökülerek sıcak servis edilir.

    11 Mayıs 2018 Cuma

    MANDALA TART

    Mandala tart tarifi
    Mandala tart nasıl yapılır
    Meyveli tart tarifi
    Tart tarifi


























        Mevsimlerin geçiş döneminde olunca, kış ve yaz meyveleri aynı anda tezgahlarda hatta evlerimizde yer almaya başladı. Çeşitliliği artan meyvelerden evde birer ikişer kalınca, bol meyveli tart yapmaya karar verdim. Tartı pişirip, meyveleri üzerine dizerken son yıllarda pek çok yerde gördüğümüz mandala desenlerinden mi etkilendim bilmiyorum, tartın son görünüşünü mandala desenlerine benzettim. Mandala bir çeşit meditasyonmuş, zaten mutfak da benim için bir çeşit meditasyon olunca adını da mandala tart koydum :)
    Malzemeler:
    • 2 adet yumurta 
    • 1 çay bardağı toz şeker 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Yarım çay bardağı yoğurt 
    • 1 su bardağı un 
    • Yarım paket kabartma tozu 
    Kreması:
    • 2 su bardağı süt 
    • 1 yemek kaşığı dolusu un 
    • 1 yemek kaşığı dolusu nişasta 
    • Yarım su bardağı toz şeker 
    • 1 poşet krem şanti 
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 yemek kaşığı toz şeker 
    Üzerine: 
    • Çilek 
    • Kivi 
    • Muz 
    • Portakal 
    • Yaban mersini
    Yapılışı:

    • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
    • Yoğurt, zeytinyağı, kabartma tozu ve un da eklenerek karıştırılır.
    • Tabanına yağlı kağıt serilmiş veya hafifçe yağlanıp, unlanmış tart kalıbına hamur dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrollü olarak yarım saat kadar pişirilir.
    • Biraz soğuduktan sonra kalıp ters çevrilerek tart çıkartılır.
    • Derin bir tencerede süt, toz şeker, un ve nişasta iyice karıştırılarak topaklanmadan muhallebi gibi pişirilir.
    • Soğuyan muhallebiye bir poşet toz krem şanti eklenerek, mikserle pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
    • Tartın çukur tarafı çevrilip, üzeri şekerli süt veya meyve suyu ile ıslatılır.
    • Tartın üzerine soğumuş krema eşit şekilde yayılır.
    • Kremanın üzerine istediğimiz meyveler dıştan içe doğru yerleştirilir.
    • Tartı hemen tüketmeyecekseniz meyvelerin kararmaması için, üzerine küçük paketlerde satılan tart jölesi pişirip dökebilirsiniz.

    10 Mayıs 2018 Perşembe

    TAZE BAKLA FAVASI

    Taze bakla favası tarifi
    İç bakla favası tarifi
    Taze bakla favası nasıl yapılır
         Sofralarımızda bazen havuçlu, patatesli bazen kuru bakladan yaparak yer verdiğim favayı, bakla içlerinin iyice büyüdüğü, en güzel olduğu bu dönemde taze iç baklalardan yapıyorum. Siz de kuru bakla favasına alternatif bir lezzet olarak zamanını geçirmeden taze bakla favası yapabilirsiniz.
    Malzemeler: 
    • Yarım kilogram ayıklanmış taze iç bakla 
    • 1 adet kuru soğan 
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 adet limonun suyu 
    • 1 çay kaşığı tuz  
    • Dereotu
    Yapılışı:
    • Baklalara bıçakla boydan boya çok derin olmayan çizik atılır.
    • Çizilen yerden baklalar çıkartılıp, yıkanır.
    • Kaynar suyun içine atılarak on dakika kadar haşlanıp, suyu süzülür.
    • Soğuyan baklaların kabuğu soyulup, içi çıkartılır.
    • İncecik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
    • Soyulmuş baklalar, toz şeker, tuz ve üzerini çok az geçecek kadar su da eklenerek baklalar iyice yumuşayıp, suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Limon suyu da eklenip blender ile püre haline gelene kadar karıştırılır.
    • Fava servis tabağına yayılıp, üzeri limon dilimleri ile süslenip, zeytinyağı gezdirilir.
    • İstenirse hafif ıslatılmış kalıplara dökülüp, buzdolabında bekletilir.
    • Servis tabağına ters çevrilip, dereotu ile süslenerek servis edilir.

    9 Mayıs 2018 Çarşamba

    KIŞLIK BARBUNYA YEMEĞİ

    Kışlık barbunya yemeği tarifi
    Kışlık barbunya yemeği nasıl yapılır
    Kışlık barbunya
         Yaz aylarında pazarlar o kadar bereketli ki, haftalık alışverişin yanında fazladan aldığım sebzeleri önümüzdeki kış günlerini düşünerek dondurup hazırlıyorum. Hazır konserve barbunya tüketmemek için, her yaz beyaz barbunya alıp, ayıkladıktan sonra on dakika kadar sıcak suyla şoklayıp kuruladıktan sonra bir kaç paket halinde dondurucuya kaldırarak her an kullanılmaya hazır barbunyalardan mevsimindeki lezzette yemekler yapmak için kış boyunca kullanıyorum ama artık yaz ayları yaklaşmaya başlayınca, dondurduğum baklalara, enginarlara dolapta yer açabilmek için son paketleri de tüketmeye başlamalıyız diye düşünüyorum.
    Malzemeler:
    • 1 kilogram ayıklanıp dondurulmuş beyaz barbunya 
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 adet patates
    • 3 adet havuç
    • Yarım su bardağı kışlık domates püresi
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Bir kaç dal maydanoz 
    • Tuz 
    Yapılışı: 
    • Kuru soğanlar incecik kıyılıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
    • Küp küp doğranmış havuçlar da eklenip, çevrilir.
    • Kış için hazırlanmış domates püresi ve küp küp doğranmış patatesler de eklenir. 
    • Dondurulmuş barbunya poşetinden çıkartılıp, tencereye eklenir.
    • Tuz ve sıcak suyu da eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
    • Doğranmış maydanoz da eklenip, ılık servis edilir.
    • İstenirse limon suyu eklenir.

    3 Mayıs 2018 Perşembe

    AKASYA ÇİÇEĞİ REÇELİ

    Akasya Çiçeği Reçeli Tarifi
    Akasya Çiçeği Reçeli Nasıl Yapılır
    Çiçek Reçelleri
        
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı akasya çiçeğinin taç yaprakları 
    • 1,5 su bardağı toz şeker 
    • 2 su bardağı su 
    • Yarım limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Akasya çiçeklerinin beyaz taç yaprakları ayrılır.
    • Yapraklar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
    • Tencerede su ve toz şeker koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
    • Süzülüp, kurulanmış akasya çiçekleri de eklenir.
    • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
    • Ocaktan alınıp, kavanozlara paylaştırılır.

    2 Mayıs 2018 Çarşamba

    HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA

    Hindistan cevizli pasta tarifi
    Hindistan cevizli pasta nasıl yapılır
    Yağsız pandispanya tarifi
         Hindistan cevizli lezzetleri seviyorsanız, iç kremasında hindistan cevizi aroması, dışında  da hindistan cevizi kullanılan bu yağsız, hafif, sünger gibi yumuşacık pastayı çay saatleriniz veya doğum günleriniz için kısa sürede yapabilir, istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 4 adet yumurta 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1 çay bardağı süt 
    • Yarım su bardağı buğday nişastası 
    • 1,5 su bardağı un 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 1 çay kaşığı hindistan cevizi aroması 
    Kreması: 
    • 200 ml süt kreması 
    • 1 poşet krem şanti
    Üzerine:
    • Hindistan cevizi
    Yapılışı:
    • Süt kreması ve krem şanti mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında soğuması için bekletilir.
    • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
    • Ilık süt de eklenip, çırpılır.
    • Kabartma tozu, buğday nişastası ve un da eklenip, karıştırılır.
    • Kek kalıbı yağlanıp, biraz unlandıktan sonra hamur dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar fırının kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
    • Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılan pandispanya enine iki parçaya kesilir.
    • Kremanın yarısı pandispanyanın arasına yayılıp, hindistan cevizi serpilir.
    • Pandispanyanın ikinci katı konulduktan sonra kalan krema her tarafına düzgünce sürülüp, hindistan cevizi serpilir.
    • Buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.

    1 Mayıs 2018 Salı

    ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE YEMEĞİ

    Kuru fasulye yemeği tarifi
    Kuru fasulye yemeği nasıl yapılır
    Zeytinyağlı kuru fasulye yemeği tarifi
         Kuru fasulye yemeğinin de tarifi mi olur, geleneksel olarak ilk öğrendiğimiz yemeklerdendir herhalde diye düşünsem de hem arşivimde bulunması hem de henüz yapmamış öğrenci yada yeni eve çıkmış birilerine faydası olabileceğini düşünerek paylaşmaya karar verdim. Genellikle parça etli yada pastırmalı kuru fasulye tarifleri revaçta olsa da, bizim evde et yenilmediğinden kuru fasulye yemeğini de her zamanki gibi zeytinyağı ile pişiriyorum yanında mutlaka pilav ve turşu ile servis ediyorum. Kuru fasulye olarak da bana daha lezzetli geldiğinden, konya şeker veya ispir fasulye kullanıyorum.
    Malzemeler: 
    • Yarım kilogram kuru fasulye 
    • 1 adet kuru soğan 
    • 1 yemek kaşığı domates salçası 
    • 5 yemek kaşığı kışlık domates ezmesi 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 3-4 adet acı kurutulmuş biber 
    • Tuz 
    • 6-7 su bardağı sıcak su
    Yapılışı: 
    • Kuru fasulyeler ayıklanıp, yıkanır.
    • Bir gece önceden derin bir kapta ıslatılır.
    • Ertesi gün suyu süzülüp, yeni su konularak yumuşayana kadar haşlanır.
    • Haşlama sırasında oluşan köpükler alınıp, atılır.
    • Yemeklik doğranan kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
    • Domates salçası ve domates püresi de eklenerek, soğanla birlikte çevrilir.
    • Haşlanmış kuru fasulyeler, kurutulmuş acı biberler, tuzu ve suyu da eklenir.
    • Kuru fasulyeler parçalanmadan, yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    30 Nisan 2018 Pazartesi

    PORTAKALLI MUHALLEBİ

    Portakallı muhallebi tarifi
    Portakallı muhallebi nasıl yapılır
         Son portakallar tezgahlara henüz veda etmemişken, bu çok hafif lezzetteki tatlıyı önümüzdeki portakal sezonuna kalmadan paylaşmak istedim. İki renkli bu tatlıyı isterseniz; nar, çilek vişne gibi başka meyveler kullanarak da yapabilirsiniz. 
    Malzemeler:
    • 1 litre süt 
    • 1 çay bardağı toz şeker 
    • 2 yemek kaşığı un
    • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
    • 1 adet portakal kabuğunun rendesi
    • 2 su bardağı portakal suyu 
    • 1 çay bardağı toz şeker
    • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
    • 1 adet portakal kabuğunun rendesi 
    Yapılışı:
    • Derin bir tencerede toz şeker, un, buğday nişastası ve bir portakalın kabuğunun rendesi karıştırılır.
    • Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir.
    • Muhallebi servis kaselerinin yarısına kadar dökülerek paylaştırılır.
    • Portakallar iyice yıkanıp, suyu sıkılır; kabukları rendelenir.
    • Derin bir tencerede portakal suyuna toz şeker, buğday nişastası ve bir portakal kabuğunun rendesi de eklenerek kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
    • Servis kaplarının yarısına kadar doldurulan muhallebinin üzerine portakallı karışım dökülerek paylaştırılır.
    • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulur.
    • Nane yaprakları ve portakal dilimleriyle süslenip, servis edilir.

    29 Nisan 2018 Pazar

    SÜT REÇELLİ FISTIK EZMESİ

    Fıstık ezmesi tarifi
    Ev yapımı fıstık ezmesi nasıl yapılır
    Süt reçelli fıstık ezmesi tarifi
         Yediğimiz hemen her şeyde katkı maddeleri, koruyucular olunca pek çok gıdayı olabildiğince evde hazırlamaya çalışıyorum. Daha önceden pudra şekeri ve pekmez ekleyerek çok kısa sürede yapılabilecek iki fıstık ezmesi tarifi paylaşmıştım, bu defa süt reçeli ile nasıl olur düşüncesiyle evde hemen her zaman bulunan süt reçelinden ekleyerek süt reçelli fıstık ezmesi yaptım. Hazırda süt reçeliniz yoksa bu linke tıklayarak pekmezli fıstık ezmesi yapabilir veya verdiğim tarifle önce süt reçeli yaptıktan sonra istediğiniz tat ve kıvama gelinceye kadar blenderde parçaladığınız fıstıklara ekleyerek süt reçelli fıstık ezmesi yapabilirsiniz.
    Malzemeler: 
    • 1 su bardağı yer fıstığı 
    • 1 su bardağı kadar süt reçeli 
    Süt reçeli malzemeleri:
    • 1 litre süt 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1 çay kaşığı karbonat
    Yapılışı:
    • Fıstıkların kabukları soyulup, tavada veya fırında yakmadan kavrulur.
    • Blenderde iyice parçalanıp, bekletilir.
    • Çok derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
    • Kaynamaya başlayınca karbonat eklenip, sürekli karıştırılarak, taşırmadan ve dibini tutturmadan bir saat kadar kaynatılır.
    • Koyulaşınca ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır.
    • İstenen kıvama ulaşana kadar parçalanmış fıstıklara süt reçelinden eklenip iyice karıştırılır.
    • Kavanoza konulup, buzdolabında saklanır.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...