7 Ocak 2019 Pazartesi

MİLFÖY ÇUBUKLARI

Milföy Çubukları Tarifi
Susamlı Milföy Çubukları Tarifi
Milföy Hamurlu Tarifler
Malzemeler:
  • 1 paket milföy hamuru 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Susam
Yapılışı: 
  • Milföy hamurları buzluktan çıkartılıp, oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletilir.
  • Her kare hamur dört şerit olacak şekilde kesilir.
  • Üzerine biraz zeytinyağı ile çırpılmış yumurta fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Şeritler iki ucundan tutularak bir tarafı sağa bir tarafı sola doğru burulur.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. 
  • Yumurtasız kısımlara da yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Tercihen sıcak olarak servis edilir.

25 Aralık 2018 Salı

PAPATYA ÇÖREK

Papatya Çörek Tarifi
Papatya Çörek Nasıl yapılır
Çörek Tarifi
Mayalı Poğaça Tarifi
Malzemeler:                                  
  • 1 su bardağı ılık su  
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 15 adet siyah zeytin

Yapılışı:
  • Ilık su, ılık süt, toz şeker ve instant maya karıştırılır.
  • Unun yarısı derin bir kaba elenir.
  • Yumurta, zeytinyağı ve tuz  eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülere bir saat mayalanması için sıcak bir ortamda bekletilir.
  • Bu arada siyah zeytinlerin çekirdekleri çıkartılıp, hazırlanır.
  • Mayalanıp, iki katına ulaşan hamurdan parçalar kopartılıp, bezeler yapılır.
  • İlk yapılan bezeden başlayarak şekil verilir.
  • Bezeye avuç içiyle hafifçe bastırılır.
  • Yassılan bezelerin ortasına gelmeden bıçakla beş adet kesik atılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Kesiklerin pişerken açılmaması için uçlarından iyice sıkılarak birleştirilip yaprak şekli verilir.
  • Biraz zeytinyağı ile açılmış yumurta sarısı fırça yardımı ile sürülür.
  • Tam ortalarına çekirdeği çıkartılmış yarım siyah zeytin konulur.
  • Poğaçalar yarım saat kadar da tepsinin içinde mayalanması için bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

24 Aralık 2018 Pazartesi

CEVİZLİ BEZİRGANİ

Cevizli Bezirgani Tarifi
Cevizli Bezirgani Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 15 adet kurutulmuş domates 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletir.
  • Suyu süzüldükten sonra varsa kabukları çıkartılır.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenip, kabukları soyulur.
  • Domatesler ve kırmızı biberler minik minik doğranır.
  • Biber salçası, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.
  • Karışıma fesleğen, irice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip iyice karıştırılır.
  • Kıvamını inceltmek için gerekirse domatesleri beklettiğimiz sudan biraz eklenir.

22 Aralık 2018 Cumartesi

GÜL BÖREĞİ

Gül Böreği Tarifi
Gül Böreği Nasıl Yapılır
Hazır Yufka Böreği
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 500 gram lor 
  • Bir demet dereotu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 adet yumurta
  • Çörekotu 
Yapılışı:
  • Lor ve ince kıyılmış dereotuna karabiber de eklenip karıştırılır.
  • Başka bir kapta zeytinyağı, su ve sirke karıştırılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalar dört parçaya bölünüp, zeytinyağlı sirkeli sosla ıslatılır.
  • Her parça yufkaya kenarı boyunca lorlu karışım yayılır.
  • Kenardan itibaren yuvarlanarak gül şekli verilir.
  • Bütün yufkalara gül şekli verildikten sonra kalan sosa bir yumurta kırılıp, iyice çırpılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine börekler aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurtalı sos sürülüp, çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

21 Aralık 2018 Cuma

ELMALI TURTA

Elmalı turta tarifi
Elmalı turta nasıl yapılır
Elmalı tart tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 çay bardağı un 
  • 3 adet elma 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • Pudra şekeri


Yapılışı:
  • Elmalar yıkanıp, soyulur, çekirdekleri çıkartılır.
  • Mutfak robotunda parçalanır veya rendelenir.
  • Toz şeker eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İrice dövülmüş cevizler ve tarçın da eklenerek karıştırılıp, soğuması için bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri karıştırılır.
  • Yoğurt, un ve kabartma tozu da eklenerek yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur iki parçaya ayrılır.
  • Hamurun yarısı yağlanmış kalıba yayılıp, çatalla delinir.
  • Soğumuş elmalı, cevizli karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Kalan hamur hafif unlanmış tezgahta merdane ile açılıp, kalıpla çiçekler kesilir.
  • Çiçekler turtanın üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

20 Aralık 2018 Perşembe

FIRINDA MEZGİT - TAVUK BALIĞI

Fırında Mezgit Balığı Tarifi
Fırında Tavuk Balığı Tarifi
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Malzemeler: 
  • 1 kilogram mezgit ( tavuk balığı)
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet patates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • İri boy mezgit balıkları temizlenip, yıkanıp, kağıt havlu üzerinde suyunu çekmesi için bekletilir.
  • Fırın kabı zeytinyağının yarısı ile yağlanır.
  • Halka halka doğranmış kuru soğanların üzerine ince halka şeklinde doğranmış patates dilimleri yayılır.
  • Tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Suyu süzülüp, kağıt havluyla kurulanan mezgit balıkları da patateslerin üzerine yerleştirilir.
  • Kabaklar, havuçlar ve biberler de doğranıp, balıkların üzerine yayılır.
  • Kalan zeytinyağı, tuz ve karabiberi sebzelerin de üzerine gelecek şekilde eklenir.
  • Fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. 

19 Aralık 2018 Çarşamba

PANCARLI KISIR

Pancarlı Kısır Tarifi
Pancarlı Kısır Nasıl Yapılır
Pancarlı Bulgur Salatası Tarifi
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2-3 adet kırmızı pancar 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kırmızı pancarlar iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • İrice parçalara bölünüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir kaba köftelik ince bulgur konulur.
  • Pancarlar bir kenara ayrılıp, pancarları haşladığımız sıcak su bulgurun üzerini geçecek kadar dökülür.
  • Üstü kapakla kapatılarak bulgurun şişmesi sağlanır.
  • Olabildiğince küçük küpler halinde doğranan pancarlar, taze soğan, maydanoz ve dereotu karıştırılır.
  • Tüm malzemeler bulgurla karıştırılıp, yağı, tuzu ve limon suyu da eklenerek servis edilir.

17 Aralık 2018 Pazartesi

KURU CACIK

Cacık Tarifi
Kuru Cacık Tarifi
Kuru Cacık Nasıl Yapılır
Balık Krakerli Cacık Tarifi
Malzemeler:
  • 1 küçük paket balık kraker
  • 5-6 adet aynı boyda salatalık
  • 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Bir tutam dereotu
  • Tuz
Yapılışı:
  • Salatalıkların üste gelecek kısmından bıçakla derince bir parça çıkartılır.
  • İçi çay kaşığı yardımıyla iyice oyulur.
  • Süzme yoğurda tuz eklenip, çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir.
  • Ezilmiş sarımsaklar, ince kıyılmış dereotu ve salatalığın oyulan kısmı rendelenerek yoğurda iyice karıştırılır.
  • Yoğurtlu karışım salatalıkların oyduğumuz kısımlarına kaşıkla doldurulur.
  • Balık krakerler yumuşamaması için yemekten hemen önce yoğurdun üzerine gelişigüzel batırılarak servis edilir.



14 Aralık 2018 Cuma

ŞAMPANYA PASTASI

Doğum Günü Pastası
Şeker Hamurlu Pastalar
Dom Perignon Pastası
Şampanya Pastası





13 Aralık 2018 Perşembe

PATATES MANTISI

Patates Mantısı Tarifi
Patates Çanağı Tarifi
Yoğurtlu Patates Salatası
Patates Mantısı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı mayonez 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Kırmızı pul biber 
  • Nane 
  • Tuz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu
Yapılışı:
  • Patatesler iyice yıkanıp, haşlanır.
  • Sıcakken kabukları soyulan patatesler, patates ezici veya çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilip, tuz eklenir.
  • Ezilen patateslere istenirse çok ince kıyılmış dereotu, maydanoz, kırmızı pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Patates püresinden küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle çanak şekli verilir.
  • Kenarları dereotu veya maydanozla süslenerek, servis tabağına alınır.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, yoğurt  ve mayonez karıştırılır.
  • Ezilen sarımsaklar ve biraz da tuz eklenerek patates çanaklarının içine doldurulur.
  • Zeytinyağında bir çay kaşığı domates salçası veya kırmızı biber, nane yakmadan çevrilip, servis edileceğinde patates çanaklarının üzerine dökülür.

10 Aralık 2018 Pazartesi

PAZI SARMASI

Pazı sarması tarifi
Pazı sarması nasıl yapılır
Zeytinyağlı pazı sarması tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet irice demet pazı
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su içinde bekletilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Süzülen pirinçlere, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Pazı yapraklarının sarmaya uygun olanları ayrılıp, yıkanır.
  • Yapraklar saplarından tutularak kaynar su dolu tencereye batırılıp erimemesi için hemen çıkartılarak süzgeç üzerine alınır.
  • Süzülen yaprakların sapları ve ortadaki sert kısımları bıçakla kesilip çıkartılır.
  • Yaprakların iki ucu birleştirilerek iç malzemesi konulup, sarılır.
  • Yapraklar çok büyükse ikiye bölünerek sarılır.
  • Kesilen saplar tencerenin altına bir sıra konulup, üzerine sarılan pazılar düzgünce sıralanır.
  • Pazıların üzerine uygun bir tabak kapatılıp, tabağın üzerini bir iki parmak geçecek kadar su konulur.
  • Zeytinyağı, bir iki kaşık domates püresi ve tuz da eklenerek 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınan pazı sarmaları tercihen yanında yoğurtla ılık olarak servis edilir.

8 Aralık 2018 Cumartesi

PİLELİ BÖREK

Pileli Börek Tarifi
Pileli Börek Nasıl Yapılır
Hazır Yufka Börekleri
Malzemeler: 

  • 4 adet hazır yufka 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 300 gram tulum loru veya beyaz peynir 

Yapılışı:
  • Yoğurt, zeytinyağı ve yumurtalar bir kabın içinde çırpılır.
  • Lor ve ince kıyılmış maydanoz başka bir kap da karıştırılır.
  • Yufkalardan biri tezgahın üzerine yayılır.
  • Yufkanın üzerine yoğurtlu karışım fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • Hazırlanan iç malzemesi de üzerine yayılır.
  • Yufkanın bir kenarından ittirip büzerek ortaya kadar getirilir.
  • Diğer kenar da aynı şekilde büzülerek ortaya kadar getirilir. 
  • Büzgülerini bozmadan dikkatli bir şekilde alınıp, yağlanmış fırın kabına yerleştirilir.
  • Diğer yufkalara da önce yoğurtlu karışım sonra da lorlu karışım yayılarak hazırlanır. 
  • Fırın kabına yan yana dizilip, bıçakla dilimlenir.
  • Kalan sos böreğin üzerine yayılıp, önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

5 Aralık 2018 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Yeşil mercimekli erişte çorbası tarifi
Erişteli yeşil mercimek çorbası tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • 1 su bardağı erişte 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 yemek kaşığı dolusu un 
  • 2 su bardağı süt 
  • 8 su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı biber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek yıkanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün yeşil mercimek üzerini geçecek kadar suyla haşlanıp, kalan kara suyu süzülür.
  • Derin bir tencerede zeytinyağında ince kıyılmış veya rendelenmiş kuru soğan pembeleştirilir.
  • Un da eklenerek rengi biraz koyulaşana kadar kavrulur.
  • Su eklenerek un açılır.
  • Haşlanmış mercimek, erişte ve tuzu da eklenip pişirilir.
  • Süt de eklenip, karıştırılarak ocaktan alınır.
  • Kırmızı toz biber biraz zeytinyağında yakmadan çevrilip, çorbanın üzerine dökülür.
  • Kuru nane de eklenip, sıcak servis edilir.

3 Aralık 2018 Pazartesi

KREMALI MANTARLI TAVUK

Kremalı Tavuk Tarifi
Limon Soslu Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi
Limon Soslu Kremalı Mantarlı Tavuk Nasıl Yapılır
Mantarlı Tavuk Tarifi
Malzemeler:
  • 600 gram tavuk göğsü (kişi başı 100 gram) 
  • 400 gram mantar 
  • 3 yemek kaşığı limon suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri ince uzun şeritler halinde kesilir.
  • Zeytinyağlı tavaya azar azar eklenerek iyice kızartılır.
  • Mantarlar irice doğranarak tavuk göğüslerine eklenir.
  • Suyunu çekene kadar kavrulup, pişirilir.
  • Sıcak su, limon suyu ve süt kreması eklenip, karıştırılır.
  • Ocaktan almaya yakın yemeğe sütün içinde ezilen un da eklenir.
  • Bir iki taşım daha kısık ateşte kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek ılık servis edilir.

30 Kasım 2018 Cuma

SEMİZOTLU FELLAH KÖFTESİ

Semizotlu Fellah Köftesi Tarifi
Fellah Köftesi Tarifi
Semizotlu Fellah Köftesi Nasıl Yapılır
Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su 
Haşlamak için; 
  • 3 litre sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 5 diş sarımsak 
  • 2 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Üzerine: 
  • 1 demet semizotunun taze yaprakları
  • Yarım kilogram süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlenip kabarması için üzeri örtülerek bekletilir.
  • Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, kimyon, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su eklenip özleşene kadar iyice yoğurulur. 
  • Kurumaması için üzeri örtülür.
  • Hamurdan minik minik parçalar alınıp yuvarlanıp, serçe parmağımızla bastırılarak çukurlar oluşturulur.
  • Yapışmaması için tek sıra hafif unlanmış tepside biriktirilir. 
  • Üç litre suya bir tatlı kaşığı kadar tuz konulan yayvan tabanlı bir tencereye atılan köfteler, yirmi yirmi beş dakika kadar haşlanır.
  • Ayrı bir tencerede salçalı, sarımsaklı sosu hazırlanıp, haşlama suyundan da iki su bardağı kadar konulup karıştırılır.
  • Kevgirle alınan köfteler sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır. 
  • Semizotları iyice yıkanıp, taze yaprakları ayrıldıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir.
  • Süzme yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuzu eklenerek, bir çay bardağı kadar suyla hiç pütür kalmayıncaya kadar çırpılır.
  • Semizotu yaprakları yoğurtla karıştırılır.
  • Servis tabaklarına semizotlu yoğurt yayılıp, orta kısmı çukurlaştırılır.
  • Orta kısıma sosa bulanmış köfteler sıcakken dökülüp, servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...