20 Haziran 2019 Perşembe

KADAYIF ÇANAĞINDA MUHALLEBİ

Kadayıf Çanağında Muhallebi Tarifi
Kadayıf Çanağında Muhallebi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram kadayıf 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı 
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri 
Muhallebisi için: 
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı: 
  • Tereyağ ve vanilya haricindeki malzemelerle muhallebi pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın tereyağ eklenip, karıştırılır.
  • Ocaktan aldıktan sonra vanilya da eklenip üzerine streç film değecek şekilde örtülüp, soğumaya bırakılır.
  • Kadayıflar erimiş tereyağı ve pudra şekeri ile karıştırılır.
  • Muffin kalıplarına paylaştırılıp, ortasına çay bardağının dibi ile bastırılır.
  • 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar bekletilip, çıkarılır soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan çanaklar servis tabağına alınıp, soğumuş muhallebi çanakların içine paylaştırılır.
  • Fıstık, fındık veya meyvelerle üzeri süslenip, servis edilir.

19 Haziran 2019 Çarşamba

MÜCEDDERE

Müceddere Tarifi
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi
Müceddere Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5 yemek kaşığı domates püresi veya 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Yeşil mercimek yıkandıktan sonra sıcak su dolu bir tencerede biraz diri kalacak şekilde haşlanıp suyu süzülür.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates püresi veya salça biraz sulandırılarak eklenip kavrulur.
  • Bulgur yıkanıp, süzüldükten sonra eklenir. 
  • Sıcak su, tuz ve haşlanmış mercimek de eklenip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Karabiber ve pul biber de eklenir.
  • Biraz demlendirildikten sonra bir kez karıştırılıp sıcak servis edilir.

18 Haziran 2019 Salı

SOĞAN CÜCÜĞÜ BÖREĞİ

Soğan Cücüğü Böreği Tarifi
Cücük Böreği Tarifi
Lorlu Cücük Böreği Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 500 gram lor 
  • 3 bağ taze soğan cücüğü 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 


Yapılışı: 

  • Soğan cücükleri yıkandıktan sonra ucundaki tohum kısımları kesilip, atılır.
  • Kalan kısım ince ince doğranır.
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı konulmuş tavada yumuşayana kadar tuzu ve karabiberi de eklenerek pişirilir.
  • Soğuyunca ince kıyılmış dereotu ve lor da eklenerek böreğin iç malzemesi hazırlanır.
  • Zeytinyağı, süt ve bir yumurta çırpılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkaların yarısına bu sostan bir kaç kaşık dökülüp yayıldıktan sonra yufka ikiye katlanıp tekrar sos dökülüp lorlu iç malzemesi yayılır.
  • Yufka rulo olarak sarıldıktan sonra tepsiye yerleştirilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapıldıktan sonra kalan sos malzemesi böreğin üzerine yayılır.
  • Önceden 190 dereceye ısıtılmış fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince dilimlenip servis edilir.



17 Haziran 2019 Pazartesi

KAPARİ REÇELİ

Kapari Reçeli Tarifi
Kapari Reçeli Nasıl Yapılır
Kapari Tomurcuğu Reçeli Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kapari tomurcuğu 
  • 3 su bardağı su 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:
  • Kapari tomurcukları dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
  • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
  • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
  • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
  • Tatlanıp acısı giderilen kapari tomurcuklarının suyu süzüldükten sonra kağıt havlu üzerinde bekletilir.
  • Su ve toz şeker derin bir kabın içinde şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kapari tomurcukları da eklenip, kısık ateşte şurup koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenir.
  • Bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra kavanozlara paylaştırılıp kapağı kapatıldıktan sonra ters çevrilir.

16 Haziran 2019 Pazar

SÜT KAYMAĞINDAN EV YAPIMI TEREYAĞI

Ev Yapımı Tereyağı Tarifi
Ev Yapımı Tereyağı Nasıl Yapılır
Süt Kaymağından Tereyağı Yapımı Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kadar süt kaymağı


Yapılışı: 
  • Yoğurt yapmak için alınan bir kaç kilogram çiğ süt, çelik tencerede kaynatılırken üzerinde oluşan kaymak tabakası kevgirle süzülüp alınarak tereyağ yapmak için bir kaç hafta süresince ağzı kapalı bir kap içinde buzdolabının dondurucu kısmında biriktirilir.
  • Biriktirilen süt kaymağı yeterli miktara ulaşınca dondurucudan çıkartılıp, buzdolabı kısmına alınır.
  • Süt kaymağı buzdolabında yumuşadıktan sonra mutfak robotunda veya krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır.
  • Yağ iyice topaklanıp suyu ayrılmaya başlayınca süzgeçten geçirilir.
  • Süzgece alınan yağın üzerine soğuk su dökülüp, yavaş yavaş kaşıkla bastırılarak elde edilen tereyağ bir kaba alınır.
  • Tereyağı buzdolabına konulup, bir kaç gün içinde tüketilir.
  • Süzgeçten alta geçen su hamurişlerinde veya çorba vb. gibi yerlerde su yerine kullanılır.

15 Haziran 2019 Cumartesi

ÇİKOLATA SOSLU BROWNİ KURABİYE

Browni kurabiye tarifi
Browni kurabiye nasıl yapılır
Çikolata soslu browni kurabiye tarifi
Çikolata soslu kurabiye tarifi
Islak kurabiye tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 3 yemek kaşığı kakao 
  • 3 su bardağı un
  Islatmak için:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
Üzerine:
  • 1 paket Dr.Oetker Bitter Çikolata Sosu 
  • 2 su bardağı  süt 
  • Antep fıstığı
Yapılışı: 
  • Kaseye ılık süt dökülüp, toz şeker içinde eriyene kadar karıştırılır.
  • Başka bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ ve yumurtaya zeytinyağı da eklenip, karıştırılır. 
  • Diğer malzemeler de sırasıyla eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan kopartılan parçalar yuvarlanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyeler şekerli sütün içinde biraz bekletilip, çıkartılır.
  • Tencerede bir paket çikolata sosu sütle pişirilir.
  • Kurabiyelerin üzerine çay kaşığı ile çikolata sosu dökülüp, antep fıstıkları ile süslenir.

14 Haziran 2019 Cuma

BADEMLİ KURABİYE

Bademli Kurabiye Tarifi
Bademli Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Badem 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker ve yumurta sarıları karıştırılır.
  • Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yuvarlanan hamurlar önce çırpılmış yumurta akına sonra badem kırıntılarına bulanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Hepsinin üzerine birer badem batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.


13 Haziran 2019 Perşembe

KARADUTLU MUZLU KOLAY DONDURMA

Karadutlu Muzlu Tatlı Tarifi
Karadutlu Muzlu Kolay Dondurma Tarifi
Şekersiz  Meyveli Dondurma Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı karadut
  • 3 adet muz 
  • Kilitli veya büyük boy iki adet buzdolabı poşeti 
  • 1-2 yemek kaşığı bal ( istenirse)

Yapılışı: 
  • Muzlar soyulup, dilimlenir.
  • Buzdolabı poşetine yan yana tek sıra sıralanır.
  • İkinci poşete sapları yaprakları ayıklanmış, yıkanıp kurulanmış karadutlar konulur.
  • Poşetlerin ağzı kapatılarak derin dondurucuya konulup, dondurulur.
  • Dondurucudan çıkartılan muz dilimleri ve karadutlar biraz yumuşayınca mutfak robotuna alınarak iyice parçalanır.
  • Püre haline getirilen meyvelere istenirse bal da eklenip, karıştırılır.
  • Kaselere paylaştırılıp, soğuk servis edilir.

12 Haziran 2019 Çarşamba

PESTO SOSLU PAPPARDELLE MAKARNA

Pesto Soslu Makarna Tarifi
Pesto Soslu Pappardelle Nasıl Yapılır
Fesleğen Soslu Makarna Tarifi

Malzemeler: 
  • 250 gram Pappardelle  Makarna 
  • 1 litre sıcak su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz
Pesto Sos Malzemeleri:
  • 2 demet taze fesleğen 
  • 100 gram parmesan peyniri 
  • 50 gram çam fıstığı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Tuz 
Pesto Sos Yapılışı:
  • Taze fesleğenin yaprakları ayrılıp, iyice yıkanıp suyu süzdürülür.
  • Çam fıstıkları yağsız tavada yakmadan kavrulup, havanda dövülür.
  • Sarımsaklar da çok az tuz eklenerek havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsi mutfak robotuna alınıp azar azar zeytinyağı eklenerek özleşene kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan alınan karışıma rendelenmiş parmesan peyniri de eklenir.
  • Kavanoza alınarak buzdolabında bekletilir.
Makarnanın Yapılışı:
  • Zeytinyağı ve tuz eklenmiş sıcak su içinde makarna haşlanıp, fazla suyu süzülür.
  • Pesto sosdan bir kaç yemek kaşığı makarnaya karıştırılarak sıcak servis edilir.


11 Haziran 2019 Salı

ÇARKIFELEK PASSİFLORA ŞERBETİ

Çarkıfelek Şerbeti Tarifi
Passiflora Şerbeti Tarifi
Çarkıfelek Meyvesi Şerbeti Tarifi
Passiflora Meyvesi Şerbeti tarifi
Passion Fruit 
Malzemeler: 
  • 15 adet passiflora meyvesi 
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su  
  • 1 adet limonun suyu
  • Bol buz


Yapılışı: 
  • Meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup atılır. 
  • Meyvenin içindeki zarlı dokudan çekirdekli kısımlar ayrılarak, çıkartılır. 
  • Tencerede çekirdekli kısımlar, toz şeker ve su eklenerek koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  • Soğuyunca önce süzgeçten sonra tülbentten geçirilir.
  • Servis edilirken bardakların üzerine biraz daha soğuk su ve buz eklenerek servis edilir.

10 Haziran 2019 Pazartesi

TAZE KEKİKLİ TUZLU KURABİYE

Taze Kekikli Tuzlu Kurabiye Tarifi
Kekikli Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı taze kekik 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
Yapılışı: 
  • Unun yarısı derin bir kaba alınıp, içine oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, ince kıyılmış taze kekik, elma sirkesi, kabartma tozu, tuz ve toz şeker karıştırılır.
  • Unun kalanı da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Üzeri örtülen hamur yarım saat kadar dinlendirildikten sonra fındıktan biraz büyükçe parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

1 Haziran 2019 Cumartesi

TAHİNPARE

Tahinpare Tarifi
Tahinpare Tatlısı Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı eritilip soğutulmuş tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı tahin 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • 3 su bardağı un  
Şerbeti: 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Bir kaç damla limon suyu 
Yapılışı: 
  • Derin bir yoğurma kabında eritilip soğutulmuş tereyağı, zeytinyağı, pudra şekeri, yumurta, tahin, irmik ve karbonat iyice karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Biraz dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen hamurlar önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Fırından çıkartılan tahinpareler soğurken şerbeti hazırlanır.
  • Tencereye su, toz şeker ve bir kaç damla limon suyu konularak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Soğuyan tahinparelerin üzerine ilk sıcaklığı geçen sıcak şerbet dökülür.
  • Şerbetini çekip soğuduktan sonra istenirse antep fıstığı, hindistan cevizi vs. ile süslenerek servis edilir.

28 Mayıs 2019 Salı

KADAYIFLI BAKLAVA

Kadayıflı Baklava Tarifi
Baklava Yufkalı Kadayıf Sarma Tarifi 
Kadayıflı Baklava Yufkası Tarifi
Malzemeler:

  • 500 gram baklavalık yufka 
  • 500 gram taze tel kadayıf 
  • 2 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 250 gram tereyağı
 Şerbeti: 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limon 



Yapılışı:
  • Toz şeker, su ve yarım limon derin bir tencerede bir iki taşım şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Ocak kapatıldıktan sonra şerbetin soğuması için bekletilir.
  • Tel kadayıflar elimizle parçalandıktan sonra eritilip, soğutulmuş tereyağından 5-6 yemek kaşığı üzerine dökülüp iyice karıştırılır.
  • Üç adet baklavalık yufkanın aralarına fırçayla biraz eritilip soğutulmuş tereyağından sürülerek yufkalar üst üste serilir.
  • Yufkaların üzerine tel kadayıf yayılıp, irice dövülmüş ceviz serpildikten sonra sıkı bir şekilde rulo yapılarak sarılır.
  • Yufkalar, kadayıf ve cevizler bitene kadar rulo yapılır.
  • Rulolardan iki parmak kalınlığında dilimler kesilerek fırın tepsisine yan yana sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek kızarana kadar pişirilir.
  • Kadayıflı yufka dilimleri fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbet hepsinin üzerine gelecek şekilde kepçeyle dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra üzerine ceviz serpilip servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...